Zwarte Pietendiscussie legt verkeer op A7 lam

Auteur: , 73 Reacties

Het is weer zover.

Zwarte Pietendiscussie legt verkeer op A7 lam

Vandaag is de intocht van Sinterklaas. De goedheiligman is in diverse gemeenten te spotten, maar de échte Sinterklaas komt aan in Dokkum, Friesland. Net als dat Sinterklaas een traditie is ons land, begint ook de Zwarte Pietendiscussie zich te ontpoppen tot een ware traditie.

‘Zoals vanouds’ waren er vanmorgen dus ook weer tegenstanders op weg naar Dokkum om de boel te verstieren. Daarnaast waren er voorstanders van Zwarte Piet onderweg om de tegenstanders tegen te houden. Afijn, je kon er donder op zeggen dat de groepen elkaar vandaag tegen gingen komen in Friesland. Vanmorgen tussen negen en tien was het zover. Op de friggin’ snelweg notabene.

Op de A7 tussen Joure en Heerenveen werden ‘Kick Out Swarte Pyt’-bussen tegengehouden door voorstanders van de zwartgeblakerde kindervriend. Auto’s gingen voor de bussen rijden en trapten vervolgens op de rem. Er werd tevens op de weg gelopen door mensen. Het verkeer op de snelweg liep in rap tempo vast. Een soort Zwarte Zaterdag, maar dan anders. De politie moest ter plaatse komen om beide partijen uit elkaar te halen. Door de plotselinge file vonden er diverse kop-staart botsingen plaats. Omstreeks 10:45 had de politie de situatie onder controle. Het verkeer werd langzaam weer op gang gebracht.

De politie heeft besloten om de bussen onder begeleiding door te laten rijden naar Dokkum. Daar krijgen de tegenstanders de kans om te demonstreren tegen Zwarte Piet. Gedupeerden die door dit gedoe in een verkeersongeluk zijn beland zullen de actiegroepen dankbaar zijn. Not.

Foto: de A7 vanmorgen, via Renate_vd_Weerd op Twitter73 reacties

Man man man, zowel die linkse verongelijkte hippies als die rechtse nazi’s moeten optieven en lekker thuis blijven. Te treurig voor woorden om zo’n kinderfeest aan te grijpen om je eigen standpunten te ventileren. Zit niemand op te wachten op zo’n dag, uberhaupt niet eigenlijk.
@trustmeiamanengineer: eens t zijn allemaal stakkers.
@trustmeiamanengineer: Idd zielig volk. Ik heb echt een bloedhekel aam zulke aanstellers.
@dutchoutlaw: ik bedoel trouwens de stomme anti zwarte pieten mensen dan.
@dutchoutlaw: Ja? Het waren anders de voorstanders die er een totale verkeerschaos van gemaakt hebben. Stelletjes tokkies. Laat die bussen lekker doorrijden en laat de politie lekker die tegenstanders ergens in een afgelegen demonstratievak douwen.
@donvincenzo:
Inderdaad, vooral je bek houden, Rutte stemmen BPM rechtvaardigen en je flitsboetes slaafs betalen
Ooit werd er gedemonstreerd tegen Vietnam, voor Radio Veronica, tefen apartheid en tegen kruisraketten.
Wat een oelewappers waren dat toen.
@desjonnies: Waar is Grutte Pier als je ‘m nodig hebt ….
@trustmeiamanengineer: het mooie vind ik dan nog dat die demonstranten zelf het discrimineren in stand houden. Voor het merendeel van de bevolking zijn gekleurde mensen gewoon MENSEN echter die protestkneuzen moeten van gekleurde mensen iets bijzonders maken.
@rhellema: precies het zijn de tegenstanders die er zelf een punt van maken door het aan te kaarten als idioten op te komen draven op een kinderfeestje.
@trustmeiamanengineer: nazi’s? Oké.. en maar afvragen waarom er geen constructieve discussie kan plaatsvinden in Nederland
@wheresmycossie: er is geen nuance he, óf nazi’s óf communisten, of zwart, of wit
@lekkaah: idd dit is een zwart/wit discussie…. vreemde alleen is dat de witten zwart willen en de zwarten wit. Ik was al afgehaakt bij de stroopwafel piet, althans dat was wel de meest smaakvolle, vroeger had je ook de negerzoen piet, ook lekker, maar niemand wil die meer.
@wheresmycossie: waarschijnlijk omdat er geen draagvlak is?
Ik vind het al Zeer bijzonder dat zo’n klein groepje zoveel aandacht krijgt.
@trustmeiamanengineer: Pff wat een hooghartigheid. Dit is ons provincie, me onze normen en waarden. Laat ons gewoon in ons waarde, laat ons leven zoals wij leven, daar heb jij totaal geen last van. Als wij deze randstedelijke nonsense niet in onze provincie willen, dan is het toch aan ons om de demonstranten tegen te houden? Volgens mij heb jij daar totaal niet over te oordelen.
@piebepost: helemaal met je eens piemelpost, ik stel voor dat jullie je afscheiden en voortaan als friesland boppe aan het eurovisie songfestival meedoen. Haha wat een domheid.
@billgates: Haha, hij zei piemol!
Stelletje…. Het gaat hier over het plezier van kinderen, ga wat op de noordpool liggen janken.
Te treurig voor woorden. Zowel voor- als tegenstanders hard aanpakken door het opleggen van stevige boetes. Was de demonstratie trouwens aangekondigd. Als dat zo is, wordt het ander verhaal. Denk niet dat er toestemming is gegeven voor een demonstratie waarbij de gevolgen een verkeersopstopping heeft.
@denx: Ja de demonstratie was aangekondigd. En was zelfs een vergunning afgegeven door de burgemeester van Dokkum.
Los of je dus voor of tegen bent. Is het ontnemen van de vrijheid tot demonstreren gewoon een aanval op de rechtstaat. Dat vind ik dus een stuk enger dan een groepje mensen die demonstreert tegen Zwarte Piet..
@Vreddy_B: Recht op demonstreren is bedoeld voor serieuze zaken en niet om kinderpartijtjes te verzieken. Als jij al in je broek poept dat de rechtstaat wordt aangevallen als mensen dat soort praktijken proberen tegen te houden, dan denk ik dat je een beetje parra bent man. Ik durf te wedden dat de rechtstaat morgen nog in dezelfde goede of slechte conditie (kies zelf maar) is als vandaag. Ik hoop voor je dat je er niet wakker van zult liggen vanavond. Welterusten alvast.
@thomassnelweg: Nee, recht op demonstreren geldt in het algemeen, ook voor zaken die jij niet serieus of belangrijk vindt. Zelfs voor zaken waar jij tegen bent. Wen er maar aan, zou ik zeggen…
@henrie: Ik ben er al aan gewend hoor, maar: Zie mijn reactie richting vroaaar. Ik zou het trouwens ook wel tof vinden als het recht op tegenhouden van anti zwarte Pietendemonstraties tijdens kinderfeestjes nog wordt toegevoegd. Ik stem voor.
@thomassnelweg: recht op demonstreren is een recht ongeacht de zaak waarvoor of waartegen je demonstreert. Burgemeester kan alleen weigeren als de openbare orde serieus een gevaar loopt. Als tegenstanders van een demonstratie zelf ook willen demonstreren, kunnen ze gewoon een vergunning aanvragen. Maar voor eigen rechtertje spelen en de openbare veiligheid in het gevaar brengen door onnodig op de rem te trappen op de snelweg is gewoon een verkeersmisdrijf.
@vroaaar: Om het systeem te laten functioneren is het inderdaad nodig om de mogelijkheden tot het verbieden van demonstraties te beperken. Dat betekent volgens mij niet dat demonstraties altijd zinvol zijn, of dat het recht altijd wordt gebruikt waarvoor het bedoeld / nodig is.
@thomassnelweg: Het zit je nogal dwars merk ik? Ik verdedig gewoon het democratisch recht waar ook jij gebruik van mag maken. Denk er nog eens over na voor dat je wat selectief wordt met vrijheden en democratische rechter. Ooit raakt het jou zelf.
@Vreddy_B: Zoals je al aangeeft raakt het me niet, dus ik maak me niet druk 😁 Ik vind het inderdaad wel jammer dat er mensen zijn die kinderfeestjes verpesten. Dergelijke demonstraties zijn al diverse keren uit de hand gelopen in het bijzijn van kinderen.
@thomassnelweg: jij bepaald even zeker wat serieus is en wat niet? Volgens mij is er een ander land dat zo autoritair met zijn burgers omgaat…ene kim zwaait daar de scepter.
@mopar: Geen zorgen Mopar. Ik ben geen alleenheerser. Ik vind wel dat het geen serieuze zaak is en de Nederlandse wet staat mij toe dat de vinden en te zeggen.
@thomassnelweg: of iets een serieuze zaak is is niet te bepalen. Niet door de overheid en niet door niemand. De demonstranten hebben de vrijheid van meningsuiting en mogen zelf een grens trekken.
@Vreddy_B: het was verboden bedoel je
@bmwfreak038: Nee er was gewoon een vergunning om te demonstreren. Het is wel verboden om stil te staan op de snelweg en ongelukken te veroorzaken.
@denx: ik geloof dat de burgemeester van Dokkum een slim spelletje gespeeld heeft. Er was toestemming gegeven voor een demonstratie maar slechts tot het moment dat de intocht daadwerkelijk zou beginnen om 12 uur. De bussen waren al vertraagd door de pro zwarte piet groepen, nadat zij weer door konden rijden heeft de burgemeester aangegeven de veiligheid van iedereen niet te kunnen garanderen en zijn de bussen door de politie bij Harlingen weer stilgezet. Oftewel ze zijn nu sowieso te laat om voor 12 uur te demonstreren dus mag het niet meer. Dit is het verhaal mits ik de berichtgeving goed begrepen heb. Dikke kudo’s dus voor de burgemeester.
@jasperh: Hahaha Yes dat is briljant! Triest volk dat een kinderfeest probeert te verstieren
@jasperh: ze hadden ook eerder kunnen vertrekken, maar ja: vroeg je nest uit komen blijft toch lastig voor sommige mensen…
@tymo: Doen ze doordeweeks ook niet, uitkering of cultuursubsidie komt zo ook wel binnen.
@jasperh: Friezen zijn altijd al goede strategen geweest :)
-edit: nutteloze bijdrage-
Echt? Zover is het dus al gekomen in Nederland? Ik vraag me af wie zich nu daadwerkelijk hierdoor gediscrimineerd wordt, buiten die ene mediageile dame natuurlijk, die graag Facebook post als feiten aanhaalt.

Ikzelf woon zelf in “de stad van de Sint” ( mag je zelf even opzoeken welke dat is ), en als er bij de intrede een piet moest riskeren minder zwart te zijn dan roet, wordt die gewoon terug naar Spanje getrapt.
@SimonMc: Myra?
Doordat een motorrijder plotseling voor de bus met demonstranten remde is er iemand met zijn/haar hoofd tegen de voorruit van de bus geknald.
Volgens mij moet je gewoon op je stoel zitten in een bus dan gebeurt dit niet.
Intussen worden de bussen naar huis begeleid, de toestemming voor de demonstratie is ingetrokken.
Tsja, wat zijn de volwassenen toch weer lekker onvolwassen.. er zullen hier ook wel weer ‘stoere’ domme reacties uit beide kampen komen. Oh wacht, de eerste staat er al…
Voor dit soort taferelen kunnen ze beter de Amsterdam Arena afhuren. Laat beide kampen mekaar maar wat aandoen, TV ploegen van SBS 6 erbij en weer stukje sensatie tv.
Ik vind het juist goed dat dat Sinterklaasfeest ter discussie gesteld wordt…

Ik was vroeger al dagen van te voren helemaal opgewonden omdat er op 5 december een oude man met een stinkbaard en een jurk langs zou komen bij wie je op schoot moest gaan zitten en die je dan een aai over de bol gaf en vroeg of je vraag was geweest… Bah!!!

Ik stel voor dat Sinterklaas voortaan een lekkere blonde langbenige schaarsgeklede chick is bij wie je graag op schoot zou willen zitten! En anders schaf dat achterlijke feest maar helemaal af!
@moveyourmind: *vroeg of je braaf was geweest
@moveyourmind: dikke billen en grote jetsers: 5 reedten!
@moveyourmind: hahaha! Ik vond het ook maar niks, ouwe vieze vent. En dan van die veel te vrolijke rare pieten d’r bij. Nee van mij mogen ze die hele Sint en z’n dikke staf en zak afschaffen!
@moveyourmind: die oude vieze man met baard was waarschijnlijk je vader of opa!!! Ik ben wel met je eens dat voor mensen op leeftijd er een lekkere sinterklaazin moet komen, zonder baard en schaars gekleed!! Met van die grote witte tieten met blauwe aders, die aan de onderkant een beetje smetten!!!
Hahaha lekker hoor, die Friezen trekken zich niets aan van dat Randstadgejank omtrent Zwarte Piet en laten de intocht niet verpesten. Goed werk.
-edit: nutteloze bijdrage-
Van mij hoeven die acties tegen Zwarte Piet niet, maar volgens mij zijn het hier niet de demonstranten die verantwoordelijk zijn voor de botsingen. Dat zijn natuurlijk diegenen die ze tot stoppen dwongen. Niet te begrijpen en levensgevaarlijk! Ieder recht op z’n mening maar hou het fatsoenlijk jongens! Van beide kanten!
En danis het nog een kinderfeestje
Als je niet gehoord word of thuis onder de tafel zit dan hoef je je frustratie toch niet op een kinderfeestje te botvieren? Of toch wel?
-edit: nutteloze bijdrage-
@beerpills: Gast….ik moet hier toch iets van zeggen. Strafbaar? Komop man. Ik ben zelf niet blank, ouders komen uit Suriname, ben opgegroeid in wat vandaag de dag een achterstandswijk is in de randstad (toen mijn ouders daar de in de jaren ‘70 kwamen wonen waren zij de enige niet blanken…times have changed). Maar racisme is zo een verkracht woord…ik heb in mijn hele leven nog nooit echte racisme meegemaakt. Waarom? Ik doe mijn werk, ik studeer, ik jank niet om zaken die er niet toe doen en ik zorg gewoon dat mensen mij behandelen om wie ik ben en niet om welke huidskleur ik heb.

Wil je een eind maken aan racisme? Zorg dan eerst dat JIJ de uitzondering bent op het stereotype beeld van een buitenlander. Ik ben zelf gewoon naar een blanke school geweest, naar een blanke universiteit, heb me kapot geleend bij de ABN en ben in Nederland verkeersvlieger geworden en woon inmiddels zonder enige problemen in China…een land dat ook niet bepaald bekend staat om zijn subtiele manier van minderheden behandelen. Denk jij dat ik deze kansen zou hebben gehad in een land dat racistisch is?

Heb ik nooit racistische opmerkingen naar me toe geslingerd gehad of ben ik nooit geprofileerd? Natuurlijk maar als je sterk in je schoenen staat dan wuif je dat gewoon van je af. Kan je vertellen dat het meerendeel van die racistische mensen toch niets zullen betekenen in de samenleving en dat ze die frustratie op jouw proberen af te reageren.

En ik ben niets speciaal hoor…als ik het kan dan kan iedere bruine, zwarte, gele of pimpelpaarse het in Nederland. Je moet gewoon van je aars af komen en wat van jezelf maken, dan veranderen de meningen over je snel genoeg.
@mopar: het slachtofferrolletje kan verslavend zijn :)
mooie post trouwens +1
@mopar: Hulde. Je haalt me de woorden uit mijn mond.
@mopar: Mooi verhaal man, gaaf dat je zo goed terecht bent gekomen en leuk om te lezen. Respect!

Ik heb ook zat vrienden met een andere etnische achtergrond die het eveneens prima voor elkaar hebben, ze vinden het zelfs uiterst amusant om zo nu en dan eens een bikkelharde racistische grap aan te horen. Waarom? Omdat ze zich helemaal niet meer identificeren met de stereotypen, de cultuur of vroegere tijden waar die grappen over gaan.

Slimme mensen kijken naar zichzelf en naar de toekomst, die kijken zeker niet achterom naar het verleden. Zielepoten die nooit iets bereikt hebben, daarentegen, geven vooral anderen de schuld hiervan, trekken de racisme kaart en ontlenen hun hele minderwaardige identiteit aan een akelige periode in de geschiedenisboeken die tegenwoordig gewoonweg niet meer van toepassing is in de westerse wereld. Vind ik dan…
@mopar: Sterke reactie Mopar, mee eens. Discriminatie is slecht, maar een niet onoverkomelijk probleem. De associatie van Piet met discriminatie zou voor ons allemaal tot het verleden moeten behoren, en Sinterklaas weer enkel een topfeest voor de kinderen en voor ons allemaal! Eind goed al goed 🍺
@mopar: Precies, zo is het en niet anders!!! Die gasten discrimineren zichzelf. Ze moeten naar de psychiater om over hun frustraties te praten. En laat het sinterklaasfeest over aan onze kleintjes, het is van hun!!
-edit: je solliciteert naar een ban. Laatste waarschuwing!-
-edit: nutteloze bijdrage-
Ongelooflijk. Het idee van sinterklaas is juist mooi gebaar en niet racisme. Ik heb in Turkije huisvesting bezocht van d3 sint. Zwarte kleur van pieten had ook een doel (kool zwart maken)kwam.ik erachter. DIT alles te doen om de kinderen blij te maken.
Waarom staat dit op autoblog ????? Ik dacht even de hele discussie te omzeilen en lekker autootjes kijken…..kom je het hier weer tegen
Ze scheurden op 5 december door de stad met een rode lelijke eend, dak open als was het stervenskoud , de staf stak door het open dak heen als een soort van stormram, evenals de mijter van de goedheiligman die achter het stuur zat. Sint reed als een gek met zijn drie Pieten, omdat’ íe wist dat hij toch geen prent zou krijgen van de kit.
Gezinnetjes met jonge kinderen keken hun ogen uit, Sint in een lelijke eend en drie Zwarte Pieten die op een bepaalde, niet nader te omschrijven plek op hun lichaam 2 bulten hadden, als het ware droegen ze truitjes gemaakt van kamelenhaar.
Sint vertelde me later dat het fantastisch was, overal opgewonden kinderen en iets te zuipen voor de Goedheiligman. Hij vertelde me half lazarus in de kroeg dat, naarmate de avond vorderde Sint steeds losser werd tegenover de gastvrouwen en zijn eigene Pieten en dat die jengelende jong allemaal thuis moesten blijven en hij hun moeder wel ff mee naar Spanje mee zou nemen om Sint van zijn schimmel af te helpen.
Ik bedoel maar, stel jezelf twee stomdronken Sinten voor die met elkaar aan het matten zijn, een Sint die half lam tegen een auto staat te pissen of een Sint die Piet een beurt geeft. Of eentje die baard en mijter heeft ondergekotst.
Ik kan dan ook de hele toestand niet begrijpen rondom het fenomeen Zwarte Piet, zoals @moveyourmind hierboven terecht opmerkt, was je dagen van tevoren als kind van de leg omdat Sinterklaas de zak en Spanje
Ik vond SInterklaas maar een ongelooflijk oud stuk rot sjachrijn die als een scharlaken gekleed lid van de Gestapo of het polit bureau je hele hebben en houwen van het afgelopen jaar van een kleuter ff de revue liet passeren.
Die Pieten daarentegen waren fantastisch, ze relden, ze maakten er een zootje van, strooiden snoepgoed door de schoolklas zodat de hele klas over de grond lag te rollen, en waren leuk opgewekt, aanwezig en luidruchtig, een perfect tegenwicht voor die ouwe hippie met schimmel tussen zijn benen !

Overigens schijnt er verwantschap te zijn tussen de de Bisschop van Myra en de Iraanse vuurpiet.
De laatste is van Moorse komaf en is een beschermde of erkend historisch figuur uit de buurt van Iran of Irak, deze figuur is weer nauw verbonden met onze Zwarte Piet.

Ow en die Ford Truck van Corgi Toys is de enige auto die ik me van Sinterklaas nog kan herinneren..
https://cdn.globalauctionplatform.com/414a65db-0c6c-4181-90ef-a5450110677a/e20650f8-5ae3-4488-f499-76bbd1a352c8/original.jpg
-edit: nutteloze bijdrage-
@shiva: De eilanden hebben de Nederlandse financiële steun hard nodig en zijn niet voor afscheiding. Van mij zouden ze mogen als ze willen, maar ik beschouw genoemde inwoners net zo welkom hier en Nederlands als mezelf.

Opportunisme en sociale media zijn een eng sterke kracht; 100 huilies kunnen het blijkbaar voor miljoenen anderen verpesten. In de realiteit zijn die 2 bussen vol ook met 10 nuchtere Grutte Pieten te stoppen … zoals het hoort !
kwamen ze per volkswagen T1? zijn gewoon bersoepdemonstranten, vooral die blanken daartussen (anne fleur etc). Allemaal doorgesnoven groenlinkstuih
Jammer eigenlijk dat ik na jaren veel plezier op dit blog opeens een vieze smaak in mijn mond krijg van menig van de mensen die normaal leuke en inhoudelijke reacties plaatsen op een blog dat over auto’s zou moeten gaan en niet over de grondslag van een al dan niet racistisch volksfeest… Jammer redactie, had een onderwerp als deze gewoon gemeden. Nu verword het hier tot niveau Geenstijl. Nogmaals jammer!
Ontzettend sneu dit.
Zijn er nou mensen opgepakt vanwege art 5?

Het zodanig in gevaar brengen van de veiligheid op de snelweg door het bewust stil te staan op de weg en vluchtstrook met als doel het hinderen van verkeersdeelnemers?

De welbekende cursus een aantal maanden hun rijbewijs afpakken en een hoge boete moet hier toch worden uitgeschreven door de politie?

Ze hebben gewoon bewust ongelukken/schade veroorzaakt.

Dit gedrag is verboden in het verkeer.Ik vroeg me vanmorgen af wat er toch gebeurd was met de zwartepietendiscussie. Gelukkig is tie er nog. Wat is een goed sinterklaasfeest zonder een stevige pietendiscussie
Het interesseert mij geen reet welke kleur Piet heeft of gaat krijgen. De blik op mijn manneke’s gezicht als hij de Sint en zijn Pieten ziet is onbetaalbaar.
Vreemd dat autoblog politieke zaken post wat niks met auto’s te maken heeft.

Jammer dat het Sinterklaas feest niet meer leuk is. Tijd om te immigreren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).