7 dingen die je moet regelen voor de vakantie

Auteur: , 32 Reacties

De vakantie staat voor de deur. Check dit artikel om je ideaal voor te bereiden.

6 dingen die je moet regelen voor de vakantie

Goed uitgerust op weg gaan is belangrijk. Minstens zo belangrijk is een relaxte voorbereiding. Door van tevoren allerlei zaken uit te zoeken zit je straks veel lekkerder in de auto op weg naar de vakantiebestemming. Of je nu een korte autoreis van een paar honderd kilometer, of een grote tocht van 1.500 kilometer enkele reis plant: al deze punten zijn voor bijna elke vakantierit wel van toepassing.

Losgeld in de auto
Nederland pinland. We zijn zo gewend om overal onze pinpas (of smartphone) voor te trekken dat je bijna zou vergeten dat het over de grens wel anders is. Zelfs dichtbij huis, zoals in landen als België en Duitsland, is contant betalen de normaalste zaak van de wereld. Het is daarom belangrijk om altijd wat losgeld in te auto te hebben. Of het nu gaat om een plaspauze bij een tankstation, of om een (kleine) tankbeurt in combinatie met een weigerende kaart: contant geld is een must! Je zult de eerste niet zijn die op de laatste druppels benzine aankomt bij een afgelegen tankstation waar ze je doodleuk melden dat ‘de pin’ het niet doet. En rekenen op Apple Pay in alle hoeken van Europa? Think again!

Wegenwacht/leaseauto
Heb je een wegenwacht abonnement dan is het goed om te kijken in welke landen je precies dekking hebt en wat je kunt verwachten van deze dekking. Heb je een leaseauto dan is het ook belangrijk om te weten hoe het zit met pechhulp over de grens. Niets is zo vervelend als pech in een vreemd land zonder meteen te weten wat te doen. Dus haal de groene kaart voor de vakantie even uit je dashboardkastje voordat je er 2 kg drop op gooit en sla het nummer op van jouw nooddienst. Wellicht zeker zo belangrijk: zorg dat je weet waar je recht op hebt. Het is gemakkelijk om je af te laten schepen door een callcentermedewerker en akkoord te gaan met een lange wachttijd of reparatietijd. Maar als je recht hebt op direct vervangend vervoer, meld dit dan ook.

Vignetten
Diverse Europese landen vereisen vignetten als je gebruik wil maken van de (snel)wegen daar. Van tevoren de benodigde vignetten en milieustickers bestellen is slim om te doen. Zo kun je ongestoord door het Europese land rijden zonder een extra benodigde tussenstop. Wacht niet tot het laatste moment. Daarnaast kan je te maken krijgen bij drukte met verschillende rijen om het land in te rijden. Als jij in de rij staat ‘zonder vignet’ denk je wellicht nog eens terug aan dat moment dat je dacht: neuhh dat vignet koop ik daar wel.. Hou ook hier rekening met het feit dat je bijvoorbeeld in Italië geen vignet nodig hebt, maar dat je wellicht Zwitserland passeert op weg naar la Dolce Vita.

Tolpoort abonnement
Frankrijk kent heerlijke snelwegen, maar die komen met een prijs. Letterlijk, want in het Europese land dien je tol te betalen om gebruik te maken van de weg. Een extra stukje comfort is een tolpoort abonnement aanschaffen. Een speciaal kastje in de auto die communiceert met de slagbomen. Zo gaan de slagbomen bij aankomst snel open en kun je vrijwel direct doorrijden. Zeker handig, want bij sommige tolovergangen wil het nog wel eens een drukte van jewelste zijn. Dit kun je ook doen voor Spanje en zelfs voor Portugal. Maar goed, sowieso petje af als je met de auto naar Portugal reist. Een abonnement voor de tolwegen kan bij elkaar enkele tientjes kosten

Milieuzones
Het kwam al even ter sprake. De kans is groot dat jij de politiek over de grens niet altijd volgt. Zo nemen het aantal milieuzones toe, ook buiten Nederland. De regels omtrent milieuzones willen nog weleens onderling verschillen. Even goed uitzoeken of je vakantiebestemming, of weg daarnaartoe, betrekking heeft op een milieuzone. Op de weg naar Oostenrijk heb je bijvoorbeeld in Duitsland te maken met milieuzones. Zeker in het geval van milieustickers voor Frankrijk loont het om deze van tevoren te bestellen. Want ja, tegenwoordig moet je in Parijs maar ook veel andere steden een milieusticker hebben. Wanneer je deze niet hebt riskeer je een boet van tegen de € 70. Koop je een milieusticker, dan is die wel geldig zolang de sticker op de voorruit zit. Dus voorruit vervangen betekent wel nieuwe sticker kopen. De Franse overheid verstrekt de milieusticker Frankrijk, op basis van een scan van je kentekenbewijs. Oh en die sticker zegt dus uiteindelijk iets over je auto, met een grijze sticker mag je het centrum van Parijs NIET in, let daar op.

Lokale regels
Check de lokale regels voor de landen waar je doorheen reist. Zo is het in Frankrijk verplicht om een alcoholtester in bezit te hebben, al wordt hier naar verluidt niet meer op gehandhaafd. Duitsland eist dat je een veiligheidshesje, gevarendriehoek en verbanddoos in de auto hebt liggen. En zo zijn er nog tal van regels in Europese landen om rekening mee te houden. Sowieso is het slim om een fluoriserend hesje voor elke passagier aan boord te hebben. Het ziet er altijd wat lullig uit, maar beter veilig voor gek lopen dan omver te worden gereden omdat men jou of je kinderen niet ziet staan.

Autokosten bijtelling
Voordeel voor de mensen die met een auto van de zaak over de grens gaan. Ondernemers kunnen onder andere brandstofkosten, tol- en parkeerkosten aftrekken van de winst. In het geval van een leaseauto van de zaak is het goed om met de werkgever van tevoren af te stemmen wat de exacte afspraken zijn. Betaal je bijtelling maar moet je wel in het buitenland je eigen brandstof en/of tolkosten betalen. Hou dan alle bonnetjes bij. Deze verrekenen met je bijtelling bij je aangifte inkomstenbelasting kan in ieder geval tientjes opleveren en soms nog meer.32 reacties

huppa dkv pas van de baas werk ook op de tolpoortjes, kan hij lekker betalen voor jouw- je dikke mokkel, en die 3 verschrikkelijke kinderen, en natuurlijk de tabbert, allemaal op kosten van de baas, daar werk je het hele jaar hard genoeg voor
@gove: hatseflats
Heeft iemand een bron (liefst de Belastingdienst zelf) dat je als rijder van een auto van de zaak de privé kosten aan de auto zelf in mindering mag brengen? En waar in de aangifte boek je dit weg?

Zo ver ik weet mag je werkgever deze kosten netto uitbetalen, maar niet direct als eigen bijdrage verrekenen. Dit kan alleen via een tussenstap met een vaste eigen bijdrage, bij voorkeur over het gehele wagenpark.

PS: Veel bijtelling rijders moeten namelijk ook zelf voor het wassen opdraaien (wat een armoede!) en op deze manier zou je deze dus bruto ipv netto kunnen betalen. Net als accessoires voor je leasebak (wrappen, blinderen, coating, vloer- en kofferbakmatten).
@flutterby:

Een auto wassen die je mag lenen van een ander is “fatsoen” ..

Uitzoeken hoe een ander jouw vakantie kan financieren is pas echte armoede ..
@lincoln: keal keal keal, idd sla dan een jaartje vakantie over als het zo moet
@lincoln: ik betaal al genoeg mee voor de vakanties van andere hoor, maak je maar geen zorgen.

Verder is het geen leenauto, het is onderdeel van de vergoeding die ik ontvang voor de werkzaamheden die ik verricht. Ze noemen het werken, moet je ook is proberen. Wie weet wordt je er wat minder zuur van ;)
@flutterby: die kan naar mijn weten alleen indien je werkgever hieraan meewerkt. Hij/zij verwerkt dit in de maand met je bijtelling via de salarisadmin en aangifte.
@bischero: klopt helemaal!
@flutterby: alle kosten mbt de auto zijn aftrekbaar. Je betaalt immers bijtelling. Prive parkeren, tol op vakantie, auto wassen, carkitnin de auto/alle accessoires, maar eigenlijk zelfs je huurauto op vakantie, is allemaal aftrekbaar. Of je werkgever er aan meebetaalt is een ander verhaal. Via eigen bijdrage zou je werkgever dus voor hem kosteloos kunnen vergoeden en die eigen bijdrage mag weer van je bijtelling
@joerek: goed verhaal, maar heb je ook een bron? Wat ik vind bij de Belastingdienst heb ik hierboven beschreven. Dus niet aftrekbaar, enkel belastingvrij vergoedbaar.
Die alcohol tester was 4 jaar geleden al afgeschaft ..
Ding was dan ook op z’n NLs in de wet opgenomen ..

Yep .. corruptie ..
‘Alcoholtest – Een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole géén boete.’

Bron: anwb
@gwnbmw:

LOL ..
Neem ook je reservesleutel mee, als je de hoofdsleutel kwijt bent dan wordt het echt een dure en/of zure vakantie
@him: Goede tip!
@him: Ach ja, ooit. Toen ik het knopje van de deur nog indrukte en dan met de deurhendel omhoog de deur dichtdeed. En de sleutel op de middenconsole zag liggen. Voor 100.000 lire bracht en taxichauffeur me naar het hotel, waar de reservesleutel lag, en terug, incl. de cursus “Hoe rijd je in Italië”
@him: herkenbaar…. die van onze huurauto ligt nog op de bodem van de Middellandse Zee. Duurde vier dagen DHL eer de reserve in Valras Plage was gearriveerd. Was ook nog in het pre-mobiele tijdperk, dus alles regels via de telefooncel op de camping!
Losgeld in de auto. Voor als je vrouw ontvoerd wordt.
@bernoulli: dit inderdaad 😂
@bernoulli: hoeft niet meer dan €50 te zijn dus.
@bernoulli: Het schijnt dat het bij @willeme zijn zus mislukt is, ze paste niet achterin de geblindeerde Transporter
@dieselkameel: Lol. Daar hebben we al een tijdje niets van vernomen.
@bernoulli:
Gewoon 2 dagen wachten,krijg je het losgeldbedrag van de kidnappers als je belooft weer snel met haar te vertrekken 😂
Geen geel hesje! Dan rijden de sleepdiensten je voorbij…. Aldus FBTO……
Hoeft niet, vakantie is al lang geweest
Een rol WC papier.

(Gelukkig had ik dashboardwhipes … )
Paspoort en E- ticket, kun je bovenstaande lijst vergeten
Op vakantie gaan met de auto is zo 1997.
De lol is er al lang vanaf.
Overal gekke regels.
Overal files.
Overal tol.
Overal betalen voor parkeren in alle landen.
Hoop km op je eigen auto.
Angst dat iemand jouw auto duizenden km’s van huis jat / kapot maakt.
Niet meer lekker doorrijden zodra je ten zuiden van de rivieren bent tot aan je bestemming in Zuid Frankrijk.

Nope. Vliegtuig tegenwoordig (geen sleezyjet of Ryan air; ik wil niet vechten om een zitplaats) en als het moet een huurauto op vakantie met alle verzekeringen erin. Is ook weer eens want anders rijden. Kan je gelijk je eigen vervoer weer waarderen als je thuis bent.
@gregorius: 1493 belde, ze willen laten weten dat niet iedereen hetzelfde denkt en vindt.
Ja leuk europa.. in duitsland is jerrycan bij snelweg gebruik officieel verplicht maar in belgie verboden. Hoe rij je dan door? En in Duitsland zijn winterbanden verplicht maar als je naar Corsica of Spanje door duitsland rijdt zit je met 20-40 graden met winterbanden in het zuiden.. en vier setjes extra velgen zit je auto al.vol. extra bril is in duitsland en zwitserland ook verplicht, hoor je ook niemand over… wa verzekering voor fietsen in zwitserland. Enz enz..
@schuimbekje3: klok ergens horen luiden……????
Losgeld? Gaan we er vanuit dat de Nederlanders massaal ontvoerd worden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).