Voorbeschouwing: 24 uur van Le Mans 2009

Auteur: , 42 Reacties

Nog iets minder dan een weekje te gaan en dan zal DE autorace van het jaar weer van start gaan. Inderdaad de 24 Heures Du Mans, de hoogte tijd dus om alvast eventjes vooruit te blikken. Wie doen er dit jaar mee? Pakt Audi weer de overwinning? Of zal er eindelijk weer eens een benzineracer winnen?

De afgelopen dagen zijn in elk geval alle teams al aangekomen op het circuit om zich voor te bereiden op hetgeen dat komen gaat. Morgen en overmorgen vinden namelijk al de traditionele controles plaats op het Place des Jacobins in Le Mans en woensdag avond is er van 18:00 tot 24:00 de eerste vrije training.

En op donderdag zijn er de kwalificatiesessies van 19:00 tot 21:00 en van 22:00 tot 24:00. De race zelf zal zaterdag om 15:00 van start gaan en uiteraard 24 uur later zal de finish zijn.

LMP1 (20 teams)
Maar wie zijn de grootste kanshebbers voor de eindoverwinning? Het eerste wat in je naar binnen schiet is natuurlijk: Audi! Voor de race van dit jaar heeft Audi de compleet nieuwe R15 TDI ontwikkeld en daarvan nemen ze er maar liefst 3 mee naar Le Mans. Maar ook Peugeot moeten we niet afschrijven met hun 908 HDi FAP. Het fabrieksteam van Peugeot neemt 3 908’s mee en ze hebben een vierde exemplaar uitgeleend aan het team van Henri Pescarolo.

Audi heeft overigens ook 2 auto’s van vorig jaar uitgeleend aan het team van Colin Kolles. En die R10 TDI’s zien we onder andere Christijan Albers en Charles Zwolsman achter het stuur zitten. In de LMP1 klasse verschijnen dus maar liefst 9 diesels aan de start.

Gelukkig komt er een beetje tegengas van Aston Martin! De fabriek zet zelf namelijk maar liefst 3 Lola-Aston Martin’s in met onder andere Jos Verstappen en Peter Kox achter het stuur. En het Zwitserse Speedy-Sebah zet nog een vierde exemplaar in.

Outsiders in de LMP1 catergorie zijn verder nog de twee Oreca 01 AIM’s en de Pescarolo Judd.

LMP2 (12 teams)
In de LMP2 klasse zal de strijd naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen de Porsche RS Spyder van NAVI Team Goh en Team Essex. Vorig jaar heeft Jos Verstappen voor Team van Merksteijn al bewezen dat de RS Spyder met afstand de beste auto is. Maar een van de Lola Coupe’s zou eventueel ook nog wel een goede kans maken op een overwinning. In deze klasse doen helaas geen Nederlanders (of Belgen mee).

GT1 (6 teams)
Dit jaar nemen we afscheid van de GT1 klasse zoals we die de afgelopen jaren gekend hebben. Het runnen van een auto in deze klasse is naar verhouding veel te duur te worden en dus wordt de stekker eruit getrokken. Daarom zien we in deze klasse ook slechts 6 auto’s en daarvan zijn er ook nog een 4 een Corvette C6.R. Het Corvette fabrieksteams is aanwezig met 2 auto’s evenals het Franse Luc Alphand Aventures (met oa Nederlander Xavier Maassen). Het fabrieksteam van Aston Martin is niet aanwezig met de DBR9, maar dankzij Jetalliance Racing is er toch nog een DBR9 te bewonderen in deze klasse. And last but not least hebben we nog de Lamborghini Murcielago R-GT van het Japanse JLOC Isao Noritake.

Het moet wel heel raar lopen wil een van de twee fabrieks Corvette’s er niet met de winst vandoor gaan.

GT2 (17 teams)
In deze klasse wordt de eeuwige strijd tussen Ferrari en Porsche uitgevochten. Dit jaar staan er maar liefst 10 F430 GT’s aan de start en ook nog eens 5 Porsche’s 911 GT3 RSR. Ter afwisseling is er ook nog een Aston Martin V8 Vantage GT2 aanwezig en natuurlijk de Spyker C8 Laviolette GT2R van het Spyker Squadron.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Spyker en de Aston Martin niet voor de winst kunnen strijden. Vorig jaar pakte Ferrari de eerste 4 plaatsen op Le Mans en Porsche zal dus alles op alles willen zetten om dat dit jaar te voorkomen.

In deze klasse komen we trouwens ook nog de nodige Nederlandse coureurs tegen. Bij Spyker vinden we Tom Coronel en Jeroen Bleekemolen terug. En in de Ferrari F430 GT van Virgo Motorsport vinden we Michael Vergers.

De complete lijst met deelnemers kan je HIERRR bekijken.

Opvallend is trouwens dat Aston Martin het voor elkaar krijgt om in maar liefst 3 van de 4 verschillende klasses aanwezig te zijn met een auto! Er zijn maar weinig merken (of geen merken?) die dat ooit gedaan hebben.


Als je constant op de hoogte wil blijven van de prestaties van het Spyker Squadron dan moet je eens een kijkje nemen op hun Twitter account of hun nieuwsbrief.

En tot slot nog een video om alvast in de stemming te komen.

PS Zijn er nog mensen die afreizen van Le Mans om de race live te bekijken?42 reacties

Lekker hoor, alleen spijtig dat het nu examens zijn :(
Krijgt nu alweer kippevel.

Wil je niks missen van alle voorbereidingen, voorbeschouwingen en de race live volgen, ga dan naar http://www.radiolemans.com/ en luister inderdaad naar de radio!
@Robbie:
Porsche deed vroeger (bijna) niet anders. In 1996 bijv. waren er drie klassen op Le Mans: Prototype, GT1, GT2. Winnaars: Porsche, Porsche en Porsche. Dat zie ik Aston Martin (spijtig genoeg) toch niet doen.
Ik wil de nacht doortrekken tijdens het Le Mans-weekend. Kent iemand nog goede (het liefst gratis) live-streams?
Met genoeg testosteron aan boord en een flinke lading bier achterin zal er weer een bedevaart plaatsvinden richting La Sarthe!
Le Mans, de enige race waar je zonder zorgen even iets anders kunt gaan doen om later weer net zo makkelijk in te haken. Vergeet niet om rond een uur of twee drie ’s nachts nog te kijken naar een donker beeld met gloeiende remschijven….
@driewieler:
vorig jaar kon je op http://www.eurosport.fr live kijken. Weet niet of ze dat nu ook doen. Maar anders kan je 24/24 naar http://www.radiolemans.com luisteren. Minstens net zo goed! En om de live-timing te volgen:
http://www.lemans.org/24heuresdumans/pages/chronos_gb.html
of op de site van de officiele time-keepers, dus actueler:
http://www.ris-timing.be/
Jullie zijn de plaatjes van de Peugeot ‘vergeten’ ;) …
@Vincegail, volgens mij heeft RTL GP ook altjid een livestream.
Laat die organisatie eerst maar weer eens wankelmotoren toelaten. Dan is het weer een leuke strijd voor het gehoor.
Zelfs een uitermate leuk contrast met die stille Diesels.
@Vincegail: Bedankt, ik ga eens kijken.
@robbie: Klopt, al liet die mij het afgelopen jaar te wensen over.
@Robbie
Ik vind daar nu niets van terug op hun site, en in Belgie kon ik die vorig jaar niet zien. Werd geblokkeerd voor buitenlands gebruik! :-(
Ik ben er weer bij!
Lekker een weekend lang (te kort…) authentieke, Franse cultuur snuiven! ;-)
Kijk… dit wordt natuurlijk weer een feest. Ik ben er toevallig al eens geweest vorig jaar. Een echte aanrader kun je wel stellen!
Ja zeker (weer) aanwezig! Lang weekend rubber en benzine snuiven!
PS Zijn er nog mensen die afreizen van Le Mans om de race live te bekijken?

Present!

Heb er weer te veel zin in! Lekker midden in de nacht gebiologeerd naar de lichtjes kijken en de geluiden in je opnemen. En dan weer wakker schrikken iedere keer dat de Corvettes langsdonderen!

http://i553.photobucket.com/albums/jj385/Bieckie/Corvette/bg.jpg
@C6_R
Inderdaad ieder jaar een hoogtepunt op Le Mans; de heerlijk blaffende Corvettes!
Aan de mensen die gaan of zijn gegaan: hoe duur is het eigenlijk om het weekend op Le Mans bij te wonen (ex. vervoer)? Moet je betalen voor en toegang en camping of hoe zit het?
Helaas een toetsweek die week erna :( dus veel kijken zal het niet worden, maar de start natuurlijk wel! Gaat wss een mooie spannende race worden, met 3 (1 oud, ook goed) nieuwe topmodellen :)
@zephyr:
de laatste keer dat ik er was in 2006: 60 euri voor de toegang voor de hele week per persoon. Camping ook iets dergelijks, per auto. Dus met 4 man in één auto ben je ongeveer 300 euri kwijt. Voor een hele week is dat geen geld!
een kennis van me heeft VIP kaarten bij Lola-Aston Martin. Waarschijnlijk mag hij ook foto’s maken in de pitsstraat..
Ik zou het Peugeot gunnen eindelijk eens te winnen…
@AMG Powerrr, wel uploaden he :D
Waar blijft de Rieger Lamborghini gallardo??

weet wel bijna zeker dat die ook hebben ingeschreven voor de le mans
Ga dit jaar voor de derde keer heerlijk genieten van alle geluiden en natuurlijk de Mad friday.

voor die genen die gaan, zal ik de Club arnage guide for dummies aanraden om mee te nemen.
@geitema, je bedoelt de Reiter Engineering Lamborghini Gallardo GT2 neem ik aan? Die heeft zich waarschijnlijk wel ingeschreven, maar zoals je misschien wel weet zijn er voor Le Mans altijd veel meer inschrijvingen dan startplaatsen. Er kunnen nou eenmaal ‘maar’ 55 auto’s starten en blijkbaar heeft de organisatie er voor gekozen om die auto niet toe te laten.

Ook niet zo vreemd als je gedenkt dat die auto pas 1 race heeft gereden en zich nog niet echt bewezen heeft wat dat betreft.
Voor mij persoonlijk is de Indy500 DE autorace van het jaar, maar Le Mans is toch ook wel gaaf.

Ben benieuwd hoe Audi het gaat doen, ik verwacht dat ze weer gaan winnen maar wie weet kan Peugeot voor een verrassing zorgen :)
Ik ben ook present! Donderdag t/m maandag..

En ik mag ook nog met een leuk speeltje mee die kant op:
http://img266.imageshack.us/img266/7217/dsc2859.jpg
http://img54.imageshack.us/img54/8762/dsc2858.jpg
Riichard en anderen? Wanneer rijden jullie er naartoe? Iemand trek om Donderdagmiddag samen te rijden?

Sta op Blue Nord met een Shelby en paar Porsches.
t.vaesen@gmail.com
Ik ben er ook bij, donderdag vertrekken. ik ben benieuwd, het is de eerste keer voor mij.

@ zephyr, kijk anders op de lemans site http://www.lemans.org. daar kan je je kaartjes gewoon online bestellen. het geeft een perfect beeld van wet je moet betalen ;)
@Driewieler:
TV-schema van Eurosport 1 en 2:
http://tv.eurosport.nl/tvschedule.shtml?menu=17873
wisselend van 1 naar 2 en weer terug etc. zenden ze de race VOLLEDIG uit van een half uur op voorhand tot een kwartier erna.
Voor de mensen die Le Mans een warm hart toedragen (waaronder ik): Nice!
Voor de mensen die maandag examen hebben (waaronder ik): F*ck!
@Riichard

Leuke auto, maar BLAUWE velgen?! *kots* *kots*
damnit was ik ook maar in de drugshandel gegaan
die charles zwolsman zit wel mooi in een r10!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Zwolsman_(1955)
leuk filmpje en leuk nummer op t eind :D
@rutger, dit is Charles Zwolsman jr. oftewel het zoontje van.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Zwolsman_(1979)/
@Vincegail: Top! Bedankt. Balen dat je dan je examens hebt. Sterkte en succes.
Senna? Oh wacht, daar heb ik in Spa nog een foto van gemaakt!

http://i553.photobucket.com/albums/jj385/Bieckie/LMS%201000km%20of%20Spa%202009/DSC_4604.jpg

:mrgreen:
Ja wij gaan ook. Vorig jaar voor het eerst geweest en gelijk voor dit jaar in de agenda gezet! O ja, en volgend jaar gaan we ook!
Op onze Nederlandstalige website kun je ook informatie en foto’s vinden:
http://www.lemans24uur.nl

Hopelijk gaat het met Spyker beter dan vorig jaar, toen ze helaas ’s avonds al met beide auto’s uit de race waren.
Er is een nieuwe video met pre-Le Mans preps online:
http://www.vimeo.com/spykersquadron/videos
Eén merk in meerdere klassen? Ik denk direct aan Porsche.
Wrm zend RTL de race niet uit?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).