Autojunk Foto Van De Maand – Mei 2013

Auteur: , 17 Reacties

De 24 uur van de Nürburgring, Villa d'Este, Top Marques en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er waren weer genoeg gelegenheden voor jullie om fraaie foto's te maken en op Autojunk.nl te zetten. Dit zijn de beste platen van vorige maand.

Autojunk Foto Van De Maand - Mei 2013

Het mooie van fotografie en het beoordelen van foto’s is dat alles onderhevig is aan smaak. Natuurlijk zijn er technische aspecten waarop je een foto kan waarderen zoals belichting, compositie en scherpte. Een onscherpe foto zal doorgaans niet in deze top 3 belanden en hetzelfde geldt voor een slecht gekaderde of verkeerd belichte foto. Tegelijkertijd kan je een foto bewust onder- of overbelichten, kiezen om de regels voor een goede compositie te negeren omdat dat je beter lijkt (en soms ook is) voor de foto of een bepaalde mate van onscherpte gebruiken, bijvoorbeeld bewegingsonscherpte bij een bewegende auto. Zo kan het zijn dat jouw perfect belichte, gekaderde en haarscherpe foto door iemand als “saai” of “weinig creatief” wordt bestempeld terwijl de foto voor jouzelf perfect is.

Waarom deze intro? Welnu, om tot een Autojunk Foto Van De Maand te komen handelen wij altijd als volgt: eerst wordt er door ondergetekende een shortlist gemaakt met alles wat enigszins de moeite waard is om te beoordelen. Dat betekent elke maand honderden, soms duizenden uploads doorpluizen op zoek naar de pareltjes. Vervolgens mogen Wouter, Autoblogger en de winnaar van de voorgaande editie (deze maand is dat DarrylWRC) hun mening geven over de foto’s die in de shortlist zitten, waarna ik al die beoordelingen plus die van mijzelf bij elkaar probeer te voegen ten einde een Top 3 te vormen. Meestal gaat dat makkelijk, met de meningen van vier verschillende mensen is er eigenlijk altijd wel een setje favorieten te benoemen, laat staan een winnaar. Niet deze maand, want iedereen zat mijlenver bij elkaar vandaan. En dus heb ik de boel even fijntjes geveto’d, hier is de Top 3 van de maand Mei!

Plaats 3: Porsche 911 (997) Targa 4S Mk I
Porsche 911 (997) Targa 4S Mk I
Een zeer sfeervolle plaat van deze Porsche 911 (997) Targa 4S in de sneeuw. Gespot in de winter, in Gent, maar nu pas geüpload. Maakt ons niets uit, als je die fraaie platen maar met ons blijft delen, mooi gedaan rs9050.

Plaats 2: Ferrari Daytona
Ferrari Daytona in Monaco
Een welkome afwisseling tussen het tamelijk smakeloze supercargeweld dat Top Marques doorgaans met zich meebrengt in Monaco: deze prachtige Ferrari Daytona in fraai antracietgrijs is een pareltje van een auto. Dat replicant een auto kan fotograferen in lastige lichtomstandigheden hebben we al eens kunnen zien en deze plaat ademt zoveel sfeer dat een hogere waardering op zijn plek was. Geparkeerd op een plek met veel te veel auto’s eromheen koos hij er gelukkig ook voor om een mooi detailshot van de neus te maken. Prachtig shot, jammer dat de achtergrond niet zo aanspreekt, anders was het een potentiële winnaar geweest.

Plaats 1: Ferrari F12 Berlinetta
Ferrari F12 Berlinetta in Monaco
Zo langzamerhand begint het erop te lijken dat er geen Autojunk Foto Van De Maand voorbij gaat zonder dat Bas Fransen erin voorkomt. Ook deze maand weet hij weer te winnen, dit keer met een fraai shot van een Ferrari F12 Berlinetta. Wouter zijn eerste opmerking bij het zien van de foto: “Tof, maar jammer dat er geen beweging in zit” en daar waren Autoblogger en ik het op zich wel mee eens. Maar volgens Darryl was je de winnaar: “Heerlijke wagen om te zien en geweldig vastgelegd op deze foto zo van boven, en natuurlijk de goede kleur, vandaar als nummer 1.” Technisch gezien ook een prima foto, interessante compositie, geen storende elementen, belichting dik in orde. Bas, gefeliciteerd, jouw foto staat de komende maand in de header van Autojunk.nl en komende maand mag je meebeslissen over de winnaar!17 reacties

Lekkere foto’s weer. Wat moet je precies doen om jouw foto te laten meedingen? Moet je nog iets van een aparte tag gebruiken oid?
@lemster: Volgens mij gewoon uploaden en hopen dat ze je foto kunnen waarderen
Ik ben van mening dat ‘heerlijke wagen om te zien’ en ‘de goede kleur’ niet van invloed mogen zijn op het beoordelen van de kwaliteit van een foto.

En bij de foto van replicant, het niet aanspreken van de achtergrond. Terwijl het onderwerp (de auto dus, niet de achtergrond) er goed gepositioneerd op staat. De achtergrond is niet minderaansprekend dan een grijs stuk asfalt.

Als winnende foto’s mede gekozen worden met de header in het achterhoofd, begrijp ik dat de achtergrond een belangrijke rol speelt. Maar bij een shoot heb je de achtergrond voor het zeggen, bij een spot niet.
Stuk voor stuk prachtige foto’s! Ik vind vooral we winnende écht mooi.

Autoblog, zorg eens voor wallpapers van dit soort prachtplaatjes! Een watermerkje van Autoblog en/of de fotograaf vind ik totaal geen probleem maar dat gigantische AUTOJUNK.NL is me toch iets teveel van het goede voor m’n wallpaper. En de formaten zijn ook niet geschikt.
@Edge: Absoluut mee eens! Doet gewoon afbreuk aan de gehele foto!
@Edge: helemaal mee eens!!
@bazzl

Goed gefotografeerd dat stringetje.
De nachtfoto van de daytona had op plaats 1 moeten eindigen…
@StijnB: ben ik het wel mee eens. En het contrast met de achtergrond vind ik net een sterk punt van de foto.

De winnende foto vind ik net iets te saai.
plain boring ..

mooie foto,s hoor ..
maar zijn alle 3 op een logo gefocust ..

of op de nummerplaat .. dat kan ook ..
jammer dat de F12 zo’n lelijke achterkant heeft. (vind ik)
De winnende foto mist precies hetzelfde als de winnende foto van vorige maand: zichtbare snelheid.
Geen wonder dat de winnaar van vorige maand dit de winnende plaat vond. Mooie foto, maar het meest belangrijke (en moeilijke) mist (vind ik).

Wat er op de foto staat, heeft niets te maken met of een foto goed is of niet.
zijn deze foto’s ook beschikbaar in nog groter formaat ? A3 ofzo ?
Opnieuw mooie foto’s
Foto 1: niet erg interessant qua onderwerp en compositie.

Foto 2: schitterende auto, maar de compositie spreekt me totaal niet aan. de lichten op de achtergrond leiden enorm af.

Foto 3: duidelijke winnaar, een mooie hoek van de f12 die je niet vaak ziet.
En voor de mensen die een wallpaper formaat willen. Denk eens na, er is een reden waarom fotografen alleen kleine formaten uploaden ;)

Heel vervelend als fotograaf zijnde, als je je foto ergens terug ziet zonder credits.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).