AB-lezer vertelt over fantastische ervaring tijdens GP Mexico

Auteur: , 20 Reacties

Autoblog-lezers wonen overal ter wereld, zo ook in Mexico.

Lewis in Mexico

In dit geval gaat het om @meneer, die sinds enkele maanden in Mexico is gevestigd. Net zoals het verhaal over die rampzalige dag in Spa (en de oplossing) doet hij nu verslag van zijn aanwezigheid bij de Mexicaanse GP. Here we go:

– – –

Toen ik in juli naar Mexico verhuisde had ik meteen het idee om naar de GP in Mexico DF te gaan (Mexico City). Ik maakte twee vrienden van Duitse (vettel-fan) en Finse (raikonen-fan) komaf die met mij mee wilden gaan en toen was het plan geboren. Stel je voor de we naar de race in Singapore waren gegaan… In eerste instantie wilden we normale kaarten kopen voor de tribunes bij bocht 1, 2 en 3, tot we er achter kwamen dat er een speciale Checo Perez tribune was. Voor deze tribune kon je kaarten kopen met 30% korting, mits je met een Mexicaanse creditcard betaalde. De tribune was dus duidelijk bedoeld voor Mexicanen, maar gelukkig had ik beschikking over de gewenste kaart en eindigden we met tickets voor tribune 4, 10 meter voorbij bocht 1.

Treinen heb je in Mexico nagenoeg niet en vliegen is niet altijd efficient, dus vertrokken we afgelopen dinsdag met de luxe bussen (die hier overal rijden) naar de hoofdstad. In dezelfde week als de Formule 1 vind Dia de Muertos plaats (dag van de doden), wat gevierd word zoals te zien in de laatste James Bond film. Zowel de race als de feestdag samen trekken honderdduizenden mensen, maar gezien het feit dat er tussen de 35 en 45 miljoen mensen – iedereen zegt wat anders – in het stedelijk gebied van Mexico DF wonen, heeft dat relatief weinig impact op de infrastructuur. Dit feit, plus het feit dat het circuit bijzonder ruim opgebouwd is, zorgen ervoor dat wij letterlijk geen minuut hebben hoeven wachten om naar het circuit toe en binnen te komen. Zelfs niet op zondag!

Eenmaal aangekomen op het circuit werd mij meteen duidelijk waarom een race op Zandvoort een enorme opgave zal worden. Er is rondom de tribunes ontzettend veel ruimte voor allerlei voorzieningen waardoor ik ook op toiletten slechts één keer 10 seconden heb moeten wachten. Ongekend bij een evenement dat 125.000 bezoekers trekt op zondag. Verder was de service uitstekend, alles was netjes en schoon en er waren overal mensen om te helpen. Bovendien werd het lekkere koude Heineken-pils (discutabel, maar Mexicaans bier is niet per se beter) netjes bij de stoel gebracht en hoefden wij dus nooit te verplaatsen.

Het hele weekend was het weer perfect. Ongeveer 25 graden en een matig brandend zonnetje. Dit kwam vooral door de smog die duidelijk door de stad hangt. De bergen die we op vrijdagochtend nog zagen hebben we nooit meer teruggezien. Gedurende de vrijdag en zaterdag was het redelijk rustig, op de kwalificatie na. Het programma bestond uit Formule 1, Porsche supercup (die net zo veel herrie maken als F1), Formule 4 en historische Formule 1. Verder werden er af en toe ronden gereden in de 2-seaters. Het was mooi om te zien dat bijzonder veel Mexicanen groot fan waren van Verstappen, en Perez niet per se heel bijzonder vonden. Dat ze zich niet heel veel in Perez verdiepten bleek ook uit het feit dat er vaak bijzonder hard voor Ocon gejuicht werd.

Het weekend nam voor ons drieën een aangename wending op zondagochtend. Op zaterdag waren we naar de F1-village gegaan voor wat entertainment, daar was ook een Pirelli-stand waar je een pitstop kon oefenen. In teams van 3 man moest er een band verwisseld worden in zo min mogelijk tijd. Al snel kwamen we erachter dat we daar redelijk behendig in waren en zo stonden we na 2 keer oefenen met 3,7 seconden op de eerste plek. Toen we aan het eind van de dag deze tijd gezet hadden, kregen we van de mannen van Pirelli te horen dat er zondag een finale was met een mooie prijs als gevolg. We gingen zondagochtend naar de finale en wonnen die uiteindelijk met een nieuw record van 2,7 seconden! De prijs? VIP Paddock kaarten voor de race!

Blij als kinderen werden we gelijk meegenomen (het was immers al 11.45 lokale tijd) naar de paddock, waar we in principe overal (behalve de pitstraat) vrij rond konden lopen, gratis konden eten en drinken, en de coureurs konden ontmoeten! Een gespannen Hamilton en Vettel begaven zich juist naar hun auto, Arrivebene liep wat nerveus rond, Horner leek redelijk rustig en Niki Lauda was vooral de weg kwijt.

Selfie

Omdat de race op het punt stond te beginnen – de vliegtuigen met groen-wit-rode rook waren net gepasseerd – werden we naar het stadion begeleid waar we een mooie plek op de begane grond hadden, precies in de buitenbocht van de haarspeld.

Vanaf daar hebben we een prachtige dominante race gezien van Max, die elke 80 seconden op ongeveer 7 meter voorbij kwam, en de rest in zijn rook liet verdwijnen. Het publiek vond het prachtig en het stadion barstte los toen hij Lewis op een ronde achterstand zette. Ook Vettel en Hamilton konden op grote steun rekenen, zoals verwacht.

Na de race werd het circuit vrijgegeven voor fans en pittcrew, waardoor het stadion zich echt kon vullen. De sfeer was grandioos door dit dubbele resultaat (een mooie race en een wereldkampioen). Enige wat niet erg handig werd aangepakt waren de interviews. Iedereen stond klaar voor het podium, terwijl het podiumprogramma erg kort was, en de interviews ergens in de hoek gehouden werden. Toen vervolgens het podium omdraaide en Hardwell zijn set begon was het publiek aangenaam verrast en kon het feest beginnen. Jammer dat het vuur van zijn show er letterlijk voor zorgde dat de mensen op de tribune naast het podium moesten vluchten om niet levend te verbranden.

Samengevat: al met al een onvergetelijk weekend!

UPDATE: een aantal foto’s van de dag staan op autojunk.nl.20 reacties

Supervet verhaal! Zeker vanwege de leuke kaarten die jullie gewonnen hadden. Maakt zo’n weekend alleen maar specialer natuurlijk.
ik vindt het erg gaaf dat liberty media dat doet met die gratis upgrade kaarten. is met de gamerzone ook, de snelste op zaterdag krijgt kaartjes voor zondag. heeft bernie nooit aan gedaan, win je veel symphatie en respect van je fans mee, geeft een onvergetelijke ervaring aan fans die winnen, en het kost hun echt niet zoveel geld.
Geweldig dit! Leuk geschreven en jaloers dat ik er niet was. Volgend jaar weer nieuw verhaal graag ;-)
Coole ervaring.
Dat podium dat wegdraaide met de winnaars er nog op om plaats te maken voor die inwisselbare ‘make some noissse!’ DJ was wel een tikje gênant.
@harrie: inderdaad, mag dan een Nederlandse dj en mondiale bekendheid zijn, maar wat kwam daar een graftakke herrie vandaan. Genant gewoon, draai dan een mix die voor iedereen aardig klinkt, zoals Armin van Buuren deed bij de aanstelling van Koning Willem Alexander.
@harrie: wat ik verder hoorde was het later wel een leuk feestje, maar het begin was allemaal een grote bende. de fans waren nog niet op het asfalt, de mensen op de tribunes zaten er letterlijk 25 meter vandaan, en de mensen van de teams waren nog bezig met de auto’s.
Geweldig, bedankt voor het delen.
Even een jaloerse haat reactie

…………….

Ik heb er gewoon geen worden voor.

Erg gaaf dat je dit mee mocht maken. Vooral omdat je die kaarten won.
Wat een geweldig ervaring en mooi verhaal!
Gaaf gaaf gaaf! En ik was al blij met paddock kaarten voor de DTM op Zandvoort. Die heb ik nog zelf moeten kopen ook trouwens 😊
Wat een gave dag heb jij meegemaakt.
Mooie ervaring! En tja, dan valt mijn standaard staantribune plek die ik had bij de Singapore GP ook in het niet.
Mooie ervaring, goed verwoord!
Jij hebt mij met een paar woorden flink jaloers gemaakt. Wat een topdag!
super leuk dat je dat hebt meegemaakt
maar een lekker koud Coronatje of een Desperados smaak toch veel beter dan een Heineken ;)
@bmwpowerm5: tsja daar ben ik het met je eens. het probleem is dat Heineken de ‘official global beer partner’ is van de formule 1. het enige goede alternatief was een michelada, dat is bier met tomatensap en zout. dan is de keuze snel gemaakt. 710 ml heineken kostte ons omgerekend ongeveer 6,30 euro. dat vonden we acceptabel. in de paddock area was het natuurlijk gratis.
@bmwpowerm5: Zijn Corona en Desperados ook niet eigendom van Heineken? Mee eens dat het beter had gesmaakt haha.
Shit, wat moet dit gaaf zijn geweest. Tikje jaloers hier, maar ik gun het je van harte!
Wat een topweekend heb jij gehad, en hulde voor het verslag. Het is je van harte gegund @meneer!
Als er een mogelijkheid was om op artikel van de maand te stemmen was dit mijn stem geweest. Fantastisch verhaal

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).