Zo rolt de nieuwe Belgische koning vandaag

Auteur: , 31 Reacties

Albert II doet afstand van de troon en wordt opgevolgd door zijn zoon, Filip. Een bijzonder feestje dat moet worden gevierd met een net zo bijzondere auto.

Zoiets, dus.

Vandaag zal het kersverse koningspaar door Brussel worden gereden in een prachtige, zeldzame Mercedes 600 Pullman Landaulet. Omdat ze geen betere dag uit konden kiezen en iedereen Filip en Mathilde wil toejuichen, is het achterste deel van de Landaulet a la cabrio opengeklapt.

Om de twee te beschermen tegen verwarde mensen die wel eens een theelichthoudertje of iets dergelijks naar hun hoofd wil gooien, krijgt de Mercedes een doorzichtige koepel van plexiglas. Het is onwaarschijnlijk dat er airco aanwezig is, maar we hopen dat het niet al te warm zal worden in die broeikas.

Gelukkig heeft het echtpaar ervaring met de auto. Zij reden al eerder achterin mee, en wel met hun bruiloft op 4 december 1999. Naast een bijzondere auto voor ons, is hij voor Filip en Mathilde dus net even specialer.

Het is dan ook een op en top royale auto met de langere (Pullman) versie van ruim 6 meter. De oom van Filip en voormalig koning Boudewijn had een Mercedes 600 Pullman, waarin prins Laurent met prinses Claire zijn getrouwd. Ook het Vaticaan houdt van de statigheid die de auto uitstraalt, want een soortgelijk exemplaar was de pausmobiel van Paulus VI.

Helaas heeft dit ook een keerzijde. De Mercedes 600 wordt vaak gereden door dictators. Josip Broz Tito, Ferdinand Marcos, Saddam Hoessein, Nicolae Ceaușescu en Idi Amin hadden er allemaal één. Omdat de auto gepantserd geleverd kon worden, is dit natuurlijk de ideale wagen voor hun. Ook de schurken in James Bond films maken hier graag gebruik van. Hopelijk zijn Filip en Mathilde minder gefocussed op het veroveren van de wereld.

Update: Er is ook een nieuwe S-klasse gespot die wordt ingezet bij de plechtigheden. Niet slecht! Jammer dat het nog niet de Pullman-versie is, om het in stijl te houden.31 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Als je snel kijkt geloof je misschien ook wel dat het eeen “Top Gear Special ” creatie is….
Ha, een Landoulet, maar dan met een glazen koepel waardoor het niet meer is wat ’t wezen moet.

http://4.bp.blogspot.com/_hdlxQSJvoIc/RqfkodLttsI/AAAAAAAAAQA/DwQfa-qbsjI/s400/homer-car.gif

En trouwens, die waxinelichthouder-werpers zijn misschien verward, maar ’t gros van de mensen wat vandaag daar aan de weg staat is nog verder heen.
@rotarypowah: Misschien kunnen ze een open dakje in het plexiglas maken?
@rotarypowah: je verwart publiek met politici….die zijn nl. pas écht ver heen…..
@406_v6: ja, eens. Maar mensen die in 2013 nog steeds voorstander zijn van zoiets middeleeuws als een koningshuis moeten wel ver heen zijn.
@rotarypowah: mensen die daar over door blijven zaniken zijn wat mij betreft net zo erg.
@freezzr: dan reageer je daar niet op. Door dat wel te doen, verlaag jij je ook naar dat niveau waar je zo tegen bent.
@rotarypowah: blahblahblah
@rotarypowah:

“middeleeuws” ??

in Belgie bestaat dat nauwelijks 200 jaar ..
@lincoln: Foei, ga je geschiedenis eens nalezen! België is sinds de vroege middeleeuwen altijd (deel van een) monarchie geweest: het Duitse rijk, Bourgondië, weer het Duitse rijk, daarna Oostenrijk, het Franse keizerrijk en tenslotte het koninkrijk der Nederlanden.
@rotarypowah: Wat heeft een koningshuis jou aangedaan dat jij zo boos bent knul?
@rotarypowah: Jij bent er zeker zo een van met z’n allen in de vinex blokken, want lekker efficiënt. Het Koningshuis geeft identiteit aan een land en ondanks de hoge inkomens van de Oranjes, hebben ze veel goeds voor het land gedaan (i.t.t. tot vele politici, bankiers en ander overbetaald volk met verantwoordelijkheid)

Waarschijnlijk ook meer dan jij ;)
@rotarypowah: zo’n koepel had de Cadillac uit 1962 van President Kennedy ook. Die had met een beetje geluk zijn leven kunnen redden (was namelijk niet kogelwerend). Begrijpelijk dat ze er de koepel op zetten, ik hoop alleen dat de airconditioning beter op orde is dan bij de auto van Kennedy het geval was (daarom zat de koepel er niet op).
Dat plaatje is toch niet de Landaulet uitvoering? Die heeft toch altijd zo’n schot tussen de deuren zitten ivm de langere wielbasis enzo.. ?
@nickmercedes:
Landaulet betekent dat het gedeelte van de chauffeur een vast dak heeft terwijl het passagiers gedeelte een soft top heeft.
@Original_Arnoud: Ik bedoelde de Pullman landaulet uitvoering ;) Excuses. Het gedeelte landaulet weet ik ook, maar ik bedoelde meer dat dit niet de pullman was dacht ik ivm dat tussenschot wat ik zei.
@nickmercedes: De nummerplaat SCV I is de afkorting van Stato della Città del Vaticano. Nummer 1 is het voertuig effectief door de paus gebruikt… Er zijn in totaal 59 Pullman Landaulet’s gebouwd, waarbij deze op de afbeelding dus nog eens custom made voor de paus is. Er staat namelijk maar 1 stoel achterin en heeft ook nog eens speciale deurhendels zodat hij er beter aan kan (omdat de stoel in het midden staat). Ook heeft deze een volledig vlakke vloer achteraan als ik me niet vergis.
De auto is onderdeel van de Mercedes-Bens Classic collection.
@Del-Sol: Wat ik dus eigenlijk wou zeggen: Bij deze op de foto hebben ze de deur groter gemaakt zodat deze rechtstreeks aan de voordeur aansluit. Ook weer zodat de (oude) paus gemakkelijker in en uit kon stappen.
http://www.seriouswheels.com/1960-1969/1965-Mercedes-Benz-600-Pullman-Landaulet-Papal-Car-Interior-5-1280×960.htm
@Del-Sol: Ahh oke dat maakt het een stuk duidelijker ja, dankje! :)
Poppenkast… Walgelijk
Er zit geen plexiglas koepel over, auto is gewoon open. Ook wel verstandig bij deze temperaturen.
Sinds wanneer is België een dictatuur…?
@jrk68: Sinds 21 juli 1831.
zo ..

dan is het voertuig ouder dan het koninklijk huis ..

btw .. gefeliciflapstaart .. zal zsm een tros bananen opsturen ..
Alleen dictators mogen Landaulets rijden, period!
Geen airco in die wagen? Reken maar van wel… Uiteraard alleen gebruiken met kappie dicht…
En al die 1pks ervoor en erachter met die poppetjes met beremuts erop maar de straat volschijten…
Het is jammer dat deze auto altijd direct gelinkt wordt met foute eigenaren.
Want deze Mercedes is nog steeds, ook na al die tientallen jaren, de meest ultieme limousine ever. Ook de huidige generatie super-limo’s kan niet in de schaduw staan van dit icoon.

De nieuwe Belgische Koning heeft smaak, en durft er voor uit te komen.
Prachtige auto blijft het, die 600.
je kunt in ieder geval niet zeggen dat koning Filip/Philippe ontspoort is, de auto rijdt immers keurig over de rails.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).