Zo ziet een net ingereden Renault 5 Turbo II eruit

Auteur: , 45 Reacties

Die kont, die ongelofelijke dikke kont.

In het pre-Kardashian tijdperk was het de Renault 5 Turbo die bredere heupen had dan de realityster uit the Land of the Free. Het is een icoon uit de jaren tachtig en in tegenstelling tot garage queens als een oude Lambo, Jag of Ferrari werd er met de Renault veelvuldig gereden.

Een exemplaar met weinig ervaring is dus niet zomaar gevonden. Dat ze bestaan bewijst deze Turbo II uit 1983. Dit witte exemplaar heeft namelijk slechts 5.900 kilometer ervaring. Van de Renault 5 Turbo zijn in totaal zo’n 5.000 exemplaren gebouwd, waarvan bijna 3.200 Turbo II’s. Deze hete hatch uit de eighties heeft een vier-in-lijn die goed is voor 160 pk.

De Turbo II is de goedkopere variant van de Turbo. Dit is ook de reden waarom er meer Turbo II’s zijn. De auto is goedkoper omdat er meer materialen van de reguliere Renault 5 werden gebruikt. Renault bouwde de 5 Turbo als homologatiemodel voor de groep B rally’s.

De Renault 5 Turbo is een afwijkend jongetje in vergelijking met andere hete hatches. De motor zit achter de bestuurder en de auto heeft achterwielaandrijving. Ingrediënten die we bij hedendaagse hete hatches (helaas) niet meer zien, al deed de Franse autofabrikant een kleine poging met de nieuwe Twingo. De Turbo II in kwestie zal in feburari worden geveild te Parijs.45 reacties

Prachtig ding! Veel mooier dan zo’n lelijke Golf GTi
@henkhekje: Beste opmerking! Vooral opbouwend ook
@asmulders: dank je voor je compliment.. waardering is vaak ver te zoeken op internet.
@henkhekje: niet te vergelijken, Golf 1 GTI is te vergelijken met een Renault 5 Alpine, de Turbo was van een andere orde.
@toniominestrone: Klopt. Daarbij vind ik de R5 Alpine wel leuker dan de Golf, hoewel ik best kan begrijpen dat er mensen zijn die de golf leuk vinden. Overigens was de 5 Alpine een half jaar eerder op de markt dan die GTI (maart ’76 tegen oktober ’76). Ook had die R5 al de bekende rode striping, dat nu nog steeds op de Golfies GTI is te vinden.
Bizar lage kilometerstand. Het zal geen misselijk bedrag zijn wat hij gaat opleveren.

Ik vind het een gaaf ding! Ergens vind ik ze nog ondergewaardeerd ook.
In de jaren negentig een keer als bijrijder meegemaakt. Ik had nog nooit zoiets beleefd. Alsof je werd afgeschoten/ gelanceerd en daarna alle kanten opgesmeten door Ken Block. Maar wel alleen kopen als je genoeg geld hebt voor onderhoud en reparatie want het rot onder je reet vandaan terwijl je er naar kijkt.
Fantastische wagen dit!
Altijd leuk als een “mainstream” fabrikant een mad moment heeft.
Zie maar naar dit en de varianten van de Clio V6..
Een accountant zou je voor gek verklaren, maar ze brengen toch een hoop emotie teweeg!
Ik heb altijd al een zwak gehad voor de 205 Turbo, maar deze zet me toch wel echt aan het twijfelen, wauw!!
Volgens mij kloppen de stoelen niet, die metallic witte hadden een lichtere bekleding en zeker geen skai (dure naam voor plastic leer) volgens mij waren de Turbo II’s uitgerust met een beeeeige stoffen interieur, deurpanelen en mattenset.
Dat zat in alle kleuren, rood en zwart. Meer kleuren had je niet, rood wit en zwart, dit om de Turbo II goedkoop te houden, zo is het dashboard uit de 5 Alpine afkomstig.
De Turbo I had het gekke dashboard de aluminium deurpanelen en de aluminium dakplaat.
Deze kwam eigenlijk voort uit het feit dat Renault totaal verrast was naar de vraag van de Turbo, de bedoeling was om de Turbo I slechts als homologatie model voor groep B uit te brengen.
De 5 Turbo is één van die zeldzame homologatiemodellen waarmee te leven valt en die je ook nog als OTO kunt gebruiken. Je mag dromen van een Delta S4, een Metro 6R4 of een RS 200, voor dagelijks gebruik zijn die dingen gewoon niet te doen, de 5 Turbo daarentegen wel.
@desjonnies: Je hebt gelijk. RM Sotheby’s geeft het ook aan: “This is a stunning example of such a collectible model, with only 5,900 kilometres from new and aftermarket leather seats providing excellent comfort.”
@desjonnies: Klopt, net als in de 5 Alpine had de Turbo II een ‘velours’ interieur. Beige.
@desjonnies: Overigens was de Turbo II in de volgende kleuren leverbaar: wit, parelmoer wit, rood, zwart, blauw, zilvergrijs metallic, bruin metallic, cognac, blauw metallic, zwart metallic en Bordeaux rood. Daarbij konden de tinten per modeljaar ook nog verschillen.
@henkp1:
Is dat echt zo?
Volgens mij was dat alleen de R5 Turbo I, die II’s heb ik nooit in het blauw of rood gezien en ik zat die tijd vrij diep in Renault Sport. Haalden onderdelen in Dieppe en het ouwe trouwe Renault Nederland in Amsterdam, waar de kelder de ware Alladin’s grot was met allemaal ex-Turbo Cup spullen van Jan Lammers Boy Haije noem maar op. We hebben daar heel wat Gotti en PLS wielen geroofd turbo’s en andere delen.
@desjonnies: Shit, wat weet jij veel.
Als ik naar de achterkant van deze auto kijk is het net of ik mijn schoonzus zie.
@erik64:
Als ze bukt, gooi je er een zadel overheen :-)
@amghans: geweldig held hahaha
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

OT: Fantastische auto. Zou dat erg graag hebben. Helaas zijn ze onbetaalbaar.
Berichten jullie ook wat dit ding uiteindelijk oplevert?:)
Zou Kim Kardashian hier de inspiratie voor die dikke kont van haar hebben opgedaan?
Geweldige auto. Standaard met het huis-tuin-keuken blok van 1397cc met dik 160pk, in ralley trim met blokken tot 1527cc en 350pk voor de Maxi-Turbo. Logisch gevolg van Turbo-pionier Renault om zo’n auto te bouwen, vanuit de F1. Kort daarna de ‘gewone’ Renault 5 Alpine Turbo met hetzelfde 1397 blok, maar met 110pk. En de Renault 18 met de allude 16-motor van 1565cc en 125pk. Mooie tijden. Nou ja, die zijn er nog steeds.
Geweldig ding! Ik kan er in 56 seconden een rondje Lime Rock Park mee doen. Zo Forza maar weer even aanslingeren :)
Ge-wel-dig!
Het was toen trouwens ook al een erg kostbare auto, vooral de Turbo I. Kostte zomaar een dikke 67.000 guldens. Ongeveer net zoveel als een Renault Alpine A310V6. En dat in een tijd dat een compacte middenklasser, zoiets als een Mégane tegenwoordig, ongeveer 18.000 guldens moest opbrengen en een grote luxe auto (Renault 30, Ford Granada, Opel Commodore) iets van 30.000 gulden.
Maar dat kwam, zoals gezegd, door toepassing van exotische materialen en technieken. En natuurlijk veel handwerk en kleine serie. Het interieur van de Turbo I was geheel exclusief voor die auto, van de Turbo II was het gelijk aan dat van de 5 Alpine. Dan had de Turbo diverse delen van aluminium, de versnellingsbak uit de Renault 30 en de achterwielophanging van de A310. De bodemsectie was standaard van de R5, de carrosserie werd elders gebouwd (Heuliez) en dat werd bij Alpine te Dieppe gespoten en samengebouwd.
Dat cassette bandje ook, fantastisch!
@raymondvaneck: Ja, en die dure Becker stereo (niet standaard)!
Liever deze een middagje huren in de buurt van een mooie dan een moderne 911 of een Ferrari.
Om te hebben is een ander verhaal.
Alle ‘jongens’uit de handel hadden er eentje. Zo’n 5 Turbo.
Turbo Joop dankt zijn bijnaam aan zijn metallic blauwe Turbo 1, waarmee ik als jongeling vaak mocht gummen.
Er zat een rolkooi in, waarschijnlijk omdat dat exemplaar was gebruikt voor oefenen in de Renault 5 Turbo cup, want die had je ook nog. Renault is het eerste automerk geweest dat een race challenge organiseerde met dezelfde wagens, de Renault R8 Gordini 1100 was de allereerste.
Daarna volgde de R8 1300 Gordini, de R12 Gordini, de Renault 5 Alpines en daarna de R5 Turbo zoals er ook een R5 GT Turbo en een Clio Cup of Coupe is geweest.
Hier Jantje Lammers, toen Jan Lammers nog Jantje was :
http://cms.autosport.nl/images/stories/2014/Retro/Historic_Zandvoort_Trophy/5.JPG
@desjonnies: Klopt ook. Maar er waren ook nog Renault 5 LS races (1974!), daarna 5 TS en daarna de Alpine. Er zijn zelfs clubraces met Renault 4’s geweest, waar bekende coureurs als Alain Prost en René Arnoux in zijn begonnen.
Heeft iemand ooit in deze klassieker gereden? Zo ja, hoe rijdt dat?
Afschuwelijke auto de Renault 5, misschien wel de auto die ik het meeste haat. Turbo of niet.
Mijn buurman in aurillac (fr) heeft er ook zo 1 staan. Voor 19000 euro is hij voor jou. 90k op de teller
@soulmaster: Ik vermoed dat dat geen echte is. Er zijn ook veel standaard Vijfjes en 5 Alpines ‘omgebouwd’ naar Turbo’s. Alleen een bodykit natuurlijk, motor zit altijd nog gewoon voorin. Als het wel een echte is, moet je hem meteen kopen!! In goede staat met 90k km levert ie minstens € 80.000 op.
@henkp1: eeh geen echte?? Nou reken maar van oui dat dat een 100% diehard RTurbo II is.
@soulmaster: gezien de prijs leek me het geen echte. Maar als ik de foto zie, ziet ie er weldegelijk echt uit. Ik heb de beste man een email gestuurd, want als de auto echt zo goed is als op die foto en zoals omschreven, wil ik um wel kopen.
@soulmaster: als het een turbo l is (een echte) koop ik m ongezien voor die prijs.

En een turbo ll trouwens ook
@ijoost: nou spring in je auto en haal hem op.. Wel stukkie tuffen maar je krijgt er een echte R5 TII voor terug.

http://www.webmycar.com/zonecar/webacar.nsf/fr/7632F04FA4AE7714C1257FB800610864

ps. goed lezen voor je hem gaat kopen he.
@soulmaster: Staat deze nog steeds te koop?
Is er iets met de auto aan de hand dat jij weet?
@ijoost: Gefeliciteerd met de aankoop alvast.
@ijoost: het is een II
@soulmaster: inmiddels al 128k, maar een goede tip!
Wat is dit heerlijk!
Die 160 pk is op een gewicht onder de 1000kg zorgt voor zes en een halve tel op de 100kmph… heel nice voor die tijd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).