Bentley Continental Flying Spur (2005-2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 21 Reacties

De overname van Bentley door het Volkswagen concern deed puristen huiveren, maar achteraf gezien is dat niet terecht. Dit is niet zomaar een opgepimpte Phaeton.

Bentley Continental Flying Spur

De Bentley Continental GT werd de eerste volledig onder Duits “bevel” ontwikkelde Bentley, onderhuids was er wel één en ander van de VW Phaeton W12 te vinden. De W12-motor werd echter wel fors onder handen genomen en kreeg twee turbo’s. Uiteindelijk bouwde Bentley ook veel meer W12’s dan Volkswagen zelf. Ieder modeljaar waren er wel aanpassingen en in 2007 kwamen de krachtigere Speed versies. In 2009 overtrof Bentley zichzelf door de nog krachtigere Supersports aan te bieden.

Aanbod
Op AutoTrack staan bijna 80 Continentals te koop. Veruit het meest verkocht is de Coupé (GT), maar van de Flying Spur staan er ook een twintigtal te koop. De prijzen variëren enorm: voor zo’n 40 mille is er al keuze, maar zes keer zo veel uitgeven lukt ook wel.

Alternatieven
Audi A8
BMW 7-serie
Mercedes S-klasse
Porsche Panamera

Aandachtspunten
Aandrijflijn

 • De W12 is een samensmeltsel van twee VR6 blokken en kreeg in de Bentley nog twee turbo’s aangemeten. Het is een fantastisch blok en ook relatief degelijk, maar de motorruimte is wel erg vol. Sommige onderhoudsklussen zijn daardoor arbeidsintensief.
 • Olie verversen is belangrijk, ook voor de smering van de turbo’s. Blauwe rook kan een indicatie zijn dat één van de turbo’s het tijdelijke voor het eeuwige gaat verruilen.
 • Witte rook kan een indicatie zijn van een defecte koppakking. Voor vervanging moet de motor eruit en dat is prijzig. Meestal zijn er dan koelingsprobleem geweest, dus controleer de radiator.
 • De bougies zijn duur en relatief moeilijk te vervangen, controleer even of ze netjes iedere vier jaar zijn vernieuwd.
 • De bobines kunnen aan vervanging toe zijn bij een Continental. Mocht de auto niet lekker stationair draaien, dan kan de oorzaak bij de bobines liggen.
 • De zestraps automaat kan het grote koppel best goed aan, maar wees alert op vertragingen tijdens het schakelen of ruw terugschakelen.

Carrosserie en interieur

 • Let op steenslag op het front.

Onderstel

 • Alle Continentals hebben luchtvering die niet als problematisch bekend staat. Een Continental die na lang stilstaan door zijn hoeven is gezakt, heeft potentieel wel een lek ergens in het systeem.
 • De (stalen) remmen zijn groot genoeg om alle kracht te beteugelen, maar kunnen desondanks snel slijten. Versleten remmen kan een indicatie zijn dat onderhoud minder prioriteit had bij de vorige eigenaar.
 • Keramische remmen gaan een “autoleven” mee, maar ze zijn ook erg prijzig om te vervangen. Goed (laten) controleren dus.
 • De elektronisch bediende parkeerrem leidt nog wel eens een eigen leven, dus controleer de werking.

Elektronica

 • Wees voorzichtig met auto’s met een heel lage kilometerstand. Specialisten zijn het er over eens dat de Continental beter gedijt als er regelmatig mee wordt gereden en er ook regelmatig onderhoud aan wordt gepleegd. Vooral de twee accu’s vinden veel stilstaan niet altijd een feest.
 • Bewaar de sleutel niet te dichtbij de auto, want door het contact tussen sleutel en auto kunnen de accu’s dan ook leeg raken.
 • De bandenspanningssensoren (drie keer woordwaarde) hebben een ingebouwde batterij die vijf jaar mee gaat.
 • En al die andere elektronica, die controleer je natuurlijk ook.

Bekijk hier het aanbod van de Bentley Continental Flying Spur op AutoTrack.21 reacties

“De (stalen) remmen zijn groot genoeg om alle kracht te beteugelen, maar kunnen desondanks snel slijten. Versleten remmen kan een indicatie zijn dat onderhoud minder prioriteit had bij de vorige eigenaar.”

Er zijn ook maar zéér weinig mensen die een auto een volledige beurt geven om ‘m daarna op te ruimen…..
Toch wel een van m’n favoriete zo’n flying spur. Wat mij betreft zijn klasse nog niet verloren. Daarentegen heeft die GT allang z’n klasse verloren. Om nou te zeggen dat een flying spur zoveel afwijkt van een phaeton.. Motor mag dan wel 110 pk meer hebben, de basis lijkt toch gelijk (zelfde onderstel/luchtvering). Het interieur heeft weliswaar een veel mooiere afwerking, maar toch. De VW en Bentley delen zelfs dezelfde instrumentenpaneel (in basis).
@kritisch: Groot verschil is de techniek. De Phaeton heeft in basis dezelfde motor, maar dankzij de dubbele turbo is de Bentley aanzienlijk sneller. Met name onderin is er veel meer kracht voorhanden. De Bentley is zwaarder, maar lijkt lichter aan te voelen.
@willeme: begrijpelijk. 110pk is natuurlijk aardig veel. Heb wel eens meegereden in een flying spur en ervaring met 3.0 tdi phaeton’s. Dus dat is niet te vergelijken wat betreft het vermogen. Maar het prijs verschil (nieuw) is dan ook wel dusdanig dat deze, in mijn ogen, kleine technische aanpassing toch wat matig is.
Blijft een statige auto, alleen vind ik een Flying Spur niet zo fraai met de Speed velgen. Moeten gewoon de 7-spaaks velgen hebben of de 5-spaaks. Liefst in het donkerblauw of donkergroen met beige interieur, zoals: http://www.autotrader.nl/auto/bentley-continental/2006/hardinxveld-giessendam/8rkft/bentley-continental-flspur-60-w12/?utm_source=gaspedaal.nl&utm_medium=coop&utm_campaign=listings-thirdparty
Ik zou zo graag een keertje heiligschennis willen plegen en een j-turn of een handrem bochtje maken met een bentley
@mikje90: elektronische handrem en automaat maken dat wel lastig
@wceend: een goeie drift daar in tegen moet denk ik wel te doen zijn
Mooi testexemplaar, precies een auto van de maffia. Anderzijds valt me wel op dat de vloermat aan bestuurderszijde enorm vuil is…

Verder lijkt me dit een auto waar veel Nederlanders enorm allergisch aan zijn: duur, duur en nog eens duur. In Vlaanderen kost zo’n auto tegenwoordig ook €10K om te registreren dus veel zie je dat hier ook niet rijden.
De coupe zegt me niks, maar deze sedan is daarentegen juist wel een hele leuke auto. Eigenlijk mooier dan de ‘echte’ Mulsanne en ook exclusiever dan een Audi, Mercedes of BMW.
In het echt ook indrukwekkender dan op foto en video.
via Android app
Echt probleemloze autos. Ik heb die van mij zojuist weggedaan. Ik heb er 20.000 km zonder problemen mee gereden. De enige serieuze kostenpost die je in de praktijk kan hebben is eigenlijk de luchtvering en de raammechanismes. Ik raad iedereen aan om zon ding te kopen als je enigsinds durft te tanken. Dit is trouwens wel echt een mooi testexemplaar!
@nvn1993:

En wat is er voor in de plek gekomen?
@jack_abarth: ben ook benieuwd inderdaad
Vind het net een begrafenis auto. Ligt ook wel aan de kleur. Niet mijn ding
Een Bentley kopen is één ding, rijden en onderhouden een andere….
Als ik er eentje zie, kijk ik ook wel even om, maar als ik in de markt zou zijn een grote snelle sloep, zou ik eerder voor de vorige Maserati QP gaan. Of een Jaguar XJ. Als je dan iets anders wil dan de standaard Duitse Drie (want de Panamera valt sowieso af..)
Ik ben in het bezit van de Koreaanse uitvoering van de Continental, namelijk de Kia Opirus heeft dezelfde looks en comfort maar is stukken goedkoper in onderhoud.
@raoufff: ja die lijkt er inderdaad sprekend op.
Echt een black beauty inderdaad.
“De overname van Bentley door het Volkswagen concern deed puristen huiveren, maar achteraf gezien is dat niet terecht”

Dat was dus wel terecht.
@karaya: klopt. Maar purist is natuurlijk ook maar gewoon een synoniem voor zeikerd, zeurpiet en voetbalanalist.
Als puristen het voor het zeggen hadden hadden heel veel merken niet meer bestaan waarschijnlijk. Kijk maar naar porsche . Ikzelf vind die cayenne spuuglelijk maar dan ook echt lelijk maakt niet uit welk model maar die heeft er wel voor gezorgd dat porsche nog bestaat

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).