1 op de 10 Duitse importauto’s hebben teruggedraaide stand

Auteur: , 63 Reacties

Het rad van fortuin. Draaien maarrr..

'Een op de 10 Duitse importauto heeft teruggedraaide stand'

Er is een kans dat men bij jouw geliefde Duitse import de tellerstand heeft teruggedraaid. Het komt in elk geval vaker voor dan je aanvankelijk zou denken. Onderzoek van de RDW in samenwerking met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) heeft uitgewezen dat bij zeker een op de 10 auto’s afkomstig uit Duitsland is gesjoemeld met de kilometerstand. Bij een op de vijf auto’s bestaat er twijfel over de stand.

De instanties schatten dat de economische schade zo’n 42 miljoen euro per jaar bedraagt. Niet alleen heeft de koper teveel betaald voor de geïmporteerde auto, maar is er ook nog eens kans op onverwacht onderhoud. De verhalen van teruggedraaide kilometerstanden zijn er altijd wel geweest. Dit is echter pas de eerste keer dat er echt een onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden naar de misstanden.

De RDW en VAT keken voor het onderzoek naar de tellerstand op het display en vergeleken de info met andere bronnen, zoals bijvoorbeeld keuringsrapporten. Daaruit concludeerden de partijen dat in zeker de helft van de gevallen de kilometerstand met 10.000 tot 50.000 km is teruggedraaid.

In het gevecht tegen tellermanipulatie moet de RDW ook in actie komen als een geïmporteerde auto op bezoek komt bij een keuringsstation. Zo loopt er momenteel een proef waarbij de RDW de standen digitaal uitleest om de correcte kilometerstand vast te stellen. Het is de bedoeling dat uiteindelijke elke geïmporteerde auto een dergelijke meting ondergaat.63 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Tja als je bijvoorbeeld in Berlijn een auto koopt weet je bijna 100% zeker dat je genaaid wordt.
@henkhekje: gebeurt ook in Nederland. Er zijn mensen die er een sport van maken om net voor de APK de stand terug te laten draaien. Als je dat een paar jaar achter elkaar doet kun je zo een ton lager uitkomen. Helaas maar het is wel de realiteit.
@jaymz: Berlijn ligt bijna in Polen. Waar denk je dat al die schadeauto’s opgelapt worden?
Maar, het is waar wat je zegt.
Denk jij dat al die ex-taxi’s allemaal de echte kilometers erop hebben staan?
Longlife onderhoud is vaak 30.000 kilometer of twee jaar voor een. Na het eerste jaar, dus bij 30.000 kilometer joekelen ze ‘m terug naar 0 en laten ze de olie bij een universeeltje eruit lopen, zodat er geen NAP word gedaan. (Facturatie programma van BMW, Mercedes en VAG NAPpen ze je stand bij elke beurt of bezoek) Slimme jongens hoor!
Jetautos.de
@baklava: “…… Ihre Sorgen sind für morgen”
@baklava: felgen 50 euro extra
@2wheeler: Und wenn Sie nicht mitarbeiten werden Sie erschossen bei Sonnenuntergang.
@dare2think: Sie konnen schon autos kaufen ab 200€ bei uns
a. 10 k aan kilometers kun je aan slijtage niet terugvinden
b digitaal uitlezen, lol kilometer standen draai je tegenwoordig digitaal terug, zolang de computer deze niet extra opslaat op bijv. abs systeem of iets dergelijks kun je het nooit terugzien.
Hoe is dat voor niet-import Nederlandse auto’s?
@vingers: 2,75% in NL volgenz NOS
Tja dat kun je verwachten natuurlijk!
Het aanbod was ook te mooi om waar te zijn… maar toch..
Ik denk dat het nog erger is dan de RDW aangeeft. In Duitsland worden heel veel auto’s teruggedraaid om de simpele reden dat Duitsers geen auto kopen met meer dan 100k km. De schattingen zijn dat in Duitsland 30% is teruggedraaid. Tel daarbij op dat Nederlanders bij voorkeur de goedkoopste auto’s kopen. Daar is het meeste mee gerommeld. Ik heb pas nog iemand geholpen met zoeken naar een mini cabrio die, vers geïmporteerd, in Nederland goedkoper worden aangeboden dan ik ze in Duitsland kan kopen. Dat kan niet.
Ik merk het ook als ik auto’s aanbied in Duitsland. Bijna iedere handelaar vraagt naar het onderhouds boekje. Hoe minder stempels hoe beter.
@siemi: daarnaast draaien de auto importeurs stelselmatig klokjes terug, in Duitsland is terug draaien strafbaar
10 op de 10 in Nederland geleverde auto’s wordt te zwaar belast.
70% van de handelaren draait terug, Misschien nog wel meer.
Er zijn bedrijven die er dag taken aan hebben om km standen terug te draaien.
@tfsi: wat is dat nou voor onzin, waar haal jij die 70% vandaan?
@jochem99:
Ga maar eens kijken hoeveel Nederlandse auto’s er te koop staan bij handelaren die niet eens nap logisch zijn.

NAP zegt ook niet alles, dat weet ik. Maar je hebt geen idee hoeveel het wordt gedaan.
@tfsi: en met die natte-vinger-steekproef kwam je tot 70%? Of heb je ook een bron? En wat is bovendien je definitie van handelaar?
@tenaci: Je leest erover heen.
Ik vertel dat er bedrijven zijn die er dag taken aan hebben om tellerstanden terug te draaien.
Onder het mom van kmtellercorrectie.
Natuurlijk is het geen nat vinger werk, en heb ik dit van een autobedrijf eigenaar waar ik in gesprek mee raakte.@tfsi: Onzin! Elke handelaar die een auto in zijn voorraad zet, moet daarbij een kilometerstand ingeven. Vandaar dat je op je NAP kaart soms meerdere overschrijvingen in een korte periode ziet, met maar een paar kilometer verschil.

Een typefout bij aanmelding kan al zorgen voor een “onlogische” stand. Dit kan echter gecorrigeerd worden door het RDW of NAP.
Zolang er alleen in Nederland NAP bestaat en in andere landen niet dan wordt bij import de actuele tellerstand pas bekend bij de RDW.
Ik had ooit een mini cooper S uit 2004 gekocht met 98000 km met niet originele maar wel ingevulde
Onderhoud,eenmaal op kenteken kwam ik erachter dat de leuke en in nieuwstaat verkerende mini maar liefst 290.00km had gelopen. In 7 jaar tijd 3 ton in een benzineslurpende oncomfortabele auto. Stoelen stuur matten instaplijsten zagen er gewoon als nieuw uit!
@maroksahbe: Hoe kwam je daarachter?
@frederik: ik had een storing en de dealer had hem uitgelezen en daar kwamen ze erachter dat het niet helemaal zuiver was. En aan de hand van de chassisnummer konden ze er dieper induiken.
Als ik nu een Duitse auto koop vraag ik eerst de chassisnummer. dan bel ik hier een dealer op en vraag of ze kunnen zien of hij in Duitsland onderhoud heeft gehad dat kunnen ze bijna altijd zien.

Hoop dat er iemand wat aan heeft en zo veel leed bespaard kan worden.
@maroksahbe: of je koopt een auto van maximaal 6’tot 12 maanden in Duitsland. Niet een die al 4 jaar in Duitsland heeft gereden want dan weet je niks. In Nederland wordt het nog bijgehouden.

Alleen als je in een jaar 40.000 km rijdt, dan 35.000 terugdraait en naar de garage gaat voor een beurt of apk lukt het wel. Moet je dat wel ieder jaar doen. Zo makkelijk. Maar ligt ook aan de auto lijkt mij
Jup, m’n pa had ooit een A-klasse gekocht bij een importboer uit Apeldoorn. Auto kwam uit Duitsland. Kreeg problemen met de automaat en na een paar pogingen bleek de handelaar het niet te kunnen fixen.

Toen naar de Mercedesdealer. Die las hem uit in de centrale Mercedesdatabase op basis van het chassisnummer. Jawel, een jaar ervoor had de wagen nog een beurt in Duitsland gehad met een ton meer op de teller…

Na lang gesteggel en dreigen met aangifte is de verkoop teruggedraaid. Ik schreef op Autoweek een review van deze toko met als resultaat dat m’n pa dagenlang gestalkt is door die importboer tot dreigementen aantoe.

Omdat het niet mezelf betrof maar m’n vader heb ik uiteindelijk de review verwijderd hoewel dat erg tegen m’n gevoel in ging.
@tenaci: toen die import-boer jou vader bedreigde had je hem gewoon op ze bek moeten rammen. Eerst flashen en dan nog gek willen doen, zieke man.
@bmwe46m3balling: die neiging voelde ik wel, maar lost vaak zo weinig op. Ik heb m’n pa nog wel voorgesteld om voor die bedreiging de politie in te schakelen, maar dat zag hij ook niet zitten. M’n ouwe was toen onder behandeling voor blaaskanker en wilde verder geen heisa meer.

Maar werkelijk, het is tuig. Die toko zag er keurig uit, je had echt niet het idee bij een sjofele toko te zitten, maar schijn kan dus echt bedriegen.
@tenaci:
Een import-auto in Apeldoorn kopen….
Meestal krijgt men bij aflevering een lief kusje bij…. want als je toch genaaid wordt…..
@bennyweisz: dat heeft m’n ouwe geleerd inderdaad. Was overigens de eerste (en meteen laatste) keer dat hij een auto kocht zonder mij erbij te betrekken.

Maar ja, met die km-stand en voor die prijs was het een buitenkansje natuurlijk….
@tenaci: Apeldoorn is “straalvliegtuig-auto’s” tot de macht 3.
Tja, je wilt toch ook alleen een auto met kloppend onderhoudsboekje en rekeningen? Als dat er niet bij zit huppa door naar de volgende…
Heb bij de auto’s die ik zelf uit Duitsland heb gehaald, altijd de complete historie nageplozen alvorens te kopen; heeft me 2x een kat-in-de-zak gescheeld.
Historie nazoeken is vaak vrij eenvoudig; dealer staat vermeld in het serviceboekje en de naam van de 1e eigenaar vaak ook; belletje naar 1 van deze 2 is je 1e “winst”
@406_v6: zo doe ik het ook. Al verschillende auto’s uit Duitsland. Ik bel altijd de vorige eigenaar op.
Daarom is het goed dat steeds meer merken een digitaal onderhoudsregister bijhouden. Als de auto bij de dealer in onderhoud is geweest staat het Europees geregistreerd. Dus is het niet meer mogelijk om een teller terug te draaien zonder dat je door de mand valt. Als de auto niet dealer onderhouden is blijft het natuurlijk wel een gok. Maar zelf goed kijken loont. Kameraad van mij kocht een Hyundai Getz met 85.000 km op de teller. stond onder de motorkap wel een sticker dat de riem vervangen was maar de stand en datum waren uitgeveegd.. Als je er met een zaklamp op scheen kon je zien dat de riem vervangen is bij 91.000 km in 2009… Tja dan moet je zelf ook maar goed opletten..
@kevindb: tsja.. als je serieus een Hyundai Getz is je leven toch al voorbij.. dan maken die km’s ook niet meer uit joh 😂
@stuko: Wellicht was hij onderweg naar school, kan hij jou mooi oppikken voor een lesje spelling ;-)
@michiel_vandelft: haha, wellicht ;-) maar sinds wanneer is het vergeten van een woord een spelfout? Tell me!
Nou zegt NAP ook niet alles. Sinds kort is het aangepast maar eerder kregen veel import auto’s op bijv. Marktplaats gewoon een NAP vinkje. Zeker als ze hier al een paar jaar rondreden.
@e34m5touring: altijd lastig. Een vinkje betekend en niet logische km historie. Dat is bij de meeste importautos niet zo. Er mist een deel. Dat wordt tegenwoordig keurig weergegeven op de site van de RDW.
tja, maar de meeste Ollanders willen voor een dubbie op de eerste rang zitten, terwijl je op school al had geleerd… goedkoop is duurkoop:)
@steelfighter: Daar heb je helemaal gelijk in, mensen willen ook gewoon genaaid worden lijkt het net, net als een vrouw versiert wil worden met leuke praatjes……

Als je een auto aanbiedt met 200k op de teller, alle rekeningen, alle onderhoud, technisch perfect, dan hebben ze liever dat je de teller 100k terugdraait en alle documentatie weggooid, toch beter gevoel bij….,het is lachwekkend.
Laatst daar een fiets gekocht, zgan. Teller ook gewoon 70 jaar terug gedraaid he.
Hebben moderne automaatbakken eigenlijk een kilometerstand? Kan me voorstellen dat je zo een extra uitlezing kan doen.
@frederik: vaak wordt het in de sleutel opgeslagen. Maar door meerdere stuurapparaten te controleren kan het steeds vaker vastgesteld worden. Het probleem is dat ook dat weer te manipuleren is.
Ben ik heel naïef als ik denk dat een dealer onderhouden auto die te koop staat bij de merkdealer in Duitsland wel alles klopt?
Dat valt nog mee. Ik denk dat de controles bij de RDW scherper moeten en dat de RDW alle kilometerstanden moet checken bij garages en dealers maar dat kan alleen als hetzelfde systeem wordt gebruikt als in Nederland. Het is dus te makkelijk blijkt. Maar dat is al jaaaaaren. Dus de overheid doet niks. Goh. Herkenbaar
@drommedaris: Dus de overheid moet alle import auto’s controleren? Is dat niet een beetje naïef om zo te denken? Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Doe dit en wees voorzichtig.
Persoonlijk hoef ik geen import. Nooit gewild. Dit verhaal is mij al veel langer bekend.
@drommedaris: dat is alleen mogelijk als we er dan ook voor willen betalen…
Al vele jaren dagelijks een trouwe lezer, eindelijk een profiel aangemaakt om op deze post te kunnen reageren😂 Daar gaatie: Dit probleem is al veel langer bekend. Er is een Europees blockchainbedrijf bezig om dit soort frauduleuze zaken aan te pakken. Het heet carVertical. Lees er maar eens over.
In Duitsland zijn de straffen niet mals, als je gepakt wordt met km-fraude. Vind het zeer onwaarschijnlijk dat Duitse occasie boeren dit doen, aangezien 1 fraude geval genoeg is om de hele tent op te doeken. Denk eerder dat de Nederlandse bedrijven die importeren het meest sjoemelen.
@jeanclaude: Duitsers zelf ook. Een Duitser denkt dat een auto bij 100000km versleten is.
Bovendien is het privé leasen van auto’s, nieuwe en gebruikte auto’s, daar al vele jaren normaal. En hier maak je contracten dat je zo veel kilometer per jaar rijdt. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe goedkoper de lease. Voel je hem?
Goh, verassend. Had ik echt niet verwacht :)
Is dit bij moderne wagens nog steeds zo makkelijk te doen dan? Vroeger zag je hier vaak advertenties voor, maar hoor hier eigenlijk nooit meer iets over?
Offtopic: wat een heerlijk eenvoudige tellers hadden de Benzen van weleer (foto). Vele kilometers op uit gekeken
De broer van een collega van me heeft de software om een golf 7 uit te lezen die kan schijnbaar zelfs terug zien hoe vaak de deur open en dicht is gegaan
@rob5nismo: En wat hebben we daar precies aan?
Een hoge km stand zegt ook niet alles. Een auto kan 10x per dag gestart worden en elke keer hele korte ritjes doen met elke rit in en uitstappen, handrem, gordel, schakelen, knipperlichten, etc, etc, en na 3 jaar nog maar 5000km gemaakt hebben.
Of een auto kan 2x per dag gestart worden en 300km snelweg per dag rijden waardoor je na 3 jaar 2 ton op de teller hebt.
Welke wagen koop je liever met bijbehorende prijs op basis van leeftijd + km stand?
In de hemel zijn geen autohandelaren
Mijn Octavia RS heeft 240k gelopen. Aan de ANWB koerslijst en reactie van handelaren kan je merken dat km stand blijkbaar zaligmakend is. Want mijn auto is echt heel goed, maar dat komt niet naar voren met inruil of verkoop. Auto’s vallen blijkbaar na zoveel km uit elkaar?
Vriend van mij importeerde een auto waarbij de ECU vervangen was (BMW) en de stand daarop was lager (!) dan in de papieren die BMW Düsseldorf netjes had uitgedraaid. Drie dagen later bij de RDW laat hij alles netjes zien en wat zegt die RDW beunhaas? De tellerstand is belangrijk, die papieren boeien niet. En de auto ging van 233.500 naar 141.700km… gratis en legaal.

RDW moet niet schijnheilig doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).