Hoera! Spyker bestaat 10 jaar, tijd voor een Top 10

Auteur: , 34 Reacties

Vandaag is in Amerika gevierd dat Victor Muller 10 kaarsjes mag uitblazen op de Spyker verjaardagstaart. Je zou het misschien niet zeggen, maar het kleine Nederlandse automerk bestaat dit jaar alweer 10 jaar. Veel mensen (waaronder ik) hadden nooit gedacht dat het kleine, maar dappere Spyker het zolang vol zou houden. Er zijn heeeel veel tegenslagen geweest de afgelopen 10 jaar, maar we focussen nog nu even op de lichtpuntjes.

Daarom heb ik een lijstje opgesteld met 10 toonaangevende Spyker’s van de afgelopen jaren. De volgorde van de verschillende modellen is overigens puur willekeurig gekozen, met uitzondering van de LaTurbie, dat is en blijft stiekem mijn favoriet.

1 C12 LaTurbie
De C12 LaTurbie is helaas nooit verder gekomen dan het prototype stadium, maar wat een lekker ding is het toch. Achterin ligt een 6.0 W12 met 500 pk en 600 Nm. Het is feitelijk een Spyder versie van de C8 Double12, maar dan met een aangepast neusje en kontje.

Spyker C12 LaTurbie concept

C8 Laviolette GT2R
Met deze raceversie van de C8 Laviolette maakt Spyker de circuits onveilig. En uiteraard is deze GT2-racer ook de inspiratie geweest voor de gelimiteerde C8 Laviolette GT2R. Zeker met de opvallende blauw/gele Snoras sponsoring is het een opvallende verschijning.

Spyker C8 Laviolette GT2R

C8 Aileron Spyder
Voorlopig bestaat er alleen nog maar een prototype van deze open Aileron, maar hopelijk zal dit open snoepje volgend jaar in productie gaan. Achterin zal overigens geen Audi V8 te vinden zijn, maar een V8 van Cadillac.

Spyker C8 Aileron Spyder

C12 Zagato
Het design is misschien een beetje een ripoff van de Lamborghini Raptor en tot een productieversie het ook nooit gekomen, maar een eyecatcher is het wel. Deze door Zagato ontworpen Spyker schijnt ooit nog in productie te gaan. Maar dan zal hij gebaseerd zijn op het onderstel van de nieuwe C8 Aileron. Ook zal er dan waarschijnlijk geen W12 maar een V8 van Cadillac achterin liggen.

Spyker C12 Zagato

C8 Laviolette
De C8 Laviolette is het dichte broertje van de C8 Spyder en het meest opvallende is uiteraard zijn doorzichtige koepel die doet denken aan een straaljager. De C8 Laviolette vormt verder de basis voor de gelimteerde C8 Laviolette LM85 en de GT2R raceversie.

Spyker C8 Laviolette LM85

C8 Aileron
Sinds 2008 zitten we al te wachten op het moment dat Spyker de Aileron op de markt gaat brengen. Inmiddels zijn er al de nodige preproductie exemplaren gebouwd, maar echte klantenauto’s zijn helaas nog niet gespot. Hopelijk lukt het nog om dit jaar de eerste exemplaren op de markt te brengen. Anders is het iig een mooi doel voor 2011. Achterin zal, als het goed is, de bekende 4.2 V8 van Audi liggen.

Spyker C8 Aileron

C8 Double12 R
Dit is de eerste raceauto van Spyker en hij is gebaseerd valt op door zijn langere wielbasis en daardoor nogal opvallende lange achterkant. Sommige mensen vinden het verschikkelijk lelijk, maar ik vind het wel wat hebben. Grote successen zijn er niet geboekt met deze auto op het circuit, maar hij toonde wel aan dat Spyker autosport zeer serieus neemt.

Woensdag Gespotdag met Jim Appelmelk

C8 Double12 S Supercharged
Een normale Double12 S is natuurlijk al niet verkeerd, maar deze door MTM aangepakte versie is nog een stukje geiler. Dankzij een supercharger perst de 4.2 liter grote V8 er nu 525 pk uit in plaats van de standaard 400 pk. Niet verkeerd toch? Overigens is die supercharger ook leverbaar voor alle andere modellen van Spyker.

MTM Spyker C8 Double12 S

F8-VII
Heel succesvol was de eerste (en enige?) Formule 1 bolide van Spyker niet, maar het was wel een opvallende auto. Ik het zo’n vermoeden dat Spyker tot in de lengte der tijden herinnert zal worden om hun compleet mislukte F1 avontuur. Het was in elk geval een dankbare bron van inspiratie voor artikeltjes.

Spyker F1 F8-VII

C8 Spyder
Dit is toch wel ‘levensader’ van Spyker. Het is het meest geproduceerde model en hoewel hij in de loop der jaren lichte modificaties heeft ondergaan is hij feitelijk al die tijd hetzelfde gebleven. Het is de bedoeling dat als de productie van de C8 Aileron eindelijk loopt de C8 Spyder met pensioen wordt gestuurd.

Spyker C8 Spyder Akon

Beelden van de viering van het 10-jarig bestaan van Spyker kan je hieronder vinden. Uiteraard was Victor Muller aanwezig en waren er naast de nodige Spyker’s ook wat Saab’s op komen dagen.34 reacties

Ik zit in dubio: Eigenlijk hoort zo’n poseurs-auto als een Spyker gewoon open te zijn, maar ik ben verschrikkelijk fan van het dak op de coupés. Het lukt me daardoor niet echt een favoriet te duiden…
@Citrofiel: Ik pleit voor de C8 Aileron Spyder. Dat is een echt snoepje, hoewel de C8 met hardtop ook echt lekker is. Ik snap goed wat je bedoelt.
Op 10-10-10 nog wel. ;)
@Maurice16: dat was idd niet helemaal toevallig ;)
@robbie: Had ‘m dan ook 20 minuten (of 12 uur en 20 minuten) eerder gepost. Dat had het afgemaakt. ;)
Ik zit in dubio: Eigenlijk hoort zo’n poseurs-auto als een Spyker gewoon gehaat te zijn, maar ik ben verschrikkelijk fan van opvallende bolides. Het lukt me daardoor niet echt de schoonheid van een Spyker te duiden…
@AQ: Wat? Je vind dat poseurs-auto’s gehaat moeten worden, maar je houdt van opvallende auto’s? Poseurs-auto’s zijn per definitie opvallende auto’s. Je spreekt jezelf nogal tegen hè… :P
Dat dak vind ik maar nix… bij de aileron kan t nog wel, maar ik vind t op de c8 echt niet mooi. Dus doe mij maar een c8 spyder!
Al dat nieuwe spul is lelijk, de C8 is het enige echte originele model van Spyker. En daar krijg ik nog altijd knikkende knietjes van. Ik was aanwezig op de dag dat hij werd gepresenteerd en hij is gewoon totaal anders dan alles wat er momenteel gemaakt wordt.

Spyker had een niche kunnen hebben. Maar Muller met z’n wereld overheersing ideeën dacht een sportwagen á la Ferrari en Aston Martin op de markt te kunnen brengen.
Muller maakt vervolgens de ene na de andere fout door het bedrijf naar de beurs te brengen en de F1 in te gaan.

Wat hadden ze moeten doen? Gewoon schoonheid en vakmanschap moeten etaleren voor een selecte groep cliënten. Ze hadden een niche markt kunnen aanspreken waar meer dan genoeg geld zit. Muller maakte de Aileron echter lelijker en ging ook nog eens bij Audi langs om het interieur (het masterpiece van de C8) te voorzien van standaard VAG knopjes.

Ik zal bij Spyker altijd aan de briljante C8 denken, verder niets.

PS: Als je wilt lachen moet je eens de beloften van Muller lezen bij de launch van Spyker, die lijken verdacht veel op de Saab situatie.
Ik zit in dubio: Eigenlijk hoort zo’n poseurs-auto als een Spyker C8 gewoon gepresenteerd te worden door een mooie dame, maar ik ben verschrikkelijk fan van negers op paarse sloffen. Het lukt me daardoor niet echt een favoriet te duiden…
@Alcantara:

thumbs up dude ..
Spijkersoplaagwater
Bij dubieuze zaken zet je een stroman/vrouw in.
Spyker is een stroauto.
Ik vind het zo jammer dat Spyker eigenlijk altijd verliesgevend is geweest, terwijl als je kijkt hoe verschrikkelijk mooi en opwinndend deze auto’s zijn vergeleken met een Ferrari F430 e.d. Spykers zijn niet te vergelijken met welk merk dan ook en ik hoop dat de verkoop van deze bolide’s dan ook zal aanslaan zodat dit mooie Nederlandse merk voort kan bestaan!
Waarom zo’n foute foto van die prachtige C8 Spyder?

http://i662.photobucket.com/albums/uu343/zoomzoomclub/Spyker-C8_Spyder_2005_800x600_wallpaper_06.jpg

Pure schoonheid. Zonder dat dak niet zo overdreven overstyled meer en al die langere versies zien er imo ook maar wat vreemd uit. En bij het origineel had je nog geen Audi stuur
@Atenza: inderdaad de mooitste. De F1 en de beursgang was er teveel aan. Hij had de stap naar de GT3 en/of GT4 moeten maken. Betaalbaar en meer mensen kunnen gaan racen met hun Spyker. Ook briljante mensen maken blijkbaar fouten.
In het artikel staat dat er nog geen klantenversies van de Aileron zijn gemaakt/gespot.
En deze dan? http://www.autoblog.nl/archive/2010/04/18/spyker-aileron-rijdt-rond-in-nederland
Verder een leuk artikel en de Aileron is een van m’n favoriete auto’s :)
Rijk Rietveld
De tweede video heeft helemaal niks te maken met de event.
@Rijk Rietveld: check, ik heb de 2e video verwijderd.
ja doe maar maakt niet uit welke!
Hopenlijk gaan ze nou eindelijk een keertje winst maken met de nieuwe C8 Aileron. Echt een plaatje die auto en grote verbetering op de ‘gewone’ C8.

BTW op die eerste video moet ik moeite doen om een Spyker te zien. Het filmpje gaat meer over de dikke reet van een SLR Mclaren ;)
Arie op Safarie
Er zijn meer verschillende modellen verzonnen/gemaakt als dat er ooit nieuwe Spykers verkocht zijn
Victor Muller???

Dankzij Maarten de Bruin zien wij deze Hollandse supercar!!!

Maar ja een beetje geldt was ook wel handig van Victor.
Doe de eerste echte Spykers er ook bij: http://members.casema.nl/a.tiggeler/spykerindex.html
.
Zelfs toen waren ze al bling bling. Alleen apart is, dat ze toen geen echte sportwagens maakte en nu wel.
.
De Spyker C8 Aileron is voor mij dit moment de mooiste, iets meer ingetogen vanwege de mee gekleurde inlaten.
.
Hopelijk kunnen ze meer winstgevend worden. Want het is wel een Nederlands automerk met een verleden. Zelfs de koningin rijdt elk jaar in een gouden Spyker.
wat is spyker toch een kutmerk
Dat filmpje.. heb anderhalve minuut naar een SLR gekeken, op zich niet erg hoor..
Nee spijkers zijn niet te vergelijken met welke auto dan ook…in termen van lelijkheid en winstgevendheid inderdaad. Maar goed, het is NL dus natuurlijk de beste van heeeeeeele wereld. Wat een kneuzen.
nog veel gelukkige jaartjes!
Op papier is Spyker toch allang falliet man, wat een kansloze bende, ik vind het echt een rijkeluishobbyprojectje (nieuwe voor de Van Dale, alles wat Muller doet) geworden.
Ok, ik vind het tof dat Victor Muller een poging gewaagd heeft, maar ik vrees dat ze niet nog 10 jaar bestaan (tenzij de Russische vriendjes natuurlijk nog geld over hebben)…
naar mijn idee is spyker prima te vergelijken met Pagani…
tjah dan is het allemaal een beetje mager! :(
Jammerrrrrr. je mist de meest beroemde spyker ooit! de nr 1 van allemaal. de c8 laviolette die is gebruikt in basic instinct 2 en bereden hoogstpersoonlijk door sharon stone. ik weet dat want hij stond gisteren in zandvoort op het circuit. WAT EEN AUTO. Naar verluid is hij in bezit van autocoureur ronald van de laar.
Mja .. die C12 Zagato vind ik nu niet echt zo’n beauty hoor… Die C8 is toch een stuk mooier…
Die oorspronkelijke C8 Spider is de mooiste, de rest is te veel doorgeschoten in wilde uitstulpingen aan die auto’s. Grote vraag voor mij is hoeveel van die Spykers er in tien jaar tijd eigenlijk echt verkocht zijn…ook tien soms?
Ik vind eigenlijk al die spykers niet egt mooi.
ahahah ik wist niet eens dat ze zoveel autotjes hebbe uitgebracht haha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).