Bentley Continental GT Speed: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

De naam Speed belooft iets. En ja, de Conti GT Speed is snel. De Continental GT V8 is dat echter ook. De hamvraag is dus: wat biedt de Speed meer?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

1. Die naam
Briljant toch. Het is meteen duidelijk waar de topper van de Continental GT reeks goed is: hij gaat hard. Echt heel hard. Stel je wilt als diplomaat ‘s-nachts vanuit Amsterdam naar Brussel. De verkeersborden met maximum snelheden zijn dan puur indicaties welke snelheden andere weggebruikers ongeveer aanhouden, het is tenslotte wel zo veilig om dat te weten. In een politiek correcte begrensde Duitse topper doe je over de reis ruim 48 minuten. In de Continental GT Speed wordt dat gereduceerd tot slechts 36 minuten. Tel uit je winst.

Bentley Continental GT Speed

2. De topsnelheid
De Continental Speed is de snelste Bentley voor de openbare weg ooit. Met genoeg benzine in de tank, ruimte op de weg en voldoende grote “ballen” van de bestuurder haalt de Speed 330 km/u. Dat is het territorium van supercars en terwijl dit een vierzits coupe is waarmee je ook heel comfortabel kan rond tokkelen. Vooral die combinatie maakt de Continental GT Speed zo uniek.

Bentley Continental GT Speed

Bentley Continental GT Speed

3. Het andere uiterlijk
Met de kleur van de testauto komt het er in mijn ogen niet helemaal lekker uit, maar de Speed is een tandje ruiger dan de “normale” Continentals. Een maatje grotere wielen met tien dubbele spaken en 275/35 ZR 21-banden geven de Speed een nog dikker uiterlijk. De donker getinte grille en luchtinlaten (die op een lichte auto er meer zullen uit knallen) zijn een verwijzing naar de Bentley’s die in de jaren ’20 van de vorige eeuw successen vierden op Le Mans. Ook de achterzijde oogt net even anders met de specifieke uitlaatpijpen en dunne chromen omlijsting van de achterlichten.

Bentley Continental GT Speed

4. Het andere interieur
Binnen toont de Speed ook net even anders, hoewel zo’n beetje ieder interieur uiteindelijk volledig naar klantwens wordt samengesteld. Zodoende prijkte er “ouderwets” hout op het dashboard van onze Speed en moesten we het mooie aluminium missen. Het aluminium is geborsteld in een patroon van halve cirkels – bekend onder de naam engine spin. Ook dat is weer een verwijzing naar het Le Mans verleden: het dashboard van de Bentley Speed Six ‘Old Number One’ die twee maal de 24-uursrace van Le Mans won, was uitgevoerd met aluminium in hetzelfde patroon.

De Mulliner Driving Specification is standaard op de Continental GT Speed en dat betekent dat de stoelen en zijpanelen van de deuren zijn afgewerkt met in diamantpatroon gestikt leder.

Bentley Continental GT Speed

5. De cijfertjes van de W12
De cijfers zijn uiteraard indrukwekkend. De 12 cilinders in W-vorm hebben een gezamenlijke inhoud van zes liter en alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog twee turbo’s aanwezig. Het resulterende vermogen is 625 pk, 50 stuks meer dan de reguliere W12 en 118 pk meer dan de V8. Dat is een verschil dat zich moeilijk laat weg wuiven.

Bentley Continental GT Speed

Het maximum koppel is maar liefst 800 Nm en de koppelkromme verloopt volledig vlak van 2000 tot en met 5000 toeren per minuut. Om te claimen dat de W12 altijd kracht over heeft, is wat de Britten een understatement noemen. De W12 sleurt aan de toch 2320 kg wegende Continental GT alsof het niets is. In 4,2 seconden staat er vanaf stilstand dan ook 100 op de klok, in exact negen seconden staat de teller op 160 km/u.

Bentley Continental GT Speed W12

6. Het geluid van de W12
Er is een klein rijtje motoren die door geluid, de beleving en de schop die ze kunnen uitdelen net weer even boven andere potente motorblokken staan. De V12 TDI uit de Q7, de V8 uit de Corvette ZR1 en de V8 uit de C63 AMG zijn typische voorbeelden. Ook de W12 uit de Continental mag zich in dit illustere rijtje scharen.

Bentley Continental GT Speed

Klik de versnellingspook in D van Drive en het geluid is nog redelijk beschaafd. De pretstand is nog één klikje verder naar achteren, daar zit de Sport-stand. Dan openen de poorten naar de hemel zich, die staan intern bij Bentley bekend als de kleppen in het uitlaatsysteem. Kleine kinderen, huisdieren en mensen met een zwak gestel worden er wellicht zenuwachtig van, maar voor de rest van ons is het genieten. Bij milde belasting lijkt het geluid wat op een V6 (niet heel onlogisch gezien de bouwwijze), maar zodra de toeren en/ of de belasting stijgt wordt het geluid heel kenmerkend. De W12 klinkt alsof alle lucht uit de omgeving naar binnen wordt gezogen. Aan de achterzijde spuwt de Continental GT de verbrandingsgassen weer naar buiten, in mijn rijke fantasie klinkt de W12 als een draak die langzaam boos begint te worden. Indrukwekkend, krachtig, intimiderend en uiteindelijk is voorzichtigheid geboden.

Bentley Continental GT Speed

7. De rijeigenschappen
De vorige generatie Conti GT had een krachtverdeling van 50-50 tussen voor en achterwielen, de huidige stuurt meer kracht naar de achterwielen en heeft een verdeling van 40-60. De luchtvering is wat stijver, net als de bussen van het onderstel. De stabilisator-stangen zijn dikker en de auto ligt 10mm dichter bij het asfalt.

Bentley Continental GT Speed

Het maakt de Continental GT nog geen speelse auto voor het kortere bochtenwerk. Ondanks de vierwielaandrijving kan je nog steeds niet heel vroeg op het gas. Doe je het wel, dan schuift de Conti niet over de voorwielen weg, maar voelt het meer alsof de Speed als een topfuel dragracer de vooras optilt en aan de buitenkant van de bocht weer neerzet. De Continental is beter op zijn plek op de autobahn of glooiende met lange bochten getooide buitenwegen. Om er mee te spelen is ruimte nodig, een bevroren IJsselmeer lijkt me aardig in de richting komen.

8. Prijs
Bentley omschrijft het verbruik (14,5 liter per 100 km) en de CO2 uitstoot (338 g/km) als “relatief gunstige waarden”. En Saddam Hussein was wellicht een “relatief vriendelijke” dictator. De Speed lust gewoon wel een slokje. Dankzij de CO2-uitstoot is de Speed een euro-ton duurder dan de V8 en komt de totale schade voor Penny-rekening op bijna 3 ton. Rationeel gezien is de Speed het prijsverschil natuurlijk niet waard, maar een rationele koper kwam toch al niet uit bij een coupe met meer vermogen dan je dagelijks nodig hebt, een prijskaartje waar je in buitengebieden een halve wijk voor koopt en running costs die daar bij passen. Wereldwijd is de helft van de Continental GT verkopen dan ook een Speed, maar in Nederland verschijnen er procentueel meer V8-en op kenteken. Filmpje!55 reacties

Fantastische video van een fantastische auto! Bedankt Wouter en Autoblog!
Niks gaat boven een Bentley continental
@MAB: genoeg gaat boven die auto! Zowel veel luxe als sport auto’s.
@3246cm252kw: Welke dan? Buiten de Rolls Royce Wraith kan ik geen directe concurrent vinden wat op het zelfde niveau staat.
@MAB:
Zal ik even beginnen?
Alles van Pagani, de McLaren P1, Ferrari F12, FF en de Laffe Arie, diverse Aston’s, zomaar een greep uit de automobielen die flink hoger in de automobiele pikorde staan.
@jrk68: Luxe.. pagani, mclaren & luxe?
@jrk68: pagani en mclaren p1 zijn autos die 2 maal tot 5 maal zo duur zijn dan deze bentley, dus dat is onzin .
@MAB: een CL AMG? Wel ouder, dus laat ik voor het gemak de S-klasse coupe noemen.
@rikus: ja heb een tijdje ook echt een dikke bak gevonden, nog steeds zelfs. Maar vind het net geen genoeg klasse als een Bentley hebben.
Volgens mijn zit wouter eerst rechts daarna links en dan weer rechts
@autogast2000: sherlock!
Wat een beauty die Bentley w12 dus dat knalt naar voren
Nah geef mij toch maar liever een Maserati Granturismo :)
Een beetje de Golf onder de GT’s. De Phaeton waar hij op gebaseerd is, is een heel pak exclusiever.
Desondanks een leuke test hoor Wouter, ik vond die van vorige week leuker.

PS: Wanneer mag je met de 4C spelen?
Hoe verbloemen we die zwaarlijvigheid? Hatsieflatsie met een 6.0 Biturbo W12 met 630 Peekaatjes natuurlijk! Humor op wielen, haha.
Erg gave video van een toch wel begeerlijke auto!
Wat een fantastische kleur en interieur!
Leuk gedaan met het filmen trouwens ;-)

Zou inderdaad een moeilijke keuze worden, V8 of W12, maar gelukkig hoef ik die keuze niet te maken.
Mocht ik hem ooit kunnen maken, dan denk ik toch de V8 eventueel nog met een krachtkuur van bijv. MTM
Het is precies wat Wouter zegt. De W12 koop je om de belastingdienst een cadeautje te geven. Eerlijk? Nee niet dus, want in de praktijk zal bijvoorbeeld het verschil in CO2-uitstoot tussen de versies reuze meevallen. Men koopt immers geen Bentley GT om stad en land af te crossen.
@Dev:
Je koopt een Conti GT juist om in alle comfort grote afstanden af te leggen, als je echt geïnspireerd wenst te sturen koop je voor dat geld wel een Ferrari. Daar rij je echter niet comfortabel in 1 ruk mee naar de Côte D’azur.
Het blijft een fantastische auto.

En eigenlijk heb ik er niks slechts over te zeggen, maar als het mijn geld was zou ik toch zonder twijfel doorlopen naar Aston Martin.
Leuke wagen, maar te duur.
Waarom zou je niet voor 1,5 ton minder een M6 halen, ook een supermooie auto die bovendien even snel is en onbegrensd nog harder gaat dan deze Bentley?
Rijdt dit logge gevaarte zoveel beter dan een M6?
@alcantara: omdat je voor 30k minder een GT-R hebt.
@psarulez: M6 komt veel dichter in de buurt, GT-R is een totaal ander type wagen. Ik kan me voorstellen dat potentiële Bentley kopers geen Japanse petjesauto willen hebben.
@alcantara: een M6 komt net zo min in de buurt als een GT-R; een M6 is namelijk een Duitse petjesauto….
@Alcantara: GT-R petjesauto? ga even heel snel je mond spoelen
@psarulez: GT-R is en blijft de leukste, hiermee trek je een middelvinger richting veelal Europese auto’s.
@alcantara: Nee, alleen deze auto is luxer dan de meest luxueuze BMW die je kan bedenken, en is als pluspunt net zo snel als een M6.
Waarom de W12? Omdat ie in andere landen, waar de linkse overheid ‘nep-co2’ uitstoot niet overmatig benadeelt, niet zoveel meer kost! Dan heeft t nog zin.
Maar in NL: zeker niet.
Even een ‘Miley Cyrus’ op 5.19 min
Totaal niet mijn pakkie aan de Conti GT, hoewel ik deze nieuwe wel een enorme verbetering vind tov de eerste. Maar het grote probleem van de auto is toch dat het een VAG product is en dus weer op een platformpje moet staan dat eigenlijk niet geschikt is voor een sportauto. Daardoor is ‘ie 1) heel zwaar en 2) rust zo’n 57% van die 2300+ kilo op de vooras. Dan heb je dus een heel snel ondersturend beest, 40/60 aandrijvingverdeling ten spijt. Chris Harris heeft ‘m vergeleken met een RS4 en kwam tot de conclusie dat de rij ervaring eigenlijk heel vergelijkbaar is…beetje saai als een snelle Audi.

Ik heb het geld niet maar als ik een dergelijke topauto wilde kopen en er een flink bedrag tegenaan gooide wil ik een uitgebalanceerd product dat vanaf het begin is ontworpen om zo goed mogelijk te zijn en niet een auto die uit kostenbesparing op het Phaeton platform moet staan zoals een TT op een Golf platform moet staan. Daar betaal je toch niet de hoofdprijs voor als er zoveel opties zijn waar je wel een ‘bespoke’ product krijgt.
@jaapiyo: Nou al lang voor het VW tijdperk had Bentley het concept van groot en zwaar in de genen. Heeft dus niet zoveel met VAG te maken, meer met de filosofie van het merk. Lekker grote brulmotor in een slagschip.

Laten we het toejuichen!
Ooit hoop ik dat Wouter zijn gezicht op de tongface blijft staan.
Zou echt een tractatie zijn voor zichzelf, lol.
Iemand die een W12 op Nederlands kenteken laat zetten verdient trouwens wel een bloemetje van comrad Dijsselbloem.
@jaapiyo: Ik ken iemand die deze nu dagelijks rijdt, nieuwe Vanquish voor erbij en Nieuwe RR voor het vrouwtje.. jaarlijks wordt er een nieuw trio gekocht. Hoe veel lintjes zijn dat? Haha
@amg65: die heeft recht op het dijsselbloem verwen-arrangement
Als je dan toch zo’n high-end GT wilt hebben omdat je 6-series of CL’s etc te goedkoop vindt, ga dan gewoon naar Rolls Royce voor een Wraith. Dan heb je tenminste nog een béétje een exclusieve veel te dure GT. De Continental is echt zo’n voetballers auto.
Echt een heerlijke wagen om naar te kijken en te luisteren, hoewel hij wel in een ander kleurtje mag! leuke video in ieder geval!
Een betere combinatie van luxe en snelheid is er in mijn ogen niet.
Wat klinkt die v12 toch mooi!! :D
Ik zou wachten op de aankomende XK(R)
Niet praktisch, wel leuk.
Geinig. Was gister op Discovery nog een How It’s Made aflevering van deze wagen. Goed stuk timing.
Ik hoor een stoomboot.
Hoofdsteunen zijn niet eens verstelbaar, Tesla en AM maken dezelfde veiligheids blunder.
Ik ben toe aan een beetje afwisseling. Wouter, je doet ’t goed maar ik heb je hoofd nu vaak genoeg voorbij zien komen. Kunnen jullie de presentatoren iets meer afwisselen?

Zou ik heel tof vinden!
je wil toch geen instapper rijden :)
Heb exact dit exemplaar vorige week nog op Zandvoort zien staan, echt een prachtig ding! Mooi verslag ook met mooie foto’s en video!
Maasvlakte 2!
@Wouter:
Had je de bestuurdersstoel, zoals te zien op het filmpje, echt helemaal naar achteren geschoven voor de beste zit? Er leek totaal geen beenruimte meer over te zijn voor de achterzit. Stoel kan voor een derde,vierde passagier toch wel iets naar voren dan kan je echt wel lekker achterin vertoeven. Ik zit met m’n 1meter88 regelmatig zonder morren achterin een Audi TT en dat gaat best.
Ik hoop dat je een volgende keer ook eens achterin kruipt want die zitjes zijn zo nu en dan best belangrijk.
Verder heb ik weer genoten van de reportage.
@gallardogt: de beenruimte valt achterin vies tegen. Helemaal als je dat afzet tegenover de lengte van de auto. Voor korte ritjes is het nog wel te doen, maar voor een rit langer dan 30 min wil je niet achterin zitten.
@gallardogt: mijn vriendin is 1.57 en zit al dwars achterin een TT…ben benieuwd hoe jij erin zit! Ik vind een TT sowieso vrij claustrofobisch.
@pier:
Zit ook dwars achterin, geef toe wel met hoofd licht geknikt.
@pier:
Zit net een DRIVE filmpje te kijken over Bentley en het zou mooi zijn als Bentley een orginele oplossing uit de oude doos zouden halen, Kijk vanaf 05:00 minuten:
https://www.youtube.com/watch?v=_g4DUvumjjU
Op zich mooie coupe, maar lijkt zoveel op zijn voorganger dat ik me kan voorstellen dat kopers overstappen naar iets nieuws. Als Maserati eens opschiet met hun nieuwe GT…..
Wat een geweldige bak blijft het toch, met W12 biturbo met 8-traps ZF-automaat baden in luxe. En ook nog de looks, veel eleganter dan het eerste model. Wat wil een mens nog meer?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).