Autobrief II: halftarief MRB voor PHEV is een jaar langer oké

Auteur: , 31 Reacties

Vandaag was er een stemming in de tweede kamer over 'Autobrief II' van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Het voorstel is aangenomen met twee interessante amendementen.

Wiebes

Autobrief II is de liefdesbrief die Eric Wiebes vorig jaar aan de ministerraad stuurde waarin hij zijn undying love voor belastingen op auto’s verklaarde. De insteek was eigenlijk om de belasting op auto’s eenvoudiger, eerlijker en waar het kan minder zwaar te maken. Uit enkele eenvoudige rekenvoorbeelden bleek echter al snel dat dit laatste niet het geval gaat zijn. In de tweede kamer werd vandaag gestemd over de brief. Het gevolg hiervan zijn twee amendementen die wellicht ook de trouwe AB-lezer raken.

Ten eerste wordt het halftarief voor de motorrijtuigenbelasting die PHEV’s genieten een jaar langer aangehouden dan oorspronkelijk gepland. Eigenlijk zou deze regeling vanaf 2019 veranderen in een driekwartstarief, maar dat wordt nu een jaar uitgesteld tot 2020. Dit geldt voor auto’s met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer, een waarde die alleen gehaald wordt door PHEV’s. Nou ja, op papier tenminste.

Het tweede nieuwtje betreft de afbouw van de BPM. Deze wordt tot 2020 met twaalf procent verlaagd, maar door een amendement van ChristenUnie tweede kamerlid Carola Schouten geldt dit niet voor de dieseltoeslag. De belastingkloof tussen auto’s op benzine en auto’s op duivelsap wordt hiermee dus groter.31 reacties

Die kwibus..
@james82: lach me altijd kapot als ik hem zie lopen op het journaal, je kunt m gewoon niet serieus nemen
@jeffreyd: de man is hyper-intelligent en al vele jaren financieel onafhankelijk…!
@ehnl: 😂
De afbouw van de BPM zal ongetwijfeld wederom ruimschoots gecompenseerd worden door verhoging van het tarief per gram co².
Ok, dus stel dat je als lief en schattig particulier gezinnetje voor ogen hebt om over een paar jaar een super milieu vriendelijke PHEV te kopen, tja je hoort er zoveel goeds over! Jong gebruikt, van een zakelijke rijder, die hier graag van af wilt, omdat z’n bijtelling naar 22/25% schiet! Deze zakelijk rijder heeft 60 maanden lang kunnen genieten van een lage tot geen bijtelling en wordt ook nog gematst met een lage tot geen wegenbelasting. Nu komt dit gezinnetje weer die deze auto wenst te kopen omdat hij zo milieuvriendelijk (smiley die verbaasd kijkt) en zuinig (twee smileys die verbaasd kijken) is. Nu worden ze alleen keihard gepakt door de overheid omdat ze plots over een auto van 1700-2200kg wegenbelasting moeten betalen. Hoppa zakelijke rijder met veel belastingvoordeel gematst, nooit aan de lader gehad, veel benzine er doorheen gejaagd en de particulier kan die auto simpelweg niet betalen omdat toch het brandstofverbruik hoger lijkt te zijn dan gezegd en de accu binnenkort moet worden vervangen… ok. ik zeg EXPORT, bedankt NL BV weer een paar miljard weg! (heel veel smileys die verbaasd kijken).
@erikdee: mwoah, hangt er van af: de mrb is bij het driekwarttarief toch lager dan dezelfde auto zonder electromotor, de maandlasten liggen lager. Als tegen die tijd de brandstofprijzen weer wat hoger liggen zijn de ca. 30 tot 50 km die je electrisch kunt rijden met een V60 of Golf GTE toch best behoorlijk goedkoper te doen als je thuis tegen nachtstroom laadt. Accu’s zijn tzt ook een stuk betaalbaarder. Ik zou ‘m niet direct als totaal oninteressant voor particulieren wegzetten, de PIH. De gemiddelde woonwerkafstand ligt in NL geloof ik binnen die 40km, evenals heel veel andere ritten in een gemiddeld huishouden..
@parker: Wat betaal je liever? 100% van 1200 kg of 75% van 1700 kg voor een auto die minder zuinig rijdt als je puur elektrisch rijdt en de stroom straks duurder is dan brandstof per gereden km.
@boxergt: er wordt altijd iets van 150 kilo vanaf getrokken als correctie voor het electrodeel en van het restant dan nog een kwart. Een V60 D5 zonder electromotor weegt iets van 1550 kilo. Per saldo kom je lager uit in de mrb met de pih dan met de D5. En waarom zou stroom tzt duurder zijn dan brandstof?
@parker: momenteel is brandstof de grote cashcow van de overheid. Als iedereen massaal van de olie af stapt en elektrisch gaat rijden zullen ze dat geld ergens anders vandaan moeten halen. Eigenlijk is er dan maar één logische plek om deze belasting te heffen.
@erikdee: Het is inderdaad bezopen dat je over een 4 of 5 jaar oud voertuig nog bijtelling moet rekenen over de nieuwwaarde van het voertuig. Eerlijker zou zijn over bv de dagwaarde. Maar stel, je aannames kloppen dan hoef je je juist geen zorgen te maken over het vervangen van de accu’s, deze zijn immers volgens jou nooit gebruikt…
@cod3bos: en iedereen weet dat accu’s er veel beter van worden als ze nooit gebruikt worden…
@cod3bos: die bijtelling over nieuwwaarde is een van de beroerdere regels die er is. Heb ooit een Passat geleased met nieuwwaarde a 55.000€ kaching (niet door mij uitgezocht, hell no!) Op het moment dat hij bijna uit de lease ging gevraagd wat de verkoopwaarde van dat moment was… 11.000€.
Maar wat de BPM volgend jaar al doet, dus binnen 9 maanden(!), weet nog niemand. De tarieven staan nog nergens. Het enige wat bekend is dat deze tussen 2017-2020 met 12% worden afgebouwd.
Ben ik voor een keer heel blij dat ik in België woon…
Zucht, de dieselhaat neemt immer toe. Hoe ver is Frankrijk daar ondertussen mee? Voor koppel en laag verbruik bij vele kilometers en een hoog trekgewicht is er nog geen alternatief. Maar wel belasten, heus.
@phaeton: met een benzinemotor kan je ook prima een kar trekken. Trekgewicht heeft weinig met vermogen te maken. Meer met hoe zwaar andere componenten zijn uitgevoerd en de bouw van het voertuig.

Voor koppel hebben ze ook al iets gevonden. Zowel elektromotoren als domweg grote laagtoerige, laadvermogen benzinemotoren hebben een heel fijn koppel. Echter staat dat niet leuk in de folder dus kopen mensen dat niet.

Dus het enige waar ze nog geen oplossing voor weten is de efficiëntie van een diesel.
@lekbak: En het verbruik er van? Als het onder de 1:18 doet is het geen volwaardig alternatief. Enfin, een diesel is fijn vanwege 400+ Nm koppel.

Een toekomstig Skyactiv 3 blok in een Mazda 6 met een regenererende elektro aandrijving zou bijvoorbeeld kunnen, maar op een efficiëntere manier. Je moet het koppel tot aan de Alpen kunnen gebruiken, terwijl het ook daarvoor en daarna moet assisteren voor een laag verbruik. Zover is het helaas nog niet.
Kip zonder kop. Doet me altijd denken aan Guus Geluk….
Gadver worden die stekker fraudeurs nu nog langer voorgetrokken? Welke halve zool heeft ooit bedacht dat bijvoorbeeld een Cayenne met 333pk en 2325kg goed voor het milieu zou zijn?
@gezondverstand: altijd nog beter dan dezelfde Cayenne zonder hybride aandrijving, daar is het om te doen.
En dus wordt het alleen maar nog interessanter om een jonge Diesel occassion uit Duitsland te importeren vs hier kopen. De dealers/handelaren worden dus weer de dupe en voor de restwaarde/afschrijving zal het ook wel niet veel goeds inhouden…
via Android app
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dus als ik in 2020 een nieuwe Honda Civic Type-R koop krijg ik €1460,- korting nou nou. Blijft er nog ruim €10000,- BPM over.
@atrak: Nee, je krijgt korting nadat het de aankomende jaren nog even met minimaal 12% stijgt.
Weg met die wiebes
Het maakt niet uit met wat voor creatief idee het kabinet komt, de heilige koe levert al jaren miljarden op, dit zal never nooit afgebouwd worden, geld moet immers ergens vandaan komen. Links om of rechts om, betalen zullen wij altijd
Als ik die reacties hierboven lees ben ik toch mooi blij dat ik voorlopig alleen een fiets heb… *sadface*
Kwiebus houdt ons weer een lekkere frikandel voor.
Het hoofd van Wiebes doet me altijd denken aan dokter Tinus…
Wat een pipo zeg..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).