Blijft de grille van Audi nóg verder doorgroeien?

Auteur: , 48 Reacties

Wie de wet van Betteridge kent, weet het antwoord.

Blijft de grille van Audi nóg verder doorgroeien?

Een van de meest opvallende (en bekritiseerde) punten van Audi’s nieuwe designtaal is de enorme grille die zijn nieuwe modellen in de neus dragen. Nu lijkt het tegenwoordig sowieso populair te zijn om alles groter te maken dan dat nodig is, maar met name de in Ingolstadt gevestigde automaker is er in doorgeslagen. De huidige productieauto’s hebben stuk voor stuk enorme luchtroosters en ook de nieuwe e-tron GT, Audi’s volgende volledig elektrische model, heeft zo’n gigantische ijzeren ‘mond’.

Zodoende lijkt het alsof het ontwerpteam van Audi nog lang niet klaar is met het vergroten van de grille. Echter, uit een gesprek van Car Throttle met Audi’s hoofd van exterieur, Andreas Mindt, is voortgekomen dat het merk helemaal niet de behoefte heeft de grille nog verder door te laten groeien. De uitspraak komt net op tijd, want Audi bewandelt momenteel de grens van wat fysiek mogelijk is en wat er nog nét redelijk uitziet.

Mindt heeft tegenover de Britse website laten weten dat Audi niet verder zal doorslaan in zijn huidige designtaal, waar grote imposante grilles een van de meest in het oog springende kenmerken zijn. Zo vertelt hij: “It’s not the big mouth anymore. It’s not growing growing growing, it’s not like this.

Nee, in plaats daarvan zal Audi nauwer letten op de mogelijkheden die er zijn op het gebied van design. Mindt vertelt bijvoorbeeld dat spelen met kleuren al een enorme invloed kan hebben op de grootte van bepaalde aspecten van een auto. “When you paint the frame black, it looks bigger. When you paint the frame body colour, it looks smaller. There are a lot of things you can do architecture-wise to change that and we have a lot of good ideas for that,” zo heeft hij laten weten tijdens de Los Angeles Auto Show.

Tenslotte geeft hij nog een kleine hint over de mogelijke toekomst van de Audi-grille, door het volgende te zeggen: “Maybe the border between grille and no grille will meld together – the frame is not like a border any more. Just think about what you can do in the future to make it meld together.” Wees dus niet verbaasd als je over enkele jaren ineens Audi ziet rondrijden, waarvan de grille en de aangrenzende gedeelten van de neus zijn “samengesmolten”.48 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Kan dat dan? Van de huidige line-up vind ik het er lachwekkend uit zien.
@viezefreddyw: Ja, bij de volgende generatie gril komen de koplampen en luchtinlaten binnen de gril te zitten.
@viezefreddyw: BMW kan er ook wat van met die varkensneusjes/angrybirds
@fouadski: Daar durf ik niks meer over te zeggen…
@viezefreddyw: waarom niet? Bang dat je @yaapio op je dak krijgt?
@fouadski: Nee, Jaap is een prima kerel. Zal dat niet gauw doen. Maar ik heb herhaaldelijks wat geroepen over BMW wat vervelend werd. (Wat ik ook begrijp)
@viezefreddyw: leuk hè dat we in een tijd leven dat je niet meer mag zeggen wat je vind zonder dat er ergens een Pipo zich aangesproken voelt 🤝
@fouadski: Erg leuk inderdaad.
@fouadski:
True! Sommige modellen zijn echt karikaturen.
@viezefreddyw: Heras is ook zo begonnen. Zie waar ze nu staan en hoe succesvol ze zijn!
De neus van een auto moet er als een gezicht uitzien. De koplampen de ogen, de grille de mond.

Audi lijkt wel verslaafd aan plastische chirurgie en blijft maar meer fillers in de lippen spuiten.
Een beetje de Barbie onder de premium Duitsers.
@janjansen: je vergelijking gaat mank. Ten eerste, hoezo moet het front van een auto er uitzien als een gezicht. Onzin! Ten tweede zijn de “lippen” helemaal niet opgespoten… het frame van de grille is in verhouding juist erg smal.
@janjansen: pipo de clown heeft ook een gezicht, wel lachwekkend maar niet mooi
Designtechnische armoede, deze trend. Ik ben blij dat ze in Stuttgart nog niet meedoen, want ook bij BMW en VW doet deze trend de modellen geen goed.
@karhengst: heb je de nieren van de meest recente (concept) Beamers gezien…?
@vroaaar: nieuwe 3serie valt het mee
@vroaaar: die van Sanyo bedoel je? Vreselijk inderdaad…
@vroaaar: Ja, geen porem zo groot. De 3-Serie is het enige model waar het nog net om aan te gluren is.

Bij de X5 hoeft er maar een neusgat opengemaakt te worden en de monteur kan zo naar binnen om wat onderdelen te vervangen.
@karhengst: en vergeet de X7 niet!
@karhengst: Stuttgart doet helaas ook mee. De ster wordt ook steeds groter en prominenter in de grille gepositioneerd.
Ik vind het uitstekend passen bij de mentaliteit op social media: Hoe groter de bek, hoe gemakkelijker de anderen voor je opzij gaan.
Wat mij betreft wordt gewoon de bumper weer opnieuw geïntroduceerd.
De designtaal van het automobiel is teutonisch geworden, deze trent is ingezet met het verdwijnen van de Italiaanse designhuizen, zo deden bij Peugeot de grote muilen hun intrede nadat ze Pininfarina de deur hadden gewezen.
@desjonnies: ik snap je redenering, ik denk zelf dat het ontstaan is bij de introductie van de 1e single frame grill van Audi een trent werd gezet. Deze maakte zo’n impact en verschafte een idem persoonlijkheid aan de auto, dat de rest van de autofabrikanten alleen maar kon volgen. Ik ben geen liefhebber van het designtaal van VAG, maar ere wie ere toe komt, geschiedenis hebben ze er wel mee geschreven. En de Italiaanse koetsbouwers en designers, hebben daar nooit extreem aan toe gegeven. Een nuance is op z’n plek, want ze beseften wel degelijk dat het front een Unique sellingpoint is, qua herkenning. Neem het optimaforma voorbeeld Alfa Romeo. In elk geval de bumper is sindsdien nagenoeg “uitgefaseerd”. Persoonlijk vind ik de huidige Audi-gril een bespottelijke karikatuur van zichzelf en net zo inspiratieloos als de zoveelste ‘inbreed’ versie van de Porsche 911. Overigens, weet iemand eigenlijk of het Walter da Silva was, die de single frame gril bedacht heeft? Die was toen al een tijdje aan het werk bij VAG?
@desjonnies: Het is vooral ontstaan door nieuwe regelgeving. Omdat er een bepaalde ruimte tussen de motorkap en de harde delen van de motor moest zitten, moesten de merken een oplossing zoeken. Sommige merken deden dat technisch, met een pop-up hood bijvoorbeeld, en (onder meer) Peugeot jaste gewoon die motorkap omhoog…
Ben wel een beetje klaar met al dat booskijkertjes-met-grote-muil design van de laatste jaren. Niet alleen van Audi, maar van alle merken. Ik zit met smart te wachten op een sterk nieuw design, van welke autofabrikant dan ook, dat niet op boos kijken leunt.
En lijnen versimpeling. Wat zou dat een geschenk zijn.
@garp: gewoon een Dacia rijden met bumper en kleine gril :-)
@garp: amen
@garp:
Dit dus, het is echt een infantiele design trend.
Vroegah lachten we om opplak booskijkers, nu zitten ze standaard op elke Audi.
@harrie: ja, maar die booskijkers geven wel extra überholprestige!
Ik moet zeggen dat de e-tron GT concept qua smoelwerk erg goed gelukt is. Als Tesla EN Audi rijder zou die GT bovenaan staan qua design. Als dat de designtaal gaat worden tussen nu en 10 jaar (van uit gaande dat benzine/diesels ontmoedigd worden), denk ik dat dit roosterwerk niet verder gaat.
Maar ja, als die grille nog groter wordt hoeven astronomen niet meer buiten ons zonnestelsel zwarte gaten te onderzoeken. Denk je eens in wat dat aan kosten scheelt!
Wat zijn de nieren van nieuwe BMW’s dan eigenlijk klein zeg!!
@rhellema: De nieren van BMW zijn ook veel te groot geworden op de nieuwste modellen.
En op die iNEXT concepten zijn ze gewoon afschuwelijk groot geworden.
@HZW: vandaar ook het “eigenlijk” in mijn reactie.
Dit artikel aan BMW wijden ipv Audi zou logischer zijn grill technisch bekeken
Van mij mogen ze de middenbalk in de Audi grilles weer terug plaatsen. Ik ben die single frame grilles ondertussen wel beu.
@smex: Die SFG zat ook al op de historische Audi’s, dus niets nieuws voor het merk.
Zeker in de toekomst loopt de grille onder de koplampen door richting de wielkasten.
Heb de SFG nooit mooi gevonden. Veel te groot en lomp. Mooiste waren de grillen die vast zaten aan de motorkap. De modellen van eind jaren ’80 en ’90. Zoals op mijn RS2. Staat gewoon mooi, en op een D2 A8 super chique. De huidige lamellen op de SFG zijn zo grof gestileerd, dan waren de eerste SFG’s mooier.
@maxidyne: Heb hier ook een Audi cabrio uit 1993 staan. De Audi’s uit die tijd zijn tijdloos mooi en oerdegelijk. 25 jaar oud en nergens roest en die V6 blijft lopen. En dat voor nog geen 4000 euro. Goedkoper kun je niet genieten.
En wanneer je denkt, goh, laat ik er eens iets aan doen, dan is het weer saai en het past niet. ;)

https://www.autojunk.nl/2018/10/audi-a4-zonder-single-frame
Zag van de week een nieuwe Mazda 6 staan, die heeft ook al zo’n ontiegelijk grote grill. Van mij mag het ook wel weer op z’n retour.
Ik had hier wel een epische fotosoep van @jaapiyo verwacht…
En ik maar denken dat in de neus en grille van Audi de “Vorsprung durch Technik” zat!
Ik blijf nog altijd hopen dat dit een fase blijkt te zijn, waar we nog wel uit komen. Zo moest nog niet zo gek lang geleden de koplampen ook zo groot mogelijk zijn, maar worden die nu juist kleiner.
Als ik de nieuwe A1 en die concept bekijk is dit denk eerder de weg die Audi in slaat dan deze weg vd grote grill… En gelukkig maar, die concept kan zo de a5 of a7 vervangen, vette bak….
Dan is die Tesla-neus zo gek nog niet…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).