Minister investeert fors in verkeersveiligheid

Auteur: , 22 Reacties

Kijk, dat is het betere nieuws.

Porsche 911 Carrera S (991) '12

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen wil dat er flink geïnvesteerd wordt in een veiligere infrastructuur. Dat hoopt de minister samen met gemeentes en provincies voor elkaar te krijgen.

Dat doet ze door allereerst zélf fors te investeren. De Minister stelt namelijk een half miljard euro ter beschikking voor het veiliger maken van de infrastructuur. Ze hoopt dat de gemeentes en provincies haar voorbeeld volgen en gezamenlijk zelf óók een half miljard vrij maken om te investeren in een veiligere infrastructuur.

De Rijksoverheid meldt dat de Van Nieuwenhuizen vandaag met bestuurders van provincies en gemeenten om de tafel zit. Daarbij zal de minister de aanbieding doen om het bedrag wat nu geïnvesteerd wordt in verkeersveiligheid te verdubbelen. Van 2020 tot 2030 is de bedeling dat eer jaarlijks 50 miljoen euro geïnvesteerd wordt in verkeersveiligheid.

Alle investeringen worden gedaan volgens een integraal plan, het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. In dat plan worden alle risicozones duidelijk in kaart gebracht. Denk aan slecht verlichte wegen, gevaarlijke kruispunten, fietspaden en onoverzichtelijke rotondes bijvoorbeeld. Dankzij de extra pecunia die beschikbaar zijn gesteld, moeten deze risicogebieden extra snel veilig gemaakt worden.

De reden dat de overheid extra gaat investeren in verkeersveiligheid is simpel: het is noodzakelijker dan ooit te voren. Jarenlang daalde het aantal verkeersslachtoffers op jaarbasis. Deze daling was al een tijdje aan het stagneren, maar in 2018 steeg het aantal doden zelfs. Alle reden voor het ministerie om met de provincies en gemeentes om de tafel te gaan zitten. Het grootste gedeelte van de ongelukken vindt namelijk plaats op gemeentelijke of provinciale wegen.

Fotocredit: @jobdebink via Autojunk.22 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
als we allemaal langzamer moeten gaan rijden zijn er toch ook minder risico’s?
@qoekje: heel scherp maar als ik kijk naar de meest dodelijke ongelukken: binnen bebouwde kom, N-wegen,etc Meestal door roekeloos rijgedrag. Genoeg dashboardvideo’s te zien op youtube
@qoekje: Langzamer rijden werkt juist averechts op de scherpte/focus van de bestuurder. Maar ja, daar zijn het er natuurlijk heel veel niet mee eens.
@venividivici: klopt helemaal!
Als er dan toch door de minister zoveel geïnvesteerd wordt en gemeentes en provincies volgen dan is het eerst ook niet noodzakelijk om de provinciale wegenbelasting te verhogen.
…. en waarom is dat per provincie verschillend???
Aha, we gaan gevaarlijker rijden door te vertrouwen op de techniek, en hebben de smartphone in de hand, geen prettige zaken. Echter denkt men dit op te lossen door de snelheid te verlagen en trajectcontroles in te voeren, en dat werkt nu juist averechts…..
@dutchdriftking: precies langzamer rijden is al slecht voor de conentratie… je hebt verder het gevoel dat je je tijd zit te verdoen dus zoekt naar dingen om te doen, de ministers hebben daar geen last van met hun chauffeur, maar het volk pakt massaal de smartphone er bij als het tempo naar 100 gaat, kijk maar rond op de A2 tussen Utrecht en Adam…

Maar ach het is goed voor de staatskas om meer te handhaven en we zijn met veel teveel mensen op deze planeet en zeker teveel in NL dus eigenlijk moeten we de snelheid verplicht naar 160 doen ;)
@dutchneon: 160 maar? :-P
@venividivici: Idd… 160 maar… maak er dan gelijk limietloos van, dan kunnen we fatsoenlijk vooruit komen.
@ot92: Daar gaat het niet om. @dutchneon: maakte een grap met een knipoog…
Ben ik alleen in het denken dat er eigenlijk echt veel meer verkeershandhaving moet komen? Wanneer zie je nu nog eens politie op de snelweg? De mensen weten dit en gaan daardoor steeds slordiger rijden.
@mk2jens: Gelukkig niet. Lekker wegblijven die politie. Ze pakken toch alleen maar de makkelijke prooi en de echte asociale hufters worden bijna nooit gepakt. Daarnaast de mens moet zijn eigen verantwoordelijkheid en vrijheid hebben i.p.v. al die controle en betutteling!
@venividivici: Ik kan je snappen, maar ben het niet eens. Als ik zie hoeveel mensen zomaar wat doen op de snelweg en het echt niet doorhebben is erg verontrustend. En als er echt fatsoenlijk opgeleide verkeerspolitie komt zal dat wel meevallen dat ze ‘alleen’ de kleine gevallen doen.
@mk2jens: De echte hufters kun je niet pakken want daar valt niks te halen… genoeg bewijs van in de maatschappij, mensen die voor de 5e keer gepakt worden met rijden zonder rijbewijs, mensen die al 8 keer veroordeeld zijn voor rijden met teveel drank op…. het zijn bijna altijd kale kippen waar niks te plukken valt!
@dutchneon: Ik weet niet hoe ze het doen, maar bij zo’n mensen zullen er toch echt wel andere mogelijke maatregelen zijn, auto in beslag nemen ofzo. En ben je echt niet van mening een beetje meer verkeerspolitie een verschil maakt? Denk eens aan de onnodig links rijders enzo, de mensen die onbewust fouten begaan.
B&W in diverse steden zijn nu aan het bedenken hoe een paar miljoen extra voor een nieuw stadskantoor toch echt moet worden gezien als een investering in verkeersveiligheid.
Ik ben af en toe bestuurder en ben van een provincie, maar ik zit niet aan die tafel!
Geef dat half miljard lekker aan de politie, zodat ze de huidige situatie kunnen handhaven. Het is nu gewoon een wetteloze bende op de weg.
Waarom investeren in de verkeersveiligheid? Het wegennet is over het algemeen best oké (er zijn slechtere gebieden). Je kan beter investeren in politie en handhaving, heeft veel meer effect. Plus een wet invoeren dat er ook boetes uitgeschreven mogen worden op basis van (dashcam) camerabeelden.
kunt nog zoveel miljarden erin steken…..zolang mensen niet kunnen rijden of die pit bovenin hun rekenkamer niet gebruiken helpt t geen zier…..
En helemaal niemand kan bedenken dat er meer verkeer is als een paar jaar geleden. Tuurlijk liep het terug, het was crisis. Nu draait de economie weer op volle toeren, dus meer mensen op de weg. Dus meer ongeluken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).