Amerika klaagt Volkswagen aan om dieselgate [updated]

Auteur: , 58 Reacties

De dag die je wist dat zou komen.

'Murica

Lang verwacht en nu dan ook echt gebeurd: het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Volkswagen AG aan voor het rommelen met de software van 600.000 auto’s, waardoor de werkelijke emissies veel groter waren dan wanneer de auto’s onder gecontroleerde omstandigheden werden getest. Sjoemelsoftware dus, om het zo populaire woord er nog maar eens in te gooien.

Blijkbaar heeft het ministerie van Justitie momenteel al voldoende aanknopingspunten om een zaak te beginnen, al moet uitgebreid onderzoek de exacte omvang van het schandaal vast stellen. De schatting is dat er zo’n 600.000 sjoemeldiesels in de Verengide Staten zijn verkocht. Volkswagen heeft momenteel zo’n 6.5 miljard euro opzij gezet voor mogelijk boetes, maar dat zou zomaar eens niet toereikend kunnen blijken. Dit soort boetes kunnen zomaar oplopen tot vele duizenden dollars per verkochte auto of zelfs de verkoopwaarde van de auto overstijgen. Wie weet heeft Amerika over een paar jaar het beste spoornetwerk ter wereld… VAG kan haar borst in ieder geval gaan nat maken.

Update: Persbureau Reuters gooit er een theoretische berekening tegenaan: in totaal kan de Amerikaanse boete oplopen tot 90 miljard (!) dollar. Dat is meer dan het VAG-concern momenteel waard is op de beurs. Wordt vervolgd..58 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ach , ze kunnen nog altijd fietsen gaan maken….
@norge: Of nog meer braadworsten
@norge: ze hebben nog wel ergens een schuur vol liggen denk ik
@mrrallycross: trein vol in Polen.
@norge: Moeten ze effe een een-tweetje met Pon doen, die is al eigenaar van Gazelle en Union.
@norge: Vast…

En dan sta je iedere keer langs de kant van het fietspad met een gebroken ketting…
@moveyourmind: en olie lekkage aan de remmen.
@dirkiii: Ik hoop dat je in de gate hebt dat bij ieder rollend voertuig olie overal te vinden is behalve bij de remmen?!
@swid: Nooit een lekke keerring gehad aan een remklauw zeker…
Remmen in een auto gaan hydraulisch, dus met remOLIE
@swid: unieke auto heb je dan
We’ll sue them for…

100 million billion dollars!
@agera: of geef ze allemaal de kever
Krijgen wij er dan eentje terug?
*oh neu.. Don’t mention ste wor! *
@w0o0dy: @norge natürlich
Ja want het land heeft voor miljarden geleden natuurlijk…
Elke VW op de weg in Murica betekent een benzine slurpend Amerikaans misbaksel minder. Om over die diesel pickups daar nog maar te zwijgen.
Niet dat ik het gesjoemel van VW goedpraat overigens, maar met een paar miljard van VW je eigen begrotingstekort proberen op te lossen verhelpt dit sjoemelpeoblewm niet.
@trustmeiamanengineer: laat ik ook voorop stellen dat VAG dom is geweest om dit te doen. Maar ik loop niet vooraan met een anti-VAG vlag in mijn hand te juichen. Maar de hypocretie van de Amerikanen is natuurlijk om te lachen. Die VAG-jes zijn nog altijd 1000x zuiniger dan die trucks waar ze in Amerika mee rijden. Sta toch liever voor het voetgangersstoplicht te wachten naast een 2.0 tdi dan naast een 1500 ram (ik heb het hier over de uitlaatgassen, wat je mooi vind is niet aan mij).

Toen ik dat bericht las dat een 1 of andere pick-up de uitstootnorm met vlag en wimpel had gehaald moest ik toch wel grinniken. Want dat de uitstoot ongeveer 386x zo hoog was dan een dieseltje van VW boeit ze niet. Ach, het blijft Murica….
@87sandyd: ben ik het toch niet helemaal mee eens. True, er zit een deel hypocrytie in. Maar de Amerikanen kiezen voor een anti nox beleid tov het Europese anti co2 beleid. En ik sta liever achter een ram die co2 uitspuwt dan een VW diesel die kankerverwekkend nox uitspuwt.
@ty5500: maakt niet uit van welke je een ademteug neemt, kapot ga je
@ty5500: VW heeft gewoon de boel belazerd dus worden ze aangepakt.
Ook al gaat om nox of co2 het haalt niet uit ze hebben geprobeerd de boel te flessen en zijn betrapt, nu moeten ze bloeden zo werkt dat nou eenmaal.
@ty5500: eens. MAAR, kankerverwekkende zooi zit overal al. Kijk maar op je pakje vleeswaren, stukje vlees, fruit etc.. Heb me niet bezig gehouden met de Big Mac maar dat zit vast ook vol troep. In welke mate is het slecht? Dat nox, net alsof het alleen amerikanen aantast. Het zit gewoon in de lucht!? Amerikanen naaien de duitsers (VAG), op deze manier wat mij betreft ook niet terecht.
@87sandyd: VAG wordt niet beboet om hun hoeveelheid uitstoot. Ze worden beboet vanwege het feit dat ze hebben gefraudeerd.
Hiermee kunnen ze indirect de eigen economie weer een boost geven. Als het immers slecht gaat met vw, zullen ze toch wat meer eigen auto’s kunnen verkopen. Tel daar de aanklaagmentaliteit bij op en je krijgt een belachelijk hoge claim. Benieuwd hoe ver ze komen.
@isleofman: Ze hebben gelukkig niet de slappe mentaliteit van Rutte; B,v, MH17.
@csx3000: met welk statement had jij Rusland op de knieën gekregen?
@Capibaro: Hoezo Rusland. Wijs dat krom vingertje maar naar Ukraine.
http://www.globalresearch.ca/search?q=mh17&x=0&y=0
via Android app
@csx3000: Lekker makkelijk scoren weer dit. Jij als premier zou natuurlijk wel even Putin ompraten?
Tja…wie zich brand…
VW weet toch ook dat je dit soort dingen niet in de VS moet doen met hun claim cultuur! Als je je mond verbrandt bij de Mac aan hete koffie dan krijg kun je al miljoenen claimen.
@rufctr01: nope, om dat te ondervangen staat er een waarschuwing op dat er hete vloeistof in zit. Caution, contains hot liquid oid. Heerlijk onzinnig
@jerommeke: Zo liep ik pas in een winkel in de VS bij strijkijzers te kijken (heeft m’n belangstelling ivm met m’n bedrijf) staat er met grote letters op de doos dat je de kleding eerst uit moet trekken alvorens die te gaan strijken ivm met verbindings gevaar😂😂
@phevtreb: verbinding moet verbranding zijn uiteraard..
Ik ga ook sony aanklagen
We zitten wel vaak te zeiken op de Amerikanen maar credit where credit is due.

Ze hebben ons van Hitler bevrijd. Ze hebben ons van Lance Armstrong bevrijd. Ze hebben ons van Blatter bevrijd. En nu gaan ze ons van die grauwe grijze VAG producten bevrijden.

Helden!

Allemaal even opstaan graag, leg je rechterhand op je hart en zing mij na..

Ooooo say can you see you by the…..nah nah nah naaah. Nah naah naaah by the dawns early nah nah nah. iets met spangeld banner of zo en dan nog wat nah nah nah enfin….
@Rick-dos: ik sla FF over…
*zet Rage against the Machine op – Know your enemy *
@Rick-dos: En zo is het!
@Rick-dos:
Leer de feiten man. Amerika heeft ons niet van Hitler bevrijd (trouwens Henri Ford was een gulle sponser van het Hitlerregime). Amerika is tussenbeide gekomen als de oorlog al beslecht was. Daarbij, Amerika heeft nog nooit een oorlog gewonnen (zie Vietnam, Afganistan…en nog minder enig gewicht tegen IS ). Ze spenderen wel de meeste miljarden aan wapens en oorlogstuig maar bakken er niets van. Je helden op papieren zijn opscheppers, die woorden uitkramen als vrijheid en democratie (democrazy ja) maar enkel kunnen overleven door manipulatie en dollars drukken.
@speedie: amen ! Jammer dat ‘men’ zich niet daadwerkelijk verdiept in het treurgat Amerika, het zou namelijk slechts misselijkheid opleveren en een diepgewortelde haat jegens diens overheid. Laten we simpelweg stellen dat de media zijn werk goed gedaan heeft / doet voor de massa en hen gehersenspoeld laat dobberen in hun geweven web.
@speedie: Toen de oorlog al beslecht was….

Seriously you can’t be that stupid…

Henry Ford was inderdaad een sponsor van het Nazi regime. De Engelsen hadden Unity Mitford. Nederlanders waren de grootste leveranciers van Joodse “arbeiders”.

Maar laten we die honderdduizenden Amerikanen, Canadezen en Britten die voor ons gestorven zijn vooral bagatelliseren…
@speedie:

Vandaar dat Churchill totaal niet zat te snakken naar Amerikaanse steun.
Groot Brittanië was al aan het wankelen, ze hadden die hulp echt wel nodig.
Vergeet ook niet dat Amerika wel wapens en andere goederen leverde aan de Britten nog voor ze meededen.

Natuurlijk is Amerika sindsdien ongenadig hard op haar arrogante bek gegaan, maar dat doet niets af aan hun prestaties ten tijde van WOII.
Het lag inderdaad in de lijn der verwachtingen. Het maakt de zaak echter niet minder zielig. Laten we eerlijk zijn, de consument heeft er absoluut niet onder geleden….
Ze overleven het wel
Als GM dit geflikt had, zou de Amerikaanse overheid gewoon geholpen hebben het brandje te blussen. Maar ja, het zijn Amerikanen. Als die ergens geld kunnen verdienen met een claim, dan kun je erop rekenen dat die claim er komt.
@Edge: Slim volk.
Prima hoor, sleep ze maar voor het gerecht. Oplichters, uitzuigers en Mafiosi.
Maar hoeveel stoot een VW diesel nou ongeveer meer uit dan mag, ik kan daar nergens wat over vinden.
Das probleem!
Op die manier kunnen we ook miljarden eisen van Coca Cola, McDonald enz voor veroorzaken van suikerziekte, zwaarlijvigheid, vroegtijdig overlijden, hartkwalen enz
via Android app
@speedie: gaat om FRAUDEREN
Tsja, VW heeft zichzelf enorm in de vingers gesneden en kan dit verwachten. Maar tegelijkertijd is het te hypocriet voor woorden. Want de lobbyisten hebben jaren en jarenlang er voor kunnen zorgen dat de alle meetmethodes en emissie-eisen dusdanig waren dat de Amerikaanse autoindustrie TOTAAL niet hoefden te innoveren. Door de domme actie van VW is dit naar natuurlijk waanzinnig goed nieuws.

Maar zelfs zo’n verrekte sjoemeldiesel is nog altijd schoner en zuiniger dan de ouderwetse meuk die in de VS nog gewoon nieuw verkocht word.
Dit kan nog wel eens een probleem gaan worden. Zal Nederland dit ook aandurven?
Verrassend dat ze dit niet onder TTIP claimen ! Of moet mutti Merkel nog even blijven zitten van die amerikanen…?
In het artikel van Reuters staat naast de theoretische (!) 90 miljard ook een eerlijkere schatting door het Amerikaanse min jus van 18 miljard. Nog steeds pittig.
Ik wil slechts een vraag stellen in verband met deze aanklacht.

Is dit de enige aanklacht of gaan steden zoals bijvoorbeeld Houston nog aparte aanklachten indienen.
En consumenten die zich verenigd hebben omdat ze om de tuin zijn geleid door Volkswagen, gaan die ook nog door met hun eigen rechtzaken ?

Ik doe niet aan Hitler, Star spangled banner, bevrijding, de tweede wereldoorlog en mijn Oma die toen is omgekomen, ik ben gewoon benieuwd of deze rechtzaak van de Verenigde Staten zelf alles omvattend zal zijn
Hoop dat die claim van 90 miljard gaat lukken worden eindelijk verlost van de firma list en bedrog en als het even mee zit valt maffia bedrijf PON ook nog even om.
@decl: Wat een heerlijk kortzichtige opmerking weer. Ik vind VAG ook geen sympathiek bedrijf, maar het is wel èèn van de belangrijkste werkgevers van Europa, zowel direct als indirect. Met andere woorden: als VAG omvalt krijgt onze economie wèèr een enorme klap.
Nu kijken ze bij vw vast met heimwee terug naar hun gouden dagen… Toen ze kever voor hitler bouwden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).