Ford bedacht een manier om jou automatisch te bekeuren

Auteur: , 15 Reacties

Ook boeven vangen kan makkelijker.

Mustang politieauto

De huidige samenleving denkt maar aan één ding: alles moet vanzelf. Het schijnt dat wetenschappers al een hele apocalypse of the Artificial Intelligence voorspellen, maar voor nu gaat het nog om de relatief simpele en voor de hand liggende autonome apparaten. En als er iets de tongen weet los te maken is het wel het idee van autonome auto’s. Sommigen walgen al bij het idee van een automatische versnellingsbak, anderen zien het al helemaal voor zich om lekker een filmpje te kijken of te slapen achter het stuur terwijl de auto hen van A naar B brengt. Handig? Ja. Verstandig? Niet altijd.

Maar goed, de “autonome wedloop” die momenteel alle grote autoconcerns bezighoudt, is tegenwoordig vooral een wedstrijdje verplassen over welk autonoom niveau hun gewone, burgerlijke auto’s kunnen bereiken. Daardoor worden wel revoluties op dit gebied bereikt, maar toch. Ford doet het anders. Terwijl de andere concerns lekker hun blaas legen, denkt Ford vooral praktisch. De grootleverancier van politievoertuigen, voornamelijk aan de andere kant van de oceaan, gaat het autonome systeem gebruiken om de politieauto’s klaar te maken voor de toekomst.

Schematische weergave van Ford's idee

Alhoewel ondergetekende geen idee heeft wat er op het plaatje hierboven beschreven wordt, is het een heel logisch idee. De politieauto’s rijden autonoom, en delen dus ook automatisch boetes uit. Hierdoor hoef je niet staande gehouden te worden, je crosst gewoon lekker met 180 km/h naar huis waar een verse prent op je ligt te wachten. Ten minste, zo snel zou het kunnen gaan. Ook kan de auto fungeren als mobiele flitser, waardoor mensen die de trajectcontrole aan hun laars lappen zo ook niet meer veilig zijn.
Het gaat echter nog verder: de auto kan communiceren via een autonoom netwerk waardoor het politievoertuig ook autonome auto’s kan aansporen om hun weggedrag aan te passen. Robots die robots bekeuren. Ja, zo’n wereld gaan we naar toe.

Op zich een leuk initiatief van Ford om zich zo te onderscheiden qua autonoom verplassen, maar is het hele doel van autonome auto’s niet een “perfect wegennetwerk” bouwen? Eentje waarin ongelukken verleden tijd zijn en de auto’s slim genoeg zijn om zichzelf aan de regels te houden? Als auto’s ook al autonoom gaan hardrijden kunnen we het volgens mij net zo goed zelf blijven doen. Maar als er toch behoefte is aan politie, dan heeft Ford alvast het patent.15 reacties

Ik ben blij dat ik nog tegen mijn kleinkinderen zal kunnen vertellen dat ik ZELF met de auto reed. Wat een deprimerend gedachte dat er continu over je doen en laten zal gekeken worden..
@misterdrogba:

Yep .. dat doen opa’s nu eenmaal ..
Zeikstralen dat vroeger alles beter was ..
@lincoln: en ze liegen niet ;)
@lincoln: of wou je zeggen dat het niet zo is..
@misterdrogba: Ja ja, dat we straks naar een achterlijk achterhaald en ongeorganiseerd, maar door flitsers bedolven land als Frankrijk rijden om een barbaars potje gas te kunnen geven. Viva la revolucion!
Als er regels zijn kan straks alles met 180km/u rijden zonder ongevallen
@taxitom2: er zijn nu ook al regels en die zeggen dat je maximaal 130 km/h in dit land mag rijden, weinig kans dat dat sneller wordt. Autonome auto zullen in Nederland geen succes worden denk ik, in veel grote steden zijn er teveel kris kras rijdende fietsers en ook voetgangers die zullen verongelukken ofwel die autonome auto staat in Amsterdam de halve dag te wachten totdat er eindelijk geen mens voor staat of rijdt.
@grandmasterb: autonome fietsen, bromfietsen, voetpaden enz… zien dat alles geautomatiseerd word. Beginnen met de regering, en dan hebben we mischien een degelijke regering :-)
Vernederlandisering ..

Stichting aper gaat het niet worden ..
Maar, als het allemaal autonome vehicles zijn, dan past de auto zich toch automatisch aan, aan de geldende verkeersregels. Daarbij letten alle auto’s op elkaar en heb je geen file’s meer, waardoor je stil staat. Allemaal zaken die in het autonome verkeer geregeld zouden gaan worden.
Het enige wat je dient te doen, is een b-punt en even vervolgpunten aan te geven en rijden maar, dat is toch relaas van autonome autowereld, cq. verkeerswereld, want het overige verkeer zou tevens mee worden aangepast, dat kan ook want er komen steeds meer elektrische fietsen, alleen wandelaars kunnen nog roet in het eten gooien.
Of denk ik veels te ver vooruit, of te simpel/moeilijk.
Ik ben er geen voorstander van, want dan kan ik net zo goed met trein en metro gaan, maar ik snap sommige dingen gewoon niet helemaal.
Wat roepen wij zelf toch een hoop ellende over ons af. Het lijkt mooi, als het perfect is, maar aangezien het nooit perfect, in die zin, zal worden, gaat het nooit helemaal goed komen.
Ik vind het diep treurig die controlefreakerige neigingen, vanuit het oogpunt veiligheid. Het is en blijft schijnveiligheid, omdat niets werkelijk honderd procent af te dekken is.
Er is altijd een manier te verzinnen, om de boel te saborteren, of te ondermijnen. Zolang die onzekerheid er is, is er niets aan veiligheid te garanderen.
Dus voor mij blijft het flauwekul en betutteling ten voeten uit en zeker niet milieu bewust.
@Orichy: Milieubewust? Aan autorijden hoeft helemaal niets milieubewust te zijn. Ga dan maar het Groenlinks magazine lezen.
Dit idee komt vast van de Duitse afdeling van Ford.
Zodra dat niveau van autonomie bereikt is kunnen de enveloppen uit Leeuwarden ook vast wel autonoom naar München, Stuttgart of Keulen worden gestuurd.

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.
Misschien kan een constructeur een auto maken die meet of de uitstoot van auto’s de opgegeven uitstoot niet overschrijd en automatisch boetes stuurt naar de constructeur.
@jannemaneke: Doe maar niet, als de bestuurder namelijk met 4 man, volledig bepakt en bezakt het pedaal intrapt, kaatst de constructeur dit gemakkelijk terug!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).