Weinig interesse voor elektrische bedrijfswagen in België

Auteur: , 25 Reacties

Onze Zuiderburen houden het voorlopig liever bij diesels. Of benzine.


Niet alleen het aanbod van elektrische personenauto’s groeit. Er komen ook steeds meer elektrische bedrijfswagens bij. In november 2019 presenteerde de PSA Groep bijvoorbeeld de elektrische Citroën Jumpy, Peugeot e-Boxer en de Opel e-Vivaro.

Met name bedrijven die in stedelijk gebied opereren hebben baat bij een elektrische bedrijfswagen. Voor lange afstanden is de techniek nog niet rijp genoeg. In België loopt het bedrijfsleven vooralsnog niet warm voor de elektrische bestelauto’s. Volgens een onderzoek van Acerta zijn slechts 0,6 procent van de bedrijfsauto’s op het Belgische wegennet elektrisch. Het onderzoek werd gedaan onder meer dan 45.000 werkgevers in België.

Hoewel 0,6 procent nog erg klein klinkt, nemen het aantal elektrische bedrijfswagens in België wel toe. In vergelijking met vijf jaar geleden zijn het aantal diesel bestelauto’s in het land van friet en bier met 17 procent afgenomen. Een groot deel heeft inmiddels gekozen voor een benzine bestelauto, maar dus ook voor een EV. Nu is 19 procent van het Belgische bestelwagenpark een benzine voertuig. 80 procent betreft een diesel.

Overstappen naar een elektrische bedrijfswagen vergt een flinke investering. Bedrijven stoppen dat geld liever in andere zaken en kiezen nu nog vooral diesel of benzine.25 reacties

Belgen zijn conservatief en merk trouw, Nederlanders vallen voor om het even welke auto de overheid goedkoopst maakt. Het valt mij echt op als Belg telkens ik de grens oversteek hoeveel Teslas ik zie, net zo als een paar jaar terug het Outlander waren. Het lijkt soms alsof jullie een brief krijgen welke auto het dit jaar moet zijn.
@shiva: Dat heb ik dus nooit gesnapt hé, het is niet alsof BMW opeens je vriend is als je 20 jaar lang hun auto’s koopt. Onder de streep zijn en blijven het gewoon bedrijven die graag je geld willen snaaien.
@florisje: Zo denkt een belg niet, of alvast ik niet.
@shiva: Volgens mijn toenmalige garage houder in Hoogstraten, zien belgen nog liever af van een plakje worst op hun boterham, dan van een statusgevoelige auto.
@gamma81: Klopt, de Belgen komen hier, net over de grens massaal naar de Aldi en Lidl elk weekend. De X6, X5 en GLE’s zijn ee in overvloed…,
@johnhert: dat zijn waarschijnlijk de Nederbelgen.
@johnhert: dat is het geheim van rijk te blijven… gierig als een hollander zijn.
Trouwens nederlandse supermarkten zijn ook gewoon goedkoper dan in België
@tortuga: zelfs Nederlanders ketens als Albert Hein verkopen dezelfde producten in Nederland goedkoper dan hier in Belgie. Dit hoor ik dikwijls van Nederlandse studenten hier.
@shiva: ben je bekend met het belastingbeleid in Nederland t.a.v. Leaseauto’s? Geen ziel koopt een (PH)EV particulier nieuw.
@vluggejapie: er zit geen financieel voordeel aan leasen versus kopen hoor. Ik denk dat je bijtelling bedoeld maar dat is relevant voor diegene met een auto van de zaak, en zegt niks over hoe die auto gefinancierd is geworden.
@mcshine: dat klopt! Mijn formulering was verkeerd. Neemt overigens niet weg dat het beleid er in Nederland naar is dat sommige auto’s buitenproportioneel gunstig gereden kunnen worden.
@shiva: ik heb mijn “abonnement merktrouw” toch al aardig wat jaren geleden opgezegd. Da’s zowat overleden samen met de eigenzinnigheid van de double Chevron.

Nu koop ik qua auto volgens de stelregels:
– kofferruimte
– pk / €
– fiscale aftrekbaarheid
– totaalbedrag
Mot dat dan?
Mensen hebben geen zin om om de 150km te gaan stekkeren, men wil werken.
Mja, de actieradius is vrij beroerd en grotere batterijen wilt ook meteen lagere laadcapaciteit zeggen. Ik begrijp het ergens wel. En als je boven de 3500 kg zit, heb je misschien wel een fatsoenlijke actieradius, maar heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig is hij verplicht begrensd op 90 km/u. Begrijp dus wel dat iedereen de kat uit de boom aan het kijken is.
Wij kijken ook uit naar een nieuwe auto. Het wordt een SUV met diesel. Beste brandstof voor een SUV. Veel koppel, ruime wagen. Een EV met dezelfde ruimte is een pak duurder.
@ericc: Met een overgroot aandeel van lange snellere ritten, met het tegenovergestelde loopt het fout.
@ericc: beetje afhankelijk van hoeveel km je rijd kan je goedkoper zijn met lpg. Je moet duidelijk weten of je bereid bent om de plaats verlies en extra kosten erbij wilt nemen. In mijn geval is dat de goedkoopste optie. Ik rijd jaarlijks 80000km en dat scheelt snel duizenden euro’s per jaar aan brandstof. Hoe meer ik rijd hoe sneller je de investering terug verdient. Maar als je minder als 30000km per jaar rijd is dat niet goedkoper, rekening houdend met de installatie kosten. (Ps: ik woon in België, in Nederland kunnen de regels ivm lpg anders zijn. Ben ik niet mee bekend)
Er is hier ook helemaal nog weinig interesse in het concept “België”.

Dit terzijde, elektrische camionettes (zoals we dat hier meestal noemen) zijn nu gewoon nog te oninteressant voor de hoofdmoot. Bovendien is er geen sprake van ondersteunende infrastructuur noch beleid.
Misschien laten Belgen zich minder leiden door de heersende milieu hysterie welke in Nederland heerst.
@toniominestrone: nee hoor.
@toniominestrone: Er wordt gehammerd op milieu maar er is inderdaad minder hysterie onder de mensen dan in Nederland.
Als het je als ondernemer vooral geld kost snap ik dat je liever investeringen doet in zaken welke geld opleveren I.P.V. kosten….
No shit Sherlock. Kon ik je ook al begin 2019 voorspellen.
Zo’n wagens vallen onder de noemer : “lichte vracht” en hebben geen last van ecotaksen en andere extra heffingen. Geen VAA en altijd 100% aftrekbaar. Dus waarom meer betalen als je er toch (bijna) geen financieel voordeel bij hebt? (wat minder jaarlijkse wegenbelasting is het enigste denk ik )
Wat is het aanbod? Een Iveco daily of een e-vito met een theoretische range van 150km leeg?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).