5 redenen waarom Guido van Woerkom geen ombudsman moet worden

Auteur: , 34 Reacties

De oud ANWB-topman wordt later dit jaar als Nationale ombudsman beëdigd, maar is dit wel een geschikte functie voor meneer?

Vijf redenen waarom van Woerkom geen ombudsman moet worden

Tijdens de schriftelijke stemming kreeg van Woerkom vandaag 91 van de 102 stemmen. Bij 52 stemmen zou hij het stokje al overnemen van Alex Brenninkmeijer.

Niet iedereen is even blij met van Woerkom als Nationale ombudsman. De dubieuze acties van hem in het verleden stelden zowel politici als burgers niet gerust, al lijkt de politiek nu om. Hieronder een vijftal redenen om te twijfelen aan de objectieve onpartijdigheid van deze man:

Snelladers
Van Woerkom was druk met het promoten van snelladers. Niet zozeer vanwege zijn groene hart, maar vooral omdat hij zelf in de snelladerhandel zit. Een vrije uitrol van snellaadpalen langs de snelweg betekent dus een dikke portemonnee voor de ANWB (Guido).

Dubieuze kijk op kilometerheffing
De vragen en antwoorden in een recente ANWB-enquete over de kilometerheffing werden door vele respondenten als bijzonder suggestief bestempeld. Daarbij is van Woerkom vaak onduidelijk over zijn standpunt m.b.t. het rekeningrijden. Ook gaf de ANWB tijdens een ledenraadpleging in 2009 haar achterban geen mogelijkheid tot het bekritiseren van de kilometerheffing!

Landwind-crashtest
Van Woerkom heeft het leven van de Nederlandse importeur van Landwind behoorlijk zuur gemaakt. Vooral de uitslag van de ANWB-crashtest was een suckerpunch in the nuts voor Landwind. De Chinese SUV die ‘verboden moest worden’ bleek achteraf toch niet zo gevaarlijk in een positieve test van het Duitse keuringsinstituut TüV.

Bovag niet te spreken over halfbakken ANWB-onderzoeken
Volgens de Bovag is de Landwind-kwestie overigens niet het enige slappe onderzoek van de ANWB. Bovag-directeur Koos Burgman liet in 2005 per brief aan de ANWB weten dat ze de autobranche en andere bedrijven onterecht in een kwaad daglicht zetten. Een rectificatie was volgens de Bovag destijds zonder meer op zijn plaats.

De bekende Marokkanen-uitspraak
In 2010 zou van Woerkom geroepen hebben dat zijn vrouw beter niet per taxi kan reizen. Er zouden weleens chauffeurs van Marokkaanse komaf achter het stuur kunnen zitten. Om het kort te houden: een uitspraak die niet bepaald bijdraagt aan de onpartijdigheid van zijn karakter.34 reacties

4 redenen dus, want reden 5 vind ik verouderde dikke zever wat weer op tafel gegooid is door de sociale rooie rakkers bende!! Hij heeft daar destijds excuus voor gemaakt!
@VeniVidiVici: Dat hij excuus heeft gemaakt doet weinig af aan het feit dat hij het wel gezegd heeft. Dit soort uitspraken komen niet in je op als je het niet meent.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Maar sinds wanneer worden excuses eerst wel en veel later in ene niet meer geaccepteerd ?Het symboolmoeilijkdoenerij.Wat van Woerkom betreft, ik heb hem altijd al de hielenlikker van asfalt en tegelijk het schoothondje van de Fietsersbond gevonden, maar ik gun hem deze functie en weet zeker dat hij dat kan.Als ik hem was zou ik er geen zin meer in hebben.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: ehm, en waaróm zou hij dat destijds überhaupt gezegd hebben? Omdat hij een hekel heeft aan buitenlandse taxichauffeurs? En heeft hi daar dan redenen voor? Ik vermoed dat ’t poli-incorrect is, maar ’t is wel zo,..
@stamp: Als ombudsman hoef je natuurlijk totáál niet onpartijdig of politiek-correct te zijn.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Nee, dat is ook weer zo, maar als je iets tegen je fucking vrouw zegt, dan is dat voor eens en altijd en enkel nog maar de mening die je kunt verkondigen.

Ik zie niet in hoe de mening van iemand ooit niet kan interfereren met zijn werk als ombudsman. En let op: elke mening dus: of het nou om zijn favoriete kleur, gerecht, voetbalploeg of toiletpapier gaat: als ombudsman compleet ongeschikt.
Tjonge jonge, wereldnieuws….
Vind dat de man een Nobel prijs moet krijgen..
Elf redenen waarom autoblog.nl aan belang inboet: als 91 van 102 stemmen voor de aanstelling van Van Woerkom zijn, is een eenzijdig artikel over ongeschiktheid moeilijk geloofwaardig.

Daar komt bij dat het artikel geen onderscheid maakt tussen standpunten van de ANWB en standpunten van de baas van de ANWB, en dat er taalfouten in staan, wat wijst op denkfouten (of zo u wilt taalslordigheden, wat wijst op denkslordigheden). Ik ben wel van mening dat zijn opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs ongepast, ondoordacht en onverstandig was, en dat excuses misschien de angel uit het misverstand halen maar niet de steek ongedaan maken.
@ivory: ik zie er maar eentje, geen elf;)
Bij de ANWB schijnen ze ongelofelijk blij te zijn dat deze autist eindelijk is opgerot. Hij was letterlijk en figuurlijk niet wég te krijgen. Gast viel niet mee te werken en dacht dat hij god was. Dit mannetje vond ook meermaals in het verleden dat hij minister van iets moest worden maar gelukkig heeft de VVD hem consequent buiten de deur weten te houden. Je moet ook wel echt een debiel zijn om te vinden dat je als Anwb directeurtje in een Audi A8 met chauffeur moet worden vervoerd. Deze prutser vertegenwoordigt een generatie die alles graait wat los en vast zit, niks beter dan woningcorporatie-idioten.
@parker: heb je ook bronnen voor deze kritiek? Hoewel er ongetwijfeld iets te zeggen is over de onbekwaamheden van meneer Van Woerkom, is mij geen medisch rapport over zijn autisme bekend. Als hij ondanks allerlei interne controverses bij de ANWB niet weg te krijgen was, pleit dat voor zijn standvastigheid en tegen het beleid van de ANWB. Ik steun je strijd tegen graaiers.
@ivory: ja, ik heb bronnen en het feit dat hij zo lang bleef zitten kwam niet door zijn standvastigheid maar vooral doordat niemand hem wilde hebben voor de externe posities waar hij zich continue wél geschikt voor achtte.
Iedereen weet wie er verantwoordelijk zijn voor buitensporig geweld/inbraken/overvallen en mishandeling, maar o wee als je dat hardop zegt….alles moet immers (ook volgens Autoblog) blijkbaar in de doofpot worden gestopt. Dat werkt immers prima, denk aan alle doofpotten mbt seksueel misbruik van priesters, en fraude van zuidelijke EU landen bijvoorbeeld….
@fit4fun: Welke doofpot heb je het nou precies over? Volgens mij geven ze alleen aan dat het niet handig is als iemand die zo’n functie moet vervullen niet dezelfde politiek incorrecte opmerkingen maakt als de gemiddelde PVV stemmer.
Gaat Autoblog nu ook al aandacht schenken aan deze politieke poppenkast…?
Jammer, valt me een beetje van jullie tegen….
LOL! De Bovag heeft er ook een mening over…. De BOVAG moet eens naar zichzelf kijken. In 2012 werd het bedrijf van een BOVAG bestuurslid (Marco van Beek) verkozen tot “BOVAG Autobedrijf van het jaar” (zie: http://www.automotiveimport.nl/import-nieuws/bovag-directeur-autobedrijf-van-het-jaar)

Maar goed, ik vind bovenstaande punten niet zo erg dat de meneer geen ombudsman mag worden.
Suggestief van toon dit broddelwerkje,Bart.Misschien ligt er een mooie toekomst voor je in de 2e kamer, kan je lekker meehuilen met de wolven!
@toniominestrone:

Je hoefde het niet te lezen….
@FrankypankyV8: Om een oordeel te geven zal ik het toch eerst moeten lezen, dus eerst nadenken voor bijdehand probeert over te komen!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
BREKEND NIEUWS: volgens de NOS is Giedootje zonet in huilen uitgebarsten ten overstaan van journalisten omdat hij zo wordt geplaagd, hij heeft z’n pappie en mammie er nu bijgehaald! En een vriendje van zijn pappie zegt dat Guidootje heel geen mokro-plagertje is!
@parker: ps, zie: http://nos.nl/l/657341
Wat een onzin artikel, zo kan je bij iedere kandidaat wel 10 redenen verzinnen. Jullie schrijven leuk over auto’s, maar laat politiek over aan ander blogs aub.
@harrie: 10 redenen van autogerelateerde onderwerpen zijn altijd welkom!
@harrie: idd….laatst een heel mooi artikel over die Rolls Royce en dan krijg je nu zoiets. Als die kerel niks over Marokkanen had gezegd was dit artikel hier waarschijnlijk ook niet verschenen heb ik het gevoel. Please hou het gewoon bij auto’s
Zeiken over de ANBO ehh ANWB is ok. Maar hebben we nou echt een reden om het persoonlijk te maken?
AutoGROENLINKSblog
Houd je bij je leest AB
Ga niet politiek doen
Ten eerste vind ik dat autoblog zich niet in deze (gehypte) discussie hoeft te mengen. Ten tweede vind ik het hele proces rondom het kiezen van een ombudsman een groot mysterie. Als er een commissie is die verschillende kandidaten heeft, hoe kan daar dan een persoon uitkomen die duidelijk niet van onbesproken gedrag is? En waarom loopt een ombudsman altijd te koop met zijn politieke kleur? Je bent toch een man van én voor het volk? Dan moet je niet gaan verkondigen dat je een VVD’er bent, want daarmee sluit je je af voor een grote groep ‘niet-VVD’ers’ (klinkt misschien niet heel erg, maar stel je voor als het een PVV’er zou zijn, dan heeft iedereen er de mond vol van en wil niemand ermee geassocieerd worden). Vragen.. vragen.. ik ga me maar eens verdiepen in de manier waarop een ombudsman gekozen wordt, dan kan ik in de toekomst misschien op een objectievere manier naar het proces kijken (en constructiever klagen :P ).
@Thomasio:
Dat gejammer over zijn niet onbesproken gedrag is aangezwengeld door een subsidie Marokkaan nadat bekend was gemaakt dat dhr. van Woerkom was voorgedragen.
Die Mocro vertegenwoordigd een gesubsidieerd clubje dat zich permanent gediscrimineerd voelt en zo’n clubje moet zo nu en dan wat roepen om die subsidie voor het volgende jaar veilig te stellen. Dat tout Links hier blind achteraan rent is logisch, geen nuchter denkende autochtoon die nog links stemt.
@Thomasio: De ombudsman wordt benoemd door de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Bij de benoeming slaat de Tweede Kamer zodanig acht op een aanbeveling, daartoe in gezamenlijk overleg opgemaakt door de vice-president van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de president van de Algemene Rekenkamer en bevattende de namen van ten minste drie personen, als zij zal dienstig oordelen.

Mooi verhaal hè?
@awesome: Thanks voor de informatie! En ook zeker een mooi verhaal, dat er na zoveel toezicht en afwegingen (blijkbaar, ik zeg het maar eerlijk ik ben nog niet zo oud en kende Van Woerkom niet en ik ben pas informatie gaan opzoeken over hem gaan opzoeken na de ophef in de media) zo’n controversiële ombudsman benoemd wordt :P .
@Thomasio:
Of de sollicitatiecommissie heeft de uitspraak gezien, maar als irrelevant geacht (iets wat die uitspraak ook werkelijk is).

Dat een één of ander zacht ei zich beledigd voelt door deze uitspraak en Racisme!!!!111!! begint te roepen en vervolgens iedereen zich daar bij aansluit (want mediageil, kun je weer lekker eens met je bakkes op TV komen) is niet de schuld van Van Woerkom, noch die van de sollicitatiecommissie. Want als je rekening moet houden met elke beroepshuilebalk kun je net zo goed ophouden met het besturen van een land.
Hij groet altijd vriendelijk wanneer ik hem tegenkom (1 x). Dat de ANWB teveel invloed heeft op politieke besluitvorming lijkt mij een winstpunt voor een belangenbehartiger/lobbyclub. Dat Guido dat goed doet (belangen behartigen) lijkt me duidelijk en dat maakt hem geschikt als Ombudsman

Probleem blijft wel dat die positie zó belangrijk is (gemaakt) voor juist mensen die zich (of hun belangen) niet goed vertegenwoordigt voelen juist bij deze persoon moeten kunnen aankloppen.

De kans dat een minderheid dat gevoel heeft is in een democratie van nature groot.
Laten onze Marokkanen nou net zo’n minderheid zijn. kanttekeningen plaatsten bij zijn excuses zijn terecht. Want ze zijn afdoende wanneer voorzitter van een (zeer blanke middenklasse) vereniging maar zijn mogelijk onvoldoende als Ombudsman

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).