We geven fors meer geld uit aan nieuwe auto’s

Auteur: , 25 Reacties

Als we een nieuwe auto kopen geven we fors meer geld uit dan een paar jaar geleden. En dat heeft niet alleen te maken met prijsstijgingen.

Keep the change

Om precies te zijn: gemiddeld gaven we in 2014 een slordige 18 procent meer uit aan onze nieuwe auto, dan dat we vier jaar eerder deden. In dezelfde periode stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de consumentenprijzen met 8 procent. Schijnbaar geven we onze euro’s dus graag uit aan wat meer luxe, of nét dat iets grotere model.

De gemiddelde autokoper gaf in 2010 nog 24.096 euro uit voor een nieuwe auto, terwijl dit in 2014 gemiddeld 28.413 euro was. Vooral kleine auto’s (het zogenaamde A-segment) worden duurder verkocht, in het B- tot en met D-segment was de stijging minder sterk, in het E-segment werd de kleinste stijging gemeten. Uitzondering op de regel zijn de upper utilities (dikke SUV’s) en utilities (personenbusjes e.d.) die wel bovengemiddelde prijsstijgingen ondergingen.

Opmerkelijk is dat vrouwen gemiddeld 27 procent meer zijn gaan uitgeven, dat is 9% boven het gemiddelde. Gaan ze los op de accessoires ofzo? Om te beoordelen welke merken het goed deden kun je deze tabel checken. De uitschieters zijn deels te verklaren door het belachelijke stimuleringsbeleid van onze overheid, kijk bijvoorbeeld maar eens goed naar Mitsubishi. Bijtelling much?25 reacties

En hoeveel van de “bestedingen” gaan naar belastingen? De autos in NL zijn onnodig duur door de doorgedraaide belastingen…
@terrorizer: Ik ben het volledig met je eens hoor maar toch hebben we ondanks de belachelijk hoge belastingen in Nederland nog steeds een begrotingstekort. Dus als ze auto’s minder zouden belasten dan moet het geld ergens anders vandaan komen… Ik vraag me af hoe ze dat gat dan moeten dichten…
@mazdarx: Wat dacht je van minder uitgeven.
@mazdarx: simpel, maak de auto’s betaalbaar en meer mensen kunnen een auto kopen en zullen dat dan ook doen. Aan het einde van het verhaal heb je meer verdient omdat je veel meer hebt verkocht. Simpele economie die ze in Den Haag niet snappen
@mazdarx: en als ze dat proberen gaat de hele media los dan zit er in elj praatprogramma een expert uit te leggen dat een ramp is.
Mensen vergeten vaak dat een duurdere auto een luxe voorziening is.
Beetje kromme uitkomst. Er zal zeker een tendens zijn dat als er een auto nieuw verkocht wordt, het een wat duurder exemplaar is.

Maar de bijtellingsregels en de leaseprijzen zijn niet direct van invloed op de nieuwprijzen. Dus we kiezen alsnog behoorlijk met zuinigheid in het achterhoofd, in teenstelling tot wat het onderzoek uitwijst.
@gtwillem: als je in de ochtendspits op de snelweg kijkt dan valt het op dat wel erg veel Volvo V60’s van het Plug-in-hybrid model zijn. Die dingen hebben een lage bijtelling maar zijn “kneiterduur”. Door de lage bijtelling kunnen sommigen zich een duurdere auto veroorloven dan waar ze normaal gesproken zouden hebben. Zo hebben de bijtellingsregels wel degelijk een merkbaar effect op de gemiddelde prijzen.
@mashell: exactly! De gemiddelde phev-bestuurder zal echt niet bij de Mitsubishi in de rij staan als ie ‘m zelf moet aftikken…
Dat is gunstig voor de Nederlandse automarkt. Wat voor auto’s zijn er vooral veel verkocht?
@mrrallycross: gokje: phev, Volvo S40 D2, Mégane dci…?
@davelepeef: dat zijn lease hokken, die vallen toch niet onder koop?
Haha mooie foto van dmx. Die heeft ook geen stuiver meer tegenwoordig. (exit wounds ik weet het)
@rolov: net Steven Seagal toch? Was best een vermakelijke slechte film :-)
Is er ook bekend hoeveel er extra aan tweedehands auto’s wordt uitgegeven? Dat is meer mijn ding.
@dutchdriftking: lijkt mij een grotere markt eerlijk gezegd dan nieuwe aanschaf.
Haha..
Partikulier:
Jaren oppotten levert iets meer in de spaarpot, dus nu wel mondjes maat weer auto’s kopen, hebben we ook iets meer te besteden, en willen we wellicht ook weer iets langer doen met de nieuwe auto. bla bla bla
Lease:
Bijtellingstoppers zijn vaak duurder ( PHEV ), bla bla bla


Maar, hallo: indexeren kan je leren: Auto’s zijn gewoon duurder geworden door de teruglopende CO2 marges. Dezelfde auto kopen = duurder op 1 jan 2015 vs 31 dec 2014.
Ik vraag mij af aan wat de overheid eigenlijk het meeste verdiend hedendaags, en dat terwijl de Nederlandse staatsschuld met gemiddeld €480 per seconde stijgt : http://www.destaatsschuldmeter.nl , dat is dus de harde realiteit.
De dag dat ik zelf een nieuwe auto koop zal er nooit komen. Niet met dit belastingklimaat. Enorm zonde van je zuurverdiende centjes.
Bij zo een Mitsubishi moet je het geld wel eerst neer kunnen leggen, voordat je hem koopt…
Dat betekent dat veel mensen eigenlijk iets van dezelfde prijsklasse kunnen rijden, maar toch duidelijk met hun hoofd kiezen (of ze houden ervan)…
@terminator: zzp met mogelijkheid om van de 50 ruggen aanschaf er 40(!) gedurende 5 jaar terug te krijgen. Dan leen je die 50 ruggen.
Heel gek vind ik dit niet aangezien er zoveel tesla’s en mitsubishi’s rond rijden.
@philipf: Ik hoorde van een Tesla-leaser dat hij evenveel betaalde als voor een Golf. En dan zet de gemeente ook nog eens gratis een laadpaal bij je in de straat. Hoef je zelf geen lader in je garage te monteren.
Jammer dat er het alleen die a segmenters zijn…
Als ik het goed heb begrepen hebben we de afgelopen jaren gemiddeld ook langer doorgereden met onze auto’s (ik heb het nu puur over de privé aankopen). Dit betekent dus ook een langere tijd om te kunnen sparen, waardoor ik deze stijging niet eens zo heel gek vind..
*We?* Ik heb van mijn leven nog nooit een auto met minder dan 100.000 op de teller of jonger dan 10 jaar gekocht. Hahaha.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).