De Amerikaanse autobouwer zet na 14 jaar weer de racehelm op.
Het voertuig dat Cadillac heeft ontwikkeld luistert naar de naam DPi-V.R en zal strijden om de titel in het IMSA WeatherTech SportsCar kampioenschap. De Cadillac doet mee in de Prototype klasse. Het is alweer even geleden dat het merk actief was in de endurance racerij. In 2002 nam de autofabrikant voor het laatste deel aan een dergelijke race.
Het publiek kan de DPi-V.R voor het eerst officieel in actie zien tijdens de 24 uur van Daytona. Deze race zal in het weekend van 28 januari worden verreden. In december is de racer ook al in het wild te spotten. Cadillac voert op 13 en 14 december namelijk nog een aantal tests uit op Daytona. Het voertuig is voorzien van een 6.2 V8 die in de basis afkomstig is uit de CTS-V. In tegenstelling tot de CTS-V ademt de V8 in de DPi-V.R op een natuurlijke manier. Het vermogen is afgesteld op 600 pk en het maximale toerental bedraagt 8.000 t/pm. De racer weegt slechts 930 kilogram.
Andere merken die meedoen aan het Amerikaanse kampioenschap zijn onder andere Mazda, Nissan, Audi en BMW. Nicky Catsburg (Porsche) en Renger van der Zande (Starworks) zijn de enige Nederlanders die meerijden in het IMSA WeatherTech SportsCar kampioenschap.
Ja.. ziet er lekker uit, maar wat een k$t naam zeg. man, man, man
@mika_hakkinen: beetje zoals Doutzen Kroes … Als je die naam hoort zou ook eerst denken dat het over een medewerkster van de lokale bibliotheek van Musselkanaal gaat.
@str8six: Ze was eerst ook een medewerker van de lokale Deen supermarkt ergens in West Friesland.
Kroegvraag: “Met welke auto heb je die race gewonnen?”
Antwoord: “Met een [lange adempauze] Cadillac “
Ziet er gers uit de wagen! Mooi dat ze terug zijn, meer merken moeten gewoon weer met autosport aan de slag.
Valt hij in het wec onder lmp1 of lmp2? 2 lijkt mij?
@mrrallycross:
Daytona Prototype International (DPI) is een aparte categorie voor IMSA. De auto’s hebben een LMP2 monocoque als basis, maar zijn geen LMP2 auto’s. Ze mogen dus ook niet starten op Le Mans.
Ze
@carmasterr:
En dus ook niet in het WEC.
En ? Gaan ze racen in Noord Frankrijk?
Is dit ook wec materiaal? Zou natuurlijk leuk zijn als cadillac mee zou kunnen draaien in de lmp1 klasse.
@razer:
Nee, dit is exlusief voor IMSA in the good ol’ US of A. Maar met get uiteenvallen van de LMP1 klasse bij het WEC is DPi’s toestaan niet eens zo’n gek idee.
Mooie wagen!
@steiger: Kleuren ook erg geslaagd. Mooie livery.
Gezien de tegenstanders geef ik ze geen kans op succes maar je weet het maar nooit.
Dat ding ziet er nog best vet uit!
Gaaf, gewoon gaaf. Ik ga Cadillac steeds meer waarderen, zo’n verlengde Escalade wil toch iedereen?
@volvo-s60-adept: dat is een vrachtwagen
Dacht even dat ik naar foto’s zat te kijken van forza oid bij die witte wagen
Elke prototype racer is eentje die welkom is! Hopen dat ze een beetje mee kunnen doen, in het verleden hebben ze nog al wat missers gehad in de racerij.
Die zal dan ook wel behoorlijk klinken :)
Bull horns monteren en gaan!
Mooi ding!
Vergeet nooit, maar dan ook nooit dat Cadillac in 1950 op Le Mans indruk maakte, Brigs Cunningham een schatrijke privateer kwam daar met een door de Grumman vkiegtuigfabriek ontwikkelde Cadillac, die al gauw Le Monstre werd genoemd en met een (vaak bezongen) Coupe de Ville.
Die Coupe de ville, daar zat gewoon nog de autoradio in en had de antenne nog op het spatbord zitten. De Coupe de Ville eindigde overigens ol een niet onverdienstelijke tiende plaats!
Vergeet niet dat Amerikanen bijzonder gevoelig zijn voor dit soort tradities en Cadillac in die tijd net zo exotisch was als Pagani, Ferrari en Lamborghini nu zijn !
@desjonnies: LeMonstre werd 11de, en de antenne was de eerste 2 weg radio voor contact met de pits, maar verder top dat je deze historische entry van Cadillac op Le Mans aanhaalt!
@rijnounsdoor:
http://static.autoblog.nl/images/wp2014/Cadillac-Le-Monstre-01.jpg
@desjonnies: Le Monstre en de Petit Pataud. Mooi he!
Is dit ding gemaakt door mensen bij Cadillac? Of zijn het gewoon de mensen bij ‘Chevy-racing’ die weer eens een ander projectje op mogen pakken en er uiteindelijk een Cadillac badge op plakken?
@gregorius: De chassis worden gemaakt door één van de 4 aangewezen constructeurs: Dallara, Onroak Automotive, ORECA en Riley/Multimatic. De motoren komen wel van de fabrikanten, maar dienen dezelfde output te hebben (ca 600pk)
@rijnounsdoor: als ze 600 pk moeten hebben, wil je dan niet liever een kleiner blok met een dikke turbo, voor de torque? Of mag dat ook niet?
@gregorius: ook het koppel wordt gemaximeerd. Amerikanen houden van close racing, en dat is eigenlijk ook heel erg gaaf. Subtiel aero en wegligging optimaliseren voor het circuit dat weekend zijn de belangrijkste variabelen, na de skills van de coureur. En dat is best mooi van zo’n klasse.
@rijnounsdoor: Da’s bijna DTM dus :)
@gregorius: Wellicht doen ze het ook om de betrouwbaarheid. Ik kan me voorstellen dat een groot lomp NA blok wat meer kan hebben dan een kleinere turbomotor. Vooral bij endurance is dat noodzakelijk.
Mooi hoor, gaan ze ook meedoen met Le Mans?
Conversie naar non-turbo/non-supercharger snap ik niet zo. Misschien gewicht of minder “handicap” maar ook minder koppel en dat is toch wel erg handig voor een racewagen die 24 uur moet rijden.
Dit ding zal zuipen als een tempelier en klinken als een bombardement. Die motor is natuurlijk wel simpel en waarschijnlijk compleet bullet-proof betrouwbaar.
Ziet er goed uit in deze livery!
De vorige poging was een beetje een blamage. Ze vonden het bij Cadillac zo belangrijk dat er stijlelementen van de productie auto’s in de LeMans auto zaten dat die auto een aerodynamische ramp was. Na 2j achteraan hobbelen was het mooi geweest. Volgens Cadillac waren alle doelen die ze zich hadden gesteld bereikt. Maar ze stopten eigenlijk omdat de auto voor geen meter mee kon komen.