Lezersvraag: “Zijn nieuwe Matrix-borden te fel?”

Auteur: , 42 Reacties

Whooo, bro, doe dat licht een beetje minder fel yo. Ik heb nog een kater van mijn Kalsarikänni-sessie.

RUN

In onze queeste om altijd een oor aan de grond te houden in de Nederlandse samenleving, struinen we op de redactie af en toe naar Reddit. Niet alleen om de menselijk psyche te doorgronden op r/myevilplan, maar ook om te kijken of er nog iets speelt rondom auto’s. In deze categorie valt ook een berichtje van bezorgde reddit-gebruiker GeneralPreference over de felheid van Matrix-borden, in dit specifieke geval de units op de A6 ter hoogte van Almere.

Het ding is namelijk dat we tegenwoordig alles met LEDz doen. Dat is goed voor het milieu en de kleine Light Emitting Diodes geven een enorme bak licht. Zeker op auto’s hebben LEDjes het een en ander veranderd. Vroeger had je gewoon van die rustgevende, gezellige rode pitjes aan weerszijde van auto’s. Sommige auto’s hadden er twee aan beide kanten voor het geval er eentje uitviel, voor de veiligheid. Tegenwoordig is de snelweg ’s nachts een kermis. De merken lijken elkaar de loef af te willen steken voor wat betreft het verzinnen van de meest creatieve ‘lichtornamenten’.

De wegbeheerder kan wat dat betreft natuurlijk niet achterblijven. Met al die visuele prikkels om je heen moeten reclamezuilen, matrixborden en ‘stop-politie aanwijzingen’ natuurlijk wel blijven opvallen. Maar misschien gaat dat wat te ver:

Reed gisteravond over de A6 en ten hoogte van Almere zijn er tig werkzaamheden. Er stonden hier dan ook een aantal matrixborden met een gematigde snelheid erop. Alleen deze werd pas duidelijk toen ik dichtbij was. Die lichtjes erin vind ik veel te fel. Iemand anders een zelfde ervaring mee?

Op de vraag zijn al de nodige antwoorden gekomen, maar ja, de reddit-community heeft natuurlijk niet zoveel verstand van auto’s, autorijden en verkeer als de gemiddelde autobloglezer. Dus roept u maar. Probleempje, of storm in een glas water?42 reacties

“Dat probleempje is gewoon een storm in een glas water.”

Meer serieus dan: de matrixborden geven een enorme bak licht idd. Moet ook wel, er blijven heikneuters die die dingen over het hoofd zien. Ik verbaas mij bijna wekelijks over de knuppels die bij een wegversmalling drie of vier waarschuwende matrixborden over het hoofd zien om dan uiteindelijk bijna door de afzetting / vangauto heen te knallen …
@frank2b: Precies. De felheid heeft mij nooit gestoord.
@frank2b: Die mensen zijn Oost-Indisch blind
@siebren: mobiele telefoon. Gaat nog eens verkeersergenis nummer één worden.
Bij drachten zijn ze ook bezig. Dit is zo’n bord met een pijl die de wegversmalling va 2 naar 1 baan maakt. En het is godsonmogelijk om in het donker te zien wat erna komt zo wit en fel zijn die lampen. Ik zeg dat ze gewoon terug moeten op gele lampen, dat is duidelijk maar niet verblindend.
Ik heb wel eens over het grote LED-bord langs de A1 van Barneveld naar Amersfoort gemopperd. Reactie Rijkswaterstaat: “het past binnen de normen”. Volgens mij is de algemene mening alleen dat iedereen erdoor afgeleid is, het is gewoon gevaarlijk.
@el-loco:
Dat ding is wel heel absurd, die verlicht de hele omgeving, gaat nergens over, die kan gerust 50% gedimd worden. Wat betreft de led borden bij wegwerkzaamheden heb ik geen klachten omdat ik ze niet goed ken, ik heb ze niet gezien, in ieder geval niet dat het me opviel.
@el-loco: hier de exacte reactie trouwens; De gemeente Barneveld heeft in dit geval een omgevingsvergunning verleend en in deze vergunning is verwezen naar onze richtlijnen. Ook wij hebben geconstateerd dat dit bord voor veel afleiding zorgde en zijn met de vergunningverlener in gesprek gegaan om te zien of wij dit bord aan kunnen laten passen. Inmiddels heeft de omgevingsdienst De Vallei, namens de gemeente Barneveld contact opgenomen met de vergunninghouder en daarbij geattendeerd op de in de vergunning opgenomen voorwaarden. Volgens de omgevingsdienst worden de voorwaarden (qua verlichting en dergelijke) nu nageleefd. Dat is ook onze ervaring. Wij zullen, naar aanleiding van uw melding, de situatie in de gaten houden en zo nodig opnieuw de gemeente aanspreken op hinder van het bord.
@el-loco: los van de hoeveelheid licht, vind ik het sowieso bijzonder dat er op deze enorme schaal bewegende beelden mogen worden afgespeeld op zo’n locatie.
@el-loco: Nou idd dat bord is idd irritant! Afhankelijk van de reclame is het erg fel. Ik snap ook niet dat dat soort afleiding mag, zeker gezien er nu de Mono campagne is, vind ik zulke reclame borden beetje haaks op het beleid staan.
@rrk147: Dat bord bij Terschuur is inderdaad erg irritant en staat m.i. veel te dicht op de weg. Dat leidt echt teveel af.

Bij de Pon Dealer vestiging bij de afrit Voorthuizen staat ook zo’n scherm wat ook al zo’n bak licht uitstraalt ondanks dat deze toch net iets verder van de weg afstaat.
@el-loco: bij de van Brienenoord brug staat ook zo’n kreng
Als je last hebt van te fel licht moet je de oplossing niet bij anderen zoeken (gaat geen resultaat leveren) maar bij jezelf. Rijden met een gele bril scheelt al heel veel verblinding.
@mashell: dat heb ik ooit geprobeerd. Icm kleurenblindheid zag ik het verschil tussen een lantaarnpaal en een rood stoplicht niet meer. Dat is dus ook geen optie.
@mashell: Dus omdat iemand anders hier (https://goo.gl/maps/p1oDvGztHZ72) een bord neerzet dat belachelijk fel is moet ik een bril op gaan zetten? Als ik de enige was die zich aan dit scherm stoort zou ik het met je eens zijn. (dat is volgens mij het bord waar @el-loco het ook over heeft)
Overigens kijk ik gewoon voor me op de weg, dus het kan me verder weinig storen.
@mashell: nee hoor, klagen helpt wel degelijk. Als er veel van dit soort klachten binnen komen wordt daar wel degelijk actie op ondernomen. Led matrixbakken kunnen zeer waarschijnlijk echt nog wel verder gedimd worden, of misschien staan ze wel in de dagstand.
Wat een slap gelul. Vinden jullie ook dat schapen zo hard vlagen op een kinderboerderij?
@bmwfreak038: blaten.
@bmwfreak038:
Ik haat vlagende schapen, helemaal als ze ook nog skruupen en olrallich zijn.
Geen last van, verkeerd afgestelde koplampen daarentegen…
Ik erger me dan eerder aan gigantische LED reclame schermen, zoals op de A12 bij Zoetermeer. Vlak langs de weg, fel, bewegend, leidt meer af dan de borden van RWS.
@escort77: daar waar vroeger zn enorme billboard was voor een sexlijn/06 lijn? Ja dat was een klassieker.. vaste prik op het file nieuws.
@toyotaprius: of die bij Houten A27.
@bmwfreak038: inderdaad ook al zn klassieker
Ik heb nog geen verblindende LED borden gezien. Wel heb ik onderweg naar werk een erg fel reclamebord met lokale info. S’nachts kan ik beter niet die kant op kijken als ik langsrij..
@bakingmynextbenz: was dat toevallig op de A12 bij Zoetermeer?
@720s: ah ja, de reclameborden bij Siemens, die verlichten ook de halve stad ’s nachts
@rike: Haha voor dat antwoord kan je wellicht beter die sexlijn bellen. Miss kan ze het je vertellen 😂😂
@720s: nee ik heb het over een klein bord van het formaat van een bushok abri bij abcoude. Gewoon veel te fel afgesteld en met een witte achtergrond verblindend in het donker, zeker omdat die direct aan de weg staat.
@bakingmynextbenz: haha, het ging mij meer om de opmerking boven jouwe ;)
Heb zelf helemaal geen last van die felle ledlampen in de Matrixborden bij Almere…

Ik kom daar nooit, ik kijk wel uit… Almere…
Er is in het algemeen te veel (felle) verlichting op en rond wegen. Nergens voor nodig.
Waar kan je klachten indienen over te felle reclameborden? Niet zo zeer voor wegwerkzaamheden (zoals eerder gezegd blijven er knuppels die ze alsnog niet zien).
@rike: Rijkswaterstaat
Ja, die op de A15 tussen Vuren en Gorinchem (richting Rotterdam) is ook veuls te fel. Heb daarover al eens gebeld met Rijkswaterstaat; was niks aan te doen.. 🙄
Achter de naam GeneralPreference schuilt ene J.Klaver..
Over matrixborden (die boven de weg neem ik aan?) geen klachten. Felheid daarvan vind ik niet storend tot op heden. In ieder geval niet op het traject A58-A16 ri R’dam en A15-A2 ri Ehv.

Het reclamebord echter thv sGravendeel/Dordrecht bij de caravanstalling daar, dat is bij donker een lichtmast opzich.
Dat bord op de A28 richting Groningen (ergens bij Zwolle) is ook zo machtig fel.. en dat is nog reclame ook!
In Ridderkerk bij het plaatselijke de Haan tankstation hangen ook van die felle led schermen. Je kunt amper zien war erop staat zo fel.
Ik heb een paar jaar geleden al een speciale bril gekocht voor o.a. winter. Voor mij zijn niet aalleen de matrix borden te fel. Ook veel koplampen zijn met name in het donker (winter…) veel te fel.
Dit betekent dat ik nog wel eens met zonnebril op rij in het donker.
Het is niet anders, ik verwacht niet dat het nog ooit beter zal worden met al die lampen…
Er was dan ook veel te zeggen voor gele verlichting, vooral bij hagel en sneeuwval is gele verlichting veel efficiënter, het is prettiger voor tegenliggers, zachter aan je ogen maar ja.
Regelgeving.
Zo rijdt stadslicht in de stad ook veel fijner, geen verblindende tegenliggers en je ogen wennen aan het donker en je ziet gewoon meer om dat je ogen niet afgeleid worden door het zgn strooilicht.. Maar ja,
Regelgeving.
Dezelfde onzin voor mistachterlichten, die geven het zwakzinnige gedeelte van automobilisten het gevoel dat ze keihard met mist kunnen rijden. Bjj mist helpt slechts je snelheid aanpassen, afstand houden en voorzichtig rijden.
Maar ja, zwakzinnigen he.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).