Alpine A110: rijtest en video

Auteur: , 103 Reacties

We hebben er best een poosje op moeten wachten en de verwachtingen zijn hooggespannen. We rijden met de nieuwe Alpine A110.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

In 1955 besluit een Renaultdealer in Dieppe (Frankrijk) met Renault-onderdelen kleine, lichte auto’s te gaan bouwen. Gewoon, voor z’n eigen plezier. Die man heet Jean Rédelé en hij houdt van het rijden op bergweggetjes in de Alpen. Daarom noemt hij zijn merk Alpine en hij blijkt succesvol. Midden jaren ’70 staan er verschillende rallytitels op naam van zijn merk en met name zijn succesvolste auto: de A110. Het recept: een laag gewicht, power en wendbaarheid. Na de jaren ’70 gaat het mis als die basiselementen langzaam maar zeker overboord worden gegooid met zwaardere auto’s als de A310 en A610. Het merk Alpine raakt in winterslaap, midden jaren ’90 eindigt de productie.

Alpine A110 rijtest en video

Het merk gaat nooit echt failliet, maar nu wekt Renault het weer tot leven. Onder eigen vlag overigens, het wordt namelijk geen labeltje van Renault, maar een zelfstandig merk dat gebruik kan maken van spullen van Renault maar vooral zélf dingen zal moeten ontwikkelen. De focus voor het eerste project ligt op dezelfde eigenschappen als die uit de hoogtijdagen van het oude Alpine: lichtgewicht, wendbaarheid en prestaties. En bovendien krijgen de ontwikkelaars de missie mee een dagelijks bruikbare auto te maken, dus geen Lotus-achtige hardcore racers.

Alpine A110 rijtest en video

En zo ontstaat het idee voor de nieuwe Alpine A110. In juni 2015 maken we kennis met de reïncarnatie van Alpine, in de vorm van de Celebration Concept. Een overduidelijke moderne knipoog naar de succesvolste dagen van het merk. Begin 2016 wordt Renault-baas (en Nederlander) Michael van der Sande aangesteld als Managing Director. De naam wordt bekend gemaakt: ook op de nieuwe Alpine zal het label A110 op de kont prijken. En nu staan we voor het laatste pre-productiemodel dat we zullen zien, voordat over een paar weken de productielijnen worden opgestart. In Dieppe, waar het allemaal begon.

Alpine A110 rijtest en video

Wat er voor ons staat? Een auto met een leeggewicht van 1080 kg. Tenminste, als je straks de optielijst onberoerd laat. De auto die wij gaan rijden is iets zwaarder dan 1100 kilogram, nog steeds niet heel zwaar. Hoe dat is bereikt? Maar liefst 96% van de carrosserie is aluminium, die niet gelast maar gelijmd is om gewicht te besparen. Het zelf ontwikkelde chassis? Aluminium. De middenconsole? Slechts 2,8 kilogram inclusief alle knopjes en bedrading. De stoel? 13,1 kilogram schoon aan de haak, dankzij de mensen van Sabelt. Ter vergelijking: bij andere merken weegt een vergelijkbare sportstoel al snel 25 kilogram. De stereoinstallatie is in samenwerking met audiomerk Focal tot stand gekomen, waarbij de speakers deels uit linnen zijn opgetrokken, ook weer om grammetjes te dumpen.

Alpine A110 rijtest en video

Alpine wilde geen spoiler, om de lijn van de klassieke A110 in stand te houden. Een elektrisch opkomende spoiler op snelheid zou bovendien weer extra techniek en motoren met zich meebrengen. En ze haten kilo’s bij Alpine, dus ook dat was geen optie. De oplossing: een vlakke bodem en een flinke diffuser zorgen ervoor dat je ook bij 250 kilometer per uur nog niet opstijgt. Kortom: overal waar mogelijk is gewicht bespaard.

Alpine A110 rijtest en video

En dan zou je verwachten tegen lasnaden en kaal staal aan te moeten kijken in de cockpit, maar daar heeft Alpine ook geen concessies gedaan. De dagelijkse bruikbaarheid en een prettige ervaring voor de inzittenden mocht niet verloren gaan. Daarbij vertelt Michael van der Sande tijdens zijn presentatie trots dat alle materialen die we zien, echt zijn. Echt aluminium, echt leer, echt carbon. Het geheel voelt volwassen en bijzonder hoogwaardig. Bovendien kunnen ook lange mensen prima plaatsnemen in de Alpine. Nu ben ik zelf niet lang, maar in deze video kan je zien dat zowel Van der Sande als 3 meter 15 lange collega @Wouter prima in de Alpine A110 passen. De herkenbare Renault-elementen zijn overigens tot een minimum beperkt. Veel verder dan de bediening van de airco komen we eigenlijk niet. Het belangrijkste: het stuur. Dat ziet er niet alleen briljant uit, het ligt ook goed in de hand. En er zit een knopje op met de tekst “Sport”.

Tenzij we onder de kap zouden gaan kijken. Daar vinden we namelijk het brand spanking new Mégane R.S. blok van moederconcern Renault. Het is een 1.8 turbo met 252 pk en 320 Nm koppel. Die maakt het ontwikkeltarget van 4,5 seconden naar 100 waar en slingert je indien gewenst naar een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Overigens heeft het blok in de Mégane R.S. al hogere output, dus reken maar dat er nog krachtigere versies komen van de A110.

In tegenstelling tot zijn verre voorvader, ligt het blok bij deze A110 voor de achteras, ipv achter de achteras. Dit levert een neutraler weggedrag op maar kost wel ruimte achter de voorstoelen. De versnellingsbak is overigens een specifiek ontwikkelde Getrag DCT bak met 7 versnellingen, waarvan alleen de behuizing gedeeld wordt met Renault. De internals zijn echter volledig anders, met relatief korte overbrengingen. Tijd om dat eens uit te proberen.

Alpine A110 rijtest en video

Bij het starten van de motor valt zelfs in comfortstand meteen het lekkere brobbelende geluid op. Alpine heeft gebruik gemaakt van een Soundpipe die geluid van de motorruimte naar de cabine stuurt. Er zijn drie rijmodi, waarbij in de stand Sport wat meer uitlaatgeluid (en -plofjes) in het spel komen. Ook wordt de besturing dan wat zwaarder en de schakelmomenten korter. Die stand kies je met de “Sport”-knop op het stuur. De derde stand is Track, waarin je tot 30% sliphoek mag hebben van de elektronica. Bovendien worden de schakelmomenten en gasrespons nog iets sportiever. Deze schakel je in door dezelfde “Sport”-knop langer ingedrukt te houden.

Wat niet verandert, is de demping. Die is van zichzelf niet kneiterhard, sterker nog, het neigt naar comfortabel voor een auto in dit segment. Maar daar staat tegenover dat zowel voor als achter dubbele wishbones gebruikt zijn voor de ophanging. Iets wat normaal gesproken meer voor de duurdere sportauto’s is weggelegd, maar het betekent dat je banden beter in contact met het wegdek blijven. Wel zo prettig. Het levert ook een goede mix op tussen comfort en sportiviteit. Alpine heeft het zich niet makkelijk gemaakt en laat ons over slecht, smal asfalt de heuvelachtige omgeving van Marseille verkennen. Het wordt geen moment onaangenaam in de cabine en dat is lovenswaardig voor een auto zonder variabele demping.

Alpine A110 rijtest en video

De eerste kilometers gebruiken we om de Alpine rustig een beetje te leren kennen. Twee zaken die negatief opvallen zijn de bediening van het infotainmentscherm en het zicht naar achteren. De achterruit is vergelijkbaar met een brievenbus qua zicht. Wat betreft het infotainment: het scherm is te klein, de bedieningselementen op het scherm zijn te klein en de graphics zijn alles behalve sexy. Bovendien is de menustructuur een beetje onoverzichtelijk. Wel zijn er leuke zaken in weggestopt zoals laptimers, sprinttijdmeters, G-kracht-meters en vermogensgrafiekjes. Dit systeem was duidelijk niet de prioriteit van de ontwikkelaars. Het voelt bijna alsof men op het laatste moment ontdekte dat er nog infotainment in moest, maar eerlijk is eerlijk: het laatste waar ik naar uitkeek was het infotainmentsysteem, het moet om rijden gaan bij deze auto.

De stoelen lijken op het eerste oog heel krap, maar ze pakken je goed vast, gunnen je een lekker lage zitpositie en je voelt je verbonden met de hele auto. De besturing is precies, misschien een tikkeltje licht als je niet in de Sport- of Trackmodus rijdt, maar ergens past dat ook wel weer bij het wendbare en lichtvoetige karakter van deze A110. Trap je het gas in dan gaat het ding vlot door z’n versnellingen. Dat resulteert erin dat ik de eerste paar bochten soms net een versnelling te ver terugschakel, maar na een paar keer ben ik eraan gewend dat ik harder de bocht in kan en in een versnelling hoger dan ik de eerste paar keren vermoedde. Na een halfuurtje stevig doorvegen zijn de Alpine en ik dikke vrienden.

Alpine A110 rijtest en video

Dat is deels te danken aan het feit dat de Alpine een auto is die ontwikkeld is voor plezier op de openbare weg, en niet als tracktool. De auto heeft bijvoorbeeld geen mechanisch sper, omdat dat ook weer gewicht zou toevoegen. In plaats daarvan wordt de sperwerking gesimuleerd met remingrepen. Met Torque Vectoring wordt je bochten als het ware in geremd, waarbij je echt geen greintje onderstuur zult tegenkomen. Je stuurt gewoon in, en de auto is neutraal tot je voelt dat de kont begint te werken. Bij sommige middenmotor-auto’s zul je dan héél snel moeten handelen om te voorkomen dat je met snap-oversteer achterstevoren in de berm landt, maar bij de Alpine is het allemaal wat vriendelijker, wat minder agressief, eigenlijk bijna kinderlijk eenvoudig om met de balans te spelen en de grenzen van de grip te vinden.

Nu kan ik de vergelijking gaan maken met alle mogelijke concurrenten. Ik kan de Lotus Elise erbij pakken of de Alfa Romeo 4C, of aan de andere kant van het spectrum: de BMW 240i of de Audi TTS. Maar ik ga de auto erbij pakken die ik zelf het beste acht in dit segment met vergelijkbare prestaties, die bijna exact hetzelfde is qua layout en die ik bovendien het liefst zou hebben: de Porsche Cayman.

De Porsche Cayman is goed in heel veel dingen. Is iets duurder, maar voelt ook iets hoogwaardiger en volwassener, eerlijk is eerlijk. Máár dat verschil is niet enorm, sterker nog, de Alpine komt bijzonder dichtbij. Belangrijker: in zijn weggedrag is de Cayman fantastisch scherp en leuk, maar een beetje listig op de limiet. Een eigenschap die veel auto’s met middenmotor hebben en zo ook de Cayman, maar de Alpine A110 is dat in veel mindere mate.

Alpine A110 rijtest en video

Sterker nog, het is een heel goed handelbare auto en dat is te danken aan een paar dingen. Ten eerste het lage gewicht en het relatief zachte onderstel. Ten tweede voelt de besturing communicatief, scherp en precies. Het is een elektrisch bekrachtigde unit, maar één van de betere in zijn soort. Als derde zijn er sublieme hulpsystemen aan boord. In Trackmodus mag je best een beetje dwars, maar als het te gek wordt zijn de ingrepen zó subtiel, dat hij zaken voor je oplost zonder dat je het zelf doorhebt. Een beetje power van dat doorspinnende achterwiel, een klein remingreepje om de boel rustig in lijn te krijgen, maar geen keiharde remingrepen of ignition-cuts. Om in Franse termen te blijven: chapeau Alpine, chapeau.

Het enige wat ik wel moet opmerken over het rijden is dat de Brembo remmen na een paar keer een stukje (steile) bergweg op en neer te knallen voor de cameraman, wel bijzonder goed te ruiken waren. Waarschijnlijk mede door de Torque Vectoring, die continue zijn werk blijft doen, waardoor de achterremmen waarschijnlijk weinig tijd hadden om echt af te koelen. Ik kan me voorstellen dat je, mocht je het circuit op willen met je Alpine voor meer dan een paar rondjes achter elkaar, problemen kunt krijgen met de achterremmen. Maar ook hier geldt dat ik waarschijnlijk vooral probeer om iets te vinden om de Alpine iets minder leuk te gaan vinden. Want mensen, wat is dit een heerlijke auto. En wat word ik er hebberig van.

Alpine A110 rijtest en video

Bijna zou ik zeggen dat het gelukkig nog even duurt voordat ik er één zou kunnen bestellen. De eerste 1955 stuks getiteld “première edition” gaan eind dit jaar in productie en zullen half 2018 uitgeleverd zijn. Dan pas gaat de “standaard” A110 in productie, die in twee afwerkingslevels verkrijgbaar zal zijn: de “Pure” is basic, heeft de lichtgewicht stoelen zonder verstelmogelijkheden (anders dan voor- en achteruit) en zal waarschijnlijk iets minder dan €65.000 euro gaan kosten. De tweede heet “Legende” en krijgt meervoudig verstelbare stoelen en wat andere luxe snufjes. Die uitvoering zal vergelijkbaar of iets duurder zijn dan de Première Edition, die weg mocht voor €66.500 euro. Wil je er één (en dat zou ik me goed kunnen voorstellen) dan kun je terecht bij twee verkooppunten in Nederland. Er komt een Alpine showroom bij Stam in Soestdijk en Munsterhuis in Hengelo. Afhankelijk van het succes van de A110 komen daar later extra verkooppunten bij.

Er zijn een paar mensen die me inmiddels gevraagd hebben of ik (als Porsche-fanboy) zou kiezen voor een Porsche Cayman of een Alpine A110. Dat is een beetje als vragen of je liever op date gaat met Heidi Klum of Alizée. Die poster van Heidi Klum hangt misschien al jaren aan de muur, maar toen zag je Alizée in die videoclip en dat was toch wel een frisse verschijning. Gelukkig zit ik niet in de luxepositie dat ik een slordige €70.000 euro stuk kan slaan op een auto. Want als dat wél zo was zou het wel eens kunnen gaan voelen als vreemdgaan. Filmpje!103 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik zou toch voor dezelfde prijs voor de Porsche gaan.
@dijan: Is niet dezelfde prijs
@babybenz: 69000 euro afgeleverde prijs voor de 300 pk met handbak.
@dijan:
71000 kaal en dat is bij Porsche ook echt kaal.
Nu sta je bekend als VAG fanboy maar hou je vergelijking een beetje zuiver, zo behoudt je nog een beetje geloofwaardigheid.
Deze Alpine is full-options, daar komen alleen nog goedkopere varianten van.
@jdeboer: Ik heb liever een kale Porsche dan een Franse auto .
@599gto: Iedereen met een beetje technische kennis en ervaring zou voor deze keuze gaan. En ik weet dat ik nu heel veel autoblog kantoorpikkies op m’n hals haal…
@599gto: Zo…dat is best onwetend. Bewijst alleen maar dat je er nooit een gereden hebt.
@SimonMc: Want een Franse auto rijd beter dan een Porsche? Even realistisch blijven aub..
@oemplus: Inderdaad. Even realistisch blijven. Er zijn genoeg slecht rijdende Porsches geweesr en genoeg fantastische Franse auto’s.

Het zijn wel even de jongens van Renault Sport die een sportwagen met middenmotor hebben ontwikkeld. Kijk naar de Renault Sport modellen van de afgelopen vijftien jaar. Die Fransen zijn belachelijk goed in het maken van fijne rijdersauto’s.
@jdeboer: Niet waar ,kijk maar goed b.v bij Autoweek kostprijs incl afleverkosten 69000 euro . Daarbij komt ook nog dat je dan 300 pk hebt . En niet zo neerbuigend doen ,dat is totaal overbodig . Jij mag je voorkeuren hebben ,maar ik ook .
@dijan: he 300pk! 19% meer vermogen! En 25% zwaarder ook, betere kiloprijs!
@dijan:
Tja, autoweek zit er wel vaker naast.
Vind je het heel erg dat ik liever de Porsche site als betrouwbare bron gebruik?
Op Autoweek mag de hier allang verbannen @bofkont dagelijks 100 onzin poststukken plaatsen.
Een beetje zoals oemplus hier ongestraft alles mag bashen wat Frans is, ook zo’n 12 jarige droeftoeter die je onmogelijk serieus kan nemen.
@jdeboer: Ik bash niet alles wat Frans is, wel veel, niet alles :) Ik wil jullie alleen even uit de droom helpen dat Franse auto’s superieur zijn ;)
@jdeboer: Denk dat jij ,als allesweter er ook wel eens langs zit . Ik vind je commentaar op sommige erg arrogant . Misschien schoolmeester? En mijn voorkeur voor een merk ,komt van ervaring met meerdere merken .
@dijan: Yep met 70.000 euro ” wird es immer ein Porsche”.
Fransen kunnen en mogen alleen maar kleine stadsautootjes maken.
@dijan:

Worden niet verkocht ..
Zijn huurauto’s ..
Deze auto ziet er goed uit en vooral dat interieur vind ik goed gelukt. Al het overbodige eruit geflikkerd, maar het ziet er toch nog luxe uit. Knap gedaan.

Maar deze of een van zijn concurrenten? Lastige keuze. De Lotus zou voor mij sowieso al afvallen, omdat ik die niet echt mooi vind. Bovendien vind ik Lotus altijd erg goedkoop ogen. De 4C vind ik qua uiterlijk wel het speciaalst, maar het interieur vind ik dan weer niet fraai. Daarnaast lees ik ook niet alleen maar positieve verhalen over de 4C. En de Porsche? Dat is altijd een goede keuze. Vind ik wellicht ook de mooiste, maar gezien het verhaal van Casper kan de Alpine zomaar eens de leukste van het stel zijn.
Leuke auto…

Double wishbone…zat ook op een accord 25 jaar geleden voor de helft van het geld…zo bijzonder is dat niet…
Dat gedoe en gezeik met die “infotainment-systemen” ook altijd. Vooral als je achter een staat bij het stoplicht, staat al seconden op groen maar men is bezig met instellen van die troep. Lekker ook dat je tijdens het rijden überhaupt aan die dingen mag tiptoetsen. Levensgevaarlijk die dingen en verbieden!. Kan je gewoon lekker je peuk opsteken, gaat lekker snel.
De originele A110 is zonder twijfel een van mijn droomauto’s, dus dit vind ik fantastisch. Net als de 4C zou ik dit altijd boven een Boxster/Cayman kiezen.
@kapiteinaudi: Ah u houdt van sleutelen ;)
@airc: ze kosten 100K dan vind ik hem ook mooi om te hebben.
Wat een leuke sport-auto. Top voor op de Franse binnenwegen, lekker comfortabel en bloedsnel. Vergeet dat maar met een Deutscher.
Ik kan echt niet wennen aan die achterkant. Voor de rest een hele leuke auto!
Die retro design elementjen zijn er nogal krampachtig ingepropt, het geheel heeft daardoor een beetje rare proporties.
Interieur is wel prachtig.
@harrie: Het is idd een retro model ondanks Casper dat ontkend btw :))
Ha, mijn kar heeft ook (nog) dubbele wish-bones en ouderwetse V6.
@sracert: Mijne heeft quattro wishbones en een w12
@lekkaah: de mijne turboflaps
@lekkaah: ik heb snelle racevonkjes en alluhz MHR
@lekkaah: De oude beestjes zijn zo slecht nog niet
Ik vind de 4C net wat geiler aan de buitenkant (wat voor mij toch wel meetelt) maar verder lijkt de A110 gewoon de betere auto. En het interieur is volgens mij ook veel beter uitgedacht (hoewel het infotainment systeem best een draak lijkt te zijn. Goed, dat van de Alfa is helemaal rampzalig).
Ah geef mij maar een cayman!
@amersfoorter: Maakt niet uit welke Porsche als ie maar 70K kost :)
Echt een tof ding! Ik vind hem mooier dan een 4C.
@e34m5touring: Dat is waar de 4C klopt niet qua verhouding en is te breed om mee hard te rijden je moet steeds uitwijken en afremmen. De 8C klopt wel maar die kost belachelijk veel geld.
@e34m5touring: Veeeel mooier indeed alles klopt itt de 4C is een vreemd lelijk ontwerp.
Leuk dat ze de spoiler eraf gelaten hebben.maar dat is in mijn optiek nou juist wat hij mist aan de achterkant. Het design gaat na de B-pilaar als een soort nachtkaars uit. Dat vind ik erg jammer. Terwijl het origineel dat toch veel minder heeft. Ben groot fan van Alpine, hoop echt dat ze het gaan maken met dit ding, en ik hoop ook dat ze met een 300PK versie komen.
Dat moet wel de dikste rand om een scherm zijn die we ooit gezien hebben. Een Mercedes C-klasse is er jaloers op.
@mashell: en het kost ook echt maar een paar euro meer per auto om er een scherm met hogere beeld-per-oppervlakte in te stoppen. Zo jammer anno 2017
@gregorius: het was gewoon nog niet klaar vermoed ik. Zal onderdeel van een update uitmaken.
Hahahaha, Heidi Klum (Duits, 44) vergelijken met Alizée (Frans, 33), classic analogie!
@henk_he: Seal heeft haar uitgewoond
@henk_he: Miss Piggy vs la femme fatale; Duitse vrouwen en mooi, is een contradictio in terminis… oké d’r zijn (zelden) uitzonderingen
“Alpine wilde geen spoiler, om de lijn van de klassieke A110 in stand te houden. Een elektrisch opkomende spoiler op snelheid zou bovendien weer extra techniek en motoren met zich meebrengen”

Ik ben fan.
@jorden: Ik ook maar 70K is hij niet waard
@jorden: Ze zijn er iig zelf ook achter dat je beter geen extra techniek en motoren in een Renault moet maken ivm de bijkomende storingen..
@oemplus:
Bla bla bash bash, zo als al je reacties als het niet over een VAG product gaat.
Het zal je reden van bestaan maar zijn, best sneu eigenlijk.
Een klassiek design in een nieuw jasje. Kijk, het lukt dus wel! Ik vind dit echt een geweldige wagen. Prachtig ding!
@viezefreddyw: Retro noemt men dat maar niet volgens Casper :))
@RobUSA: wou al zeggen, als iets retro is, is het de a110 wel. Wel goed gelukt imo
Geef dat ding gewoon Chrome bumpers😉
@steelfighter: te zwaar!
Zo retro vind ik ‘m anders niet hoor.

Hooguit dat infotainment systeem dan.
Cool ding!

Juist omdat het niet zo’n machobak is, maar gewoon een schattig klein sportwagentje, waar je mss nog wel meer lol mee kan hebben dan met een hele dikke hypercar.
Misschien klein detail, de Megane rs deelt alleen het onderblok met de motor uit de Alpine. Kop in de Megane is nieuw ontwikkeld (met hulp van de F1 afdeling)
@melcon: Zonder Renault techniek vroegen ze met hun winstmarges 140K voor de wagen
Ja, prachtig hoor. Mooi evenwichtig design. Dankzij de retro-styling natuurlijk. Misschien wel iets té retro.

Samen met de FIAT 124 (ook al retrotastisch) by far de leukste sportauto van dit moment.
@rob: Retro klopt …Casper ??
@CasperH: Hoe zit het met de binnenruimte? Is die ruim genoeg voor de lange Nederlander van laten we zeggen 1,90m?

Oh, en hebben jullie er wel eens over gedacht om een gallery met high res afbeeldingen aan de site toe te voegen? Bij vrijwel elke rijtest zitten prachtige foto’s die absoluut niet zouden misstaan als wallpaper.

En verder: Heerlijke wagen, en geweldig om te lezen, zien en horen dat het zo’n goed doordacht ding is. Als ik in deze prijsklasse mocht shoppen zou ik waarschijnlijk toch wel voor de Alpine gaan
@edge: zowel eindverantwoordelijke ontwerper Van den Acker als CEO Michael van der Sande zijn 1.90+ Nederlanders ;)
Leuk filmpje hoor, maar pas bij 8:40 hoor je pas iets over het rijden… De rest is allemaal theorie en ‘hij rijdt lekker’.
Oh, jammer dat ie ook weer exact hetzelfde klinkt als alle turbogeblazen motor: scheetjes bij het schakelen. Maar is volgens AB-lezers ‘beleving’ ofzo :)
@stfu: Klopt helemaal! Ik ben niet tegen elektrisch rijden. Bij 95% van de auto’s zal het voor een verbetering zorgen. Niemand wil met een driecilinder diesel op pad. Of een viercilinder in een grote limo. Dan is elektriek een VEEL betere optie.

Maar bij specifiekmdeze auto hoort een compacte turbomotor. Licht, potig en compact. Als je hier een elektromotor inlegt plus de nodige accu’s, wordt de auto veel te zwaar en log. Net als bij de Tesla Roadster. In vergelijking met de Elise (wat het gewoon was), lag het gewicht veel te hoog waardoor een groot gedeelte van de beleving naar de knoppen ging.

Dus ja, een viercilinder turbo met DCT lijkt voor dit type auto een uitstekende combinatie. Waarschijnlijk de reden dat Porsche, Alfa en Alpine dat recept toepassen.
Echt jammer dat ze geen ouderwetse veeeeeeel duurdere klokken hebben ..

Die cheap ass computer schermpjes zijn zoooooo Porsche ..
@lincoln: Mooi setje Veglia’s zoals het origineel.
@e34m5touring:
Ja! Dat had het geheel wel afgemaakt. Ding is toch al zo retro als het maar kan…
https://i.pinimg.com/736x/04/1f/94/041f948ec4c237411d3a05c3b8499a62–fur-alpine-renault.jpg
@rob: Ja, prachtig toch zo!
@rob:

Kan je 3 maanden een Porsche voor huren ..
Om vervolgens met lege handen te staan ..
@rob: Wisselgeld ;-)
@e34m5touring:
Hehehe, als je ziet waar klassieke A110tjes voor weggaan zul je denken van wel ;-)
Maar ik blijf met altijd vergissen in de prijzen van auto instrumenten. Zo kwam mijn ouwe man laatst apetrots uit zijn hobbykamer, met een klein elektrisch VDO klokje. Voor een Mercedes 230SL. Klokje was in een ‘wie niet waagt, wie niet wint’-staat en hij had hem weer werkend gekregen.
Blijken die kleine kloten klokjes doodleuk voor dik 400 euro aangeboden te worden! Gewoon eenvoudige elektrische klokjes…. Tis wat ;-)
@rob: Ikj weet het. Ik loop bij shows ook altijd even langs de onderdelenmarkt. Vind ik leuk. Soms zie je wel eens een mooie grille oid, geinag voor weinag. Heb ook wel eens met een klokkenwinkel in de handen gestaan, moest gewoon 1500,- opbrengen…. Maar gauw weer teruggelegd.
Nou eerlijk gezegd is de oude Alpine ontzettend mooi en deze nieuwe is dat gewoon niet! En de Alfa 4C is dan 3 jaar oud, maar nog steeds vooruitstrevender dan de nieuwe Alpine.
Wat een geblaat onder de reaguurders dat dit geen €70k waard zou zijn. Ik heb ‘m nog niet in het echt kunnen bewonderen, nog niet de materialen kunnen betasten, laat staan kunnen beoordelen op de rij kwaliteiten. En de betrouwbaarheid of restwaarde kan je zelfs met koffiedikkijken nog niks over zeggen.
@Original_Arnoud: betasten?
Dit is echt een auto die ik wil hebben. Ondanks dat ik ook liefhebber van Porsche ben. Kan het nu niet nieuw betalen en bovendien heb ik al een tweede auto die alleen maar stof staat te vangen in de garage, dus het zal voorlopig niet gebeuren. Zou er wel graag een keer in rijden om te voelen of de lovende kritieken terecht zijn.

Off topic: film kijken met de app op iPhone is echt een drama. Laadtijd, beeld stil terwijl geluiu door gaat, interface en niet schermvullend te krijgen om maar eens wat te noemen.
@stephane8200:

De enige auto die ik zonder met me ogen te knipperen zo nieuw zou kopen ..
Geen getjenk met proefritjes ofzo ..
Gewoon kopen en hebben ..
@lincoln: ik zou het wel aandurven zoals je het zegt. Proefrit nu is meer om mijzelf gek te maken en het nog meer te willen ;)
@stephane8200: dus ff kijken via YouTube, ging perfect
@doublechevron65: ik zal me eens op Autoblog abonneren. Kan ik op de Apple TV kijken.
De grootste fout die je kunt maken is je nieuwe A 110 naast een oude parkeren.
Man, O man wat is het dan ineens een groot en lelijk ding.
De hele charme van de echte Alpine is verdwenen en dat proberen ze krampachtig te verbloemen door de binnenkant van de deuren er uit te laten zien als die van een echte A 110 evenals die gecapitonneerde bekleding, deez is bedoeld voor mensen die hem toen niet konden betalen en nu wel en een soort van retro-good feel gevoel willen hebben.
@desjonnies: Retro klopt ..Casper ??
Ik vind hem mooi. De achterkant doet me wat Audi-achtig aan, maar gelukkig is dat een detail waar ik bij Audi het minste problemen mee heb…
Binnen een tiental jaar een goed occasietje zoeken of zo.
Puur, puurst… gewoon mooi dat dit project eindelijk in de praktijk is omgezet
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@rrvliet:
Een A 110 heeft nooit een achterbank gehad maar wel een achterbak.(je)
@desjonnies: Verdomd, gewoon goed dus. Wat een auto he?! Jammer (maar niet onlogisch) dat hij richting de 70.000 gaat. Zoiets voor s2000 / z4 geld zou zo mooi zijn.
Superleuk omdat:
– Echt licht en toch comfortabel met een mooi interieur (itt Lotus)
– Alu koets = mooie tech voor de prijs
– Zal altijd zeldzaam blijven
– Het is géén Porsche

Maar vooral: moet heerlijk rijden
Helemaal eens met je comment, @original_arnoud.

Sommige reageerders hebben iets te veel azijn, sorry vinaigrette, gedronken. Omdat het Frans is, zou het niet goed zijn? Alpine / Renault Sport staan er toch wel om bekend leuke auto’s te kunnen bouwen.

Op de foto’s was ik nooit zo kapot van de nieuwe A110. Heb m van de zomer al in Dieppe zien rijden en vond het toch ineens wel echt een gaaf ding. Ik hoop dat het een succes wordt. Maar niet te groot. Net een positieve business case, maar niet zo’n succes dat je m op iedere hoek van de straat (in de PC of t Gooi) gaat zien.
@casperh: -edit: check-
@galgootje: zoals @rrvliet ook al zei.
Ik heb er bij de autosalon van Geneve even in gezeten, dat voelde prima aan (in een 4C kun je nauwelijks behoorlijk instappen), het is een prachtige retro uitvoering van de oude, zeer intrigerende, Alpine A110 die de Rallye van Monte Carlo nog 2 x heeft gewonnen (en daar waren ook veel van die vreselijk ordinaire volkswagen/porsches 911 bij). Het interieur ziet er prima uit, de middenconsole is waarschijnlijk van dezelfde leverancier als Ferrari. Vooral de achterkant is prachtig.
Kortom ik sta nu op de wachtlijst, mocht het niet lukken dan wacht ik wel voor de versies met meer pk.
@grandmasterb: Retro klopt .. Casper ?? OK laatste keer. :))
@robusa: ik hoop het. Natuurlijk is het geïnspireerd op het ontwerp van vroeger, maar ik vind het niet zo’n moeilijk gezocht retro-ontwerp als bijvoorbeeld een Fiat 500.
Fantastische wagen, maar de bagageruimte zou mij tegenhouden. Op deze manier is een weekendje weg een uitdaging. Ben ik de enige die het motorgeluid niet fantastisch vindt?
Ik heb Cayman gereden – geweldige auto – en nu 997 GTS als ww-auto. Ik ben een gezegend mens in de A4-file. Maar wat een mooie auto vind ik dit! Als Casper er enthousiast over is als Porsche-fan, dan hebbik er wel vertrouwen in dat ie de Caymankwaliteit benadert. Echt een hebbeding die Alpine!
Nee, niemand? Okay, dan pak ik de 100ste comment.
Wat een leuke auto! Toen ik de voorkant zag bekroop me eerst een ‘hallo Toyota Celica T200’ maar, wauw, wat leuk dat er een mooi alternatief is voor de Duitsers.
Veel leukere auto dan ik op het eerste gezicht dacht! Mooi ook dat ze zo sterk op gewichtsbesparing waren gefocust. Knap om zo’n auto onder of net rond de 1.100 kg te krijgen.
https://www.google.nl/amp/s/jalopnik.com/chris-harris-and-eddie-jordan-fled-alpine-a110-fire-dur-1822693776/amp

Ik had de tip ook via jullie mail verzonden. Misschien niet aangekomen. Maar de Alpine kan iig goed fikken. Hij heeft echt supercar trekjes. Gelukkig zijn Chris Harris en Eddie Jordan veilig uit de auto gekomen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).