VW ontvangt claim van 1 miljard na patentschendingen

Auteur: , 26 Reacties

Het is weer raak!

VW ontvangt claim van 1 miljard na patentschendingen

Volkswagen kijkt weer tegen een flinke boete aan. De Amerikaanse leverancier van halfgeleiders, Broadcom, heeft deze week een enorme schadeclaim ingediend tegenover de Duitse autofabrikant. In totaal gaat het om meer dan 1 miljard dollar, schrijft Der Spiegel.

Broadcam heeft de claim ingediend, omdat Volkswagen volgens de fabrikant niet minder dan 18 patenten heeft geschonden. De patenten hebben betrekking op navigatie- en infotainmentsystemen die te vinden zijn in een reeks Volkswagen-modellen en andere auto’s binnen de Volkswagen Group. Volgens Broadcom gaat het o.a. om de Volkswagen Golf, Passat, Touran en Tiguan, evenals een aantal modellen van Porsche en Audi.

Krijgt Broadcom zijn gelijk in deze zaak, die Volkswagen in Mannheim en Münster voor de rechter heeft gebracht, dan moet de autofabrikant ofwel het volledige bedrag betalen, of de productie van de desbetreffende modellen tot een halt roepen. Althans, dat is de eis van Broadcom.

Volkswagen is overigens niet de enige autofabrikant waarop Broadcom zijn pijlen heeft gericht. De Amerikanen hebben eveneens Toyota in het vizier. Daarnaast beschuldigt Broadcom elektronicabedrijf Panasonic er ook van patenten te hebben geschonden. (Bron: Reuters)26 reacties

The never ending story…..
@monsieurleloure: Never ending story? Dit is toch gewoon een compleet nieuw verhaal?
@monsieurleloure: Ik geloof echt, dat de wereld iets gecompliceerder in elkaar zit, dan dat jij dat denkt. De Amerikanen krijgen allerlei heffingen. Denk aan Google, Facebook, Starbucks e.d. m.b.t. taxplanning, monopoly posities e.d. Google, maar zo heeft Starbucks een enorme heffing (beter: navordering) ontvangen, doordat Ierland haar fiscaal begunstigde. Dat wil Trump / Amerika terug zien.

Denk jij het nou werkelijk dat het de Amerikaan ene zier kan schelen of zijn Golf een paar gram meer CO2 uitstoot? Het land van de Dodge Rams? Het land waar fietsen een vies woord is?

VW bashen heeft slechts 1 doel en dat is protectionisme van de Amerikaanse auto-industrie en geld terughalen.

Sorry, als ik jou beeld in een eerlijke en rechtvaardige samenleving heb verstoord! Desalniettemin een plezierig weekend toegewenst.
@911targa: Heb al een flessie of 8 Dommelsch achter de kiezen, dus het fijne weekend is voor mij al begonnen
@911targa: Het protectionisme van de Amerikaanse auto industrie!?

Ondertussen zit de Europese markt stevig dichtgespijkerd.

Bewijs hiervan was de tegenimportheffing van de EU, op bourbon en Harley’s! Peanuts.
@karaya: Amerika heft 25% op ‘light trucks’ waarom denk je dat die halfgare amerikaanse merken nog leven.
@kurtb: Dat trekt de boel echt niet recht. Kan je niet tellen?
@karaya: Wat valt er te tellen dan knuppel.
De eurocommisaris voor handel heeft recentelijk aangeboden om alle import belastingen voor amerikaanse auto’s af te schaffen als amerika dat ook zou doen.
Trump heeft dit aanbod geweigerd.
Rara waarom?
Als amerika dat hele hoge light truck tarrif van 25% niet had waren er al lang merken uit europa en azie geweest en waren bagger merken als GMC and Dodge al lang failliet geweest.
Daar tegen over staat dat zelfs als europa de deur wagenwijd open zet (pun intended) dat europeanen toch geen gmc en dodge en chrysler en andere rommel willen.
Trump heeft dit zelf nog gezegd ook, tegenovergestelde is natuurlijk dat amerikanen juist WEL de luxere europese auto’s willen die het ook beter doen als statussymbool.
In de laatste jaren is het gat tussen amerikaanse plastic rommel waarmee je alleen rechtdoor kunt rijden en de europese merken die op alle vlakken vele stappen verder waren kleiner geworden.
Maar europese klanten staan er echt nog niet voor in de rij.
@kurtb: Toyota en Nissan verkopen zat pick-ups in de VS.

Amerikaanse auto’s zijn in Europa onbetaalbaar. En we weten allemaal waarom.
@karaya: Waar zouden die trucks nou gemaakt worden rara
De reden waarom amerikanen hier niet verkopen heeft niet te maken met de import tarieven.
@kurtb: De reden dat europese merken geen pick-ups verkopen in de VS nog minder.

Was trouwens mooi om te zien, Juncker op bezoek bij Trump. Van z’n grote bek was niets meer te bekennen.

Die alcoholist kan beter tellen dan jij.
@karaya: Again wat valt er te tellen dan knuppel?
@karaya: Je snapt er trouwens echt heel erg weinig van.
Ik hoop dat je Trump zijn grote bek bedoelde?
Die zegt namelijk dat hij ‘fair trade’ wil.
Dan krijgt hij het aanbod om alle tarieven op te heffen, zowel van de EU als van hunzelf, en dat doet hij niet.
Wat ben je dan nog aan het bazelen?
@911targa: Dit staat los van de Ierse kwestie, daar ging het over ronduit illegale belastingvoordelen, dus heeft Europa Ierland verplicht om die terug te draaien.

Het probleem Dieselgate is van voor Trumps tijdperk, en was een terechte aanklacht tegen een bedrijf dat sjoemelde met uitstoot, zowel in cijfers als in real life. In Europa komt VW er jammer genoeg mee weg.

Deze patentenkwestie is geen masterplan om Europa, Europese bedrijven of specifiek VW kapot te krijgen. Heel veel grote bedrijven klagen elkaar constant aan over patentrechten. Google, Microsoft, Apple en Samsung hebben al jaren klachten tegen elkaar lopen hierover. Uiteindelijk draait het meestal uit op het delen van patenten. Want Samsung schendt 50 Apple-patenten, en Apple schendt 60 Samsung-patenten, dus na een paar jaar over en weer gelul tussen advocaten komen ze tot een deal waarbij ze elkaar patenten mogen gebruiken.

Aangezien auto’s ook alsmaar meer rijdende computers zijn, komen ze nu dus ook op de radar van grote tech-bedrijven. Maar waarschijnlijk zal dit dus op dezelfde manier uitdraaien als gewoonlijk, waarna ze weer beste vriendjes worden, en Broadcom z’n producten gaat leveren aan VW.

Sorry als ik je beeld in een Illuminati New World Order Conspiracy heb verstoord…
@Esprit_de_Flandre: “was een terechte aanklacht tegen een bedrijf dat sjoemelde met uitstoot, zowel in cijfers als in real life. In Europa komt VW er jammer genoeg mee weg. ”
Hoezo? Is er überhaupt een indicatie in de richting dat VW ook in Europa een test herkenningsalgoritme gebruikt heeft?
Qua patenten heb je gelijk, dat is schering en inslag. Het gaat blijkbaar niet zo goed met Broadcom of hun juridische afdeling verveelde zich, dus zijn er wat patenten afgestoft en wordt er geprobeerd daar wat geld mee op te halen. Zoiets duurt lang, eindigt altijd in een schikking voor een veel lager bedrag en je hoort er nooit meer wat van. Overigens maakt VW die navigatiesystemen ook helemaal niet zelf. Ze zetten daarvoor meerdere toeleveranciers in, de kans dat de klacht van Broadcom gegrond wordt verklaard is klein.
@911targa: pretenderen de fabrikanten van de pick-ups “clean” te zijn? Volgens mij niet. En daar zit een groot punt. VAG heeft de boel bedrogen. Of je het nu wilt zien of niet.
En nog een ding wat ik al eens geroepen heb en nergens terug zie komen. VAG heeft met sjoemelsoftware gewoon aan concurrentievervalsing gedaan. Waar andere merken investeren in het daadwerkelijk schoner maken van de motor, hebben zei bedrogen.
Dus ga nu niet zo afgeven op Amerika dat ze dit doen om hun eigen belang. Ze pakken aan wat fout is. Waarom doen wij dag niet?
@pa045: Grap is zelfs dat de Amerikaanse manier van brandstof verbruik meten behoorlijk realistisch is, want de uitkomsten zijn relatief makkelijk in praktijk te halen, dat zie ik vaker bij diverse amerikaanse autotests. Dat maakt ze niet zuinig, maar ze geven het tenminste eerlijk aan.
Kopen ze, VAG, die handel niet gewoon in? Dan is die fabrikant toch schuldig? Kan me niet voorstellen dat VAG-mensen rommelen met elektronica. Oh wacht.
@utregcity: klopt, deden ze ook bij bosch bijvoorbeeld
@utregcity: VAG maakt inderdaad zelf vrijwel geen electronica, dat kopen ze allemaal in. Maar zij specificeren wel exact wat ze willen hebben. Dus of een patentschending een probleem van VAG is of van een toeleverancier is dat ligt er maar net aan.
@mashell: klopt, maar autofabrikanten zijn heel goed in dat soort IP risico’s bij zijn toeleveranciers te leggen. Het zal mij verbazen als VW hier echt voor zal opdraaien.
Dit wordt nog spannend.

Volkswagen heeft ook nog een appeltje met Broadcom te schillen en zal ze binnenkort wel de rekening voor Bezettingskosten presenteren.

De Amerikanen hoeven echt niet te denken dat de Duitsers gratis en voor niks de patenten roven.
Dit was het meest toepasselijke plaatje voor een artikel waarin de Golf, Passat, Touran en Tiguan genoemd worden? Een eUp! met een eGolf op de achtergrond? Of is de gedachtegang navigatie, electronica… electrisch?
@mashell: past helemaal in het plaatje (pun intended) van de negatieve beeldvorming m.b.t. elektrisch rijden die je op Autoblog veelvuldig tegenkomt…
Volgens mij is een schadeclaim niet hetzelfde als een boete en kan een bedrijf sowieso geen boete opleggen. Volgens Der Spiegel zit er meer achter dan deze blog doet vermoeden. “De auto-industrie beklaagt zich al geruime tijd over het feit dat patenthouders de huidige juridische situatie zouden gebruiken om buitensporige royalty’s te eisen”. Zou me niet verbazen dat Broadcom een leverancier van VAG is – direct of indirect – en ze nu “gijzelt” om meer geld te beuren voor gebruik van hun patenten…
Afgezien of het waar of niet waar is. Hoeveel Claims hebben Chinese bedrijven al ontvangen. Kampioen in het kopiëren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).