Audi A3 Sportback e-tron: rijtest en video

Auteur: , 39 Reacties

Een Audi A3 met 7% bijtelling. Wordt dit het nieuwste leaseliefje van Nederland?

Audi A3 Sportback e-tron

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Audi heeft er lang over gedaan om haar eerste e-tron product voor de massa op de markt te krijgen, maar met de Audi A3 e-tron is het nu eindelijk zover. Audi kiest bewust niet een pad zoals dat van bijvoorbeeld BMW. Waar het merk uit Beieren met de i3 (en in mindere mate de i8) probeert om elektrisch rijden aan de man te brengen met futuristische ontwerpen, gaat Audi voor een uitbreiding op bestaande ontwerpen. De Audi A3 Sportback dient als basis voor de plug-in hybride A3 e-tron. Het is ook meteen de enige carrosserievorm die Audi vooralsnog gepland heeft staan van de A3. Een sedan en driedeurs hatchback zullen er dus niet komen, wel kunnen we op termijn een Q7, A8 en andere e-tron modellen verwachten.

Audi A3 Sportback e-tron

De Audi A3 e-tron is voorzien van een plug-in elektrische aandrijving in combinatie met een verbrandingsmotor. De elektromotor is goed voor 102 pk, de 1.4 TFSI levert 150 pk en het gecombineerde systeemvermogen komt uit op 205 pk en 350 Nm koppel. De motoren werken met elkaar samen middels een speciaal voor deze auto ontwikkelde zestraps S-Tronic bak met dubbele koppeling. Er is gekozen voor 6 versnellingen om de bak zo compact mogelijk te houden. De motoren werken samen middels een speciaal ontwikkelde koppeling. Deze zorgt ervoor dat de omwentelingen van de verbrandingsmotor worden afgestemd op de toeren van de elektromotor op het moment dat de verbrandingsmotor bijgeschakeld moet worden. Op het moment dat de toeren met elkaar matchen vergrendelt deze koppeling de motoren en leveren de motoren gezamenlijk hun power.

Audi A3 Sportback e-tron

Dankzij de gekozen aandrijflijn is in theorie een verbruik mogelijk van 1,5 liter brandstof per 100 kilometer en wordt er slechts 35 gram CO2 per kilometer uitgestoten. De A3 e-tron kan tot 50 kilometer elektrisch rijden bij een volledig accupack. Dat accupack ligt overigens onder de achterbank en is vloeistofgekoeld. De elektrische aandrijflijn heeft geen invloed op de binnenruimte, de kofferbakruimte is net zo groot als die van een andere A3 Sportback met Quattro-aandrijving. De accu’s hebben een maximale capaciteit van 8,8 kWh en zijn via het gewone stroomnet in 3 uur en 45 minuten op te laden. Via een snellader is het mogelijk in 2 uur en 25 minuten een accu volledig op te laden. De stekker stop je in de opening die is verstopt achter het logo op de neus van de auto. Met een druk op de ontgrendelingsknop kan je de vergrendeling eraf halen en de stekker uit de neus trekken.

Audi A3 Sportback e-tron

Het rijden in de e-tron kan op vier verschillende manieren, die te kiezen zijn via het MMI systeem of de EV-knop op het dashboard. De EV-modus laat je maximaal vijftig kilometer volledig elektrisch rijden. Tenzij de accu’s leegraken of je de kickdown van het gaspedaal gebruikt wordt de 1.4 TFSI met rust gelaten en kan je geruisloos volledig elektrisch rijden. Zeker in de stad is dit prettig, bijna rustgevend. Buiten de stad kan je ook elektrisch blijven rijden aangezien een snelheid van 130 kilometer per uur haalbaar is in EV-modus, maar persoonlijk zou ik hier eerder kiezen voor de smart-hybrid modus. In deze modus helpt de verbrandingsmotor mee op bepaalde momenten en bepaalt de auto zelf wat de beste aandrijving is. Als je de accu’s wil opladen kan je voor de Hybrid Charge modus kiezen en als je de acculading wil conserveren voor een later moment kies je voor Hybrid Hold.

Audi A3 Sportback e-tron

Buiten de aandrijflijn voelt de e-tron vrijwel hetzelfde als elke andere Audi A3. Pas als je echt een beetje gaat gooien en smijten merk je dat er 300 kilo extra aan boord is en voel je dat het gewicht je uit de bocht probeert te trekken. De samenwerking tussen de verschillende motoren is in het begin even wennen, maar in de smart hybrid modus maakt de auto eigenlijk altijd de keuzes die ik verwachtte. Het is in het begin ook even wennen omdat optrekken op elektrische energie een stuk vlotter gaat dan met een verbrandingsmotor, het maximale koppel is immers altijd voorhanden.

Audi A3 Sportback e-tron

De Audi A3 Sportback e-tron komt in de showroom te staan vanaf €39.700 euro en krijgt dus 7% bijtelling dankzij de bijzonder gunstige uitstootcijfers. Ongetwijfeld een leasetopper in de dop al is er natuurlijk ook concurrentie. De i3 zal een stukje van de doelgroep bedienen en ook de Volvo V40 D4 kon wel eens een lastige concurrent blijken. Met 190 pk doet die niet veel onder voor de A3 e-tron en hoewel de bijtelling met 14% hoger is, ligt de vanafprijs dik €10.000 euro lager voor de instapper.

Audi A3 Sportback e-tron

Dat wordt dus rekenen voor de liefhebbers. Feit is dat de Audi A3 Sportback e-tron een prettige auto is die vlot van z’n plek gaat en bijzonder gunstig voor de portemonnee is wat betreft het gebruik. Filmpje!
39 reacties

eerst autovisie, toen autoweek, en nu auto blog. allemaal een rode a3 e-tron…. let ff op de concurentie en wissel wat af want 3 bijna dezelfde tests in 1 week wordt toch een beetje saai :$
@ruben1999: Hoezo? vind ik juist leuker, dezelfde auto maar telkens een andere presentatie.
@ruben1999: ja, wellicht is het nieuws? het heeft wat ons dan ook geen zin om een maand te wachten met een auto die nu actueel is.
@ruben1999: simpele oplossing: alleen op autoblog.nl kijken.
Saaie video van een nog saaiere auto!
@bjornie: Wat verwacht je dan? Dat ze hem vol door elke bocht heen hoeken etc. Niet wat we van autoblog gewend ben maar alles wordt heel duidelijk uitgelegd,

-edit: niet schelden!-
De elektromotor zit toch gewoon tussen het blok en de bak en niet de achteras zoals word gezegd? (anders ga je natuurlijk ook dood want achterwiel aandrijving+Audi)
En hoe charged hij tijdens het rijden? Remmen of gewoon op kracht van de motor of wat?

Verder ben ik het benieuwd hoe hij het gaat doen op de Nederlandse markt.

Hij is wel zwaar met die 300kg trouwens, even zwaar als een 520i.
Apart dat ze geen 3 verschillende acceleratiecijfers opgeven:

– Elektrisch
– Verbrandingsmotor
– Elektrisch + verbrandingsmotor (hybride)
via Android app
Ik kan nu al voorspellen dat deze auto nauwelijks gaat verkopen..

maar A3 e-trons in behoudendere kleuren zullen over de toonbank vliegen.
@knipperlichtje: denk je? dat betwijfel ik vanwege die prijs wie gaat hier nou 37k voor neerleggen afgaande aan de prijzen die opgegeven:

http://www.groen7.nl/prijs-audi-a3-sportback-e-tron-37-000-euro/

Dit is de prijs in Duitsland, dus in Nederland 45K of meer? Daarvoor heb je toch veel leukere spul op de markt denk ik zo.
@agera:
Als je dan toch naar Groen 7 verwijst, dan had je de NL prijs ook bij benadering geweten.

[quote]
Dit moet de Audi A3 e-tron in Duitlsand gaan kosten. Omdat er geen BPM over de auto betaald hoeft te worden, is dit ook ongeveer de prijs die wij er in Nederland voor moeten gaan betalen.
@tupperware: Je hebt gelijk inderdaad, maar meer om aan te geven wie dat bedrag neertelt voor een A3?
@agera:
Het antwoord op die vraag is simpel en gelijk aan het antwoord bij bijna alle nieuwe Audi’s, de leasemaatschappij..
@agera: Tsja…wat gaat onder de streep het kostenverschil zijn voor de leasert tov een Golf A3 1.6 TDI slowmotion ultra met 14% bijtelling…die gaan ook als zoete broodjes over de toonbank.

Het leasebedrag zal een stukje hoger zijn maar de bijtelling dan weer minder, dus als je privé ook in je leasert wilt rijden zou dat zonder het allemaal precies uit te rekenen wel eens dicht bij elkaar kunnen liggen.

Mag je dus kiezen tussen een trage diesel met te lange versnellingen en een te hard onderstel of een hele zware hybride die definitief alleen rechtdoor wil.
@tupperware: dat weerhoudt Volvo Nederland er niet van om toch dik 5 mille meer te vragen voor de V60 PIH dan in Duitsland, gewoon omdat het kan..
@parker: Scherpe info, dus daar zit stiekem gewoon een flinke mark up op vanaf de importeur…

Ik ben er niet in de markt voor maar mocht ik dat wel zijn is een importeur die dat soort cynische fratsen uithaalt voor mij dan gelijk een reden om die PIH te laten staan en om tevens nog eens na te denken over of ik überhaupt wel zo graag een Volvo wil.

Ze staan natuurlijk in hun recht om het te proberen op deze manier maar als je VAG laat staan omdat je niet met Pon te maken wil hebben lijkt het me logisch om ook de wenkbrauwen te fronsen bij deze vorm van geld-uit-de-zak-klopperij.
@jaapiyo: voor jou 10 anderen denkt de Volvo importeur. Ohnee wacht: nog véél meer dan 10,.. Tel uit je euro’s!
@agera: maar geen spul met 7% bijtelling, privé zal inderdaad niemand deze A3 kopen
@agera: de prijzen voor Nederland zijn bekend en worden zowel in de video als in dit artikel genoemd…
@CasperH: Neem mij niet kwalijk ik had de video toen nog niet bekeken en de artikel niet gelezen en scrolde direct door naar de reacties.
Nogal prijzig, zeker in deze uitvoering want zelfs het richtingaanwijzer-pakket is aangevinkt zag ik op 5 min.
Het dashboard kwam mij al vaag bekend voor, even Googlen en voila..
http://www.mijnalbum.nl/Foto-7ZXWWRXP.jpg
@tupperware: nou idd, het lijkt precies
@2cool4school:
Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan de term “vaag bekend” knul?

De vorm van de bovenhelft en de 4 ronde openingen lijken er echter verdacht veel op.
Ergens in Ingolstadt heeft een ontwerper de verkeerde foto (die van een C-Kadett) op het kopieerapparaat gelegd..
I3 concurrentie? Laat me niet lachen.. Enorm lelijk hok! De v40? Heel simpel.. Die gaat de strijd winnen..

Ik zelf zal voor de A3 gaan, want die vind ik iets neutraler dan de v40
@2cool4school: maar de V40 is twee keer zo duur in de bijtelling, die kost namelijk ook al snel 40k..?!
@2cool4school: zo zat ik dus ook te denken ik hoopte al dat audi toen ze aan dat hybride gingen beginnen geen aliens zouden maken zoals de i3 of toendertijd de prius. Maar gewoon een normaal en naar mijn mening mooi ogende productie auto zouden nemen en die met hybride technologie zouden uitrusten.
Dit wordt een leasesucces. En na een paar jaar alle gebruikte op trailers naar het oosten, want voor privegebruik is de wegenbelasting aan de hoge kant met dat gewicht. Dankjewel voor niks, paranoia auto beleid uit den haag!
@mipmip: neeeheee.. Gewicht mag je voor de MRB verminderen!! Je betaalt dus de MRB van de gewone 1.4 tsi vanaf 2016.
e-tron en g-tron… jammer dat er geen combi mogelijk is: 1.4 tsi blok met accu pakket onder de bank en gasflessen onder de kofferbak bodem.

(ik vermoed dat ‘de accu’s onder de bank’ óók onder de kofferbakvloer liggen, want waarom anders ‘dezelfde inhoud als een A3SB quattro?)

Anyhoe: De g-tron doen 14%, de e-tron 7%.. de g-tron mét BPM zal wel niet heel veel goedkoper meer zijn dan den e-tron zonder BPM.. ergo; g-tron = no sale.
@stamp: Oh wacht: G-tron : 29.000 ,- E-tron 38.000,- —> Kleine 9 ruggen is ook weer niet heel weinig..
Konden jullie niet de s63 amg coupe gaan testen of de s65, hier balt niet echt veel aan te beleven
Lekker in Wenen onderweg zie ik. Op de Hohenstrasse (die keienweg) kan je nog wel lekker rijden, altijd rustig! :D
@maseraudi: sarcasm? Voor persplaatjes rijden ze niet zelf naar Wenen hoor.
@stamp: Casper rijd toch echt in Wenen rond. Ik woon in Wenen dus dat was makkelijk te herkennen.
Mooie kleur. Mooie techniek. Helaas de dodelijk saaie sportback (die veel beter “demi avant” had kunnen heten). Maar ik zou er aan kunnen wennen.
De electromotor zet z’n kracht helaas gewoon op de voorwielen, hij is geïntegreerd in de versnellingsbak.
Echt een gemiste kans wat mij betreft, ze hadden hem tussen de achterwielen moeten leggen, heb je gelijk quattro! Snap nou nooit waarom mensen überhaupt een Audi zonder quattro nemen, beetje zelfde als naar de KFC gaan en geen kip bestellen…
@audirs3: bij KFC verkopen ze geen kip. Daar verkopen ze vlees van genetisch geminupuleerde kippen zonder veren, mini botjes, met 4 poten en 4 wings. Daarom heet het ook geen Kentucky Fried Chicken meer.
Overigens weet ik niet of deze beesten een beter/slechter leven hebben dan plofkippen en of er meer/minder antibiotica in zit.
@CasperH: Wat was je echte verbruik tijdens de test?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).