Absolute Hammer! Nieuwe BMW M5 krijgt Drift Mode

Auteur: , 70 Reacties

Je dacht dat de nieuwe M5 dankzij AWD een soort saaie Audi RS zou worden? Think again!

M5

De geruchten dat ‘ie zou komen gaan al rond sinds 2011, maar tot op heden bleef het daar bij: een M5 met vierwielaandrijving kwam er niet. Aan het eind van het jaar komt daar nu écht verandering in, tenzij er zich nog een groteske joekel van een plottwist voordoet.

In Genève hebben we immers vastgesteld dat alle auto’s met 600+ pk in 2,9 seconden naar de honderd denderen. Tenzij je een hypercar van de hoogste orde bent, heb je daarvoor echter wel AWD voor nodig. Anders wordt alle power niet efficiënt genoeg naar het asfalt gebracht. Ook BMW moet daar dus aan geloven, om mee te kunnen blijven in de papieren oorlog van acceleratiecijfers.

Audi, dat al sinds jaar en dag haar sportieve modellen uitrust met Quattro, krijgt dus min of meer gelijk. Hoewel de keuze voor hen min of meer logisch was, omdat het alternatief honderden pk’s op de voorwielen loslaten was. Maar dat terzijde. Puristen vinden de switch van BMW echter jammer. Zij loven de intrinsieke karakteristieken en het gevoel dat achterwielaandrijving je geeft.

Mercedes, de derde fabrikant van dikke Duitsers, heeft de keuze die BMW nu maakt al wat eerder gemaakt voor haar AMG-modellen. In Stuttgart lag dat iets minder gevoelig. De Dampfhammers die zij maken zijn ook iets meer gericht op het domineren van de Autobahn dan het lichtvoetige bochtenwerk over secundaire wegen. Desalniettemin introduceerden de Schwaben voor hun nieuwste E63 AMG het begrip 4MATIC+. Het plusje in die naam is nieuw en houd in dat je met een druk op de knop alle power naar slechts de achterwielen kan dirigeren. Sinds de Ford Focus RS heet dat een ‘Drift Mode’.

BMW gaat volgens Autocar hetzelfde kunstje toepassen op de nieuwe M5. Op die manier kan je ook met de nieuwe M5 weer epische drifts neerleggen. BMW-medewerker Hildegard Wortmann is in ieder geval vast enthousiast over de auto.

“You will see in this car where we will take the [M] brand from here. I’ve driven it on track and it’s really special. The engineers have done an excellent job. It’s outrageous.”


Image-Credit: Fotosoepje van de nieuwe M5 uit dit artikel70 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ik heb ook een drift-mode, niets bijzonders dus.
@desjonnies: niet verwarren met de driftig-modus hè :))
@desjonnies: Mijn vriendin ook. Ik snap ook niet wat er nu opeens zo bijzonder aan is.
@desjonnies: ik ook maar nog nooit gebruikt
@focusrs1: Ze zijn allemaal sarcastisch behalve jij! Nee grapje, jij bent ook sarcastisch. Of nee, toch niet! Grapje. Jij bent sarcastisch. En de rest is niet sarcastisch! En jij ook! Niemand is sarcastisch.
@Jochempie: jij maakt ook legomolentjes met hakenkruis?
@jochempie: nope heeft niets met sarcasme te maken – mijn RS heeft een drift-mode maar dus nog nooit gebruikt.
@focusrs1: We weten allemaal dat een Focus RS een driftmodus heeft.
Nou simpel dan toch. Kopen, ducktape over die knop en klaar ben je. En anders zet je effe de slijptol in je voorste aandrijfassen!
@E34M5Touring: ik denk niet dat je die knop ingedrukt hoeft te houden, dat is moeilijk driften met 1 hand
@peterpann3nkoek: Denk dat hij bedoelt dat je hem niet elke x aan hoeft te zetten bij het starten
@e34m5touring: Nee joh. Gewoon zoals al die gekke Chinezen in het casino een pasje tussen de knop drukken.
@viezefreddyw: Vloeiboekje deden ze bij ons :-)
@E34M5Touring: Ha! Zo heb ik een keer mijn spelletje NASCAR op de pc gespeeld. Ik had 100% racelengte ingesteld en ben de 500 gaan rijden. Na 30 rondjes vond ik het welletjes en heb ik de gasknop vastgeplakt, hoefde ik alleen nog maar stuurcorrecties uit te voeren :P
@gulli: Zoals Nascar in het echt dus ook ongeveer gaat ;)
YES! Maar na de uitschakelbare 4-wielaandrijving op de E63 moesten ze ook wel, om de leiding in het segment terug te pakken.
@NeoVeloci: leiding? Mb is beter :P
Het is super grappig dat een auto van ~50k (Focus RS) een begrip geïntroduceerd heeft dat vervolgens op veel meer (en duurdere) auto’s wordt toegepast. Aan het begin werd er een beetje lacherig over het woord ‘drift mode’ gedaan maar nu is het toch maar even een begrip aan het worden. Over 20 jaar schrijft Autoblog dit in een ‘klassieker’ ;)
@dare2think: Zelfde geldt voor LineLock en Burnout modus van de Mustang, dat zie je nu ook steeds meer merken doen.
@E34M5Touring: de m4 heeft ook smokey burnout mode
@mb10: Ja klopt, daar doelde ik oa ook op inderdaad!
Er is maar een Hammer..
@eklasse: en die heeft geen driftmodus nodig!
Kijk, eindelijk word er ook aan mij gedacht.
@dutchdriftking: Jij moet een trucendoos toepassen toch? Ik meen VR6? ;)
@dare2think: haha klopt het gaat meer om mn account naam. Ik heb een driftmodus die sneeuw + handrem heet.
@dutchdriftking: Iedereen in de straat weet toch wel dat je langskomt ;)
@dare2think: Valt mee, ik heb een zeer beschaaft uitlaatje er onder.
Puristen zijn niets meer dan dromers met een wereldbeeld dat gebaseerd is op valse nostalgie.
@laraki:
Aan een E34 of E39 is niets vals, aan bijvoorbeeld het geluid van zo’n hedendaagse M5 daarentegen…
@stijnb: Stond net naast een F10 M5 met performance open pijp. Van mij hoeft het niet harder, je verstaat elkaar niet meer als je er achter staat en hij loopt stationair.
@StijnB: Mee eens. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Over twee a drie generaties zal M5 een elektrisch aandrijving krijgen. Helemaal geen geluid.
Ford denkt bij zichzelf: ‘Remember where you heard it first!’
Maarrrrr, wordt het dan een optie? (AWD), of wordt het standaard?
@lekkaah: ik denk eerlijk gezegd ook dat de m5 in 2 varianten komt met en zonder
@mb10: Denk ik dus ook, scheelt toch gewicht, weet niet of iedereen die extra meuk wil hebben op z’n M5
@lekkaah: het is ook niet voor niets lijkt me dat de m550 x drive er is
@lekkaah: Ik vermoed dat het standaard wordt helaas, ik denk dat de kosten te hoog worden voor het ontwikkelen van hetzelfde Performance model met 2 aandrijflijnen. Daarnaast, de mensen die dit nieuw kopen zijn niet meteen de grootste puristen… Als die er al zijn, kunnen ze ook niet bij een ander terecht voor een full RWD setup.

Ik hoop dat er een aparte RWD uitvoering komt maar ik denk het niet.
@racerx: precies! Dit zijn zeker geen auto’s die alleen door puristen worden gekocht, maar vooral gewoon door mensen die veul geld te besteden hebben
Leuk, weer 100kg zwaarder… sneller ja, leuker, not sure…
Volgens mij heeft de M2, X5M en X6M ook een “drift mode” dat dan weer M Dynamic Mode heet. Mijns inziens niets nieuws dus behalve dan misschien wat meer geoptimaliseerd.
@rick-dos: De M2 is RWD. Die heeft standaard DriftModus. De M235i met X-drive heeft het niet geloof ik. Tenminste, wij hebben het niet op onze. Wel Sport+ maar geen M Dynamic
@e34m5touring: Klopt maar de MDM laat gecontroleerde driften toe. Is net ff iets anders dan ongecontroleerd driften. ;)

Volgens mij, maar dit weet ik niet zeker, is MDM alleen beschikbaar op de “pure” M modellen dan kan het dus inderdaad zo zijn dat de M235i dat niet heeft.

De X5M en X6M hebben het trouwens wel.
@Rick-dos: Ja je bedoelt dat systeem waarbij de TC ‘helpt’ met gecontroleerd driften. Ik vat em. Dat heeft de m235 idd niet. Althans niet op de xdrive modellen.
@e34m5touring: Precies. Die bedoel ik. Nice trouwens dat je een M235i hebt. ;)
@Rick-dos: Ja leuk spul. T’is dan geen echte M maar trekt alsnog flink door. Thanks.
@rick-dos:
Huidige M3/M4 hebben ’t ook, zo’n M Dynamic Mode. Kennelijk een “M dingetje”.
@amghans: Ziet er idd wel naar uit.
@amghans: @rick-dos: oh, MDM dat heeft mijn ouwe E92 m3 al, bedoelen ze dat dan in dit artikel?
@rick-dos:
ze zouden er naast een auto-inparkeer functie ook een auto-drift modus in kunnen gaan bouwen, gewoon voor de mensen die wel willen maar niet kunnen.
@super: Zal me niet verbazen dat over niet al te lange tijd je ook een “track” button hebt. Je hoeft dan alleen naar een circuit te rijden, het knopje in te drukken en vervolgens rijdt de auto autonoom het rondje zo snel mogelijk met jou als passagier. Krijg je nog submenu’s met driften of zonder driften….
@rick-dos:
ja, mooi man, en dan ook nog een volledig autonome modus, waarbij als je zelf nog in je nest ligt te stinken je auto ondertussen al wel druk bezig is coole drifts te maken en de filmpjes automatisch op youtube te zetten.
Lijkt me de betere keus die 4wd. De huidige M5 is nogal nerveus. Met het koppel van die Duitse pk-beulen is 4wd wel wenselijk. En de sprinttijd wordt er ook flink beter van. Lekker Enzo’s eruit trekken met je labrador. Moet toch wel eens leuk zijn.
@berlinetta: Vind je? Ik heb erin gereden maar ik heb mij oprecht verbaasd over de hoeveelheid grip/tractie van dat logge ding (en snelheid, natuurlijk)
@lekkaah: Nou ik heb er niet in gereden, maar ik baseer me op de rijtesten waarin ik veel geslinger zag. Kan best dat het toch anders blijkt te zijn.
@berlinetta: Ik stond er juist van te kijken hoeveel tractie de M5 heeft. Ik kan het me nog herinneren, extra een lege parkeerplaats opgezocht om vanuit stilstand het pedaal te vloeren, maar het gripverlies en ‘dansen’ van de achterkant bleven zo goed als uit.
@henk123456: Maar jij hebt het nu over volgas optrekken vanuit stilstand. Ik doelde meer op vroeg op het gas gaan bij het uitkomen van een bocht. Bij veel filmpjes van M5/6 en ook wel de M4 zie ik veel wiebelende kontjes. Dat kan wellicht ook komen door het showgehalte wat op te krikken uiteraard.
Een mattie van me die had ook drift mode op ze Civic. Gewoon twee McDonny dienbladjes onder ze achterwielen en KABOEM DriftMODE!!!
Nog maar weer eens het bewijs dat Duitsers alles kapot maken wat mooi is/was. wat een [email protected] volk is het toch.
@sracert: De oorlog zit nog diep bij jou he?
@sracert: Ja, want laten we een compleet land en volk vooral definiëren op basis van wat één megalomane gek in het verleden voor elkaar heeft gekregen. Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er in die tijd gebeurd is, en ik geloof ook best dat dat bij de oudere generatie toch wel diep kan zitten, maar Duitsland heeft ons ook genoeg mooie dingen gegeven.
@Edge: was het maar één gek geweest destijds…
@sracert: waar blijft de – functie?
Goed afgekeken bij Mercedes
@mrrallycross: heel dat AMG spul is goed afgekeken bij M-Power.
Mijn GT86 heeft ook drift-mode, maar je moet het dan zelf doen.. lijkt me leuker
Eindelijk, ben erg fan van AWD en vind het jammer dat ze niet al veel eerder alle topmodellen awd meegeven en uitschakelbaar maakten wanneer je wilde driften.
@rick-dos

MDM laat een beetje slip toe, al is dit heel miniem. Om te driften om moet je echt alles uit zetten.

@berlinetta

De huidige M5 is alleen nerveus bij nat weer, mede door de power en 295 sloefen achteraan.
Bij droog zeer stabiel.
@fonny: maar dan ook wel vaak. Als ik bij 140 m’n gas vol intrap, kwispelt de achterzijde duidelijk voelbaar. Ben ik niet altijd blij mee.
Zie ’s avonds in bed toch wel eens zo’n YouTube filmpje voor m’n geestesoog waarbij iemand z’n exoot aan barrels rijdt door volgas-overstuur
@fonny: en hij komt bij nat weer natuurlijk écht niet van z’n plaats af vanuit stilstand. Kortom: ik begrijp volkomen waarom ze de M5 en straks de M8 uitsluitend met 4 wiel aandrijving gaan leveren. Jammer alleen dat daarvoor de DCT gaat sneuvelen: die harde schakelklappen (indien gewenst) zijn af en toe zooo lekker

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).