Zo HEET zijn occasions op dit moment

Auteur: , 50 Reacties

De occasionmarkt is zéér actief.

Zo HEET zijn occasions op dit moment

Met handelssites als Marktplaats zijn tweedehands auto’s eenvoudig op te zoeken. Je moet tegenwoordig 25 ekkermannen betalen om je voertuig te posten, maar daar staat tegenover dat er het nodige volk digitaal naar je auto komt kijken. Ligt er net aan wat voor auto je hebt en hoe je deze presenteert natuurlijk.

Uit een nieuw onderzoek van de VWE blijkt dat occasions gemiddeld steeds minder lang online staan. In 2015 stonden tweedehands voertuigen gemiddeld 74,4 dagen online. Vorig jaar is dat aantal gedaald naar 72,8 dagen. De onderzoekers concluderen dat mensen steeds vaker een occasion kopen in plaats van het aanschaffen van een nieuwe auto. Dat is overigens geen nieuws. In 2016 werd dat al duidelijk aan de hand van deze cijfers. De toegankelijke rol van het internet zal hier ongetwijfeld meespelen. De verwachting voor dit jaar is dat het aantal stadagen verder zal dalen.

Kijk je wat beter naar het onderzoek dan komen er wat droge feiten naar boven. Zo hebben auto’s met een benzinemotor een langere statijd (64 dagen) in vergelijking met diesels (63 dagen).

De markt van de elektrische auto’s is ook zeer actief. In vergelijking met benzine- en dieselauto’s zijn het er een stuk minder, maar ze vinden wel relatief snel een nieuwe eigenaar. Volgens het onderzoek worden tweedehands EV’s gemiddeld binnen 50 dagen verkocht. In 2016 werden 614 elektrische occasions van de hand gedaan.

Plug-in hybrides zijn minder populair. Auto’s uit deze groep hebben een statijd van 63 dagen, vergelijkbaar met diesels van dezelfde leeftijd. Hybrides hebben een statijd van 65 dagen. Er werden 6.887 tweedehands hybride voertuigen in 2016 verkocht.

Foto: R8 GT Spyder via @maastrichtcars op Autojunk50 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@escort77: ik zie ook rare cijfers; de gemiddelde statijd was …gedaald tot 72,8 dagen, maar de statijd van de benzine- en dieselauto’s (die toch het overgrote deel van het totaal uitmaken) ligt ruim beneden de 70 dagen. Vreemd.
@rrrobert: Kan zijn dat er nog meer catagorien zijn als bedrijfs en vrachtwagens die het gemiddelde omhoog trekken.
Ik heb een auto nog nooit langer dan 10 dagen te koop gehad. Als het 73 dagen duurt dan klopt er gewoon iets niet. Dan is de prijs kwaliteit verhouding niet in balans. Als je iets verkopen wil, dan dient het in optimale staat te zijn en je moet geen al te rare prijs vragen. Tenzij het iets is waar veel meer vraag naar is dan dat er aanbod is.
@cpp1:
Je verkoopt je auto’s te goedkoop, met een beetje meer geduld kan je er meer uithalen. Boeie of dat een een paar weken extra duurt.
@amghans: valt mee, ik heb altijd nog verkocht voor marktconforme prijzen of zelfs iets daar boven. Als iets lang te koop staat, komt er een smet op. Uiteindelijk moet je prijzen gaan verlagen en na veel ellende en wachten krijg je uiteindelijk minder.
@amghans:
Neen, ik vraag ook altijd een correcte prijs. Dan is je wagen snel weg. Er zijn er veel te veel die denken dat hun wagen van goud is ofzo… als je zoekertje online komt zou je de eerste dagen al een maar telefoontjes moeten krijgen. 70dagen of wat dan ook is véél te lang!
@thestino: ik vermoed dat de occasions in “de handel” het gemiddelde omhoog trekken. Particulieren, zoals jij en ik, willen gewoon van een auto af en vragen daarom minder. Ook logisch. Verzekering en belastingen mag je gewoon door blijven betalen. Hoe eerder het ding weg is hoe beter.
@thestino:
De prijzen, die ik vraag zijn aan de hoge kant, maar kennelijk ook ‘correct’, ze worden betaald. Auto’s zijn ook altijd goed onderhouden en zonder reparatie-achterstand. Dus zo’n koper betaalt flink, maar heeft dan ook een auto, waar-ie een behoorlijk tijdje niets aan hoeft te doen. Voor dat gemak betalen sommige mensen graag. De slimmeren, als je ’t mij vraagt.
@cpp1: Ik vermoed zo dat de doelgroep van een 2 hands R8 (zeg 50.000) wat kleiner is dan een 5e hands peugeot 206 á 1500.. (En dus ook staan tijd)
@lekkaah: maar van die peugeot staan er 200 vergelijkbare op.
@bouwvakkert: daarom heb je ook minder kans dat die verkocht wordt, en dus langere standtijden…
@cpp1: Ben ik niet helemaal met je eens. Ik heb vanaf 9 juni een Z4 op marktplaats staan, heel vaak bekeken maar geen serieuze reactie. Uitvoering, bouwjaar, prijs allemaal goed.

Je hebt er maar 1 nodig die hem koopt, maar soms moet je dus ook gewoon geluk hebben denk ik.
@imarinos: heb 10 jaar geleden een 3.0i Z4 Stirlinggrau verkocht die ik uit Duitsland had gehaald. Had ik binnen 5 dagen verkocht. Je vraag net te veel denk ik in verhouding met de km stand.
@cpp1: Ik vraag voor een 2014 hetzelfde als een vergelijkbare uit 2010 en iets meer dan een vergelijkbare uit 2009… lijkt me redelijk.

Kiezen kopers makkelijker voor iets ouder maar een paar maanden garantie bij een handelaar?
@imarinos: als je prijsstelling inderdaad zo gesteld is, klopt die dus niet. Zoals je het nu uitlegt, is ‘ie dus te laag geprijsd want een auto met dubbele leeftijd is net zo duur?
@davelepeef: Moet ik er wel eerlijk bijzeggen dat hij vergelijkbaar is qua prestatie, maar mijn basis is de 2.0 turbo motor en die andere is een 6 cilinder.

Maar dan nog… ik dacht hem binnen een paar dagen kwijt te zijn.
Cabrio aan het begin van de zomer maar dat viel dus tegen.
Hij staat op marktplaats en autotrader, laatste omdat je hem dan ook via gaspedaal kunt vinden.
@imarinos:
Als het die van 29.750 is:
Paar dingen helpen niet:
Vrij forse km stand 117k
Plastidip velgen en uitlaten, moet je van houden
Zwarte grille
2e eigenaar
Geen garantie (particulier)
“Hou je van opschieten”, “Door chiptuning heeft hij nu 260 pk. en 420 Nm koppel dus een raket.” Geeft de indruk dat er flink mee doorgeragd is.
Zo maar een paar dingetjes.
@kempenaer: Dat is hem inderdaad. Bedankt voor je uitleg, zo had ik er niet naar gekeken. Tuning is pas 2 maanden geleden gedaan, ik ben zuinig op mijn auto’s dus altijd netjes warm gereden en niet afgeragd.

Ik ga wat aanpassen :)
@imarinos:

Succes!
Ik had gedacht dat auto’s veel sneller werden verkocht… vraag me ook af wie ze auto op MP zet ipv Autoscout24. Als ik even wilt kijken wat er op de markt is, dan zit ik toch liever daar te kijken.
@dve704: mja, in België zitten op Autoscout vnl. Walen. Het Waalse aanbod is dus dermate groter. De taalgrens is vaak ook een grens te veel.
Wij Vlamingen gebruiken dus de Belgische Marktplaats, nl. 2dehands.be
@dve704: praktijkvoorbeeld: heb laatst mijn oude auto verkocht. Eerst op AutoScout24 gezet, 1 reactie na 134 dagen (kwam niet opdagen). Advertentie 1 op 1 overgenomen op marktplaats. 6 reacties in 3 dagen. Vraag me niet waarom, maar op marktplaats zijn de kopers echt een stuk actiever!
@cliosport2000: ja vooral met bieden (ook als je aangeeft dat de prijs niet onderhandelbaar is). Komen opdagen of reageren is een heel ander verhaal.
Echte koopjes scoor je natuulijk op bva of bij domeinen.
@fiestacruizer: altijd leuk een sarcastische opmerking tussendoor
Ideaal, online aanbieden. Soms de auto na 2 dagen verkocht, soms na een maand. Ik zet de auto’s altijd op mp en op autoscout, maar krijg verreweg de meeste reacties via mp. Ook veel onzin biedingen trouwens maar over het algemeen wel via mp verkocht
Het verbaast me niet dat de gemiddelde tijd ruim twee maanden is…

Je moet je waar wel een beetje leuk presenteren. Veel aanbieders maken zich er wel heel makkelijk vanaf. Foto’s van de auto op een lelijke locatie, geen interieurfoto’s, of wel foto’s van het interieur, maar dan met rondslingerende schoenen, spuuglapjes van de kids of lege blikjes op de vloer…

Óf de auto is helemaal op en top gepoetst en zie je in de lak het spiegelbeeld van de verkoper met zijn enorme boevenkop…

Én dan heb je ook nog verkopers die denken dat de auto beter verkoopt als ze hun voeten in teenslippers mee fotograferen. Alsof iemand een auto wil hebben van iemand met behaarde tenen en schimmelnagels…

Om nog maar te zwijgen over de onzin in advertentieteksten. Waarvan ‘met veel pijn in mijn hart bied ik mijn trouwe auto aan’ wel het meest afschrikwekkend is. Want negen van de tien keer hebben ze dat ding nog geen paar maanden in het bezit.
@moveyourmind: U behoort tot de ‘nieuw’kopers?
@lekkaah: Nee, zeker niet. Vind het juist heerlijk om een auto via Marktplaats te kopen. Gelukkig zitten er ook nog genoeg aanbieders tussen die wel iets moois hebben en weten hoe je dat moet presenteren. En ook een oprecht goed verhaal bij de auto hebben. De liefhebbers haal je er zo tussenuit.
@moveyourmind: ik hou altijd van ‘verkeerd in nieuwstaat’ :D
@davelepeef: Dan ben ik altijd op mijn hoede…

Verkopers die niet kunnen schrijven zijn vaak veel te goed in rekenen.
@moveyourmind:
Waar en ik vond het ook nog eens grappig.
Als t volk dat nu eens biedt op een auto ook eens serieus is en komt kijken als ze zeggen dat ze komen dan hebben wellicht nog meer kans op verkoop.
A, kom op Autoblog. Doe nog een paar cijfertjes?
Wat is de Mediaan van dagen online? Eerste en laatste quartiel.
En hoe is het met cijfers van Advertenties met en zonder spelfouten?
@gregorius: Ook mijn gedachte. Die ene dag verschil tussen diesel, benzine en hybride is zonder verdere uitleg statistisch gezien geneuzel in de marge.

Dat EV’s veel korter staan is dan wel erg interessant.
Ik ruil mijn auto altijd gewoon in als ik een nieuwe koop – ben ik hem altijd meteen kwijt als ik de nieuwe op kom halen.
@focusrs1: En er meestal een bult geld er achteraan doet
@shadowbroker: dat is toch altijd als je een nieuwe koopt…
>Post 1000000
kek

Feliz Autoblog!
@toyotafortuner: Gefeliciteerd!
Kan snel gaan.
@toyotafortuner: De URL-counter staat niet voor het aantal posts die online staan. Helaas is het dus nog niet zover ;)
@RubenPriest: Sund… Iets te voorbarig dus. Aw
Als je het goed en eerlijk omschrijft en goede foto’s maakt verkoop je alles als de geïnteresseerde bij je aan deur komt. Van de 100 bijna 99 kopers (niet alleen auto’s maar ook onderdelen).
De samenvatting en cijfers kloppen niet geheel.
De gemiddelde 64 dg. van een benzine auto geldt voor occasions jonger dan 5 jaar. De gemiddelde statijd van 74,4 dg. geldt voor alle leeftijden.
Lees : https://www.vwe.nl/Actualiteiten/Nieuws/occasions-nog-sneller-verkocht-evs-voorop.
Na registratie aldaar kun je doorklikken naar het volledige rapport.
25euro? Voor een zoekertje te plaatsen? 2dehands en autoscout24 zijn volledig gratis! Ik heb er mijn wagens altijd makkelijk kunnen verkopen!
Oei, de garagist van Mercedes zei me daarstraks dat de verkoop van nieuwe auto’s boomt, en dat je van je occasie niet meer af geraakt aan nog een deftige prijs.
En die man is helemaal geen verkoper.
Wie heeft er nu gelijk?
@cossiekiller: gezien de hoeveelheid occasions die uit oa Duitsland worden geïmporteerd lijkt me de occasionmarkt prima gezond…
@cossiekiller: haha, en vervolgens bood ie natuurlijk een grabbelprijs voor jouw auto? ;)
@davelepeef: Nee, dat is het hem juist. Ik werk af en toe voor hem en ik rijd zijn merk niet…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).