Zo gaat Volkswagen de autoverlichting nog slimmer maken

Auteur: , 36 Reacties

Alles wordt slimmer.

In een wereld waar er als nooit tevoren wordt geklaagd over ‘designfoefjes’, zitten auto’s vol met leuke knipogen naar het verleden, bijzondere details of andere dingen die in een ontwerp verwerkt zitten. Ja, op sommige auto’s zorgt dat voor een druk en tijdelijk ontwerp, maar als je de details onder de loep neemt, zijn sommige best inventief. Een persoonlijke favoriet zijn de richtingaanwijzers van Audi. Oké, eigenlijk is het Ford die in de jaren ’60 dit idee al had, maar Audi heeft het in 2013 overgezet naar LED. Simpel en altijd opvallend, zelfs vijf jaar nadat de eerste auto’s met dit foefje op de weg kwamen.

Audi, waar verlichting een belangrijk aspect is, heeft veel dergelijke lamp-ideetjes, die we later vaak terugzien op modellen van Volkswagen. Zo gaat VW dit keer aan de slag met de OLED-techniek die sinds de nieuwe Audi A8 op veel Audi’s te vinden is. In plaats van een Audi-esque start-up sequence, waar de lampen een showtje opvoeren elke keer als je de auto ontgrendelt, wil VW de lampen nuttig maken. Ook leuk, maar vooral nuttig.

Zo deelt het Duitse automerk een paar afbeeldingen waar de toekomst-lampen op te zien zijn. De achterlichten kunnen fungeren als projecties. Hoe ver je elektrische auto opgeladen is, bijvoorbeeld. Of als er gevaar is, dat de achterlichten veranderen in gevarendriehoeken. Ook laat men zien dat het eigenlijk twee matrixborden achterop je auto hebt, want met een appje op je telefoon kun je zelf een uniek patroon toevoegen.

Lampen voor VW

Andere toepassingen voor de OLED-projectielampen hebben een meer veilige aard. Zo kunnen er lichtstralen in de breedte van de auto geprojecteerd worden op het asfalt, waardoor je weet hoe veel ruimte je auto inneemt. Bij wegversmallingen handig aan de voorkant, bij inparkeren handig aan de achterkant.

Het betreft momenteel nog een concept, dus wanneer de eerste VW’s met nieuwe slimme verlichting op de weg komen, is nog niet bekend. Genoeg tijd om na te denken hoe je je matrixbord-achterlichten gaat indelen.36 reacties

Lampje aan, lampje uit en lampje heel fel. Meer moet je eigenlijk niet doen, het zorgt alleen maar voor verwarring bij zowel bestuurder als medeweggebruiker. Innovatie en design zijn leuk maar sommige dingen moet je gewoon simpel houden voor de veiligheid.
@robert110: inderdaad, al die poespas en snufjes zijn niet nodig. Kan alleen maar stuk gaan.
@robert110: nee joh, ik wil echt wel scheldwoorden projecteren als er weer eens een verkeershufter voor of achter me rijdt.
@mikje90: Of ACAB?
@rufctr01: nee hoeft niet, ik heb mijn opleiding afgemaakt :-)
@robert110: en een band moet zwart en rond zijn. Echt, dit commentaar is natuurlijk de doodsteek voor alle mogelijke innovatie.
@freezzr: U leest halve teksten? Ik geeft toch aan dat je sommige dingen beter simpel kunt laten en dat innovatie en design leuk zijn?
En eh ja, het is wel handig dat banden (bijna) rond zijn, rijden op vierkante banden is (bewezen) nogal oncomfortabel. De kleur daarentegen maak niet uit, persoonlijk vind ik blauwe banden wel gaaf in combinatie met een witte velg.
@robert110: dat niet alleen, het word ook alleen maar gevaarlijker.
Ik weet een leuke voor de koplampen. Een pijl naar de rechterbaan. Als geheugensteuntje.
@peug206: wel duur koplampen vervangen trouwens…
@peug206: wie is de aangewezen persoon? @jaapiyo ?
@peug206: Daar is grootlicht al voor, al het andere is te subtiel voor zulk volk.
Ze zouden bij Volkswagen beter hun tijd en energie kunnen steken in een lamp die automatisch opzij gaat vóór ze er tegenaan lopen…
@moveyourmind: heerlijk
Jaaaa, laten we er een kermis van maken, is goed voor de verkeersveiligheid. Laat je niet afleiden in het verkeer……..
Toch best leuk om er ook tekst op te verlichten.
Zullen de opgefokte leasers leuk vinden om iemand na te schelden.

Of de dealertjes kunnen hun aanbiedingen ipv met berichtjes zo showen
Ach ja de aansturing van al die lampjes heeeft software nodig…

En bij software is VW zeer gewiekst😉
@wahltiroler: ja, voordat je het weet projecteren je achterlichten sluikreclame als je in de file staat.
@vroaaar: 😂
@vroaaar: kan zeker gebeuren, straks besturen we onze auto’s veel minder zelf, dus dan kunnen de auto’s volgepakt worden met reclame. Maar wacht, er is nog meer…
@enjoypunani: ik zie de link tussen zelf rijden en een auto volplakken met reclame niet…
@vroaaar: dan heb je tijd om achterover te leunen ipv autorijden en te lezen wat er op de lichtkrant voor jouw aan reclame voorbij komt.
@enjoypunani: aha… maar lijkt me omslachtig.
Wat hakenkruisjes als achterlichten lijkt me wel leuk.
Dat is natuurlijk vragen om schuttingtaal en evenredige symbolen
@gulli: daar zat ik ook al aan te denken, iemand in de VS heeft een Toyota Previa met achterlichten die ‘Send Nudes’ laten zien als je remt. Hoogte van niveau ter zijde, het is volgens mij niet illegaal. Bovendien hoef je daar geen Techno achterlichten voor te hebben, print het op stickerpapier uit en je kunt je hele auto volkladden met dergelijke onderbroekenhumor.
@720s: dat is waar, misschien is het bedieningsgemak nog wel de doorslaggevende factor.

Je kunt op een brug klimmen en er een spandoek aan hangen, maar als de gemeente er een lichtkrant en een toetsenbord naast zet wordt het je wel een stuk makkelijker gemaakt. Zoals het plan dat ze ooit in Rotterdam hadden 😋
Handig voor fileflirten
Projectielampen die pijlen op t wegdek projecteren net als bij racegames zodat je nog harder naar huis kan racen.
Weet je wat ik echt een verbetering vind dat ze de mistverlichting niet meer als richtingaanwijzer gebruiken.Wat een kut optie vind ik dat zeg
Kap eens met die kermis. Half NL weet niet eens hoe een knipperlicht werkt…
STOP POLITIE
Koop je eerst een grijze Golf, omdat een fel blauwe, gele of rode toch echt te gewaagd is voor de buurt, ga je vervolgens toch om aandacht bedelen met je verlichting.

De logica?
Best handig voor het inparkeren, bumperklevers afzeiken, vrachtwagen rijders de virtuele middelvinger geven. Ook op het vlak van de liefde voorzie ik een glorieuze toekomst voor deze ‘sein lampen’. Nog meer crea ideeen reaguurders?
Dus. Eerst met je telefoon en de App een tekst prutsen als er gevaar dreigt en dan een boete krijgen omdat je met je telefoon aan ’t prutsen bent. Volkswagen. Wie anders?
@utregcity: toetsenbord op je touchscreen bediening van je radio

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).