Winnares W Series: “Half miljoen lang niet genoeg”

Auteur: , 19 Reacties

Kijk, die Fernando is meteen alweer aan het golddiggen.

chadwick

Exact een week geleden tikte Jamie Chadwick de allereerste titel binnen in de W Series, door Nêêrlans hoop in bange dagen Beitske Visser te verbannen naar de tweede plaats in het kampioenschap. De hoop is nu dat deze titel in het kampioenschap dat uitsluitend toegankelijk is voor vrouwen (discrinasjie!) deuren opent voor Chadwick om verder te klimmen op de raceladder, met als ultieme destinatie een racezitje in de Formule 1. Om dat ietwat makkelijker te maken is er aan de victorie ook een geldprijs verbonden van 500.000 Dollar.

Doch oh gruwel! Volgens de kersverse kampioen is deze vijf ton bij lange na niet voldoende om een zitje te krijgen in de F3. Nou ja, ‘een’ zitje zou misschien net kunnen, maar niet het gewenste zitje. Ondanks dat in de F3 iedereen met ‘dezelfde’ auto rijdt, weten kenners zoals Chadwick immers dat sommige auto’s iets meer hetzelfde zijn dan andere. En de teams die alles het beste voor elkaar hebben, vragen ook (veel) meer poen voor een zitje. Bij Motorsport laat Chadwick optekenen:

I think that’s the bit that people don’t get. There are 30 seats in that series but maybe only six that you really want. To do it with the right team is another half a million or something. The prize money in W Series is fantastic, but sadly in motorsport it can be swallowed just like that.

Chadwick hoopt dan ook dat de publiciteit die ze krijgt door het winnen van de titel ervoor zorgt dat er enkele sponsors op de deur kloppen die het extra geld op tafel leggen. In een van de mindere zitjes meedoen aan het kampioenschap zou namelijk de doodsteek voor haar prille racecarrière kunnen betekenen:

It doesn’t matter who you are, you can ruin your career by doing that [in een matig team gaan rijden]. The drivers that progress into F1 have always been in the top teams, in the right environment, and I want to be the same. I don’t want to fast-track it for no reason.

En inderdaad, kijken we naar de coureurs die bijvoorbeeld de afgelopen jaren de F1 ingestroomd zijn, kunnen we zien dat die bijna altijd in het beste materiaal gezeten hebben in de opstapklasses. De F3 wordt nu alweer enkele jaren gedomineerd door Prema. In de tijd van Vettel, Hamilton en Sutil was ART (onder de naam ASM) steevast leverancier van de kampioen. In de F2 vinden we over het algemeen Prema, DAMS, ART en Russian Time (nu UNI Virtuosi) terug aan de kop van het veld. De andere teams zijn oneerbiedig gezegd also-rans. Heel soms fietst er iemand tussendoor, zoals Lando Norris vorig jaar met Carlin, maar dat is de uitzondering die de regel bevestigt.

Deze cynische kant van het racen belichtten we laatst ook al in een artikel over Red Bulls juniorprogramma. Chadwick wil voorkomen dat ze een beetje in het middenveld meehobbelt in de F3 doordat ze in het ‘verkeerde’ goedkope zitje terechtkomt. In dat geval kan het momentum dat ze nu heeft immers heel snel geknakt worden. Dat wil Chadwick niet, ook al niet omdat ze de hoop van alle vrouwen op haar schouders heeft rusten. Gevraagd of ze denkt dat het belangrijk is dat ze goed presteert in andere klasses als eerste W Series kampioen, antwoordt Jamie namelijk:

Definitely. The main thing for the championship is, not just me but the whole grid, whenever they go and do what they want to do, we’re better when we were before, and in a situation to race at the top level. We won’t be able to fully silence [all the doubters] until we do what we set out to achieve, which is to get a female to the top level, to F1, and on merit.

Het doel is de F1 halen on merit dus. Of in ieder geval voor zover on merit bestaat in de racewereld, via zitjes in topteams in de opstapklasses.

Image-Credit: Jamie Chadwick via Instagram19 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Met een half miljoen kom je in de F3 niet ver. Velen weten niet dat zelfs de F3 peperduur is.
F1 kan ze best halen. Immers hoef je niet te parkeren.
Ook in de f3 zijn er weinig vrouwen echt goed geweest. Ik vermoed dat als je haar tegen mannen laat rijden er toch weer een verschil te zien zal zijn. Hoe jammer okk
Maar even serieus. Er zijn zat sporten die voor vrouwen net zo spannend (of beter) zijn als voor mannen. Denk aan skiën, tennis, atletiek, turnen, wielrennen, zwemmen, dressuur. Maar of mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn? En of er dan een aparte F1 voor dames komt betwijfel ik gezien de kosten.
@polak: formule 1is inderdaad meer dan ooit een fysieke sport geworden. Als je ziet aan welke fitheidseisen een coureur tegenwoordig moet voldoen, dan zou het fysieke (krachts)verschil wel eens de doorslag kunnen geven. In het nadeel van de vrouwen.
@RRRobert: meer dan ooit? Was het vroeger niet veel harder werken achter het stuur van een f1 auto? Het verschil tussen m/v heeft meer te maken met blikveld zover ik weet. Waardoor jagers(m) een smaller meer gefocuste visie hebben en zodoende beter zijn in het aanvallen van ballen en apexen en dergelijke.
@pallas: los van bijvoorbeeld topsnelheden, liggen de bochtensnelheden veel hoger, zijn de remmen ongelofelijk veel beter geworden, en de G-krachten dus ook veel sterker geworden. En het spel van tienden van seconden is inmiddels een sport van duizendsten van seconden geworden. Alles waar winst te behalen valt telt mee in deze sport, dus ook de coureurs van tegenwoordig moeten echt topfit zijn. Voormalig wereldkampioen Jenson Button bijvoorbeeld, was zó fit dat hij ook meedeed aan triatlons.

Ter vergelijking: James Hunt werd dik dertig jaar vóór Button ook wereldkampioen, terwijl -ie tussen de races door rookte als een ketter, zoop als een tempelier en in ieder stadje een ander schatje neukte. Iemand met zo’n “conditie” zou het nu waarschijnlijk geen vijf ronden meer uithouden. Zelfs Raïkkönnen niet.
@RRRobert: Dank, heldere uitleg
@RRRobert: ik denk dat de Mc Laren van James Hunt een fysiek een stuk zwaarder was om te besturen dan de huidige F1 wagens. Geen stuurbekrachtiging, geen rembekrachtiging enz. Met de veel hoefere downforcelevels wordt de nek wel zwaarder belast. Maar dat is goed trainbaar. Waar je wel een punt hebt is dat de professionaliteit intussen veel hoger ligt en een coureur veel fitter moet zijn. Het gaat dan niet om om het lang geconcentreerd kunnen zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het vrouwelijk lichaam in de basis zelfs iets beter geschikt is voor duursporten dan het mannelijk lichaam (niet pure kracht, maar minder verval). Ik denk dat het vooral sociale factoren zijn die maken dat je veel minder vrouwen ziet in de autoracerij en ook minder doorstroming naar de hogere raceklassen.
Ah, de invloed van Alonso is al te merken …

Als je in kan stappen moet je t gewoon doen. Ook al is het bij het langzaamste team op de grid, je kunt nog steeds je team genoot helemaal zoek rijden. Als jij die race na race weet te lappen dan valt dat écht wel op.
En waar past Van Amersvoort Racing in verhaal? Via dat team haalde Max tenslotte de F1.
@racefan: hebben de laatste jaren totaal geen aansprekende resultaten gehaald in de F3. Wel in de F4.
@jaapiyo: je bent als team ook wel steeds afhankelijk van een heel goede rijder met een goed budget. Bij het van start gaan van de nieuwe F3 heeft Frits helaas de boot gemist. Ik het kampioenschap waar zijn team nu in moet uitkomen gaat ie de echte toppers voorlopig niet meer in zijn auto’s krijgen.
Als je een half miljoen wint en je gaat ermee naar de kroeg, dan heb je dus echt wel heel wat rondjes weg te geven, hoezo het stelt niks voor?!😂😂😂
@ghost: Rondjes rijden, rondjes geven… What’s the difference ;-)
Ze wil wel veel he.. :)
Meisje…steek dat half miljoen in je zak…ga op vakantie, koop een mooi huis want een serieuze toekomst in een “formule race auto” kan je wel uit je bol zetten. Formule 1 kan je echt vergeten. Er zijn jongens die tigmalen beter dan jij en die krijgen ook geen kans.
@fedal: Ik denk dat je je een klein beetje vergist. Dat de dames altijd veel minder kansen hebben gehad en geld hebben gekregen dan wij heren, zegt niets over hun daadwerkelijke kunnen, en vooral heel veel over rollen en discriminatie.

Wat betreft Jamie: Heb d’r zien rijden en ik ben groot fan. Mits ze het tactisch goed aanpakt zit er nog héél veel in het vat voor deze jonge madame.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).