Zo kijk je Formule 1 races tijdens je vakantie

Auteur: , 37 Reacties

Oh ja, hoe zat dat ook alweer?

Formule 1

Nog niet eens zo heel lang geleden was sport kijken totaal anders dan tegenwoordig. We hebben in dit geval niet over wedstrijden thuis bekijken. Dat is gelukkig niet heel erg veel anders tegenwoordig. Met een aantal vrienden familieleden op de bank, een hapje en drankje erbij en genieten maar.

Nee, we hebben het voornamelijk over sport kijken tijdens de vakantie. Dat was vroeger een behoorlijk stressvolle onderneming. Zo zijn WK wedstrijden overal te vinden, maar als Italië of Frankrijk net in de kwartfinale is gestrand, is de WK-gekte vrij snel afgelopen. Dan wordt het vrij lastig als Nederlander in een bar de wedstrijd te volgen.

Voor Formule 1 fans is het nog lastiger, eigenlijk. De sport is niet overal even populair. Wereldwijd wordt het zeer goed bekeken, maar het scheelt een beetje per land of je wel of niet kunt kijken in je hotelkamer. Wat moet je dan? Gelukkig, zoals vermeld zijn de tijden veranderd en is het mogelijk om tegenwoordig ook races online te bekijken. Tegenwoordig is een mobiele databundel groter dan ooit, dus twee uurtjes kunnen er prima vanaf.

Voor Ziggo abonnees is er wederom goed nieuws, want die zenden alle F1-wedstrijden live uit (ook buiten de EU kan je Ziggo kijken met deze tip). Heb je geen abonnement, dan kun je voor € 3,99 de race kijken en bekijken op je device, of streamen naar je AppleTV of Google Chromecast.

formule-1

Er is ook een officieel F1TV abonnement. Het idee erachter is geweldig. Je kan alles volgen plus nog een heleboel meer. Je kunt hier kiezen naar welk commentaar je luistert. Nadeel is dat je een investering moet doen van 60 euro (voor 12 maanden) en dat deze dienst nog niet altijd even prettig werkt. Ook het streamen naar de televisie blijkt lastig. Wel kun je je laptop via een HDMI kabel koppelen om zo de race op je televisie te bekijken, maar anno 2019 moet dat toch iets vloeiender kunnen.

Het lijkt vrij simpel, je logt in op je account (bij jouw streamingdienst naar keuze) en je kan de race volgen. Werkt dat dan ook in het buitenland? Nou, eh, nee: niet altijd. Daar sta je dan met nog een paar minuten voor de start. Je probeert het nogmaals en het lukt wederom niet. Dat komt door je IP-adres. Aan het IP-adres kunnen ze zien waar je inlogt. Op basis van de locatie is het mogelijk dat je geen gebruik kunt maken van de streamingdienst.

Dus wat moet je dan doen? Je gaat snel op zoek naar een ‘openbare’ streamingdienst op het wereldwijde web. Moeilijk veel schermen die je weg moet klikken, met name dat superkleine rode kruisje is op de iPad bijna niet weg te drukken. Het resultaat is veel ergernis, haperende streams en een F1 start die je ondertussen dik gemist hebt.

Formule 1

Om dit scenario te voorkomen, is het handig om van te voren even te checken of de streamingdienst die je gebruikt ook werkt buiten Nederland. Dat is namelijk heel vaak niet het geval. Een andere mogelijkheid is dat het pakket iets gewijzigd wordt. Denk aan Netflix, waarbij je ineens andere series en films tot je beschikking hebt dan in Nederland.

Wat zijn de opties om toch te kunnen kijken?
Dus wat is dan de oplossing? Simpel: gebruik een VPN omleiding. Een VPN omleiding is een manier om de streamingdienst te laten denken dat je in het land aanwezig bent, daar waar de streamingdienst actief is. Je kunt in de VPN-app het land aangeven en deze zal zich via een omleiding aanmelden bij jouw streamingdienst. Ergo: je kunt de race zonder haperen en zonder storingen bekijken.

Een VPN regelen is vrij eenvoudig. Je kan online een goedkoop abonnement afsluiten, dat kost je een paar euro. De app is no time gedownload en snel te activeren. Op deze manier kun je tijdens je vakantie gewoon de GP van Duitsland gaan bekijken. Of die andere sportwedstrijd die je in Nederland wél gewoon kan kijken. Zo neem je een stukje gemak mee van thuis, voor de ideale vakantie.37 reacties

“VPN” en “zonder haperen” over het openbare Wi-Fi-netwerk van je hotel of camping zou ik niet durven garanderen. Tenzij je naar bewegende vierkante pixels wil kijken.
@sirprize: je weet dat een rode pixel een Ferrari is en een grijs/mintgroene een Mercedes, daar kom je een eind mee 😉
@sirprize: Publieke WiFi is inderdaad bijna nooit een succes, met of zonder VPN. Binnen Europa is over 4G streamen een optie; mits je genoeg GBs dataverkeer hebt, streams kunnen je tot een GB per uur kosten.

En vergeet niet dat veel VPN diensten een 14~30 dagen (gratis) proefperiode hebben; kun je mooi ‘verbranden’ tijdens de vakantie. En uiteraard zijn er wat minder ‘legale’ streaming-websites, maar de kwaliteit is meestal matig en veel sites haperen ook regelmatig.

Een andere optie – volgens beroepsleugenaar Tim Kuik van BREIN zijn er al minstens 1 miljoen illegale ‘Kodi + private plugins’ streamingkastjes in NL verkocht (dat zou dus 1 op de 8 huishoudens zijn met een illegaal stream-kastje * proest * ) – is dus het meenemen van dat kastje.

Een andere optie voor de families met hoog nerd-gehalte is een VPN naar ‘thuis’ opzetten en dan de thuis-stream streamen. Stoere bikkels kunnen natuurlijk ook altijd naar een sportcafe om de wedstrijd daar te bekijken onder het genot van het een & ander ….
Zolang je stabiel internet hebt moet het dus wel lukken.
Ik kan het op de camping wel kijken. Er is altijd wel een bar ofzo met een of meerdere tv’s. Wordt je bier ook nog voor je getapt.
Het hele jaar zie je uit naar die 2 a 3 weken zomervakantie. En wat ga je dan doen? F1 kijken. Juist…
@lalancia: Why not, als je F1 fan bent is het toch gewoon genieten geblazen en dat lijkt me het doel van je vakantie 🥳🥳
@monaco: ik blijf liever wakker tijdens mijn vakantie 😜
Als ik de kans krijg pak ik zeker de race even mee.
Ik kijk onderweg altijd op http://www.tv-de.com. Dat is een livestream van rtl2 dyutsland
Binnenkort verblijf ik weer in mijn huis in Spanje. Mijn huis staat dichtbij een klein Spaans dorpje. In dat dorpje heb je een klein Spaans barretje. Dat barretje verkoopt lekkere sigaren en heerlijke whisky. Buiten in de tuin hangt een tv en deze staat op het Spaanse kanaal waar ze F1 op uitzenden. In de tuin staan lekkere fauteuil. Lekker onderuit gezakt in de fauteuil, met een glas whisky in één hand en een sigaar in de ander en waar geen toerist te bekennen is zal ik F1 kijken.

Lang verhaal kort: Geen Jack Plooij.

#ontslaJackPlooij
@Rick-dos: ook wij hopen op 3 weken geen Jack Plooij gejank van Rick-dos. Wat zal het heerlijk rustig zijn zonder die kneus.
@rhellema: Nounou, Jack. #doeslief en neem ontslag.

#ontslaJackPlooij
@rick-dos: Ik wil niet weten wat voor haat-campagnes jij tegen je ex-en voert; gezien de kruistocht tegen Jack …
@dawwg: Zolang ze geen onzin uitkramen op tv of een baan bezet houden die gevuld kan worden door een capabeler persoon hoeven ze van mij niets te duchten.
@Rick-dos: al zou ik Jack zijn dan zou ik speciaal voor jou geen ontslag nemen. Lijkt me heerlijk om je zo te irriteren.
@rhellema: Ik wist het wel. Dit doe je niet voor de kijkers maar alleen voor jezelf en je ego.

#ontslaJackPlooij
@Rick-dos: nee dat zie je verkeerd. Als ik het voor mezelf en mijn ego zou doen dan zou ik mezelf Rick-dos noemen.
@rhellema: @Rick-dos: Misschien moeten jullie samen maar eens gezellig een sigaartje met een whiskey gaan nuttigen ;-)
@rhellema: haha!
Na hongarije volgende week beginnen de races pas weer in september, dus prima time out om op vakantie te gaan zonder druk te hoeven maken over VPNs etc.
@blo3to3t: hmmmm…. Spa Francorchamps! Zondag 1 september
@bluebird: precies, IN september de volgende race na Hongarije
@erik2907: je hebt gelijk hoor, lekker zo’n zomerstop 😎
Ga naar Betternet, betaal een paar tientjes en je kunt overal ter wereld kijken. Je omzeilt de diensten doordat je vanuit “Nederland” kijkt of vanuit het “buitenland” kijkt. Dit laatste is ook handig, kun misschien alsnog je kaartjes voor Zandvoort bestellen.
@carattereitalia: dit is wat er letterlijk wordt beschreven in ‘t artikel: een VPN.
@timowouters: klopt, maar niet het gezeur er om heen
@carattereitalia: welk gezeur heb je ‘t over? In het artikel wordt gewoon een vervanger voor jouw Betternet genoemd. Of wil je reclame maken?
@timowouters: die timowouters toch!
F1 fans gaan toch helemaal niet op vakantie, alleen naar de kinderboerderij
De wereld was zo mooi tot het millennium. Je reed ongenadig hard door Duitsland en in Italië naar je bestemming. Aldaar genieten van mooi weer en lekker eten. Voetbal en F1 ging je kijken in een bar. Met meerdere locals en toeristen die gelijkgezind waren. Die mensen kwam je mee aan de praat, lachte je mee en het was super gezellig.
Tegenwoordig zit ieder alleen achter zijn microscherm. Gezellig..
Ik zoek gewoon een sportcafé op.
Sinds ik geen ziggo meer heb gebruik ik in het buitenland hesgoal.com
@cloverleaf: of rojadirecta
Ik zal het jullie allemaal makkelijker maken, hier zijn ze ALLEMAAL te vinden.
https://www.reddit.com/r/motorsportsstreams/wiki/streaming
Hier in Italië staan er in de bar bij het zwembad twee grote tv schermen, en op het plein nog een videowall bestaande uit 9 grote monitoren. Alleen het commentaar is in het Italiaans, maar dat geeft niet, geen Peppie en Kokkie en de beelden spreken voor zich.
Via ESPN op tv in de VS ook gratis te volgen, wel vroeg (6 uur) opstaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).