Zo frauderen Spaanse tankstations op grote schaal

Auteur: , 25 Reacties

Waardoor jij tijdens je vakantie gore diesel in je auto gooit.

Zo frauderen Spaanse tankstations

Spaanse tankstations frauderen massaal met de levering van diesel. De Spaanse policía ontdekte dat de tankstations goedkope diesel inkopen via criminele organisaties. Deze diesel is van mindere kwaliteit dan de gebruikelijke diesel voor personenauto’s, maar wordt wel onder die noemer verkocht.

De ‘slechte’ diesel is normaal gesproken bestemd voor schepen en landbouwvoertuigen. De tankstations kopen de diesel tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de premium-diesel. Mede dankzij een lagere accijns.

Er zijn inmiddels 50 mensen binnen de fraudezaak opgepakt.25 reacties

Rode diesel?
@marikoelolo: Nederlandse rode diesel is/was van dezelfde kwaliteit als normale diesel, en dat lijkt in Spanje niet het geval.

Er hoefde echter minder belasting over betaald te worden, om deze diesel herkenbaar en traceerbaar te maken werd er een soort kleurstof aan toegevoegd. Dat had geen invloed op de kwaliteit.
Hoe komen criminele organisaties aan zoveel diesel?
@6cylinder: They know some people that know some people that rob some people.
hahah, tja dit gebeurt ook in Oost-Europa (ik spreek uit eigen ervaring met een BMW 540i die door slechte brandstof in noodloop viel…..) en gewoon bij een Shell pomp getankt :)

En het zou me niet verbazen als het hier en daar ook in West-Europa wel eens gebeurt. Erg makkelijk en snel je geld verdient.
@slickrick: dus daarom walmen die 190D’s hier zo…
@parker: il meen dat dat komt door het ontbreken van een roetfilter
@slickrick: klopt, zelfs mijn td5 Discovery die toch niet zo een gevoelige motor is schoot in de noodloop na tanken in Transnistrië (Onofficiële republiek binnen Moldavië) Diesel was wel as cheap as chips.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
In hoeverre is deze diesel echt “slecht”?
Dit is toch wel zorgelijk. MDO, marine diesel oil, is echt een stuk vuiler dan gewone. Ook veel meer zwavel en andere zware elementen.
Who cares about diesel
@maseratizzzzzzzz: diesel is toch echt de toekomst
@sebasjuhh: Daarom dat in België meer en meer mensen benzine beginnen te kopen…
@SimonMc: lijkt me sterk dat dat een lijn is die door blijft groeien. benzine wordt gewoon steeds duurder, diesel zuiniger (en goedkoper..) voor de meeste mensen is de keus zo gemaakt.
@sebasjuhh: Blijkbaar is de keuze niet zo snel gemaakt, getuige de huidige trend. Ik heb zo het gevoel dat dieseltechnologie zo ongeveer uitontwikkeld is, terwijl bij benzine nog veel onbenutte concepten staan te trappelen om intrede te maken.

Injectoren, turbo’s, egr-kleppen en roetfilters zijn kostelijke zaken als ze stuk gaan, en tegenwoordig lijkt dit meer en meer voor te komen. En de grap is, geen enkel van de opgenoemde zaken komt ofwel voor bij benzinewagens, of geeft daar een probleem bij.

Nog niet zo lang geleden, kon je in een artikel lezen ( België ), dat je al 30.000 km per jaar moest rijden met een diesel, om er profijt uit te kunnen halen. Vroeger lag dit echt wel veel lager.

Komt er nog bij, dat bij de benzinemotoren een downsizingtrend is begonnen, die in mijn ogen dieselmotoren helemaal de das om doen. Neem als voorbeeld de 1.0 ecoboost van ford. Een 3 cilindertje met turbo, die je in 125 pk trim kunt krijgen én met een A-energielabel. Een 115 pk diesel, is al direct een 1.6 , en heeft een C-energielabel.

Fiscaal ( in België toch ), is dat al een heel stuk voordeliger. Verbruik? Als je de cijfers mag geloven, scheelt het “slechts” 0,6 liter per 100 km. M.a.w. om welke reden zou men nog een diesel willen kopen? Omdat je het geluid mooi vind of omdat je de geur wel lekker vind?
@SimonMc: Hoezo is er niks meer te ontwikkelen voor een diesel? Benzine’s maken ook gebruik van turbo’s. Hoe vaak gaan die dingen stuk? Ik heb het nog nooit meegemaakt en rijd zo een 150.000km per jaar in busjes. Sowieso zie je juist diesels met enorme kilometerstanden. Op het werk hebben we er nog één die de naar de 800.000km gaat. Dat zie ik niet gebeuren bij de 1.4 TSI’s van VAG (veel problemen mee geweest). Downsizen gebeurt ook bij diesels. Verbruik van die benzine blokjes vallen in de praktijk flink tegen, ik heb er al meerdere getest. Mijn A4 1.9 TDI quattro uit 2003 doet nog steeds 1 op 16 en met wat meer beleid richting de 1 op 19. Niet slecht voor een auto van 11 jaar oud, ruim 1500kg en permanente 4×4. De Megane die ik laatst testte met de nieuwe 1.2 TCe 130pk deed gemiddeld 1 op 12,5.. Auto is lichter, minder koppel, gestroomlijnder en een stuk nieuwer dan mijn oliestoker.
@SimonMc: Oh ja en ik kijk geregeld naar andere auto’s en vergelijk altijd de diesel met de benzine. Nog altijd komt de diesel voor mij (15.000/20.000km) er goedkoper vanaf, ondanks de belachelijk hoge wegenbelasting hier in NL. Simpelweg doordat ze een stuk zuiniger te rijden zijn dan vergelijkbare benzine’s en de lagere prijs per liter.
Toepasselijk plaatje voor een diesel artikel.
@sacha: Zie je die Camper niet ?
Tja, die Spanjaarden moeten toch wat om het hoofd boven te houden.. Ergens snap ik het best
Gek he dat Satans brandstof slecht is.
Ik heb in Italie ook een keer slechte brandstof gehad. Bij een stop op een bergpas rook het wel heel erg naar brandstof in de bagageruimte, en na het openen van het brandstofklepje spoot het eruit. De volgende keer dat ik moest tanken, sloegt het pistool om de liter af. Ik heb er nog nooit zo lang over gedaan om de tank vol te krijgen…
@Joel_D:
Klinkt eerder alsof de ontluchting van de tank verstopt heeft gezeten.
Nu snap ik waarom ik na mijn vakantie in spanje terug was in NL met een kapotte brandstofpomp

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).