Audi TT quattro sport concept: komt er een TT Ultra?

Auteur: , 20 Reacties

Je eerste gedachte bij het zien van de TT quattro sport concept van Audi was wellicht "TT-RS" maar dat zou betekenen dat de vijfcilinder gaat verdwijnen. Wat nou als dit de voorbode is van een model náást de TT-RS?

Audi TT quattro sport concept live op de beursvloer

Niets is zeker in autoland, zo ook niet de vijfcilinder in het vooronder van een toekomstige Audi TT-RS. Downsizing is huge momenteel en de TT quattro concept die Audi deze week onthulde was voorzien van een viercilinder 2.0 TFSI met 420 pk. Dat zou je kunnen opvatten als een hint dat de volgende TT-RS niet langer zal worden uitgerust met een vijf- maar met een viercilinder blok maar daarmee zou wel een heerlijke liefhebbersmotor verloren gaan.

Het zou echter ook zo kunnen zijn dat Audi met deze concept hint naar iets anders. Men zet namelijk ook enorm in op gewichtsbesparing bij dit concept en de Audi Ultra modellen vliegen ons momenteel om de oren. Tijdens Wörthersee vorig jaar zagen we ook al eens iets wat op deze concept lijkt: de Audi TT Ultra Quattro, een lichtgewicht concept op basis van de vorige TT. Gewichtsbesparing is mooi maar het is nooit een echt speerpunt geweest van Audi’s Quattro GmbH voor de RS-modellen. Zou het zo kunnen zijn dat Audi werkt aan meerdere sportieve varianten van de Audi TT?

Om deze gedachte iets meer te verhelderen is het misschien goed om een vergelijk te maken met de Porsche 911. Als de TT-RS de Porsche 911 Turbo is, zou er dan bij Audi ook ruimte zijn voor een soort 911 GT3: een Audi TT Ultra (Quattro?) die lichter is en meer circuitgeoriënteerd met bijvoorbeeld een rolkooi (zoals ook in deze concept) en weinig luxe aan boord? Zo’n gek idee is dat niet toch?

Wat denken jullie? Zou het zo kunnen zijn dat het Audi TT gamma verder wordt uitgebreid met een TT Ultra?
20 reacties

Audi doet toch iets goed, alle aandacht is voor de TT op dit moment
@jaguarjunk: audi krijgt het voor elkaar met kleine aanpassingen een hele andere auto op de markt te brengen
@timhuiderjw: ze kunnen ook met kleine aanpassingen precies dezelfde auto maken kijk naar de a4,a5,a6,a7,a8 allemaal hetzelfde van voren zowat
@nicktexel: voor de mensen met weinig kennis kan dat zo lijken idd
@timhuiderjw: naja moet zeggen als ik alleen de voorkant in een flits zie heb ik er moeite mee maar het onbreekt bij audi gewoon aan innovatief design zoals ze dat zo mooi zeggen vind ik
Als er een ‘GT3’ equivalent van de TT komt, dan zal dit toch hopelijk een quattro aangedreven versie zijn. Porsche heeft 4WD niet per se nodig, want RWD. Maar een dedicated circuitbak met FWD in het kader van gewichtsbesparing? Nah.
@stamp:
Dan heb ik nieuws voor je, Volgens het GT3 reglement is AWD verboden.
Zelfs de GTR en de R8 zijn RWD in dat kampioenschap.
Dat Audi dat niet helemaal onder de knie heeft werd al een aantal keren pijnlijk duidelijk.
http://www.youtube.com/watch?v=WTVkNCpFpiw
Ook tijdens de 24h van Daytona ging er een op identieke wijze de muur in na een paar rondjes.
@jrk68: Hmm. Volgens mij bedoelde AB in de tekst: De Audi TT Ultra (Quattro) als evenknie van de Porsche GT3, niet een TT-GT3 voor in de GT3 competitie. Nee, een TT Ultra (Quattro) naast de TT-RS, zoals Porsche náást de Turbo ook een GT3 heeft.

Mijn punt was dan ook dit: de TT heeft in 2WD setup (historisch, tot nu toe) altijd FWD, en niet RWD. Opties voor de TT zijn dus: 2WD in FWD óf 4WD.

Als lekkere, snelle, lichte circuitbak kan je een auto verwachten die 2WD zou zijn, onder het mom van gewichtsbesparing, zonder het extra gewicht van aandrijfassen, diff’s en hubs.
Maar als dat FWD betekend, doe dan maar niet. En een TT die standaard FWD heeft, als optie AWD, die ga je niet ‘verlichten/verminken’ door de 2 aandrijfasjes naar de voorwielen te verwijderen,..
Ultra gebruikt Audi voor haar eco modellen. Een TT ultra zal dus een 163pk 2.0TDI hebben.
Dan zou er ook een ander Quattro systeem onder moeten. Huidige TT is fwd bias en behoorlijk onderstuurd. Niet iets wat je op een track wil. Minder gewicht is altijd goed natuurlijk.
Ik geloof niet in een TT “gt3” omdat:
Motor voorin, haldex-fwd (werkt overigens heel erg goed, en mensen die zeggen veel onderstuur hebben nog nooit met een TT-RS gereden) en kleine markt voor track-day cars. Dit lijkt mij markttechnisch niet zo interessant (wel voor imago) en ik zie niet iedereen zijn carrera cup, exige cup, radical… hiervoor laten vallen.

Ik denk dat het eerder dient om:
1-extra media-aandacht naar de TT te trekken (niet evident op zo een grote beurs)
2-voorstel van accessoire lijn (cfr M performance)
3-polsen naar publiek ivm een 4L met 400+pk ipv. de 5L met 340pk in een RS variant.
4-show-off naar mercedes (zij halen 420pk uit een 2l turbo, eat that 45amg!)

Het zou me trouwens niet verbazen dat toekomstige RS modellen over een paar jaar allemaal hybride worden (in navolging van de trend van hypercars nu is het qua marketing heel erg goed te plaatsen).
@roadrebel123d: Audi kan ook roepen dat ze 420 pk uit een zak stront halen. Dit is een concept dus ze moeten eerst maar eens bewijzen dat ze daadwerkelijk 420 pk uit een betrouwbare viercilinder halen. Iets wat Mercedes wel al gedaan heeft.
Audi maakt iedereen bij elke nieuwe TT lekker met een speciaal modelletje. Helaas hebben we daar buiten de (R)S weinig tot niets van terug gezien.
Dikke bak
Er komt een TT-S Plus versie heb ik me laten vertellen met de 2.0 tfsi die tussen de 360-380pk levert en sneller is dan de vorige TT-RS.
Deze nieuwe 150- Kg wegende 4 cilinder voldoet aan de nieuwe Euro 6 normen.
Een 2.5 TFSI 5 cilinder motor voldoet hier niet aan, en de vraag is, wat het gaat kosten om de motor hieraan te laten voldoen.
Als deze kosten hoger zijn dan de doorontwikkeling van de 2.0 TFSI naar 420 pk, is het heel goed mogelijk dat de volgende TT RS een 4 cilinder motor krijgt.
Een ander nadeel van de 5 cilinder is zijn gewicht van 185 Kg, dit is zelfs meer dan de aloude 3.2 ltr VR6 motor uit het verleden.
Ik heb het idee dat dit meer een voorbode is voor de volgende TT RS dan van een TT Ultra.
btw, het hele S3+ en TT-S+ verhaal zou uit de duim komen van een Engels autoblad.
@HZW: Dat zou me niks verbazen. Die pompen wel vaker onzin de wereld in.
Van de eerste TT was er ook versie met mooie motor (de 3.2) en een lichtere versie met sterkere 1.8t (de Sport Quattro). Waarom nu niet? De TT-RS met een 420pk 5-pitter en lekker veel luxe (een soort junior 911 Turbo) en een TT-Ultra als deze (als een een soort junior 911 GT3). Probleem oogelost toch?
Als er al een lichtgewicht TT met 4 cilinder komt dan zal hij zeker niet meer dan 375-380 pk krijgen, IMHO.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).