Porsche Panamera (2009-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 43 Reacties

Hoewel de styling niet onomstreden was kregen de criticasters geen gelijk en werd de Panamera een groot succes voor Porsche. Inmiddels is de tweede generatie gelanceerd, de eerste generatie is volop als occasion verkrijgbaar.

Porsche Panamera

Direct bij lancering werd de Panamera de auto voor de directeur die zelf ook nog wel eens achter het stuur wilde kruipen. Het merk Porsche werd namelijk alle eer aangedaan, in een Panamera is het fijn potje sturen. Het aanbod aan motoren was wellicht breder dan je in eerste instantie van een Porsche verwacht, naast een aantal dikke V8 varianten, kwam er ook een diesel en zelfs een zuinige hybride.
In 2013 volgde een facelift waarin de Panamera minimaal werd bijgepunt, maar voor Nederland was er ander belangrijk nieuws: de Panamera S E-Hybrid kreeg een stekker en deze plug-in hybride haalde daarmee 14% bijtelling.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan er van de Porsche Panamera zo’n 70 stuks te koop. Een handbak is leverbaar geweest, maar die zijn (wereldwijd) amper verkocht en zijn in Nederland niet te vinden. Een kwart van het aanbod is een Panamera diesel. De prijzen beginnen net onder de 50 mille en lopen op tot bijna anderhalve ton.

Pluspunten

 • Rijeigenschappen
 • Prestaties
 • Het is een Porsche

Aandachtspunten

 • Het is een Porsche. Porsches zijn duur en de onderdelen zijn dat ook.
 • Als de Panamera is uitgevoerd met de optionele keramische remmen, controleer die dan heel goed op scheuren of laat een Porsche dealer er naar kijken. Vervanging is duur.
 • De keramische remmen piepen soms op lage snelheid.
 • De stabilisatiestangen voor kunnen piepen en kraken. Opnieuw monteren en invetten lost dat op.
 • Koelvloeistoflekkage komt voor, vooral bij de thermostaatbehuizing die kan scheuren en de aansluitingen van de waterpomp die los kunnen gaan zitten.
 • De Panamera (4)S heeft problemen met de Nikasil coating van de cilinderwanden. In eerste instantie uit zich dit in een hoog olieverbruik. Vervolgens komt er een nare tik in de motor die steeds erger wordt, waarna het blok vastloopt. De V6 modellen en Turbo’s hebben een andere coating die niet voor problemen zorgt.
 • De Panamera S, Turbo (S) en GTS lusten vaak ook een slokje olie.
 • Een Panamera heeft veel knopjes en veel elektronica. Ondanks dat er geen specifieke issues mee zijn, kun je die maar beter allemaal controleren.
 • Probeer ook de luchtvering uit in alle standen, als de Panamera daarmee is uitgerust.
 • Een fluitend geluid onder het rijden kan worden veroorzaakt door de spleet tussen het dak en de achterklep. Vervangen van isolatie en beter afstellen kofferklep biedt soelaas.

Zoek de Panamera of een andere auto op Marktplaats.nl.43 reacties

Je ziet helaas de invloed van VAG bij Porsche.. dure aandachtslijst. De nieuwe generatie Panamera heeft al betere looks, hopelijk ook minder aandachtspunten.
@misterdrogba: Nou, nou, er zijn wel wat punten, maar het is niet zo dat de auto uit mekaar valt terwijl je er naar kijkt.
@granlusso: Zeker, maar hoog olieverbruik door slechte coating of slechte isolatie is niet iets dat je verwacht van dit kaliber auto.
@misterdrogba: Daar heb je wel gelijk in ;)
Iets met verwachtingspatroon inderdaad.
@granlusso: een Fiat Panda heeft minder punten. Maar ja, dat gelooft niemand.
Gave uitvoering zo!
Het enige grote probleem wat ik zie is de Nikasil coating van de (4)S, dat is gewoon een hit-or-miss gevalletje helaas.

Verder zie ik voornamelijk irritante dingen en het eventuele scheuren van de keramische remschijven is bij elk merk een klein issue.
Blijft toch een droomwagen voor mij. Al helemaal uitgevoerd als deze Turbo S Executive!
Heb laatst naar een tweedehands Porsche Panamera Turbo gekeken in Apeldoorn. Op mijn vraag aan de verkoper wat zo’n auto doet in de stad kreeg ik als antwoord dat 1 op 10 te halen is, mits je ‘fatsoenlijk’ rijdt. Had hier flinke twijfels over en heb er uiteindelijk maar eentje gehuurd voor een paar dagen. Hoe rustig je ook rijdt, 1 op 10 in de stad haal je nooit! Met zo’n auto rijd je vooral van pomp naar pomp.
@barbro: tip, koop nooit een auto in Apeldoorn en omstreken. Waar stond deze auto? Sleutelbloem?
@kritisch: nee, bij sleutelbloem stond toen de Turbo S te koop. Dat vond ik net iets te veel van het goede. De auto waar ik naar keek stond te koop bij damming. Hoor overigens wel vaker dat ik niet in Apeldoorn moet zijn voor auto’s. Heb jij enige ervaring met damming?
@barbro: sleutelbloem is echt een van de ergste die je kan treffen. Damming, nooit van gehoord. Wat ik lees/zie lijkt het wel mee te vallen. Desalniettemin zou ik wantrouwig blijven
@kritisch: ook wel eens gekeken bij Sleutelbloem voor een auto. Scherp geprijsd. Maar is er iets mis met dat bedrijf?
@barbro: 1 op 10 in de stad… dat rij ik met mn golf bluemotion :P lijkt me niet heel reeel inderdaad.
@ar156sw: haha…met een bluemotion nog wel….
@barbro: zelfs liggend tussen 6 plankjes wil ik nog niet in zo’n ding gezien worden (hoewel dat best lastig is)
@roppp: in het begin vond ik m ook maar niks. Maar hoe vaker ik ‘m zag, hoe meer ik m begon te waarderen..
Mijn volgende auto
Prachtige sedan ..
By far de mooiste Porsche ever ..

Maar ik heb gewoon een hekel aan piepremmen op lage snelheid ..
Plus nog 50.000 andere redenen waarom ik em laat staan ..
Suc6 om de Panamera in deze kleur te verkopen..
@maarten020: Zou em anders zo willen hebben.
Maar de V6 benzinemotoren hebben dus eigenlijk geen echte aandachtspunten? Volgens mij is zo’n auto, zonder de gevoelige en met deze motorisering overbodige keramische remschijven, een hele fijne daily cruiser.
Niet moeders mooiste, maar de meesten van ons rijden een minder fraaie wagen. En hij rijdt geweldig!
Deze geteste versie is de facelift van het origineel doe mij maar het eerste model uit 2009.

Deze dus: http://www.favcars.com/porsche-panamera-4s-sport-design-package-970-2010-images-40600-1600×1200.htm

Blijft een prachtige sedan en een prachtige Porsche, een goede auto voor de lange afstanden heerlijk comfortabel.
Staat hoog op mijn lijstje.
Blijf het een imposant ding vinden. Z’n lompige lelijkheid heeft een bepaalde charme en het is echt wat anders dan andere auto’s in z’n (prijs)klasse. Daarnaast heb je denk ik alles wat je nodig hebt in een auto hiermee. Zou het toch wel
overwegen als het budget het toeliet…
Het design is even wennen maar verder echt een briljante auto met een erg mooi interieur. En ook nog best praktisch als je een keer iets groters moet vervoeren (zeg een surfboard). Alleen ontzettend jammer dat er altijd twee losse stoelen achterin gemonteerd zijn in plaats van een bank. Zo kun je nooit drie kinderen vervoeren. Heel gek dat een achterbank blijkbaar geen optie is.
@frederik: drie kinderen is voor pleps….. Twee is ideaal. Een jongen en een meisje.
Voor het wekelijkse hockeyfestijn ga je maar met de q7/xc90 van de vrouw.

En toch. Ik als pleps vind t een mooie kar!
@crosscabouter: Mee eens maar ja wat doe je eraan. :-) Ik hoef geen Q7 of XC90…
@crosscabouter: fout, voor de hockey pak ik de cayenne s van de vrouw!
Wordt de panamera tenminste ook niet vies!
Schitterende auto , wat de haters ok zeggen . Heb zelf de turbo gehad. Niets leuker dan met moeder de vrouw en 2 kids op de achterstoelen 300+ over de autobahn naar de vakantie bestemming in zuid Europa ( uiteraard niet op een zaterdag!
@gietturbo: ga jij met 2 kinderen op de achterbank 300+? Wauw
@amphiby: *achterstoelen
@amphiby: joh, als je een beetje gas geeft, je hebt het nauwelijks door dat je zo hard gaat. Geen rijwind geluid etc en motor hoor je ook nauwelijks als je de kleppen dicht zet!
Daarbij dat ik al gezegd keramische remmen voor het geval dat!
Zijn concurrent Aston Martin Rapid doet mij meer.
@dailydriver: die doet allang al niet meer mee…
Heb vaak de Panamera S gereden met 4.8 V8 met sport Chrono pakket, wat een heerlijke wagen. Wegligging is top en het geluid bij het vol intrappen in Sport Plus is ge-wel-dig!
In deze uitvoering zie je precies wat er mis mee is: zijn doelgroep.
Spuuglelijke velgen
Ik blijf hem gaaf vinden… Heb hem 2,5 jaar geleden sterk overwogen. Uiteindelijk toch voor een F11 535i gekozen. Doet er niet voor onder qua sportiviteit en luxe, is nog ruimer, maar heeft een wat minder dubieuze uitstraling… Ben nu nogsteeds blij met deze keuze, maar moet nog altijd omkijken als ik zo’n Panamera zie rijden.
Wauw. Ik vind de aandachtspunten reuze meevallen eerlijk gezegd.
Stel ik koop een Panamera zonder:
– Keramische remmen
– Luchtvering
– Niet de 4s model

Dan kan men nog een leuke rijplezier hebben zonder al te veel verrassingen.
Kan iemand met ervaring dit vaststellen.
Alvast bedankt mede AB lezers :)
Kan niet geloven dat Wouter deze echt mooi vind. Heb over het algemeen dezelfde smaak als hem (kleding, auto’s) maar deze Porsche is echt afschuwelijk.
Ik ben pas gaan kijken naar een exemplaar. Komt van hoefnagels af maar heeft 11! eigenaren gehad. Hoefnagels gebeld en gevraagd hoe dit kan. Allemaal heel kort op diverse namen gestaan. Op zich vertrouw ik het wel maar als ik m weer wil verkopen voelt t toch niet lekker. Wat denken jullie?
Hé, de vorige auto van mijn buurvrouw

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).