8 dingen die je moet weten over Ferrari’s beursgang

Auteur: , 14 Reacties

Na talloze uitstelmomentjes gaat Ferrari binnenkort eindelijk naar de beurs. Dit zijn de belangrijkste feitjes die je moet weten.

Ferrari 488 Spider

‘I own a Ferrari’ is een zin die door de jaren heen met constant succes als benenspreider heeft gewerkt. Mensen die een petje of sleutelhanger kochten konden het al stellen, maar ‘I’m a Ferrari-shareholder‘ doet het damesondergoed wellicht sneller de grond raken dan een goedkoop petje met een steigerend paard op je kruin. Binnenkort kan menig douchebag of perfect gentleman dit stellen, want de Initial Public Offering (IPO) zit er aan te komen. Ferrari gaat naar de (Amerikaanse) beurs.

1. Introductieprijs: 48-52 USD per aandeel
De lanceerprijs zal rond de 50 Amerikaanse dollars komen te liggen. In totaal worden er 17,2 miljoen aandelen bechikbaar gesteld, dus als iedereen netjes intekent betekent dit 800-900 miljoen USD opbrengst voor de Serg. Kan je toch mooi 1 nieuwe Alfa van ontwikkelen.

2. Overgewaardeerd volgens analisten
Met deze introductieprijs is het aandeel volgens analisten aan de prijs. De koers/winst-verhouding bedraagt 30, waar 16 algemeen als redelijk wordt gezien. Maar ja, voor Ferrari’s moet je nou eenmaal dik betalen.

3. Ticker Symbol ‘RACE’
Tesla is TSLA, Ford is gewoon ‘F’, en Ferrari wordt RACE. Vraag ons niet hoe ze er op gekomen zijn, maar ondergetekende moet bij het zien van Ferrari’s ticker voortaan altijd denken aan Rowan Atkinsons typetje uit de film Rat Race.

4. Nederlandse NV
Het vehikel achter de beursgang is geregistreerd in Nederland. Niet dat er ook maar een druppel Hollands bloed in het concern zit, deze Holdingmaatschappij is puur om belastingtechnische redenen opgezet. Bovendien geeft de Nederlandse wet bestaande aandeelhouders de mogelijkheid sterkere stemrechten te verwerven.

5. Het maakt Enzo’s zoon in 1 klap miljardair
Piero Ferrari, de 70-jarige zoon van Enzo, bezit een tiende van Ferrari, en kan zich bij een beursgang miljardair noemen.

6. Waardering: 9 miljard euro
De totale waardering van Ferrari zal ongeveer 9 miljard euro bedragen, ongeveer evenveel als vooraf geschat. Slechts 9% van de aandelen gaan naar het kopende publiek. FCA heeft nu 90% in eigendom, Piero Ferrari de overige 10%. Na de IPO verdeelt FCA 80% van Ferrari over zijn eigen aandeelhouders, houdt Piero Ferrari zijn 10% vast, en is de laatste 9% voor de handelaren.

7. Kwart van alle aandelen zijn voor Lapo en co.
De Agnelli-clan (o.a. John en Lapo Elkann), verenigd in investeringsmaatschappij Exor Spa, krijgt grofweg een kwart (24%) van alle aandelen in handen. Ook verwerven de Agnelli’s 30% stemrecht (zie punt 4).

8. Waarschijnlijk volgende week eerste handelsdag
Een precieze datum is nog niet bekend gemaakt, maar insiders gokken op een start van de handel aan de NYSE op 21 oktober.14 reacties

De echte vraag is natuurlijk…komen ze nu ze aandeelhouders hebben ook met een SUV?

Bij de meeste autobedrijven die in de handen komen van private investeerders lijkt de heilige koe voor winstmaximalisatie het maken van een SUV door een sportmerk.
@martinus: waarschijnlijk wel. Met zoals Lambo, Bentley, Jaguar, Maserati etc etc.
dan bezit ik straks 1 schroefje ergens in de gebouwen van ferrari.
Als dat geld wordt gestoken in Maserati en Alfa dan hoor je mij niet klagen. Maar het zal wel niet. Er moeten natuurlijk meer auto’s worden afgezet en zoals @martinus zegt zal dat wel via een SUV gaan. Om de kosten te drukken, zit daar misschien Jeep-techniek in. Bedankt he Marchionne.
Dat wordt idd weer zo’n emo aandeel net als facebook en apple.. Mij niet gezien
@lekkaah: Facebook en Apple aandelen had iedereen maar al te graag gekocht 5 jaar geleden.
@clarkson: mooi.
@lekkaah: Oeiii jij heb wat hulp nodig om van je chagrijnigheid af te komen, hier wat tips:

Maak aan jezelf duidelijk waarom je precies een slecht humeur hebt. Schrijf alle redenen op een briefje, of vertel ze allemaal aan iemand.

Ben je in een slechte bui omdat iemand je iets heeft aangedaan of iets naars heeft gezegd? Bedenk dan dat die gene nu jouw leven vervelend beïnvloedt, laat je dat toe? Probeer de persoon te vergeven, of besluit er geen aandacht meer aan te schenken!

Ga bij jezelf na of je moe bent, of je onlangs weinig slaap hebt gekregen. Zo ja, ga dan even slapen. Moeheid is funest voor de sprankelende kant van je persoonlijkheid!

Als er iets is mislukt waardoor je je ellendig voelt (zoals een verprutste presentatie), focus je dan op de toekomst. De volgende keer doe je het wel goed. Het is geen ramp, en is dat het wel… dan kom je er wel weer bovenop. Focus je op verbetering en vooruitgang, blijf niet hangen in je nare emoties.

Zet voor elke actie die je gaat ondernemen het woord ‘lekker’. Vanaf nu ga je ‘lekker wat eten’, en daarna ‘lekker in bad’. Zo geef je jezelf en iedereen om je heen het idee dat je echt van het leven geniet!

Neem tijd voor jezelf! Trek je eventjes terug, rust wat uit of ga bijvoorbeeld lekker in bad. Zet je favoriete muziek op, eet lekker wat chocolade. Soms moet je jezelf even terugvinden voor je de wereld weer met een frisse blik aankan!

Maak een lijst van alle dingen waar je zin in hebt. Kun je er geen bedenken? Dan wordt het tijd om leuke dingen te gaan uitzoeken! Wat dacht je van een avondje stappen, high tea, weekendje weg, theater, bioscoop… zorg dat je iets krijgt om je op te verheugen!

Ga sporten! Na een half uurtje hardlopen, fietsen of skaten komt de stof endorfine vrij die ervoor zorgt dat je je vrolijk en lekker gaat voelen.

Ontsnap! Laat alles voor wat het is en ga lekker op bezoek bij een van je beste vrienden. Ga samen iets leuks doen en dump al je problemen en irritaties, daar heb je vrienden voor!

Elk nadeel heeft zijn voordeel! Ga eens op zoek naar de voordelen van je problemen!
@clarkson: juist. En leuker als je 10 jaar geleden voor 1000 euro aandelen Apple kocht
@lekkaah: Wat nou Emo aandeel; Apple maakt fucking veel winst. Iedereen is al 20 jaar bang dat het het niet gaat worden met Apple en dat het opeens over is; maar elke keer komen ze weer met een product dat mensen willen hebben. Met het geld dat ze in kas hebben, kunnen ze half Afrika kopen.

Facebook; tja. Erg winstgevend, maar P/E nog veel hoger.
@gregorius: @clarkson: …. waar staat dat emo betekend dat het slecht is… you’re missing my point… het betekend eerder dat als iedereen en z’n schoonmoeder daarin zit.. dat als ‘ie een tik krijgt, iedereen en z’n schoonmoeder d’r direct uit gaat.. daar wil ik uit de buurt van blijven :)

and @clarkson: thx!
Moet dit nou echt?!
Ajax is een typisch emo aandeel. Hoe dan ook, gefeliciteerd Ferrari. Of niet.
Piero Ferrari heeft 10% van de aandelen. De totale waarde van alle aandelen wordt op dit moment op € 9 miljard geschat. 10% daarvan is dus € 900 miljoen, waardoor Piero net geen miljardair wordt (als hij zijn aandelen zou verkopen).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).