Bentley Continental GTC V8 S: rijtest en video

Auteur: , 28 Reacties

Deze 'hotrod' uit het Verenigd Koninkrijk is het ideale vervoer voor de zomer.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Ongetwijfeld is het in de winter ook goed vertoeven in de GTC, maar met de open variant van de Continental is het leuker flaneren als er een zonnetje bij schijnt. Mocht dat niet zo zijn, of dat je de gele ploert op je hoofd zat bent, dan is de GTC ook prima met kap dicht te rijden. Het is geen simpel tentzeiltje wat je over je hoofd trekt, maar een behoorlijk degelijke kap met meerdere lagen. Het geheel wordt gecomplimenteerd met akoestisch glas en panelen aan de onderzijde van de carrosserie, voor nog meer rust binnenin.

Bentley Continental GTC V8 S

Het is een hele lap stof en metaal, dus voor het openen en sluiten zet Bentley geen recordtijd neer. Totaal duurt het 25 seconden en het mag rijdend tot 32 km/u (20 mph, het blijven Engelsen). Dat is net niet te doen in stadsverkeer, althans niet zonder overige weggebruikers te irriteren. Niemand minder dan Juha Kankkunen vestigde echter wel een record met de GTC SuperSports: op ijs haalde hij een indrukwekkende 330,695 km/u.

Bentley Continental GTC V8 S

De koets heeft er wel wat van te lijden dat het dak is “afgezaagd”, ondanks Bentleys claim dat de GTC de stijfste vierzits cabriolet op de markt is. Bij diepere kuilen en venijnige hobbels tordeert de carrosserie voor het mooie iets te veel. Het is het klassieke probleem van iedere cabrio, de torsiestijfheid die vermindert doordat het metalen dak wegvalt. Met verstevigingen is dit op te lossen, hoewel dit voor vierzitters blijkbaar ook voor Bentley nog een uitdaging is. Ondanks het met 175 kg gestegen gewicht (voor een totaal van 2470 kg). Of wellicht is het juist door dit forse gewicht dat er soms nog vibraties zijn op te merken.

Bentley Continental GTC V8 S

V8 versus W12
Vroeger was het makkelijk kiezen. Het werd een W12 of een Speed. Beide motoren zijn meer dan op hun taak berekend om de Continental GT of GTC voort te bewegen. Toen kwam de V8 en ook die was “vlot genoeg”. In het gat tussen de V8 en de reguliere W12 komt nu de V8 S.

Alle versies halen meer dan 300 km/u en alleen de GTC V8 haalt geen sprinttijd naar de 100 in de 4-seconden regio. Het is dus meer een kwestie van smaak voor welke versie je gaat, maar daarover later meer.

 
V8
V8 S
W12
Speed
Vermogen507 pk528 pk575 pk625 pk
Koppel660 Nm680 Nm700 Nm800 Nm
0-1005,0s4,7s4,7s4,4s
Topsnelheid301 km/u308 km/u314 km/u325 km/u

Bentley Continental GTC V8 S

De S van scherper
De vermogenstoename is nog net een persberichtje waard, maar Bentley hield daar niet op. Ook het onderstel is met 10 mm verlaagd en de demping en anti-roll bar achter zijn stijver geworden. Bovendien heeft de ‘S’ een nieuwe setup voor de besturing gekregen, voor wat meer precisie en scherpte. Verder is het ESP voor de GT V8 S aangepast, met een grotere sliphoek bij hoge snelheden tot gevolg, evenals een snellere koppelopbouw na een ingreep van het systeem. Het zijn minimale verschillen waar je op de openbare weg nauwelijks iets van merkt.

Bentley Continental GTC V8 S

Uiterlijke en aerodynamische verbeteringen zijn er ook nog: een iets andere voorsplitter, de dorpels en de in hoogglans Beluga gespoten diffuser. En natuurlijk de V8 S badges, die onmisbaar zijn in dit segment. De testauto was overigens net weer een exemplaar waarop de optielijst items prijkten waardoor het uiterlijk weer net anders werd. Dat is wel weer exemplarisch voor Bentley, want er rollen maar weinig auto’s van de band die exact hetzelfde zijn.

Bentley Continental GTC V8 S

Opvallend opvallend.
Dat staat er bewust dubbel. Een lichtgele open Bentley met grote velgen en een sportuitlaat: daarmee heb je de aandacht snel op je gevestigd. Die kleur vind ik persoonlijk geniaal, zeker in combinatie met hoogglans Beluga (zwart, zoals kaviaar) accenten en de velgen die onderdeel uit maken van de Mulliner Driving Spec. Vermoedelijk moet er voor de ene helft van Nederland een teiltje worden gehaald, maar de andere helft kan hopelijk mijn ietwat foute smaak volgen.

De optionele sportuitlaat is nog zo’n geniale combinatie met de V8. De soundtrack van de achtpitter komt er volledig door tot zijn recht, helemaal als je open rijdt.

Bentley Continental GTC V8 S

Prijs en conclusie
Driehonderd-en-zes-duizend (306.000) euro prijkt er onderaan de streep voor specifiek deze uitvoering, waarvan 60.000 euro voor opties. Bijna een kwart daarvan is voor de carbon keramische remmen die ongetwijfeld hun meerwaarde op het circuit hebben, maar daar komen de meeste GTC rijders niet met deze auto uit hun garage. Zo zijn er wel meer opties die ik met mijn fictieve budget uit de lijst zou schrappen, maar dat is wellicht ook de reden dat mijn budget fictief is. Als je groot denkt, dan maal je niet om die paar opties. En toch is er reden om niet voor de W12 of Speed te gaan. Meer vermogen is altijd beter, maar de soundtrack van de V8 met de 2299 euro kostende optionele sportuitlaat is onverslaanbaar. Filmpje!28 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Die kleur is idd cool! Jammer dat Bentley niet meer van die vierkante cabrio’s als de Azure bouwt, daar wordt ik toch warmer van..
Een hotrod die 2,5 ton weegt?
Kom op Wouter, dat kan je toch niet menen.
Als ik een hotrod zou willen dan neem ik deze wel, http://fc04.deviantart.net/fs71/i/2010/171/6/b/Citroen_2cv_1979_hotROD_by_yasiddesign.jpg.
Daar kan het dak ook open en wedden dat je meer bekijks hebt..
@tupperware: Leuk, 11pk en die banden….
@E34M5Touring:
Op de boulevard van Scheveningen mag je toch niet harder dan 30, moet lukken toch?
@tupperware: Ik ben dr bang voor. Misschien een GS of Visa motor overwippen ;)
@E34M5Touring:
Net even in mijn dode bomen archief gedoken en jawel hoor een test van de 2CV6 uit 1981, 29 trappelende pony’s sterk en goed voor een acceleratie van (zit je stevig) 40 sec rond naar de honderd. Ruim genoeg dus voor het betere boulevard werk..
@tupperware: Ja, een 81er. Een S Klasse vergeleken bij de eerste serie. Een beetje kerel… :)
zo…ik ben toe aan nieuwe speakers…
Zo’n ding is groot joh, da’s niet normaal meer.

Hij reed voor me, open ergens ten zuiden van Inverness, waar ik net een Impreza had opgehaald.
’t leek net een aristocraat achter het stuur, grote lichtblauwe Bentley, zijn grijze haren wapperend in de wind en een soort seventies zonnebril op zijn gelaat.
Maar, ik had een Impreza.
Een sonic-blauwe Impreza,in Schotland, Impreza land.
Hij hoorde de rauwe boxer achter zich, weet ik zeker en hij begon te gassen.
Hij werd zelfs een beetje wildebras, stukken voor afslaand verkeer meepakken en zo.
En ik zag dat het toch wel moeilijk was om met zo’n mastodont te scheuren.
Dus ik gaf hem de ruimte , maar hij ging maar door.
Ik vond het zelfs een beetje gevaarlijk worden, die Lord in die Bentley voor me.
Afijn, die impreza was rechtsgestuurd, dus ik wachten en wachten en wachten.
En ja, hupsakee daar was mijn kans, terug naar zijn drie en volgas erop.
Ik spoot hem letterlijk voorbij.
En hij , hij probeerde aan te haken.
’t is nu of nooit dacht ik en ik vloog over die bochtige weg heen en zag hem steeds kleiner en kleiner worden.

Een Bentley koop je simpelweg niet om te scheuren.
Een Impreza wel…
@desjonnies: Wat is de relatie tussen ”rechtsgestuurdheid” en moeten wachten dan? Dat begrijp ik niet helemaal.
@jipino:
inhalen op een tweebaansweg door de Highlands met een links gestuurde auto is gewoon
niet te doen, met een rechts gestuurde daarentegen wel.
Want, eerlijk is eerlijk ik moest echt gassen met die Impreza om die Bentley voorbij te gaan.
@desjonnies: zou je een keer wat foto’s van je Impreza coupe op autojunk willen zetten? Zou em heel graag zien. Las ergens dat hij nu LHD is? Zelf gedaan of laten doen?
@desjonnies: Sterke conclusie!
Potverdrie, met beide handjes van het stuur, dat is toch niet het goede voorbeeld Wouter!
@martijn1993: Nou ja dat is dan weer het voordeel van zo’n ontiegelijk zware neus…hij wil alleen maar rechtdoor ;)
De W12 is dus eigenlijk overbodig nu: Hij is zwaarder, duurder en heeft een minder mooi geluid. De enige reden waarom je die nog zou kopen is omdat je per se wil laten zien dat je de dikste hebt (omdat je de dunste hebt).
om te beginnen: geweldige bak maaarrrrrrrr

– mercedes amg v8 klinkt toch nog 2 slagen lekkerder
– welke bentley continental je moet nemen?? uhhh wat dacht je van geen?? gewoon lekker een aston martin doen !!

“if i want to spent money on a speedboat…..id buy a something that was designed to be a speedboat in the first place….in short….i would buy a aston martin dbs”….
@arashrsf: Een aston is nu ook niet bepaald te vergelijken met een speedboat. Een aston koop je – net zoals een bentley – niet om de snelste tijd mee te klokken. Wél om te genieten van alle luxe die samen gaat met power. Als je per sé een speedboat wilt met 4 wielen ga je best ergens anders shoppen.
@jensdm: Check Top Gear’s review van de continental supersports waarin deze quote voorkomt, ik vond het namelijk wel een treffende metafoor.
@jensdm: het gaat erom dat de Bentley ontworpen is als GT, maar waar vervolgens vermogen aan toevoegd is om het “sportief” te noemen. Met een Aston Martin is dat eerder andersom.
@arashrsf: doe mij maar zowel een Mercedes AMG model als een Bentley Continental GT (maakt niet uit welke).

Het geluid van deze Bentley klinkt erg mooi, maar de Bentley Continental GT Speed die Wouter laatst heeft getest, vond ik qua kleurstelling, velgen, etc. toch een stuk mooier.
RIP headphone users!
Zag hem laatst bij Breeman, Wouter was daar zeker ook?
Top locatie top wagen! Alleen van wie hadden jullie deze wagen geleend?
Was de vignetting functie stuk toen de foto’s werden bewerkt?
Het heeft een luide brul maar mooi of lekker vind ik het zeker niet klinken.
Ik heb eigenlijk heel weinig op met deze auto niet in de laatste plaats omdat er een aantal typische VAG zondes ingebakken zitten, zoals bijvoorbeeld bij zo’n ‘sportieve’ auto met een dergelijke prijs toch uit kostenoverweging beginnen met dat loodzware Phaeton platform met die achterlijke gewichtsverdeling voor iets ‘sportiefs’. Typische VAG nonsens die ik als autoliefhebber eigenlijk veracht.

Maar…met moeite moet ik toch toegeven dat ik dit nieuwe model in V8 S coupé vorm stiekem best wel zie zitten als GT, zo’n auto waar je even mee naar Italië rijdt in alle rust. Ik zou misschien toch even een proefritje maken als ik er de middelen voor had (en een paar scherpe waggies ernaast kan zetten voor het betere stuurwerk…uiteraard).
Nondeju wat een lekkere bak! Al helemaal in deze kleur!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).