Waarom scoren we minder verkeersboetes in België?

Auteur: , 39 Reacties

Goed nieuws voor wie regelmatig het Belgische asfalt trotseert. We scoorden er in 2015 namelijk minder snelheidsboetes en dergelijke dan het jaar ervoor. De oorzaak?

Tanken baasje

Men heeft geen idee. Het ligt voor de hand om nu een Belgenmop binnen te hengsten maar die eer laten we aan jullie. Toch zijn de cijfers interessant. In 2014 kregen namelijk nog 101.000 mensen fanmail uit België waar dat er vorig jaar 5.000 minder waren.

De Belgische politie (bij monde van Kristiaan Popelier, hoofdcommissaris van de Belgische Federale Wegpolitie) zou één en ander het gevolg kunnen zijn van defecte radarapparatuur. Bovendien zouden wij beter op onze snelheid letten doordat onze zuiderburen vaker gebruikmaken van mobiele flitsers. Daarnaast worden Belgische boetes nu ook echt allemaal naar ons opgestuurd. Ook dat heeft een afschrikwekkende werking. (via BNR)

Hoe doet Nederland het?

Interessant in dit verband is dat Nederland juist méér boetes naar buitenlanders verstuurt dan ooit. In de eerste helft van dit jaar werden ruim 445.000 prenten verstuurd naar een adres in een ander land, ongeveer een derde meer dan in H1 2015.

Nederland sluit in toenemende mate verdragen met andere landen om gegevens te kunnen uitwisselen. Zo was er al een verdrag tussen Nederland, Duitsland, België en Zwitserland. Later zijn Frankrijk en Polen aan het rijtje toegevoegd. Meer lezen over inningspercentages en andere interessante getallen? Leef je uit (.pdf). Spoiler: een derde van alle naar Polen opgestuurde boetes wordt betaald. Verder zijn het veelal lopende zaken.

Foto: klassiekertje via Autojunk39 reacties

*foto en de term dienstbaar…*
*Gedachten dwalen af*
@w0o0dy: ik ben er 100pct zeker van dat dat een man is.
@poeperman: Lijkt me niet maar..telefoon en noodzaak voor een leesbril helpen niet… Dus ik zou het je niet kunnen zeggen.
@poeperman: Dat is wel sneu hoor. Als je als man zulke heupen hebt.
@poeperman: je doet je naam er eer aan in de poepert
Ik kan het nooit laten om te gniffelen als er weer een onwetende Bulgaar o.i.d. met 160 km/h langs komt zeilen op de A2…
Heel simpel het asfalt is zo slecht dat ik niet sneller durf dan de max snelheid in belgie. Ik ben altijd bang dat ik onderweg een velg breek of een lekke band rij.
@xiran: daar liggen de Belgen duidelijk zelf niet wakker van, het lijkt wel of ze altijd haast hebben
Alleen de foto is leuk
Vanwege welke reden zou je überhaupt naar België willen?
@v60germany: Hele goede vraag… Manneke pis?
@v60germany:
Goedekope benzine, lekker eten, lekker bier, Spa-Francorchamps, de Ardennen,…
@StijnB: en goede chocolade
@v60germany: hey genious…. de meeste boetes worden verzameld tijdens het DOOR Belgie rijden, daarom moet je er nog niet stoppen, veel te duur trouwens voor Nederlanders, die gaan liever naar een goedkope camping in hongarije en daar gaan shoppen in de lidl
@lowlow: hey genious, het veel fijner om door Luxemburg te rijden en Belgie over te slaan. Is de benzine nog goedkoper ook en blijven je draagarmrubbers heel.
@straatzakelijk: Dus jij rijdt van Nederland rechtstreeks naar Luxemburg ?
Hoe doe je dat?
@bmwtouring: Via Duitsland
@v60germany: Het land is toch uitgevonden om de Fransen en de Duitsers een plek te geven om oorlog te voeren?
@gulli: ok, now you’ve got me…
@v60germany: Tomorrowland!
@v60germany: Als ik even grabbel tussen hetgeen veel Nederlanders naar hier komen: Tabak, alcohol, vuurwerk, Spa-Francorchamps, festivals. De wegen mogen hier dan wel slechts zijn, hier geldt tenminste geen kinderjuffrouwmentaliteit.
@davidw: en de veel goedkopere woningen.
10% is toch niet zo’n groot verschil. Het zal ook niet elk jaar precies hetzelfde zijn (iets met een ezel stoot zich…)
Brengen die buitenlanders toch nog wat extra geld in onze staatskas..
Flitsmeister doet z’n werk. Ook in BE
@robgooi: das zeker een argument.
Ik denk dat momenteel iedereen het Belgische asfalt al eens heeft bekeken, en bedacht: als ik wil dat m’n auto uit elkaar moet rammelen kan dat ook wel in een willekeurige klinkerstraat in Nederland.

Nah ik denk dat Nederlanders in het buitenland voornamelijk op vakantie zijn, en dus met 90km/h en een sleurhut op de linkerbaan zitten, ipv met 150km/h en bumperklevend.
@peug206: niet zo zeker dat de grote snelwegen op dit moment zoveel slechter zijn dan in pakweg Duitsland, Engeland,… in vgl met Nederland: alles in het nieuw (de laatste 15j) en Frankrijk: je betaalt er gigantisch veel geld voor dus dat mag wel. Vandaar, helemaal correct is het cliché niet meer, vrees ik
Ivm die sleurhutten en linkervak… check. Ofwel zonder sleurhut zijn ze overbeladen met pindakaas, (fris)drank en hollandse kinderen… en gaan bijgevolg ook niet meer vooruit
@lowlow: de meeste campings liggen niet aan de snelweg, maar dat was sarcasme ;) en die caravans…. hoe meer een auto mag trekken hoe meer mensen er in gooien zonder erbij na te denken…
Dat de Belgische politie er nog steeds niet achter is dat steeds meer Nederlanders een plantenbak achter in de auto meeneemt als ze naar België gaan…

Mét succes, de cijfers bewijzen maar weer eens dat de Belgische politie erg makkelijk om de tuin te leiden is.
Je kan er niet hard rijden. Die je het wel moet je erna nieuwe vullingen laten zetten
Als Belg zijnde vind ik het uiteraard niet altijd even leuk om steeds dezelfde stereotype mopjes te moeten lezen van jullie Nederlanders. Niet dat ze daarom voortdurend fout zijn:)
Anderzijds vind ik het wel grappig dat jullie en masse door ons klein landje rijden met een blokhut die voortgetrokken wordt door een financieel voordelige kia met 7jaar garantie en dan klagen over die zogenaamde zeer slechte staat van onze wegen (toegegeven het kan natuurlijk altijd beter). Om dan vervolgens telkens opnieuw en opnieuw belachelijke prijzen te betalen aan de Franzen om op hun autosnelwegen in de file te staan.
Oja, rij vooral maar lekker snel door! ;) Hier wordt niet geflitst hoor…
@pieter123: amen to that!
Ook wel vrij logisch dat er meer boetes naar het buitenland gaan, als je ziet hoe veel buitenlanders te hard rijden over de A2 tussen Utrecht en Amsterdam, daar zijn de Nederlandse boetes ook flink door toegenomen..
@Teerdz: ik zag 2 weken terug nog een 2-serie van een Engelsman flink voorbij stuiven ter hoogte van Breukelen op de linkerbaan… vast een zuur begin van je roadtrip als je vervolgens weer thuis komt.
Ach ik vond het Belgisch wegdek en de drempels ook kut tot ik naar Mexico ben gegaan. Als ik nu zou moeten kiezen tussen. Geen pickups en busjes meer als lichte vracht. Bijtelling betalen en een auto die pas oldtimer is na 162 jaar of het Belgisch wegdek doe mij maar het laatste maar
Ja hoor, deze jongen had er een. 260 ekkermannen. 86 ipv 50. Na meetcorrectie 80. Vond het nog een schappelijke prijs.
De Mustang V8 die maar €5000 duurder is dan de 4-pitter?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).