Rutte over GP Zandvoort: “wees effe stoer en los dat zelf op”

Auteur: , 105 Reacties

Disclaimer: deze quote hebben wij NIET verzonnen.

Vanochtend kon je de dag beginnen met het goede nieuws dat een Grand Prix van Nederland wel eens héél dichtbij kan zijn. Volgens een wel heel doorschijnend nieuwsbericht, waarin niemand minder dan Prins Bernhard van Oranje-Nassau wordt gequote, heeft Formula One Management Limited officieel een aanbod gedaan tegenover het Circuit Zandvoort.

Normaliter is dit hartstikke goed nieuws, maar zoals verwacht heeft het circuit nog tientallen miljoenen euro’s nodig om de Grand Prix daadwerkelijk te kunnen organiseren. Volgens de berichten mag Nederland vanaf 2020 een wedstrijd organiseren, maar om dit te verwezenlijken moet er 30 tot 40 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld worden. In de tussentijd speculeerde half Nederland erop los waar dit geld nu precies vandaan moest komen. Een van de potentiële deuren is vanmiddag door premier Rutte gesloten, op vrij lachwekkende manier.

Wanneer hij na afloop van de ministerraad werd gevraagd of de overheid eventueel voor de kosten zou willen opdraaien, antwoordde hij heel simpel: “wees effe stoer en los dat zelf op.” Duidelijk taal van de VVD’er. Met zijn uitspraak wil Rutte zeggen dat het benodigde bedrag vanuit het bedrijfsleven moet komen. Heineken, Jumbo, we kijken naar jullie.

Uiteraard liet Rutte wel weten dat hij het “prachtig” zou vinden als Nederland inderdaad een Grand Prix mocht organiseren. Over de subsidiepot van 10 miljoen euro, die bedoeld is voor uitzonderlijke sportevenementen, liet Rutte niets weten. (Bron: Telegraaf)105 reacties

Ik krijg nog € 1000,- van Rutte.
@paulvtec: Kijk maar uit, die Rutte is gewoon een Albino-Nigeriaan.

Om het gigantische bedrag van €1000,- te kunnen bemachtigen moet je eerst kapitalen overmaken. En voor je het weet ben je helemaal kaalgeplukt door die oplichter.
@moveyourmind: Welke figuren hebben jou gebrainwashed?!
@venividivici: Dat is het enge, ik weet niet wat voor figuren me gehersenspoeld hebben. Enige wat ik me kan herinneren is dat ze via het brievenluikje in de voordeur naar binnen kwamen, op klaarlichte dag. Verstopt in blauwe enveloppen.

En toen kreeg ik ineens een waas voor mijn ogen en verder weet ik het ook niet meer hoor.
@moveyourmind: Ja ja en jij denk dat als die geluks Klaver aan het roer zou staan dat als die blauwe brievenbuskruipers minder worden… NOT!
@venividivici: *al die
@venividivici: Jesse zorgt in ieder geval een stuk beter voor mijn uitkering als ik thuis kom te zitten met mijn blauwepost-traumatische stoornis.
@paulvtec: Ik niet. Heb je nog niks gehad?
@paulvtec: Werk gewoon eens wat harder dan heb je misschien wel meer in je handen dan die flut 1000 euro van Rutte!
@venividivici:
Van hard werken word je niet rijk. Lang werken, dáár word je rijk van.
@Original_Arnoud: Je weet wat ik bedoel bijdehandje…
@Original_Arnoud: ik dacht van slim werken…
@Original_Arnoud: andere voor je laten werken, daar word je rijk van
@mr27: Dat ligt eraan wat die andere je gaan kosten. Anders ziet de balans er best somber uit.
@venividivici: Iets wat je krijgt en niets voor hoeft te doen sla ik niet af. Dus waarom zou ik dan harder moeten werken? Dat zou betekenen dat ik voor Mark ruim € 2.000,- moet verdienen voor dat ik mijn eigen € 1.000,- in ontvangst mag nemen. 😂
@paulvtec: wat dacht je van dat kwartje!
@bmwfreak038: Dat kwartje is al even gaan hemelen. Maar 11 cent extra korting aan de pomp help ook wel voor de komende jaren 👍
Voetbal krijgt wel miljoenen steun van de overheid.
@fiscaal: Uh, nee?
Clubs moeten vrij veel zelf betalen qua beveiliging. Overheids steun is verboden.
@dees: wintelre?
@dees: hoeveel clubs zijn nog eigenaar van hun eigen stadion? Daar is inmiddels wel genoeg gemeenschapsgeld heen gegaan denk ik zo
@dees: *kuch* FC Twente *ahum*
@rob: steun van de gemeente. Zandvoort heeft dat soort euro’s niet (gemeente Enschede is ook achterlijke dat ze het gedaan hebben, maar ja iets met hart voor bla bla bla)
@inbedrijf: Was Enschede maar de enige gemeente die dit deed. Breda heeft een stadion voor NAC gebouwd, het toen geschonken aan NAC en toen weer gekocht van NAC. Als ik het mij goed herinner. Niet dat dit reden is om dit circuit meteen maar te voorzien van een sloot geld, maar het gebeurt erg vaak dat beslissers in overheidsfuncties wat makkelijk de portemonnee trekken voor de lokale sportvereniging. Ik ben wel blij met dit eerste schot voor de boeg van de heer Rutte.
@rob: *kuch* PSV *ahum*
@dees: Niet de moeite; weer zo’n troll die op het onderbuik-calimero-gevoel inspeelt
@dees: wie betaald de beveiliging rondom een wedstrijd?
@porsche928: meestal de gemeente.
Ik geef hem volledig gelijk.
Als ze een GP willen dan moeten ze het benodigde geld zelf regelen.
@dees: Ja, voor alles wat op het terrein van het circuit gebeurt. Dat mogen ze lekker zelf regelen. Maar als er rondom het circuit niks gebeurt wordt het qua verkeerschaos net zo’n drama als in Spa – of nog erger. Daar zouden Mark en z’n vriendjes best een rol in kunnen pakken. Een snelweg langs het circuit, met eigen afrit. Dat is wel het minste, toch?
@donvincenzo: dat gebeurt sws maar dan vanuit het gemeentebestuur, indirect ook geld van de staat. Op elke F1 evenement moet minsten een trauma heli staan bijvoorbeeld, op het terrein zelf zullen er ook staatskosten worden gemaakt
@dees: ik ben het pas met je eens als we er getallen bij gaan pakken.
Het aantal bezoekers zowel nationaal en internationaal gaan 3 dagen lang ( of nog langer ) geld spenderen op en om het circuit.
Ik zie liever mijn belastinggeld naar een investering in iets als dit gaan dan vage projecten van Rijkswaterstaat.
En natuurlijk hoeven ze niet alle €20M te lappen, maar een paar M kunnen andere investeerders over de lijn trekken waardoor de kans op slagen groter word, en ze er uiteindelijk via belastingen er nog aan verdienden of quitte spelen.
@erwine60: Als de overheid ‘investeert’ verdient ze niets. De winst van wat een bezoeker spendeert gaat naar de bedrijven rondom het circuitpark. Pas later komt er in de vorm van belastingen een klein deel terug. Komt neer op een schenking dus. Sta niet snel achter Rutte, nu wel.
@kle500: ‘klein deel’ is 21 procent op alles wat daar verkocht wordt. al heb je t over een miljoen, gaat er dus 210.000 euro naar de staat.
@gwnbmw: Ben geen econoom, maar 1 miljoen investeren en er maar een 5e voor terugkrijgen lijkt mij geen goede investering.
@kle500: de staat hoort niet te verdienen. als de staat 1 miljoen investeert in het evenement, zouden er met dat geld bijvoorbeeld
eet tenten, hotels, parkeerplaatsen en andere dingen voor de bezoekers worden neergezet. als die bij elkaar 5 miljoen euro verdienen in dat weekend, gaat er weer 21% naar de staat. dat is €1.000.500. een half miljoen winst voor een non profit investering. klinkt goed, toch?
Ik snap heel die ophef over de regering niet. Interview gehoord en de eigenaren van het Circuitpark Zandvoort hebben geen steun gevraagd aan de overheid. Sterker nog, het is helemaal niet zeker of het doorgaat. Sorry.
@imarinos: geef niets.
@pomoek: jij kan het in nog minder woorden zeggen dan Rutte.
@mashell: dus je zegt eigenlijk dat hij een beter minister is.
Terecht, hoeveel ik ook hoop op een GP in Zandvoort of Assen.. meer iets voor bedrijfsleven om dit mogelijk te maken.
“Wees effe stoer en los dat zelf op”

Dat is nog eens klare taal!

Rutte gaat de F1 op Zandvoort dus subsidiëren, alleen heeft hij dat zelf nog niet in de gaten. Terwijl alom bekend is wat voor een ouwe Ritzelaar prins Bernhard junior is.
@moveyourmind:
Onderste steen ook..
@desjonnies: Scherp! Rutte tot in de uiterste puntjes van zijn wezen omschreven in nog geen drie woorden.

Hoe hij dat heeft afgehandeld, ik kan me niet voorstellen dat die gast zichzelf nog recht in de oven durft aan te kijken in de spiegel.
@moveyourmind: recht in de oven is we heel duister…
@pomoek: beetje 40-45 praktijken.
Prima, maar ik heb niks met olympische spelen dus wil dat daar ook geen enkele cent van de staat naartoe gaat. Fair is fair.
@goodolddays: ik heb ook niks met uitkeerinfstrekkers daar gaat wel een bak geld heen
Assen heeft de financiering al rond.
@baklava: Elon, is that you?
@baklava: Bron a.u.b.
@baklava: Het circuit alleen nog niet.
Wat een onzin, geld erbij man. Nationale sportheld, kunnen de harde werkers er weer voor opdraaien.
Geef ons, het domme volk, tenminste brood en spelen.
Die Rutte heeft nog nooit iets opgelost in de laatste 10 jaar, alleen misschien zijn oploskoffie thuis wat een knurft is dat joh die huichelachtige kop zegt mij genoeg.
@RobUSA: jij woont toch in het o zo mooie usa. Wat heb jij met rutte te maken?
@fouadski:
Maar een mening over Trump is een must, toch?
@desjonnies: klopt. Meer omdat trump zich met heel de wereld bemoeit en rutte niet.
@fouadski: Trump is tenminste (als 1 van de weinige ooit) wel zijn verkiezingsbeloftes stuk vr stuk aan het nakomen en laat niet 7 tot 14.000 mensen (met aanzuigende werking zie EU) naar binnen wandelen.
Murica FIRST.
@RobUSA: Trumps nummer 1 verkiezingsbelofte was “make America great again”. America is ooit great geworden door massa immigratie, laat hij dat handjevol arme Zuid Amerikanen niet binnen breekt hij juist een verkiezingsbelofte!
In tijden van vergrijzing is immigratie nodig om toekomstige bevolkingskrimp en daarmee economische krimp tegen te gaan. Merkel is één van de weinigen die dat door heeft.
@mashell:
Denk jij nou serieus dat een moslim immigrant jouw reet gaat afvegen als je 83 en dementerend bent? Hoe naïef.
@desjonnies: al die Mexicanen die naar de usa willen gaan zijn volgens jou moslim?
@fouadski: Hij had het over Europa maar ik hier in de USA heb veel liever Mexicanen binnen, die werken tenminste en hebben tenminste geen achterlijk achterhaald geloof maar die zijn er al als Trump deze groep zou binnen laten en het worden miljoenen net als in EU dat zou teveel worden.
@mashell: Hahahaha Merkel heeft 3 miljoen ongeletterde meest islamieten binnengehaald ( wat in de komende jaren oploopt tot minimaal 10 miljoen ivm gezinshereniging ) waarvan de meeste een uitkering trekken, gratis medische hulp en de hele maatschappij ontwrichten. (Somaliers tot 80% in een uitkering trouwens) en ze komen nog elke dag binnen. Merkel is het ergste wat Europa ooit heeft kunnen overkomen !!! Gelukkig wil Trump geen ramp voor zijn mensen want een handjevol nu zal miljoenen aantrekken zodra deze wel zouden worden toegelaten, ff nadenken aub want Europa is het voorbeeld daarvan.
De automatisering van alles zal ervoor zorgen dat er juist minder mensen nodig zullen zijn in de toekomst en zelfs dan nog haal Spaanse/Italiaanse werkers daar heerst een hoop jeugdwerkeloosheid waarom mensen binnen halen die met de normen en waarden van het vrije westen hun reet afvegen ?? EU ten dode opgeschreven kwestie van tijd !!
@fouadski:
Gelukkig wel, de dreiging voor een gewapend nucleair conflict met Noord Korea is afgenomen !
@fouadski: Mijn familie en vrienden wonen er nog steeds daarom en nog steeds trots op het NL voor 1985 en hun handelsgeest tot heden.
Als er geld naar de Grieken kan, dan er ook geld naar Zandvoort.
@dutchdriftking: Ze, de regering dus, zou ook geld kunnen reserveren voor persoonsgebonden ontwikkelingswerk en jou als pilot nemen
@dutchdriftking: eens, en het bedrag dat daarvoor door de plee werd gespoeld daarmee vergeleken is dit nog maar een schijntje.
was er geen contract dat zei dat spa de enige gp mocht organiseren binnen de benelux?
Helemaal mee eens. Gemeenschapsgeld kan en moet je steken in sportfaciliteiten voor amateurs (wat mij betreft mag dat ook autosport zijn) maar niet in professionele sport, hooguit nationale teams uitgezonderd voor de voorbeeldfunctie. Iedere cent die naar het professioneel voetbal gaat is mij er ook een te veel, en dat is voor de F1 niet anders.
Wel twee miljard naar unilever en z’n maatjes als het aan rutte ligt, maar geen 20 miljoen om 200.000 mensen een pleziertje te geven én de bedrijven in de regio een flinke boost te geven.

Van mij hoeft het trouwens ook niet, maar huichelaar rutte heeft zijn prioriteiten zeker niet op de juiste plek staan.
@lekbak: ken jij het gezegde appels en peren vergelijken. Laat die hyper commerciële Formule 1 zich even lekker zelfbedruppen en als Zandvoort zonnodig een geld verbranden circuit wil hebben ga dat zelf en regelen en ga daar geen belastinggeld voor gebruiken ja
@Soulmaster: je stemt zeker op die lamzak..
@bmwfreak038: Heb je een betere vervanger dan?
@soulmaster: Ik vergelijk euro’s met euro’s en onzin met onzin. Rutte maakt nu een hele stoere opmerking maar ondertussen zou hij wel graag 100 keer (!!!)zoveel uitgeven aan iets wat misschien wel nog grotere onzin is als de f1. Dat maakt hem wel de laatste persoon die zo’n opmerking kan maken…
@lekbak: hij mag misschien bijna de enige zijn maar Rutte gelooft echt dat het afschaffen van de dividendbelasting en het telkens verlagen van belastingen voor bedrijven, verhogen van belastingen voor burgers en het uithollen van werknemersrechten goed is voor Nederland. Hij is een verdomd goede premier maar heeft wel wat schadelijke visie, jammer dat hij van de economische crisis van 2008 niet heeft geleerd dat het conservatief liberaal gedachtengoed een utopie is, zo werkt het gewoon niet.
Terecht natuurlijk. Het zou de wereld op zijn kop zijn om in de week waar drie ziekenhuizen failliet zijn gegaan en de integriteit van de coalitie voor de zoveelste keer meerdere malen per week ter discussie staat, nu een beetje popiejopie te gaan doen met luchtkastelen bouwen. Het lijkt me ook zeer ongewenst om de hobby van die Duitse huisjesmelker van Oranje met gemeenschapsgeld te gaan spekken. En dat verhaal dat de regio er economisch gezien een impuls door krijgt is ook een fabeltjem, gegeven het feit dat de hele infrastructuur al vastloopt op de eerste zonnige dag van het jaar.
FF reëel die GP gaat er gewoon komen, hoeveel mensen trekt dat? 150k zeker wel. Als je dan entree, parkeerkaarten, eten en drinken gemiddeld 200 p.p. betaald heb je al 30M, dan nog hoop sponsors, overheid, paddockkaarten e.d. moet die overige 10m er ook wel bij te halen zijn. De vraag is alleen gaan ze het redden met 40M?
@littledevil9: je vergeet dat van die 30 miljoen een kleine 6 miljoen sowieso direct naar de overheid gaat. Aan de andere kant, die kaartjes zullen toch wel duurder worden dan 150 gemiddeld? Ik geloof dat als ze 300 kosten ik ook nog wel zou gaan…
@Dizono: 200 had ik gemiddeld bedacht. Ik denk misschien ook wel €300 gemiddeld. Maar was even het minste uitgegaan. Maar wat ik bedoel te zeggen is als je logisch gaat rekenen het financieel inderdaad wel haalbaar moet zijn.
Doe effe slim en fix het op Assen
Gezien het vermogen van mevrouw Heineken volgens de Qoute 500 is 40 miljoen een peulenschilletje. Dus kom op Charlene doneer Prins Bernhard ff wat…
@venividivici:
De Heinekens en Oranjes zijn zo rijk geworden omdat ze Gekke Henkies dit laten betalen en zelf de buit (lees opbrengst) verdelen.
Alhoewel ik er wel in kan komen dat die financiering niet van de overheid moet komen vind ik de reactie van Rutte een beetje te populair. Alsof hij zoiets heeft van, ‘laat ze het lekker zelf uitzoeken daar’. Hij kan het ook anders brengen.

Des te sneuer zou ik het vinden als meneer daar straks wel als de grote man op de grid rondloopt te paraderen.
@sportevo: Die zou ik niet eens uitnodigen al als ik Prins Bernhard was. No pay no play
Ik kijk iedere keer graag naar de F1 en geniet zelfs van de saaie races. Een wedstrijd in Nederland? Als de overheid er niets voor hoeft te betalen vind ik het best. Ieder zijn meug maar met 150.000 oranje supporters een hele dag in de blakerende zon in de duinen doorbrengen? Het lijkt mij een hel.
Ik kijk in mijn glazen bol en zie mark rutte gemoedelijk naast de prins vertoeven op de hoofdtribune bij de race
@devia: Ja, en vervolgens wil hij ook een trofee uitreiken.
@deVia: Ja, dus?
En waarom is het ook alweer een probleem als de overheid meebetaalt? Ik zie dat eigenlijk niet zo? De overheid is toch in dienst van de burger, de ene keer geeft de overheid geld uit aan iets waar burger A belang bij heeft en de andere keer aan iets waar burger B belang bij heeft. Zo’n evenement mag best een steuntje in de rug krijgen, onder de juiste voorwaarden, we zijn een knetterrijk land, die 40 miljoen kunnen we best missen…
40 milioen… hoeveel verdiende verstappen weer per seizoen…
Als hij zelf stoer is komt hij eindelijk eens uit de kast ;). Buiten dat begrijp ik zijn standpunt maar de manier waarop had van mij anders gemogen
En daarom stem ik op Rutte / VVD.
@drdrift: geen 40 miljoen voor de F1 wel 2 miljard voor een afschaffing van de dividendbelasting wat voor Unilever geen overtuiging genoeg is om 50 banen van Engeland naar Nederland te verplaatsen. Die Rutte heeft duidelijk de prioriteiten helder op een rijtje…
@mashell: en daarom stem ik VVD
Als we nu het leger inzetten, de Engelsen kunnen per amfibie voertuigen via het strand komen. De Fransen droppen we met parachutes en de Duitsers laten we per chinook komen en dan abseilend naar beneden. Je kunt dit dan als Europese oefening zien waarvoor vast wel een potje is in Brussel. Bovendien draagt dit bij aan een stukje extra beleving wat Liberty graag wil. Dat zorgt dan vast wel voor een flinke korting op de fee van €20.000.000,- O ja, en Rutte hebben we echt niet nodig, gierige krent.
Max Verstappen kan zelf ook €10 miljoen schenken. Kan die nog aftrekken van de belasting ook.
@ghost: welke belasting? In Nederland kunnen je alleen een gift aan een Anbi instelling af trekken. En dat Max woont in Monaco, daar doen ze niet al te veel aan belastingen en aftrekposten.
Ik ben het er wel eens, maar de woordkeus is een premier onwaardig.
Waarom overweegt “Zandvoort” geen “Crowd Funding”, open een rekening en kijk wat er gestort wordt door liefhebbers die mee willen helpen om de GP F1 in Nederland mogelijk te maken.
Er gaat heel veel subsidie naar milieu clubjes. die deze subsidie aanwenden om advocaten op circuits e.d. af te sturen, en om te lobbyen over strengere regels die racen in de weg zitten. Ik vind dat subsidie voor rechtszaken tegen bedrijven en stichtingen e.d. verboden moet zijn.
Graag zou ik zien dat er F1 komt in NL, maar overheidssubsidie lijkt me niet de manier. Stop dat geld liever in die ziekenhuizen die failliet gaan.
Wel is er een win-win situatie, we geven geld uit aan de marketing van Nederland, en een F1 evenement is ook marketing, en levert ook diverse inkomsten op voor de overheid. Dus misschien kan er wat van het marketing budget aangewend worden hiervoor? Of een tijdelijk belastingvoordeel voor het circuit?
Kan prins Bernard het niet zelf bekostigen? De beste man bezit toch de meeste panden van iedereen in Amsterdam, met aantallen in de honderden?
Mee eens met Rutte. Als het allemaal zo beloftevol is waarom gaat prins huisjesmelker zelf niet aan de slag met commerciële partijen? Geen gemeenschapsgeld naar Zandvoort. Kust kan de extra aandacht en bezoek helemaal niet gebruiken. Assen veel betere propositie.
@ericd: En dan het hele idee… Of er maar van alles aangelegd kan worden op conto van de belastingsbetaler… “En oh ja, alle verdiensten gaan naar de Amerikaanse uitbater van de F1”. Geen sam-sam. Geen wonder dat er veel circuits verlies lijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).