Welke varianten gaat Skoda maken van de Kodiaq?

Auteur: , 22 Reacties

Er gaan verhalen over allerlei varianten op de Skoda Kodiaq. Wat kunnen we verwachten van de Tsjechen?

De Skoda Kodiaq heeft alles in zich om een succes te worden: veel ruimte, redelijke looks en een fijn prijskaartje. En dus wordt er hardop gedagdroomd over “uitbreiding van het productportfolio” zoals marketeers dat dan noemen. Er zijn echter twee geruchten die hardnekkig blijven terugkomen en waar ondertussen ook door mensen bij Skoda over gedagdroomd wordt.

De Skoda Kodiaq Coupé
Oh boy, een Skoda X6. Of een Skoda Actyon. Een Skoda GLE Coupé. Oh boy. Maar het lijkt er toch echt op dat het gaat gebeuren, aangezien Skoda CEO Maier er serieus op ingaat. De auto zou in eerste instantie alleen voor China bedoeld zijn, maar het lijkt erop dat er ook genoeg vraag is in andere delen van de wereld. De enige horde die nog genomen moet worden is de productiecapaciteit. Voor productie alleen in China zou ter plekke een fabriek volstaan, maar auto’s exporteren vanuit China naar de rest van de wereld een prijzig geintje. En dus moet er capaciteit komen in bijvoorbeeld Tsjechië, waar de fabriek echter al zes dagen per week rond de klok draait. Volgens ons is er dan nog een dag over om coupés te bouwen, maar zo simpel schijnt het niet te zijn. Een complex vraagstuk, aldus Maier tegenover Autocar.

De Skoda Kodiaq RS
Zowel in diesel- als in benzinetrim zou er een Skoda Kodiaq RS moeten komen. Technisch gezien is dat volgens Maier mogelijk, maar de vraag is of de businesscase sluitend te maken is. Kortom: zijn er genoeg mensen die interesse hebben in een Kodiaq met give or take 300 pk en vierwielaandrijving? Moeilijk te voorspellen, maar wij gokken dat hij er wel gaat komen. Of we hopen het. Ach, zoals onze cameraman @martijngizmo altijd zegt: elke auto met minder dan 500 pk wordt beter van 100 pk extra.

De Skoda Kodiaq Plugin hybride
Zowel de Kodiaq als de Superb krijgen waarschijnlijk dezelfde aandrijflijn als de Volkswagen Passat GTE (een 156 pk sterke 1.4 TSI gekoppeld aan een 62 pk elektromotor). “We will have Kodiaq hybrid very shortly after Superb hybrid,” zo zei CEO Bernhard Mair in een interview met Auto Express. De Skoda Kodiaq Plugin hybride zou in 2019 op de markt moeten komen. Of er ook een volledig elektrische SUV komt is nog niet duidelijk.22 reacties

Welke varianten gaat Skoda maken van de Kodiaq?
————-
En amfibie variant! De Skoda Zodiac…
@aikon1694: klep open, buitenboordmotor eruit en gaan met de banaan (erachter)
@gulli: inderdaad! daar houd ik van!
@aikon1694: en de luxe versie voor, sigaren rokende ouwe mannen de:
Skoda Cognac?
Een Budget Q7 is an sich helemaal geen gek idee. En de RS met een 3.0 TDI lijkt me ook een puik plan. Kom maar door!
@dutchdriftking: Een dwarsgeplaatste 3.0 TDI maakt VAG niet bij mijn weten. Maar de 2.0 BiTurbo TDI met 240pk uit de Passat zou wel prima moeten passen.
@emmanuelwildiers: maar deze auto zal op basis van de Touareg gebouwd worden welke al motoren in de lengte richting heeft….
@dutchdriftking: Waar heb je die info vandaan? Volgens wat ik op verschillende plaatsen gelezen heb wordt de Kodiaq op het MQB platform gebouwd, en de Q staat voor Querbau, of dwarsgeplaatst. De nieuwe Touaeg wordt volgens mij op het MLB platform gebouwd.
@dutchdriftking: Zou het kunnen dat je “platform van de Tiguan” bedoelde? Dat klopt wel, maar die heeft ook enkel dwarsgeplaatste motoren..
@emmanuelwildiers: waar heb jij de info van met MQB platform vandaan? Ik kan deze namelijk niet vinden, en daar er een parallel met de X6 getrokken is ben ik er vanuit gegaan dat het dus een auto op het MLB platform is. Zodoende. Maar als het MQB is heb je gelijk en hebben we alleen dwars geplaatste motoren.
@dutchdriftking: Dit is de primaire bron, maar staat op tal van auto websites en wikipedia: https://media.skoda-auto.com/en/Pages/Kodiaq.aspx
@emmanuelwildiers: aha, dan heb je gelijk. De BiTDI die je noemt ken ik alleen van de Passat. Die had vroeger alleen ook altijd de motoren in de lengte, ik weet niet of dat nog steeds zo is?
Kodiaq extra sjoemel?
Asjeblieft geen coupe. De merken die wel verstand hebben van design lukt het ook niet. Laat staan met wat voor gedrocht Skoda dan aan zal komen zetten. Ik heb ze de Fabia Station nog steeds niet vergeven.
@gulli: hahaha, inderdaad die Fabia is echt zum kotsen!
@gulli: Mwah, er zijn twee merken die het gelukt is om prima SUV-coupés te maken. Mazda met de CX-4 (die we helaas hier in Europa niet krijgen) en Mercedes met de GLC. Toegegeven, ik zou ze allebei niet kopen, maar beide wagens liggen gewoon prima op het netvlies. Het probleem lijkt vooral in het formaat te zitten. Zowel de GLE Coupé als de X6 is graflelijk, terwijl men bij de iets kleinere SUV’s (de voorgenoemde CX-4 en GLC) best wat leuks kan neerzetten.
@Edge: grappig, ik heb het juist precies andersom. Nou ja de X6 is de enige die ik inmiddels redelijk kan waarderen (is gewenning denk ik). Dat is de enige die er zo bruut uitziet dat hij wegkomt met dat rare dakje. De X4 is wmb van alles net niets. En de Merc versies kunnen me allebei niet bekoren.
Overigens als de Skoda versie komt en hij ziet er wel goed uit ben ik de eerste om mijn woorden op te eten, laten we hopen dat dat nog gaat gebeuren :)
De overhang politie mag hier wel even op bezoek kijkende naar de achterzijde.
Ik zou graag een Allroad RS-variant zien. Eentje met extra veel plastic en extra lange veerpoten die vervolgens weer is verlaagd voor een extra sportieve rij-ervaring. Liefst met een sjoemeldiesel.
Zouden ze dit in China uitspreken als Skoda Kotjak?
Uhm Autoblog.. vergeten jullie niet: http://www.autoblog.nl/nieuws/skoda-komt-met-volledig-elektrische-suv-88508
@falcon: thanks, artikel heeft inmiddels een update gekregen. Het zou gaan om een plugin hybride, maar volledig elektrisch is idd ook een optie;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).