Wat we nu weten over de wissel van Max

Auteur: , 41 Reacties

Nu al HET Formule 1-nieuws van het jaar; De switch van Max Verstappen naar Redbull. We zetten de laatste info op een rijtje.

Max Verstappen

De belangrijkste reden voor de overstap is het slechte presteren van Daniil Kvyat dit seizoen. Een andere reden zou te maken kunnen hebben met de interne mot tussen Sainz en Verstappen. Dit zijn echter niet de enige factoren die meespeelden. Het was voor Red Bull namelijk ook belangrijk om Max aan boord te houden, anders zou het supertalent wellicht o-verstappen (ha) naar een team als Mercedes of Ferrari. Red Bull heeft daarom het contract van Max tot en met 2019 verlengd. Dit positieve nieuws geeft Max extra zekerheid voor zijn toekomst binnen de F1, in ieder geval voor wat betreft het team van de energiedrankjesfabrikant.

Contact met andere teams

Op de site van Red Bull Racing valt te lezen dat Verstappen geen interesse had in een ander team. De jonge coureur denkt dat hij en Red Bull een goede match vormen door het gezamenlijke verleden. Tijdens zijn periode bij het Red Bull Junior Team was hij zeer tevreden en Verstappen ziet dan ook geen enkele reden voor een eventuele overstap in de nabije toekomst. Logisch dat hij dit nu zegt, maar we weten allemaal dat er in de wandelgangen gesproken is over een mogelijke overstap van Toro Rosso naar Ferrari. Natuurlijk vonden er op de achtergrond ook gesprekken plaats met andere teams.

Dat de overstap naar Red Bull zo snel zou gaan, dat hadden weinigen verwacht. Maar dit zorgt er ook voor dat er weinig tijd is voor voorbereiding. Het zou dan ook niet al te realistisch zijn om te verwachten dat Max tijdens de aankomende GP van Spanje al meteen de sterren van de hemel rijdt. Verstappen zal dan voor het eerst racen in de RB12, een auto waar de coureur nog aan moet wennen. Aan de andere kant: de Limburger heeft de (F1-)wereld wel vaker versteld doen staan met zijn kwaliteiten. Daarnaast hoopt hij veel te leren van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en voorziet geen gehannes met de Australiër.

I’ve started to get to know him a little bit and we actually live in the same building in Monaco! For sure we can have a good relationship.

Aan de andere kant lijkt de overstap te maken te hebben met een schone lei voor Toro Rosso. De stofzuiger wordt er flink doorheen gehaald bij het team. Engineer Xevi Pujolar werd ontslagen, maar het is nog maar de vraag of het hierbij blijft. Vader Jos Verstappen sprak afgelopen week tegenover BNR over ‘spanningen tussen de monteurs’ bij het voormalige raceteam van Max.

Red Bull wil zekerheid

Volgens voormalig F1-coureur Martin Brundle worden zowel Kvyat als Verstappen beter van de switch. In een interview met het Britse Sky Sports legt hij uit dat de beslissing van Red Bull voornamelijk in eigen belang is genomen. Verstappen wilde immers per 2017 gaan racen bij een topteam en dus voelde Red Bull de hete adem van partijen als Ferrari en Mercedes in de nek, zoals we al eerder aangaven. Met de switch en het nieuwe contract lijken deze gevaren voor nu geweken. Tevens kan Kvyat vanuit zijn nieuwe positie laten zien wat hij in huis heeft, hij zal weer moeten vechten voor een plekje.

Jan Lammers

Ook Jan Lammers laat in De Telegraaf van zich horen: “Er komt nu een aantal leuke psychologische gevechten, want iedereen staat op scherp. Kvyat bijvoorbeeld zal in ieder geval het ongelijk van Red Bull willen bewijzen en zal meer gedreven zijn dan ooit om bij Toro Rosso zijn nieuwe teamgenoot Carlos Sainz, maar ook de Red Bulls te verslaan.”

“Max zelf had vorig jaar al de kwaliteiten om een race te winnen. Als hij bij Mercedes had gezeten, was hij nu al kampioen, dat geloof ik oprecht. De grootste opgave voor hem is om onbevangen en op talent te blijven rijden. Ik probeer m’n hele leven lang te rijden alsof ik nog 17 ben. En dan is hij nog maar 18.”

Christijan Albers

Christijan Albers stelt dat dit nu al een verloren seizoen voor Red Bull is. “Daar zullen dit jaar geen races meer gewonnen worden. Ze plaatsen Max nu alvast in het team om hem goed te laten integreren, zodat dat volgend jaar niet eerst nog hoeft en hij gelijk een vuist kan maken naar de anderen.” Dr. Helmut Marko, de grote baas van Red Bull racing, verwacht echter dat men dit seizoen op bepaalde circuits mee kan strijden om de overwinning. In de eerste races van dit seizoen kon de RB12 al prima meekomen en Marko verwacht een grote sprong voorwaarts na een upgrade van de Renault-motor. Deze wordt verwacht rond de Grand Prix van Canada, over een maand.41 reacties

Nu is het slechts een kwestie van tijd voor de eerste podiumplaatsen!
Het is allemaal natuurlijk heel mooi voor Max dat hij de overstap gemaakt heeft naar Red Bull en ik ben er dan ook van overtuigd dat hij het goed gaat doen. Ik snap Red Bull ook wel met de switch maar ik vind het toch sneu voor Kvyat. We moeten niet vergeten dat hij de race voor Rusland nog op het Chinese podium stond. Ook is hij nog maar 22 jaar. Het is voor Kvyat nu alleen wel noodzakelijk om een goed seizoen te rijden voor Toro Rosso. Als ‘ie daar niet naar behoren zal rijden verwacht ik dat hij het na dit seizoen lastig gaat krijgen bij Red Bull om nog een stoeltje te scoren.
@viezefreddyw: Tsja, de pest voor Kvyat is dat er waarschijnlijk drie meer getalenteerde rijders in de Red Bull stallen te vinden zijn. Als je dan in het topteam zit, is die positie lastig te behouden…
@Jochempie: Het is voor Kvyat inderdaad allemaal erg lastig. Dat hij niet zo getalenteerd is als Ricciardo en Verstappen is op zich niet erg, maar ik vind hem wel goed genoeg. Bijvoorbeeld beter dan een Palmer of Magnussen bij Renault.
@viezefreddyw: Kvyat heeft maar één optie, en dat is Sainz naar huis toe rijden, anders is het over en uit voor Kvyat, dan ziet geen team hem meer staan. Voor Sainz geld precies het zelfde richting Kvyat, dus dit kan nog leuk worden. Max moet het ook al gelijk laten zien door in ieder geval punten binnen te slepen in Barcelona. Dat hij dat kan, daar twijfel ik eerlijk gezegd niet aan. Dat hij instaat is tot een regelrechte stunt in Barcelona, daar zie ik hem ook voor aan. Max zal na drie rondjes al aardig gewent zijn aan de RB12, om vervolgens al druk aan de slag te gaan met de afstelling. Het kan erg leuk worden in Barcelona dit weekend.
Christijan Albers kijkt wat teveel naar zijn eigen kunnen. Max is net een spons. Neemt alle info op, analyseert dat meteen en past zich aan of zoekt naar een oplossing. De komende race zal hij tijd nodig hebben om de auto en zijn monteurs en race engineer te leren kennen, daarna zal hij snel vooraan meestrijden en podiums gaan pakken.
@kwatkam: Klopt, Max snapt het belang van leren en ego opzij zetten. Zo lang je geen wereldkampioen bent, is er niets dan leren.
@Jochempie: zelfs als je al wereldkampioen bent valt er nog steeds te leren.
Ik heb er vertrouwen in!
Ik hoop vooral dat de bolide heel blijft, Max er snel aan went, en dat de upgrade de auto dichter bij Mercedes brengt. Een keer een podium plek is niet onmogelijk, maar de kans is wel gewoon klein. Max, ga er voor!
@dutchdriftking: Ik durf m wel aan: er zal zeker nog een RB op het podium eindigen dit seizoen. Of het Max is, zullen we zien.
Laten we ook maar hopen dat Max niet te vroeg piekt en uiteindelijk inzakt, hij kan nu alleen maar of een legende of een niks worden.
@dionijsb: legendes pieken van meet af aan, kijk maar naar Senna en Schumacher.
@michael_steel: En Jos Verstappen natuurlijk
@svenska_aeroplan_ab: maar die zakte wel in. Zeker toen er kinderen kwamen.
@mashell: knoop in max zijn zak dan maar
@michael_steel: dat is dan ook wat ik zeg
Tot 2019 verlengen betekent dat de dreigementen van RB gelukkig losse flodders waren, want bij verlaten komen ze het contract niet na. Mooi, want het is een kapitaalkrachtig team dat echt wat toevoegt.
@dieselaer: Dat zegt verder niets over de toekomst van RB want in een contract kun je ook dingen uitsluiten d.m.v clausules. Bijvoorbeeld. Contract is geldig tot 2019 mits RB actief blijft in F1.

Ik ben het overigens helemaal met je eens dat RB een waardevolle toevoeging is.
Christijan Albers!!!! Ja natuurlijk, want die heeft er pas echt verstand van.

-edit: zo te zien heeft Albers meer verstand van F1 dan jij van interpunctie. Doe maar kalm-
@michael_steel: O voor de duidelijkheid; die like was voor de Edit.
@phaeton: haha inderdaad!
@michael.steel.52012: Christijan Albers heeft toch bewezen iets meer te kunnen dan jij, ik en vele anderen hier!
Telkens het gezeik op oud F1 coureurs die geen topteam op hun palmares hebben wordt wel een beetje flauw.
Die jongen heeft in de DTM super gepresteerd en enkele seizoenen in de F1 doorgebracht waarin alleen Sutil hem als teamgenoot de baas was, wat totaal geen schande is want hij is/was gewoon een degelijke stabiele coureur.

Laten we allemaal iets meer respect hebben voor jongens als Doornbos, Albers en van der Garde. Het zijn alledrie géén Yuji Ide of Gaston Mazzacane…
De Telegraaf vond het nodig om Jan Lammers naar een mening te vragen. Hoewel het beter is dan Allard Kalff.
@phaeton: dat Peter R. de Vries nog geen commentaar herft gegeven. Peter heeft echt overal verstand van…
@rufctr01: ik heb al gehoord dat Gerard Spong de heren van Mercedes en Ferrari aan gaat klagen als Max niet kampioen wordt dit jaar.
@rufctr01: Zonder 15 mei Barcelona: “Zorg dat u klaar zit, dan heeft u altijd een alibi”
Vergeet niet dat Max al vanaf dat het bekend werd bij RedBull rond loopt en met zijn engineers praat en in de simulator zit.
Max kennende weet hij volgend weekend alles al over de auto.
Ik blijf het zeggen max staat op het podium in Barcelona als de auto geen kuren vertoont.
Daarna wordt Monaco helemaal interessant.
De Verstappens en Albers liggen elkaar niet zo. Jos over Albers zijn exit in F1:
‘Nu is dan definitief het vonnis geveld over een coureur die, zo moet mij ook van het hart, er nooit in is geslaagd gevoelens van sympathie op te roepen’. Om te vervolgen met: ‘Dat is niet mijn persoonlijke gevoel, maar slechts een conclusie naar aanleiding van de vele geluiden die ik over Albers hoor. En dat verbaast me niets, want Albers heeft in al die jaren te vaak een te grote mond gehad.’ En als uitsmijter geeft Verstappen ons de volgende filosofische bespiegeling: ‘Ik zeg vaak dat ieder mens uiteindelijk krijgt wat hij verdient. En dat geldt dus ook voor deze afloop voor Albers.’
Ik geloof meer in Helmut Marko zijn visie dan in die van Albers mede n.a.v. bovenstaand.

Kortom:Er zit hem misschien nog iets dwars.
Jan Lammers manifesteert zich wel heel ijverig als de persoonlijke PR-man van Max Verstappen, het begint een beetje gekunsteld over te komen. Ik vraag me af of hij er inmiddels voor betaald wordt…

En een goede relatie met je teamgenoot bouw je niet op social media op, maar achter de schermen irl.

Focus, blijf weg van conflicten en blijf bescheiden zou ik zeggen.
Patricia Paay heeft nog verkering met Max gehad in haar jonge jaren ..
@lincoln: omroep MAX?
Christijan Albers, wat een eng mannetje is dat toch. Kan mij hem nog herinneren bij het bij televisieprogramma RTL Autovisie. Klein pappig mannetje met slecht zittend pak, arrogant en kwam totaal niet sympathiek over…
@maarten020: dat is albers nooit geweest. Sympathiek. Vooral een arrogant mannetje. Maar hij heeft toch F1 gereden. Mijn herinnering daaraan is toch de slang die bleef zitten… Jaja ik weet het maar ik kan echt geen ander hoogtepunt opnoemen.
@rolov: Zijn puntenfinish in de V.S. …. toen er maar 6 auto’s reden. :P
@carlolaatst: doh!! Ja dat was een race om trots op te zijn. Ik had hem geblokt ;) maar idd dat was zijn hoogtepunt .
Het enige nadeel van deze hele overstap (daar gaan we geen woordspeling grap meer over maken) is dat Verstappen nu 3 directe conculega’s heeft die allemaal willen laten zien beter te zijn dan Max. Ik snap dat er nog 18 rond rijden die dat willen maar de 3 rb/tr-ers natuurlijk een tandje extra.
Max gaat t allemaal wel ff regelen, let maar op…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Vind het allemaal prachtig en de nadruk word steeds op die nieuwe renaultmotor gelegd met die updates maar mercedes en ferrari zitten heus niet stil. Moet nog zien wat het effect is. Als RB 0.5 sneller is maar mercedes en ferrari ook na updates veranderd er niet veel. Voorlopig zal max de ballen uit zn broek moeten rijden om een podium te halen. Als beide mercs en fers heel blijven en doen wat ze moeten doen staan ze gewoon op de eerste 4 plaatsen blijkt nog steeds.
Dat Max extreem goed is, had ik persoonlijk al begrepen toen ik van hem voor de eerste keer hoorde . . . , en ben zelf ook zinnens om mogelijk toekomstig € 100 miljoen in het Red Bull team te investeren als dat nodig blijkt . . .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).