Autoblog Garage: je kon er op wachten, de eerste tweewieler

Auteur: , 70 Reacties

ok, deze moeten we misschien maar eens goed uitleggen, waarom deze Yamaha in de Autoblog Garage?

yamaha-xmax-250-300

Deze scooter, motorscooter, motor, hoe jullie hem dan ook willen noemen, zat al in de boedel toen ik in april van dit jaar mijn bureau verhuisde naar Autoblog HQ. En omdat het nieuwe bureau iets verder van mijn bed staat dan het vorige betekende dat ook een stevige re-think over de woonwerkverkeer situatie.

Elke dag of in ieder geval een paar keer per week een dikke 70km enkele reis voornamelijk over de A4. Dat is andere koek dan de 15km die ik gewend was. En juist omdat de woonwerk-afstand eerder zo klein was had ik destijds de lease-Kadjar teruggegeven en was ik overgestapt op een motorscooter. Dat de Kadjar er uit ging was ook een van de redenen dat ik privé destijds mijn tweede privatelease MINI koos.

yamaha-xmax-250

Maar terug naar de tweewieler. Het gaat hier om een Yamaha XMAX-250 ABS Iron Max. Die laatste toevoeging is het naampje van de speciale uitvoering van de XMAX die uiteindelijk voornamelijk neerkwam op wat speciale logo’s. Ik kocht dit 2016-model nieuw in april 2017 bij van de Kuinder in Hilversum.

Het was een van de laatste 250’s want toen ik de 250 de showroom uit reed stonden de nieuwe 300 versies al klaar om naar binnen te rijden. Je begrijpt het #voorraadvoordeel.. Nu was ik voornamelijk op zoek naar een nieuw exemplaar maar ook naar een dealer met veel ervaring met motorscooters, vooral in de werkplaats. Vandaar dat ik ook braaf naar Hilversum blijf rijden voor het onderhoud.

Waarom een XMAX 250?
Ik sprak al kort over de aanleiding. Ik kocht de Yamaha omdat mijn woonwerkafstand zeer klein was en daarnaast moest ik in de binnenstad van Rotterdam zijn. Met de auto kwam dit neer op 30-40 minuten reizen voor 15 km in de spits. Vandaar een motorscooter. Ik had voor een 50cc kunnen kiezen, maar een 45km versie, daarmee moet je in het centrum vaak over dezelfde weg als auto’s en motoren. En een 50cc is leuk als je geen motorrijbewijs hebt en dat heb ik wel. Nu was enige kennis over het motorscooteraanbod mij niet vreemd dus mijn gedachten gingen direct naar de XMAX.

Het was destijds simpelweg het beste aanbod voor mijn mobiliteitsbehoefte. Catalogusprijs een kleine € 5.900,-, met onder het zadel ruimte voor 2 integraalhelmen, ABS (destijds nog niet standaard op alle tweewielers) en een topsnelheid van een dikke 140 km/u. Alle eisen afgevinkt. Daarbij is niets menselijks mij vreemd en vond ik het ook fijn dat de XMAX zeker in deze uitvoering geen pijn aan mijn ogen doet. Mooi is wellicht anders, maar functioneel en niet te aaibaar is ook al heel wat bij een scooter.

Een motorscooter, wat kan je daar mee?
Beter gezegd, waar gebruik ik hem voor? Nou voorheen dus om langs alle stilstaande auto’s te rijden in Rotterdam en nu om langs alle stilstaande auto’s te rijden op de A4, dat is het korte antwoord. Er zitten natuurlijk nadelen aan de scooter en voordelen. Groot voordeel is natuurlijk de tijdswinst tijdens de spits waarbij de scooter ook nog eens relatief smal is, doet dus niets onder voor de motorfietsen die ook tussen de files door rijden.

In diezelfde file is het ook nog eens erg fijn dat je niet hoeft te schakelen, dat hoeft immers niet op een motorscooter. Verder is er ook geen sprake van wekelijks kettingsmeren want het hele boeltje zit bij een scooter gewoon onderhoudsvrij direct aan het achterwiel.

Dat de Yamaha tot op heden zijn werk doet met een gemiddelde van 1 liter euro95 op 30 kilometer valt zeker niet tegen. Maar wanneer de scooter echt zijn waarde bewijst: de trips naar Schiphol. Geen stress over trein of file: rugzak of handbagage met een spanband achterop, GRATIS parkeren naast de vertrekhal(zie onder) en je helm en motorkleding onder het zadel achterlaten. Over kosten gesproken, nu de kilometers echt gaan tellen vraagt de scooter al weer om oliewissel nummer 2 maar dat is te overzien. Maandelijks hebben we het over precies €10,- Motorrijtuigenbelasting en ongeveer hetzelfde bedrag voor de WA verzekering inclusief diefstaldekking. Daar kan je niet voor tobben lijkt me.

yamaha-xmax-250

Maar je kocht hem toch voor de stad en niet voor de A4?
Ja, inderdaad, in de eerste twee jaar verdween er dan ook slechts 5.000km onder de wielen van de XMAX, maar sinds april is daar al weer 8.000km bijgekomen. En laat op de A4 nou soms ook de gelegenheid zijn om 130’ish’ km/u te rijden en je begrijpt dat er ineens andere eisen aan de Yamaha worden gesteld.

Om maar met de deur in huis te vallen. Ineens lijkt dit niet meer de ideale motorscooter voor ALLE gelegenheden. Een nieuwe BMW C400GT heeft meer windbescherming, een Honda Forza 300 is stabieler en natuurlijk is er ook de zwaar verbeterde nieuwe generatie XMAX 300. Het praktische gemak blijft voorlopig prima overeind maar ik mis power (145 km/u op de teller bereik je nooit) en zou wel wat extra stabiliteit wensen.

Misschien toch weer terug naar een motor? Die motor moet dan zeker ook een grotere tank hebben want met 140 km per dag sta ik om de dag aan de pomp en dat is toch net iets vervelender als je niet kan pinnen aan die pomp en je helm moet weer af. En je staat met mijn woonwerkafstand nogal eens bij de pomp als je een scooter hebt die lang geen 280km haalt met 1 tank. Als ik haast heb ben ik dan ook erg blij met het BP station op de A4, een van de weinige bemande tankstations waar ze ook pinnen aan de pomp hebben bij een aantal pompen.

En nu?
Mijn motorhistorie is voornamelijk een opsomming van heel veel testmotorfietsen en demomotorfietsen die ik in vorige functies heb gereden. De Yamaha is pas de vijfde motor(scooter) waarvan ik zelf de rekening heb opgepakt. De eerste was een Honda NX250 die direct op export naar Tanzania ging, de tweede een witte Piaggio Carnaby 300 (als je hem ziet rijden, bel 112), de derde een Vespa S125 die ook een blauwe maandag in mijn bezit was en de vierde de Derbi Mulhacen (zie onder) die ik nooit had moeten verkopen.

derbi-mulhaccen-695

De Yamaha is voor mijn doen al erg lang ‘in de familie’. Ik heb zelfs al een paar keer de oerdomme uitspraak ‘deze gaat nooit meer weg’ gedaan. Maar nu begint het toch wel te kriebelen. Nu ben ik niet gezegend met een mega garage om een verzameling te gaan beginnen. Dus een nieuwe erin betekent ook gewoon vooralsnog de huidige eruit. Daar gaan we de komende maanden maar eens goed over nadenken. Vooralsnog heb ik totaal niet de neiging om de tijdswinst die de motor(scooter) me geeft op te geven. In de ochtend levert het me een kwartiertje tijdswinst op, maar in de middag hebben we het over een half uur tot een uur tijdswinst.

yamaha-xmax-250

NB Hoe dat zit met die openingsfoto? (fotocredit Raymon de Kruijff)
Rechts is de nieuwe Yamaha XMAX 300 met Led verlichting en links mijn 250. Meest gehoorde opmerking bij de benzinepomp: “je ene koplamp is kapot”. Zucht.. Als je erop zit zie je het niet maar laten we eerlijk zijn, het ziet er niet uit, 1 koplamp voor dimlicht en de ander voor grootlicht.



70 reacties

Dat hebben de meeste motos toch mijn Honda CBR had dat ook niemand over horen klagen. Ben wel nooit fan geweest van moto scooters. Is zo beetje de petjes ding onder de 2 wielers
Laatst een keer op een TMAX gereden, zo’n motorscooter kan je echt alleen maar uit praktische overwegingen kopen.
Zit geen gang in, stuurt slecht en komt nauwelijks tot stilstand, daarnaast geen fun factor.
Praktisch, dat wel.
@foramen: ik heb t nog nooit geprobeerd dus kan er geen zinnig woord over zeggen, maar ik kan me niet voorstellen dat je met een motorrijbewijs voor zo’n maxi scooter kiest… Elke keer als ik zo iemand zie rijden vraag ik me dat af.
@foramen: Geen idee wat je gewend bent natuurlijk, maar met een T-Max ben je bijna al het overige verkeer de baas in de stad. Tien keer liever een T-Max dan een lullig zeshonderdje bijvoorbeeld.
@troljedemoeder: Als je alleen maar in de stad gaat rijden zijn het prima apparaten inderdaad, maar als je een keer de stad uit gaat om echt lol te beleven dan blijft het gewoon een scooter. Doe mij dan maar zo’n ‘lullig zeshonderdje’.
@kapitein: @kapitein: Totaal ander doel natuurlijk, beetje gemotoriseerde motorscooter is uitstekend voor woon werkverkeer met wat snelweg hier en daar. Dat is geloof ik ook de reden van aanschaf hier. Zou dan zelf niet voor een 250 hebben gekozen, maar ook daarvoor zullen zo overwegingen te bedenken zijn.
@kapitein: lol vs woonwerk hebben we het allebei over hetzelfde ;-)?
@troljedemoeder: 300 tweetakt supermotard en 1200GS, kom je ook wel aardig mee uit de voeten.
@foramen: SM ook leuk, zeker. Maar voor woon werkverkeer is een scooter echt het meest praktisch. Geen gedoe met een rugzak en je stapt ook makkelijk even op zonder motorkleding. Nu ga ik dekking zoeken.
@foramen: Succes met onderhoud dan als je een 300 2t gaat gebruiken voor dit soort afstanden…
@troljedemoeder: de stad probeer je toch zoveel mogelijk te vermijden? Ik zie doorgaans alleen van dat kansloze volk voor de lol op een T Max door de stad rijden in het weekend. Daarbij, als ik forens zal het me een rotzorg zijn of ik de rest van het verkeer wel of niet de baas ben… Doe mij dan maar een leuke 600, op een mooie dijkweg blijf je nergens met zo’n scootertje.
@racerx: Ehm. Het hele topic gaat volgens mij over woon-werkverkeer. Lastig om de stad te mijden als je er werkt. Racerx begon te joelen dat een T-Max sloom is. Mwah, dan ben je of heel wat gewend of het was een gare brommer. Of 25kW.

Voor dijkweggetjes is inderdaad genoeg ander materiaal, maar dat was dan ook de discussie niet. En met de baas zijn, bedoel ik dat je sneller door het verkeer beweegt dan bijna al het andere spul dat er rijdt.
@racerx: oh wacht, ik reageer gewoon weer op jou dus, lol.
@troljedemoeder: hahaha no worries, ik heb een BMW S1000RR voor de fun en af en toe een dagje Assen, dus zo’n scooter is mij gewoon te traag. Forensen doe ik op een BMW K1200S, ook veel meer motor dan een T Max en je zit alsnog redelijk uit de wind. Zo’n scooter… ik ik snap nog steeds niet wat je ermee moet. ;-)
@racerx: 👍🏻 Maar de vergelijking met een ‘echte’ motor gaat eigenlijk nooit op. Heb zelf ook van alles gereden, van BMW R1150, tot GSXR 1000 en verschillende motorscooters. Het comfort en gebruiksgemak van een grote scooter is zó lekker joh. Maar om te spelen of hard te gaan zijn er natuurlijk andere motoren. En buiten de Randstad heb je volgens mij ook niet zoveel aan een motorscooter.
@troljedemoeder: Heb je gelijk in, de randstad kom ik ook bijna nooit.
@troljedemoeder: als een 600 al een lullig ding is. Wat is dan een 250-300cc dan?
@antoombom2000: Vooruit, ‘lullig’ was een beetje lullig van me. Zelf ook lol op gehad vroegah.

250cc Scooter is verder prima voor in de stad maar daar moet je inderdaad niet de snelweg mee op willen. Met een T-Max gaat daar prima.
Leuk zo’n motorverhaal tussendoor. Heb zelf ooit (ik was 16/17) op een Runner 180 gereden. Niet normaal zo onverantwoord was dat! Gelukkig ben ik nu wat verstandiger met mijn 550 en 600cc.
Rij zelf een Kycmo Downtown 300i. Rijdt mij altijd netjes 90kmh per dag over de A9 en idd 1 op 30 met gemak. Onderhoud is ook om te lachen. Hoog windscherm erop en ik neem het hele imago voor lief.
Die koplampen kan je gewoon laten allebei aan zetten, had ik vroeger ook op mijn Piaggio NTT laten doen.
@emping: tuurlijk, je kunt alles fixen. Ik krijg er in ieder geval Volvo V50 en Golf 4 flashbacks bij. Constant de neiging om lampjes te kopen ;-)
TDM 850. 20L tank, 1 op 23. Lekkere 270 graden twin waarmee je dijkjes kan rammen maar prima uit de wind zit op de snelweg. Helemaal blij mee als enige motor.
Ik doe ook alle woon/werk per motor, omdat kettingsmeren met die kilometrages niet erg handig is heb ik een puike BMW K1200S gekocht, met cardan. Een scooter ga je me never nooit op zien. Voordeel van de K1200 is da de kilometers belachelijk makkelijk weggevreten worden. Daarom gebruik ik ‘m ook steeds meer voor korte tripjes en dagtochten. Als ik nu 7500km per jaar in de auto zit is het veel…

Voor de fun heb ik nog een racer, die neem ik dit weekend mee naar Assen om de heren van het Britse Superbike kampioenschap aan het werk te zien.
En toch…. ik rij 50 enkele reis dagelijks. Dan vind ik toch het comfort van een r1200rt tellen. Ook in de binnenstad van Rotterdam ben ik smal genoeg (alleen topkoffer erop) om overal tussendoor te kunnen. En inderdaad dat onderhoudsinterval en eindeloos vaak tanken gaat je snel tegen staan (Heb ook een jaar gescooterd)
@brave: oh ja… en cardan, dus geen ketting gesmeer.
@michaelras: check ook de nc750. Ruimte in de ‘tank’ voor een helm, 1 op 27 en voldoende vermogen voor 170 op de snelweg. En een echte motor, rijdt toch leuker.
@rrvliet: ja leuk, maar dan wordt het een X-adv als ik toch een ketting moet smeren en het moest een Honda zijn
@michaelras: Ik vind die automaten helemaal niets. Heb een OSCO om de ketting te smeren, mocht je ooit een ketting gaan rijden is dat echt een aanrader. Foolproof en 0 moeite.
@rrvliet: smeert dat niet in de achtervelg? Ik smeer de ketting van mn pretfiets met S100 Drylube, dat spettert helemaal niet. Woon werk doe ik met een cardan motor, maar de keuze is daarin wel beperkt natuurlijk.
@racerx: Drylube ook goede ervaringen mee, die gebruik ik voor de monster van m’n vriendin. OSCO werkt echt prima. Na een rit bij het tanken even op de middenmoot stationair in 1 en aan de plunjer trekken. Tegen de tijd dat ik bij het tankstation weg rijdt is het voldoende over de ketting en rollers verspreid om spetteren te voorkomen. Erg blij mee!
@rrvliet: good to know, thanks!
Toch jammer dat de hoofdredacteur geen liefhebber blijkt te zijn van gemotoriseerde voertuigen…
@johnhert: 😂
Ik zou me op de snelweg niet op mijn gemak voelen op een motor(scooter) de 145 niet haalt. Maar goed, ieder z’n ding. Een R 1200 RS is mijn ding op dit moment. 300 km actieradius, geen ketting en als het moet koffers om je spullen in te doen.
@crashingduke: een hoop BMW volk hier, opvallend!
@michaelras: aan zijn naam te zien was het eerst een Duke maar ja…
Aan de tweewieleraars (#motorbloggers). Hoe doen jullie dat in de winter? Lijkt mij berekoud namelijk. Anders zou ik het ook nog kunnen overwegen voor de 30km enkele reis.
@crosscabouter: sinds gisteren handvatverwarming en kontverwarming op mijn Triumph Explorer gezet. Warm heb je het nooit rond 0°, maar zo is het nog te doen!
@crosscabouter: ik rij zelfs als het vriest, alleen sneeuw en ijzel houdt me soms tegen. (Maar ook niet als er maar korte stukken weg niet gestrooid zijn)
Kit:
-Gerbing 12V verwarmde handschoenen (op de accu van de motor)
-Odlo / bergans long John thermisch ondergoed onder m’n gewone broek en dan daarover de motorbroek (revit commuter)
-extra laag wollen sokken (ayacucho of iets in die strekking)
-voldoende laagjes onder je motorjas
-een buff of iets gelijkaardigs waarmee je zoveel mogelijk uw nek en gezicht mee afdekt (ik doe hem soms tot op m’n neus)

En dan de wil om niet in de file te hoeven staan.

(En als het niet anders kan gewoon thuis werken)
@tjorque: Klinkt goed, maar het klinkt ook als omkleden op het werk… En dat zou voor mij niet realistisch zijn. En thuiswerken al helemaal niet, maar goed. Problemen zijn er om opgelost te worden.
@crosscabouter: goh, die long john hou ik in de winter wel aan gedurende de dag dan. Verder is er niks dat je niet zomaar kan uitdoen.
Je kan je thermisch ondergoed ook gewoon even op de toilet uitdoen natuurlijk.

Motorlaarzen doe ik ook altijd gewoon uit op het werk, heb er een paar schoenen staan.
@crosscabouter: Persoonlijk vind ik koud en regen vaak meevallen, de eerste 30 minuten blijf ik altijd wel warm. Koel blijven in de zomer is wat mij betreft moeilijker. 😅
@crosscabouter: goed pak, handschoenen, goretex balaclava met halsbescherming en handvatverwarming. Kou merk je echt niets van.
@crosscabouter: zo lang er geen pekel ligt rijd ik door op m’n R1200RT. Windscherm omhoog, handvat- en zadelverwarming aan en gaan. Prima te doen!
Als je dan echt een scooter wilt rijden, haal dan de Honda X-ADV op.
Ik rijd elke dag op een ktm 390 duke. Kleine en smalle motor. 250 op een tank moet lukken. Super wendbaar en je kan 170max. Heerlijk om korte bochten mee te pakken!
Een scooter is niet aan mij besteedt.
Gezien de eisen van weinig onderhoud (geen ketting smeren) en niet hoeven te schakelen:
Honda VFR1200X DCT met een ruime topkoffer erop.
20 liter benzinetank!
@tjorque: €19.399 niet gek voor wat je krijgt. Maar voor 99% woonwerkgebruik misschien een tikkie te gek.
@michaelras: ik zit nu naar de gs 1250 adventure te kijken. In België doet die met wat opties 24k€
Ook voornamelijk voor woon werk verkeer. Maar als zelfstandige is dat eigenlijk een no brainer. Het is kiezen tussen betalen voor rijplezier of het geld aan de fiscus afgeven…
@tjorque: die nieuwe 1250’s hebben power zat, je ziet steeds meer lui in NL zo’n GS leasen ipv een auto.
@racerx: ik heb hem al proefgereden, ik weet het 😈😈😈
Scooters zijn voor petjes en ambtenaren.

Zijn geen echte motorrijders.
@sudbina: trolling voor beginners?
Rijd zelf een xmax 400 van 2018, als je er nog nooit op hebt gereden weet je totaal niet waar je over spreekt. Ja een echte motor is veel meer fun. Maar met de 400 kom ik niks te kort, elk stoplicht sprint ben ik sneller weg dan menig motor, niet zo zeer omdat een 400 sneller is dan een 1000cc maar gewoon omdat de meeste motorrijders helemaal niet zo snel kunnen schakelen. Met het windscherm op laagste stand klap ik in een ruk door naar 165. Nu ik het scherm omhoog heb staan Max 150/155. Zeker wel super veel fun, bochten pak ik zo plat dat m’n bok bijna erg gesleten is. Ik las iemand piepen over slecht remmen. Onzin! Op de 400 zit een dubbele schijfrem met ABS. De 250 of 300 hebben dat niet. Ik sta stil exact waar en wanneer ik wil. Dat was op m’n fz1 of Ducati monster zonder abs wel andere koek. Mooiste is dit apparaat kun je elke dag rijden! Ja heb er ook een tokkie akrapovic uitsluit op. Wel de silencers laten zitten anders worden m’n buren gek.
@xanpura: akrapovic Uitlaat*
@xanpura: schakelen bij een stoplicht sprint? Weet je zeker dat je motor gereden hebt?
@torsen: in eerste door tot 85 en dan in tweede naar pakweg 130 als ik me niet vergis.
Ja schakelen is nodig, maar we spreken dan al lang niet meer van een stoplichtsprintje. 😎
@torsen: wijsneusje he? Koppelen dan? Zijn er maar weinig die ‘m in een keer kunnen/durven open te trekken.
Motor en scooter zijn een van de antwoorden op het fileprobleem. Hoe meer mensen op de motor, hoe korter de files. Prima idee dus.
@erikw: is in België al eens een studie rond geweest:
10% van de automobilisten op de motor 40% minder files

https://www.febiac.be/public/content.aspx?FID=636
Ik heb toch zo’n gruwelijke bloedhekel aan die gasten met een motorscooter die veel te hard door Amsterdam rijden met zo’n onnodige veel, herrie maakende, Akrapovic uitlaat. En het ziet er nog knullig uit ook als ze voorbij komen.
@ippy: let op je bloeddruk hè
@ippy: haha, ja en dan zo’n piaggio driewieler, treuriger wordt het niet…
yamaha TMAX530 ;)
Leuk, zeker met speakers en een rugsteuntje?
Man wat knullig zulke dingen, koop een echte motor of gewoon een 50cc Vespa maar niet dit.
Ik ben het compleet eens met je mening over 2 ‘koplampen’ waarvan 1 bestemd voor het groot licht. Voor diverse motoren zoals bijvoorbeeld de CBR verkopen ze speciale kitjes zodat je lampen beiden branden.

Ik zou zeker ook eens een motor i.p.v. motorscooter overwegen! Al mis je dan wel een stukje comfort. Het rijplezier is zoveel hoger.
Ik rijdt een Piaggio Beverly 350. Om de naam had ik hem bijna niet gekocht overigens. Niet spannend, zeker niet in vergelijk met de Monster die ik hiervoor had. Hij heeft een top van 140 die je snel pakt. Maar ik kan zo veel meer spullen meenemen, waar het me om ging. Geen spannend ding, maar wel erg praktisch dus. Er is een oudere 500 versie die een hogere topsnelheid heeft. En BMW heeft een leuke motorscooter.
@lacker: er is een scootertijdschrift dat een Beverly350 duurtester heeft met meer dan 100.000km ;-)
Ik snap de keuze wel, 2x geprobeerd om bij m’n nieuwe job woon-werk te doen met de 1-pitter. Nee bedankt. Dan maar liever “voor lul” rijden op de scooter naar wel lekker comfy achter een groot scherm met al je zooi bij je. Die mening van een ander kon me altijd al gestolen worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).