17-jarigen halen makkelijker hun rijbewijs

Auteur: , 89 Reacties

Jep, de slagingspercentages onder 17-jarigen liggen hoger dan bij oudere examenkandidaten die hun rijbewijs proberen te bemachtigen.

Sinds het experimentele 2toDrive project vorig jaar van start ging (vanaf november mochten 17-jarigen hun rijbewijs halen) zijn er 9014 17-jarigen een rijbewijs rijker, in totaal haalden 169.000 een rijbewijs sinds november vorig jaar. Deze 17-jarigen moeten vervolgens tot hun 18e verjaardag met een coach naast zich autorijden. Coen Sleddering van het CBR zegt dat de 17-jarige examenkandidaten gemotiveerder zijn dan oudere kandidaten, iets wat mede te danken is aan het familieaspect van deze manier van je rijopleiding afronden. De 17-jarigen die hun rijbewijs halen moeten immers een meerderjarige coach aanwijzen met zonder ze tot aan hun 18e verjaardag de weg niet op mogen. Vaak zijn dit de ouders en daardoor wordt het rijexamen meer een familieaangelegenheid.

De meeste 17-jarigen die hun rijbewijs halen hebben één coach, sommigen hebben er meerdere. In totaal heeft de Rijksdienst voor Wegverkeer 12.750 begeleiderspassen uitgegeven. Het 2toDrive project werd vorig jaar opgestart nadat onder meer in Duitsland bleek dat er minder ongelukken waren met mensen die op jongere leeftijd hun rijbewijs haalden en vervolgens tot hun 18e door een oudere begeleid werden. Je kan daardoor tegenwoordig op je zestiende (vanaf 16,5 jaar) al beginnen met rijlessen, waarbij je gemotiveerd wordt door Zanger Rinus.89 reacties

Ik ben er een van! Ik had ook erg veel geluk tijdens mijn examen, ik had een hele aardige man en heb bijna de hele tijd over oude bmw’s gepraat met die man.

En ik had 2x een omkeeropdracht met een zijstraajte en verder geen bzijzondere verrichtingen.
@undifined1: Dat praten over BMW’s helpt ook enorm. Had met mijn afrijden ook een examinator waarmee het klikte, daardoor raak je ontspannen en rijd je zoals je het anders ook zou doen zonder al die spanningen van het afrijden.
Ik denk dat dat is omdat de begeleider waarschijnlijk achterin zit met ’t rijexamen.
Durven die halve ambtenaren natuurlijk minder snel af te keuren.
17 jarige meer gemotiveerd dan 18 jarige, yeah right..
@kaasboerin: Wat mij opvalt is wel dat mensen die hun rijbewijs blijven uitstellen meestal over het algemeen minder gemotiveerd zijn dan deze die het direct doen (en dan heb ik niets gezegd over hoe goed je kan rijden).
@bram89: Uitstellen? Ik vind het bizar hoeveel jonkies überhaupt hun rijbewijs halen, ik had zeker geen €1500 op m’n 16e……
@kaasboerin: ik was vanaf mijn 13e begonnen met werken en bijna al mijn geld ging op mijn spaarrekening en toen ik 18 was gelijk begonnen met rijles.
na een half jaar had ik mijn rijbewijs en een week later had ik ook mijn bmw.
al mijn geld wat ik gespaard had in de 4,5 jaar werken op mijn vrije schooldagen en avonden in 1 jaar weg.
maar het was het waard
@kaasboerin: ik denk dat bij de meeste de ouders het betalen. Althans in mijn geval is dat zo.
@the-budel-guy: geloof mij: dat is niet de standaard hoor. Het is voor jou heel mooi dat jouw ouders dat kunnen en willen doen, maar in de meeste gevallen is het toch gewoon een kwestie van sparen voor je rijbewijs hoor. Zo ook bij mij. Ik ben nu 19 en ben op mijn 18de verjaardag ook direct begonnen met mijn rijlessen waarna ik precies twee maanden na mijn verjaardag mijn rijbewijs heb gehaald. Daarvoor heb ik de jaren daarvoor zoveel mogelijk gewerkt en niet te veel uitgegeven. Daardoor kan ik over een week ook mijn motorrijbewijs hebben en heb ik al een motor staan ;) . Maar waar het op neerkomt is dat het niet zo is dat de meeste ouders even €1500-2000 neer kunnen leggen om hun zoon of dochter een rijbewijs cadeau te kunnen doen. Voor de meeste mensen is dat toch een serieuze hoeveelheid geld..n
@RRenault: de meeste die op 16,5 beginnen betalen het echt niet zelf.
@the-budel-guy: Daar vergis je je vies in, velen die het toch allemaal zelf op moeten hoesten. Meestal pik je ze er ook zo uit, zijn veel gemotiveerder dan wanneer de ouders de lessen betalen. Lessen zijn duur, het examen al helemaal, dan wil je hem wel zo snel mogelijk halen.
@RoT___:
Mijn ouders hebben ook betaald, maar ik kan niet zeggen dat ik niet gemotiveerd was, ik heb het ook in 1 keer gehaald na 25 lessen
@kaasboerin: Wat wil je daarmee zeggen? Mijn papa en mama leerden mij wél met geld omgaan.
@piebepost: Tsja, in de avonduurtjes vakken vullen, daar kon ik net m’n peuken van betalen..
En rookte ik niet? Had ik het alsnog niet.
But look at me now! :)
@kaasboerin: Nuja, rijbewijs halen in NL of BE is dan ook wel een heel verschil, ik heb 15 euro voor mijn theorie en 36 eurovoor mijn praktijk betaald…
@kaasboerin: als je gwn werkt is er niks aan de hand, ik ben nu 18 en ben vanaf mijn 13de begonnen met folders en werk nu 1 dag in de week in een spoelkeuken! 3 kwart van wat ik verdiende ging op mn spaarrekening, Op mijn 16 had ik het 3 voudige al.. Dus het kan makkelijk!!
Al die haat reacties hier… Ik denk dat de 17e jarige meer leren van een half jaar of een jaar met coach rijden, dan opeen op je 18e voor de leeuwen te worden gegooid. En de meeste jongeren gedragen zich wel met hun ouders naast zich.
Ik heb het gemiddelde van 18 jarige begin dit jaar behoorlijk naar beneden gehaald..

pas vanaf volgend jaar is er dus een eerlijk onderzoek..
@dennisr: Same here, heb er 5x over gedaan.
@ferrari94tr: volgende week de derde poging..
Ik vind het een prima regeling. Ipv op de scooter te stappen en daarmee zich als een amateur Rossi door het verkeer te rammen, gaan ze nu sneller sparen voor een rijbewijs. En met een verantwoordelijke ouder dr naast, zullen ze minder snel rare fratsen uithalen. Bovendien hebben ze wanneer ze 18 zijn al een jaartje rijervaring. Het enige voordeel/nadeel (doorhalen wat van toepassing is) is een ouder die het zelf ook niet zo nauw neemt met de regels. Als je pa naast je zitten te schreeuwen dat je er met 180km/h rechts langs moet……
@E34M5Touring: Als je doorhaalt wat van toepassing is, leest het niet echt makkelijk :P
@dennisr: Jaaaaa dennisr: :) Heb de koffie bijna op. :)
@E34M5Touring: hehehehe :)
@E34M5Touring: Óf niet natuurlijk.
Liever een scooter tegen m’n been dan een auto.
Vraag me alleen af hoe die kinders dat allemaal kunnen betalen, een rijbewijs is al gauw €1500+….
Een scooter is tevens tegenwoordig nieuw ook 3k+…
@kaasboerin: Ja en daar moet je ook nog zo’n certificaatje voor halen. En scooters rijden vaker op de stoep dan auto’s……
@E34M5Touring: Idd ik ben ’t met je eens, maar ben bang dat die zich ook mongool gaan gedragen in ’n auto al hangt dat natuurlijk ook sterk af vd begeleider.
Hey en wat ik me ook net bedenk, zodra die gasten hun 1e snelheidsboete krijgen zijn ze gelijk een maandsalaris kwijt dunkt me??
Die gaan ze ongetwijfeld krijgen in ’t begin..
@kaasboerin: Mijn nichtje heeft ook haar rijbewijs gehaald op haar 17e. En ze probeert zoveel mogelijk te rijden. Samen met mijn oom in dr Renault Twingo. Die rijden de hele regio af. Maar die kan dus al wel sturen he. Schakelt prima, kijkt goed. Zij gaat straks heel zeker de weg op. Ipv een paniekerig meisje van 18 zonder rijervaring. Het feit dat mijn oom en tante haar kunnen helpen en coachen heeft voor haar wel profijt. Tuurlijk zullen er ook wel lui zijn die gewoon de fout in gaan maar dan hoor je als ouder in te grijpen. En zoals je zelf al zei, zodra een boete 50-60% van je salaris is leer je het wel af.
@E34M5Touring:
wat gebeurd er nu dan ook vaak, mensen halen hun brommerrijbewijs niet, maar halen meteen als ze 17 zijn hun auto-rijbewijs en gaan vervolgens op de brommer rijden (Dat hoeft niet onder begeleiding)
@undifined1: Maar dan heb je wel rijlessen gehad. En daardoor is je inzicht wel verbeterd en begrijp je (hopelijk worden ze tijdens de lessen een keer afgesneden door een scooter)dat je sommige fratsen gewoon niet kan doen met een scooter. Ik ben zelf ook niet roomser dan de paus maar heb helaas wel van heel dichtbij mee mogen maken wat de risico’s zijn van een scooter. En dan kijk je heel anders tegen die krengen aan. En ik denk dat wanneer je een auto bestuurt hebt een scooter toch minder interessant is.
@E34M5Touring:
Ja dat heb ik ook gemerkt tijden de rijlessen, die scootertjes komen overal vandaan en gaan altijd tussen jou en de stoeprand rijden als je ook maar iets teveel ruimte geeft.

Maar die fietsers kunnen er ook wat van zeg!
@undifined1: Ik let altijd heel goed op bij wielrenners in peletonvorm. Sommige van die lui denken echt dat ze alleenrecht hebben op de weg. Zelfs voor vrachtwagens gaan ze niet van hun lijn. Best wel arrogant als je denkt te winnen van een vrachtwagen met je wielrenfiets en plastic helmpje.
@E34M5Touring:
Ja daar heb ik op de fiets ook altijd last van die wielrenners, als je niet helemaal in de berm fietst op het fietspad terwijl zij er aan komen beginnen ze te schreeuwen, ik trek me daar meestal niks van aan. Ze denken echt dat de hele weg van hun is.
@undifined1: De reden voor mij waarom ik zorg dat ze er aan één kant ruim langs kunnen en de andere niet. Zelfde met motorrijders in files, zodra ik ze zie maak ik ruimte voor ze. Zij hebben nu eenmaal de mogelijkheden om er tussendoor te kunnen, dan krijgen ze die ook van mij.
@RoT___:
Dat is waar, maar soms als je eventjes neit oplet, rijden aan beide kanten fietsers en dan moet je heel geod oppassen.
@kaasboerin: €1500, spreken er dan over 1980? Reken maar op het dubbele. Heb mij in 2010 laten vertellen dat men gemiddeld 30 lessen à 90 minuten nodig heeft, die kosten al gauw €60 per les. Reken daar nog eens €40 bij voor theorie en een belachelijke €210 voor de praktijk. En of je bij de gemeente nog even €30 achter wil laten om een ambtenaar een paar keer op de muis te laten klikken. Zou me niet verbazen als er al weer meer geboden wordt.
@RoT___: Hahaha, vanaf dan.
Ik geloof dat ik iets van 2k kwijt was aan ’t einde van de rit.
LOL! @ 2x klikken, so true hahaha.
Volgens mij was het praktijkexamen bij mij €100,-.
Les was bij mij zo’n 33 per uur geloof ik.
@kaasboerin: En als je wil dat ze je rijbewijs aanvragen voordat ze koffie gaan drinken of naar huis gaan mag je nog eens €30 achter laten. Hopeloze lui, die ambtenaren.
@RoT___: Ja haha, omdat ze weten dat 95% dat dan ook doet..
Vriendin had dat gedaan paar jaar terug, ik laat het haar nog vaak genoeg voelen ook..
Uit principe kunnen ze de tijfus krijgen.
@RoT___: Hoezo, heb mijne in 2002 gehaald voor 1600 en een beetje all in. Week cursus bij de ANWB. Is het echt zoveel duurder geworden? Wel alles in 1x gelukkig.
@RoT___: 3k? dat lijkt mij een beetje te veel, ik les nu met 20 lessen voor maar 875 euro, dus als ik het in een keer haal zal ik niet zo heel veel boven de duizend euro uitkomen.
@Nilo: Het is toch echt waar. Heb ook dat aantal lessen gehad, €3k er doorheen gejaagd.
@RoT___: lessen van 1 of 2 uur, ik had 25 lessen van 1 uur incl examen voor 1200 euro ofzo. Ik heb uiteindelijk maar 6 keer les gehad want we deden steeds 4 of 5 uur achterelkaar
@RoT___:
Dat je 30 lessen a 90 minuten nodig hebt slaat ook nergens op, bijna iedereen die ik ken heeft iets van 25 lessen van een uur gehad,

mijn ervaring is dat je bij een grote rijschool vaak meer uren moet rijden dan bij iemand die het voor zichzelf doet, bij die groten wordt je meer uitgekleedt volgens mij
@RoT___€33,50 moet je aftikken voor een pasje, met spoed is dit geloof ik bijna het dubbele…
Overigens denk ik dat ”kut examinatoren” en ”zenuwen” vaak een grotere rol spelen dan ”motivatie”.. maar goed..
@dennisr: Wou net zeggen, heb nog nooit gehoord van iemand die er geen reet om gaf onderweg naar zijn/haar rijexamen..
Vind het schijnheilige commerciële bullshit gelul van Coen.
@dennisr:
yep.
hij kwam eraan.
van rechts.
die lelijke eend, op een T kruising af. was nog een stipje.
die eend kon kiezen : of remmen of rechtdoor het tegenover liggende gebouw in.
dus wilde ik er voor langs.
BAM zei de rechtervoet van de examinator vol op de rem.
en ik kon mijn examen opnieuw gaan vragen
@desjonnies: Bij mij was ’t gewoon persoonlijk, die strontvlek praatte tegen me alsof ik blij moest zijn dat ‘ie tijd voor me had, net als hoe onze agenten praten.
Krijg ik ’n erge agressieve allergische reactie van.
Daarna een vrouw, keurig netjes en gezellig, na 10 min was ’t geregeld.
@kaasboerin:
apart volk die examinatoren.
zeer selectieve types.
overigens was de lol wel dat ik voor mijn vrachtwagenrijbewijs diezelfde eikel weer had.
Mijnheer Frauenfelder – vergeet het nooit.
Vond dat ik te langzaam reed met de vrachtwagen (Opel Blitz)
Dus ging ik scheuren en slaagde in 1 keer.
@desjonnies: Geef ongeschoolde sullen (Die hoogstwaarschijnlijk ook nog is flink gepest zijn op de basisschool, serieus, zo komen ze over) macht, en abused it shall be.
@kaasboerin: Zo heb ik vele verhalen gehoord. Blij meteen de goede te hebben getroffen, na een leuk gesprek met een kwartiertje terug en geslaagd.
@dennisr:
En een klein beetje pech door stupide mede-weggebruikers. Bij mijn derde poging reed in op een gegeven moment in een flauwe slinger in de weg. Een tegemoetkomende lijnbus vond het leuk om zich niks van die slinger aan te trekken een reed dus voor een gedeelte op mijn wegheft. Hier schok ik van, en ik week uit naar rechts. Hierop corrigeerde de examinator mij weer meteen om niet in een gat langs de weg te belanden. Gelukkig zag ook mijn ewaminator dit als een niet doorsnee ingreep, en aangezien ik de rest van mijn examen foutloos was heb ik hem toen wel gehaald. Maar je kan dus ook zomaar zakken door het idiote gedrag van medeweggebruikers..
@EFB: Zoals auto’s die voor je bij het invoegen stoppen op de invoegstrook? Dat heb ik serieus meegemaakt op mijn examen, en die examinator heel droogjes: (zeik-snor-stem):”ja zo is het nou eenmaal in de praktijk”.
Overigens prima opgelost door een vriendelijke(!) vrachtwagenchauffeur die het aan zag komen en ruimte voor me maakte. Juist omdat ik tijdig handelde zei de examinator dat ik voor de rest eigenlijk niks verkeerd meer kon doen.
@EFB:
Ik reed bij mijn eerste poging een rotonde op terwijl er een zwarte Peugeot 407sw aan kwam, ik dacht dat die man toch moest wachten op iemand die daarvoor de bocht om ging, maar hij kon er voorlangs. Die meneer kwam best wel dichtbij, dus ik veel gas geven en die meneer in die peugeot moest nog best hard remmen volgens mij. Maar volgens de examinator lostte ik het goed op dus was ik wle geslaagd
@undifined1:
en als een examinator je niet mag, zak je en als hij je wel mag slaag je.
@EFB: Ik ben de tweede keer ook gezakt doordat een Audi-rijder (jawel) dacht voorrang te kunnen nemen van rechts, waardoor hij een fietser de weg op jaagde voor ”mijn” lesauto.. waarop een ingreep volgde, waarna die kut examinator ook nog wou beweren dat ik daar niet snel genoeg voor remde..

sorry hoor.. biatch!
@dennisr: een R8 van Van Udenhout heeft mijn eerste examen verpest, die had geen zin om achter een lesauto te zitten..
Denk dat het makkelijker is voor een 17 jarige omdat ie vaak nog op school zit en als het goed is worden je hersenen dan al getraint om te leren dus neem je de dingen sneller in je op, op het moment dat je wat ouder bent zit je niet meer in het leerproces en is het moeilijker voor je bovenkamer om nieuwe dingen aan te nemen/te leren.
@850t5r: Op mijn 18de zat ik ook nog steeds op school hoor :’)
Alles op mn 18 jaar in 1x gehaald ;)
Volgens mij zijn examinatoren soepeler bij 17-jarigen omdat ze toch nog een jaar begeleid moeten rijden.
Een gezellige examinator helpt ook. De eerste 2 examinatoren waren van die strenge zwijgzame lullen waarbij je totaal geen feedback krijgt, die veel zenuwtrekjes hebben en heel kort en gedecideerd zeggen wat je moet doen. Deze soort helpen je zenuwen in de hand, en na twee keer had ik dus ook mijn rijbewijs nog niet. Bij de derde keer besloot mijn rijinstructeur mee te gaan, wat een hele gezellig vent is. Hij en de examinator waren continue aan het kletsen en er hing gewoon een gezellig sfeertje. En ja hoor, derde keer was scheepsrecht..
@EFB: Dus met andere woorden, toen ie niet op zat te letten ben je geslaagd :) (sorry heel flauw)
@E34M5Touring:
ssssssst;)
Verbaast me een beetje dat deze nog niet is voorbijgekomen:
http://www.youtube.com/watch?v=AGjamDn5AYE
@Vincegail: Geweldig keken we vroeger altijd op tv. :D
Mijn examinator en instructeur bleken vroeger goede vrienden te zijn geweest en hadden elkaar in geen jaren meer gezien. De examinator heeft dus zo goed als het hele examen omgedraaid op de bijrijdersstoel gezeten om met de instructeur op de achterbank te babbelen.

Na afloop bleek dat hij mijn rijstijl zo vertrouwde dat hij het niet noodzakelijk vond constant op te blijven letten.

Ik mocht volgens hem wel iets sneller accelereren trouwens, maar goed, een Polo Bleumotion, wat wil je…
@motoragent: Idd, wat wil je, daar moet je continu ’t pedaal to the metaal hebben.
@kaasboerin: Klopt, tijdens een van mijn eerste lessen reed mijn instructeur ook voor het eerst met de Polo Bluemotion (daarvoor reden we met een Seat ibiza). Op de snelweg probeerde ik een vrachtwagen in te halen, toen de instructeur tegen me zei:
‘Je mag het pedaal best helemaal intrappen als je inhaalt hoor, dit schiet niet op.’
‘Ja, dat heb ik…’

Het gezicht van de instructeur op dat moment zal ik nooit meer vergeten. God wat heb ik gelachen toen!
@motoragent: Mocht je hem toen ook doortrekken, of dat niet? Toen ik dat destijds deed om nog een beetje gang te krijgen in de compleet gare leen-316i kreeg ik van mijn instructeur te horen dat hij het begreep, maar het niet mocht ivm milieuvriendelijk rijden.
@RoT___:
Ik mocht die discovery 2 td5 wel doortrekken, anders zat er ook geen gang in. Volgens mij doen ze tegenwoordig wat minder moeilijk over het milieu als ene paar jaar geleden. Die discovery kon het altijd wel geod trekken bij het wegrijden enzo, maar bij het invoegen zat er geen gang in.
@RoT___: Tot zo’n 3000tpm ja. Bij ongeveer 2500tpm begon een astmapatient met een rietje lucht in de cilinders te blazen (Iets wat ze bij VW een ‘turbo’ noemde geloof ik), en zag je de naald van de km-teller zich met veel pijn en moeite naar boven werken. Eenmaal boven de 3000 had je eigenlijk niets meer te zoeken, geen vaart meer in te krijgen en begon dat hok zoveel lawaai te produceren dat je je afvroeg hoe lang het nog zou duren voordat de kleppen door de motorkap gelanceerd zouden worden…
Vind je het gek dat ze eerder slagen? Ze worden toch geholpen door iemand totdat ze 18 zijn. Dus dan is het ook gewoon wat makkelijker onder het mom \’Er zit toch de hele tijd een ervaren persoon langs\’.
@BartvL: Volgens mij moeten ze toch echt eerst hun rijbewijs halen voordat je gewoon de weg op mag met coach naast zich… ;)
@motoragent: No shit? Dat zeg ik toch ook?
@BartvL: Op welke manier moet dat dan helpen dat ze NA hun examen een coach bij ze in de auto hebben? Wat maakt dat makkelijker aan het examen?
Volgende keer in NL neem ik wel de trein…
@norge: Ik rij nu een maand of 2 rond in België, kijk nergens meer van op. Zit nog maar wat vaak vol verbaasd te kijken naar geintjes die ze hier flikken. Gisteren stapte er langs de snelweg nog iemand met blik bier in de hand in de auto naast me. Neemt een slok en draait de weg weer op, malloot.
Die reacties met 3k+ zijn echt overdreven! ik was op 17 jarige leeftijd voor 33 lessen a 50 min, theorie examen en praktijkexamen 940 euro kwijt..
@madoow:
dan had je wel een hele geodkope rijschool, ik had voor 25 lessen van 60 euro incl praktijk excl theorie iets van 1200 oid
@madoow:

Ik zat ook op m’n 17e legaal rond te rijden en mij heeft het slechts 36 euro gekost (de administratie kosten voor een voorlopig rijbewijs).

Op dat punt zijn we je in België toch een aantal stappen voor.
@Hupke: Laat de Belgen nu het volk zijn waarvan ik de allerlaagste dunk heb qua rijkwaliteiten….en dan ga jij zeggen dat jullie voorliggen omdat het maar 36 Euro kost??? Die 36 Euro verklaart overigens wel veel….
@gj8003:

Die en de beste opleiding die je kan hebben. 1 jaar en 3 maanden met een volwassene (die z’n rijbewijs al langer dan 5 jaar heeft zonder overtredingen) langst je rondrijden. Daar leer je veel meer van dan van een ex-politieagent of bijgeschoolde werkloze die met je wat toertjes rond de kerk rijd tegen een veel te hoog tarief.

En ga jij me nu als Nederlander, het volk dat het meest beroerd rijd op deze planeet, slechter nog dan oostblokkers (oostblokkers geven niet om de regels en rijden gevaarlijk op een logische manier, nederlanders letten op de verkeersregels en passen ze levensgevaarlijk toe) vertellen dat wij als belgen niet kunnen rijden?
Als jongeren het slim aanpakken, volgen ze groupon. Ik heb 10 lessen met praktijkexamen voor 200 euro gehad. Neem er een paar lesjes bij en je blijft onder de 1000 euro. Ik was uiteindelijk voor 500 euro klaar incl. rijbewijs met spoed.
@terr0rkempie: Nou, heb helaas hele andere verhalen van groupon gehoord (vandaar bijna pleite).
er liggen hier al overal langs de berm bloembossen voor dooie tieners die de sloot zijn ingereden of tegen een boom maar die gaan we nog meer zien dus. oke!..
wordt gezellig 20gers kunnen er trouwens ook wat van
en polen natuurlijk
Sommige negatieve reacties hier begrijp ik niet helemaal. Sommige mensen laten duidelijk zien dat ze niet weten hoe het systeem in elkaar zit.

“In totaal heeft de Rijksdienst voor Wegverkeer 12.750 begeleiderspassen uitgegeven.” Dat vind ik nogal apart, ikzelf heb alleen een begeleiderspas waarop mijn ouders staan, mijn ouders zelf hebben geen pas. Zij moeten zich gewoon kunnen identificeren.

trouwens gewoon zelf mijn rijbewijs betaald, ook dat kan gewoon op je 16,5 ste.
Ik denk dat het wel logisch is dat jonge mensen autorijden sneller leren. Maar ik denk dat het toch om een gewone auto gaat omdat als wij over rijbewijs c spreken moet je toch een beetje ouder zijn om een vrachtwagen goed te rijden. Zeer interessant! http://www.verkeersschoolvoskamp.nl/rijopleidingen/rijbewijs-c/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).