Waarom overname Formule 1 mogelijk op z’n gat ligt

Auteur: , 24 Reacties

Er is iets vreemds aan de hand en het komt door de FIA.

Waarom overname Formule 1 mogelijk op z'n gat ligt

Het gaat allemaal om de aandelen van het moederbedrijf van de Formule 1: Delta Topco. Het Amerikaanse Liberty Media wil het belang van CVC overnemen, om zo een hoop geld aan de sport te kunnen verdienen. De eerste plannen om het F1-circus uit te breiden liggen al klaar. Er is echter een probleempje.

De Federation Internationale de l’Automobile (FIA) heeft één procent van de aandelen Delta Topco in handen. Het overkoepelende autosportorgaan heeft daarvoor in 2013 het bedrag van 458.197,34 USD neergelegd. Een hoop geld voor ons, een schijntje voor de mannen om wie het gaat. Waarschijnlijk valt er meer geld uit de zakken van Bernie Ecclestone als de ouwe baas met een keukentrapje in een Range Rover stapt.

Wat wil nu het geval? De overname van het belang in Delta Topco dat in handen is van CVC, kan alleen worden overgenomen door Liberty Media als de FIA akkoord gaat. Als dat inderdaad gebeurt, is het aandelenpakket(je) dat nu nog in handen is van de FIA plotseling 44 miljoen dollar waard. We willen niet op de zaken vooruitlopen, maar dat riekt natuurlijk naar belangenverstrengeling. Herstel: dat stinkt een uur in het rond.

De Europese Commissie heeft lucht gekregen van de zaak en mogelijk wordt op Europees niveau een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rondom de mogelijke overname. Je zou het bijna vergeten, maar het verschil tussen FIFA en FIA is maar één letter. We houden je posted. Overigens is ons volstrekt onduidelijk hoe de FIA het belang van 1% tegen een belachelijk lage prijs in handen heeft gekregen. (Via: Forbes)

UPDATE: er kwam wat speurwerk aan te pas, maar het aandelenpakket van 1 procent is enkele jaren geleden door Bernie Ecclestone min of meer aan de FIA geschonken in ruil voor goedkeuring voor een commerciële deal. Nu blijkt die deal dus heel gunstig uit te pakken voor de FIA, als de overname tenminste doorgang vindt.24 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Doel van sportbonden is dat er belangen vertegenwoordigd worden.. zo’n probleem met die ‘verstrengeling’ in deze zie ik niet.

Je kan als bureaucraat stellen dat de fia effectief wordt omgekocht doordat ze een klein beetje bezitter worden van F1 voor een klein prijsje.. tegelijkertijd levert de FIA natuurlijk ook allerlei diensten zoals toezicht veiligheid en regelgeving aan f1
@martinus: Juist, die sportbonden moeten belangen behartigen. Van wie? De sport en de sporters, lijkt mij. Maar als je op deze manier de miljoenen in je schoot geworpen krijgt, dan wordt het natuurlijk heel lastig om de belangen van de sport en de sporters te behartigen als dat ingaat tegen de commerciële belangen van Bernie, CVC en/of Liberty.
@potver7: De FIA krijgt geen miljoenen, maar een belang in de F1.
@martinus: Ter waarde van….juist: miljoenen…
@martinus: Hoeveel zou de F1 op het moment echt waard zijn volgens de huidige markt ?
@exclusieviteitsfreak: Simpel, wat liberty media, of andere bieder ervoor betaalt.
Die arme jongens moeten ook ergens hun geld verdienen… Laat ze lekker hun gang gaan. Wie heeft er nou last van?
Das dus een rendement van ’n half miljoen om 44 miljoen, iets van 8000% ofzo..
Lekker gewerkt pik.
@8cylinder: 9603%, is toch wat anders dan die 0,65% op de bank
@pixeltrooper: Welke bank is dat? Die rente is toch al snel 3x zo hoog als die bij mij… ;)
Ah die oude Bernie heeft gewoon weer een dikke bribe gegeven aan de FIA. 45.819.734 van de 4.286.181.944 aandelen in ruil voor het tekenen van een nieuwe commerciële deal. Mooi.
@jaapiyo: En nou ben ik o zo benieuwd wat de FIA daarvoor heeft moeten doen. Waarschijnlijk stelt het helemaal niet zo heel veel voor.
Altijd weer dat k#tgeld.
Stort maar op mijn rekening
Het aandelenpakket is het waard maar of de FIA het ook daadwerkelijk gaat verkopen lijkt mij onwaarschijnlijk. Daarmee zouden ze namelijk de invloed op de sport verliezen. Het wordt dan heel gemakkelijk om een aparte bond op te richten en onder die vlag te gaan racen.
@freeze: Met slechts 1% aandeel kan dat natuurlijk alleen maar als hun aandeel er eentje in de kleur goud zou zijn.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_aandeel
Het zijn allemaal geldwolven..
Corrupte Franse sportbond, het zal eens niet…
@trustmeiamanengineer: FIFA zit in Zwitserland ;)
@trustmeiamanengineer: Franse? Nee hoor, ze zitten veilig in Zwitserland, want dat is tenminste neutraal…
@potver7 @fruitcake allemaal één pot nat joh. Doelde eigenlijk op Platini van de UEFA, ook een Fransoos. Of de UEC Europese wielerbond, of de ASO. Allemaal Frans..
@trustmeiamanengineer: Laat dat die Zwitsers maar niet horen, kom je er nooit meer in … ;)
Wat heeft de Europese Commissie hiermee te maken? De FIA heeft een aandeel van 1% in de Formule 1, dat ze voor een zacht prijsje van Ecclestone gekregen hebben. Dt aandeel heeft de bevoegdheid om te beslissen aan welke grote aandeelhouder de rest verkocht mag worden, ter bescherming van de belangen van de sport. Neemt Liberty Media de rest over, dan wordt bij de geboden prijs ook het aandeel van de FIA veel meer waard. Hebben zee niks aan, want als ze voor het geld gaan en dat aandeel van de hand doen, hebben ze ook niets meer te zeggen in de Formule 1. Wat is dus het probleem (behalve dat de waardevermeerdering leuk staat op de balans)?
FIA, FIFA, IOC, UCI, ASO, etc. allemaal tot het bot corrupte geld-machines die toevallig af en toe ook nog leuke sport faciliteren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).