BMW 330d Touring: rijtest en video

Auteur: , 51 Reacties

Zijn de goede rijeigenschappen belangijker of moeten we het voor de Touring vooral over de praktische zaken hebben? Of is de dreier Touring juist het ideale compromis tussen praktisch en ook nog een beetje sportief.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Ik zou tenslotte kunnen betogen dat de Touring het beste van twee werelden biedt: de rijeigenschappen die ik al roemde van de 3-serie sedan, maar dan gecombineerd met de praktische kwaliteiten van de o-zo-populaire SUV’s. Het enige wat van die laatste ontbreekt is de hoge instap. Een kwaliteit die vooral bij mensen die hun rijbewijs al hadden tijdens de introductie van de eerste 3-serie in de jaren zeventig nogal hoog op het wensenlijstje staat. Een hoge carrosserie botst wegens het hoge zwaartepunt echter meteen met echt goede rijeigenschappen, het extra gewicht zorgt voor mindere prestaties en meer verbruik en dat laatste wordt ook nog eens versterkt door de hogere koets. Afbestellen dus die X1 of X3, de nieuwe 3-serie Touring is hier!

BMW 330d Touring G21

Lekker praktisch!
Laten we het saaie deel snel afhandelen, dan kunnen we daarna door met de gavere redenen waarom je een 3-serie Touring op de shortlist zou kunnen plaatsen.

Tijdens onze vakantieauto van het jaar test bleek dat de 3-serie sedan zelfs al een forse bagageruimte te hebben, de Touring heeft 500 liter ruimte en voegt daar een nog makkelijkere toegang aan toe. Een elektrische kofferklep is standaard, evenals een apart te openen achterruit. BMW blijft daar principieel aan vast houden, hoewel het praktische nut ook weer beperkt is. Kan zijn dat het bij jullie anders is, maar tijdens het jaar in een grijs verleden dat ik een 3-serie Touring reed, opende ik de achteruit maar zelden.

BMW 330d Touring G21

Andere handigheidjes zijn aparte bergruimtes voor afdekking bagageruimte en bagagenet onder laadvloer, die houd je tenslotte altijd over als je met de bank plat de volledige 1500 liter aan bagageruimte wilt gebruiken. Daarover gesproken het optionele bagageruimte-pack met elektrisch neerklapbare achterbankleuning en automatisch omhoog komende anti-sliprails in de laadvloer is uniek in deze klasse.

Net als bij de 5-serie kunnen er op de achterbank drie kinderzitjes naast elkaar worden gezet. Voor degenen onder jullie zonder kinderen lijkt dat geen big deal, zo groot is het gemiddelde kind wat in een kinderzitje immers niet. Daar hebben jullie op zich gelijk in, maar van kinderen die een tukje kunnen doen op de hoedenplank, zijn we nu gekomen tot kinderstoelen die zo veel veiligheidsfeatures hebben dat Max Verstappen er mee in zijn nopjes zou zijn. Het zijn nogal grote units dus, die kinderstoelen. Na een blik op de achterbank te hebben geworpen, leek het me sterk dat er (gemakkelijk) drie kinderstoeltjes passen, klachten daarover mogen worden ingediend bij uw lokale BMW dealer.

BMW 330d Touring G21

Hoe rijdt het
Met de herinnering aan de 3-serie sedan in het achterhoofd, zijn de verwachtingen voor de Touring hoog gespannen. De iets langere daklijn en extra raampjes maken gelukkig geen grote negatieve impact op de rijeigenschappen. Nog steeds kan Jos van As, de Nederlandse onderstellenbaas, trots zijn op hoe de dreier stuurt. Ook de carrosserie van de Touring is een stuk stijver dan van het uitgaande model met verstevigingen op strategische plekken zoals de topmounts aan de voorzijde die tegenwoordig van gegoten aluminium zijn. De stuurprecisie vaart er wel bij en tegelijkertijd wist BMW het gewicht naar beneden te krijgen en ook te verlagen. Inderdaad zowel het aantal kilogrammen is verminderd, maar ook het zwaartepunt ligt 10 mm lager. De spoorbreedte voor is met 43mm toegenomen en achter met 21mm. Lengte en breedte namen ook toe, de hoogte is praktisch gelijk gebleven en de wielbasis is 41 mm langer.

De rest van het onderstel is ook om blij van te worden, met onder andere veel betere demping met nieuwe slagafhankelijke demperregeling voor zowel het standaard als het M Sportonderstel.

BMW 330d Touring G21

Lekker krabbelen
Bij de eerste keer straatje keren voelde ik het direct: de achterwielen krabbelden even naar de optimale grip. YES! Wellicht verwacht je het niet op een diesel drinkende, vierwiel aangedreven station, maar hij zat er wel op de achteras. Het inmiddels befaamde sperdifferentieel van BMW, wat optioneel verkrijgbaar is op 330i en 330d. Voor iemand die van sturen houdt, is en blijft een mechanisch sperdifferentieel het walhalla. Het elektronisch aangestuurde M Sportdifferentieel kan tot 100% sperren en zorgt voor een zo veel betere weggedrag dat het zonde is, als je het niet mee besteld. Zolang je niet rijdt alsof je je hoogbejaarde oma thuisbrengt of met je pas geboren baby op pad bent, voel je al wat het diff allemaal voor je doet. De 3-serie stuurt er nog gretiger door in, de achterwielen kunnen de voorzijde nog mooier de bocht induwen. Ook de tractie is nog beter, hoewel je het daar met xDrive nog niet direct voor nodig hebt.

Eén woord is ondanks mijn hele betoog voor het kiezen van het M Sportdifferentieel nog niet gevallen. Dan zou je kunnen verwachten dat er een diesel-BMW met vierwielaandrijving geen eer is te behalen, maar niets is minder waar. BMW is zo sportief (dank nog daarvoor Jos) om relatief veel vermogen naar de achteras te sturen, dus ja ook een 330d xDrive gaat dwars. Epische sliphoeken op droog asfalt zal je gezien het vermogen en de aanwezigheid van vierwielaandrijving niet halen, maar desondanks was het meer dan vermakelijk.

BMW 330d Touring G21

Lekker dieselen
Veel koppel, een vriendelijk verbruik, een lage CO2-uitstoot en sinds de nieuwe emissie-eisen (EU6d-temp) ook echt schoon. Dat zijn de kenmerken van de meest recente diesels (bij zo’n beetje alle merken) en daarmee blijft het jammer dat dit motorconcept zo in het verdomhoekje is komen te staan. Helemaal als er een zo’n lekker blok als de zes-in-lijn van BMW wordt ingezet. Uit 2.993 cm3 cilinderinhoud haalt BMW 265 pk bij 4.000 toeren per minuut en het koppel van 580 Nm is tussen 1.600-3.000 toeren per minuut beschikbaar. Het maakt de 330d een auto die alles op zijn sloffen doet, zeker omdat de standaard achttraps automaat bliksemsnel is met het goede verzet kiezen. De sprint naar de 100 doet de 330d xDrive in 5,4 seconden en de topsnelheid is begrensd op 250 km/u.

In Nederland zullen we de 330d wellicht niet vaak zien, en de andere diesels (318d met 150 pk/ 320d met 190 pk) ook niet. Gezien de belastingen op diesels zullen vooral de benzine versies in trek zijn: de instapper is de 184 pk sterke 320i, gevolgd door de 330e PHEV met 252 pk en de 258 pk/ 400 Nm sterke 330i. Vanaf eind 2019 volgt ook nog de M340i xDrive Touring 374 pk/500 Nm sterke zes-in-lijn. Met de M340i xDrive sedan mocht ik al een keer een rondje circuit doen en dat beviel wel aardig.

BMW 330d Touring G21

Het interieur en gadgets
Allerlei adaptieve systemen zorgen ervoor dat je zowel veilig als comfortabel je eindbestemming bereikt, wat dat betreft is BMW helemaal bij de tijd. Handige zaken specifiek voor de Touring zijn de aparte bergruimtes voor afdekking van de bagageruimte en bagagenet onder de laadvloer en de standaard dakrailing. Uniek, maar optioneel zijn de elektrisch neerklapbare achterbankleuning en automatisch omhoog komende anti-sliprails in de laadvloer. Voor bestuurder en passagiers is het interieur geen grote revolutie, dat went voor bestaande BMW rijders dus snel, maar verrassend is het allemaal niet. Er staat een navischerm op het dashboard en de bediening kan met de iDrive controller worden gedaan of via het touchscreen. Veel van de materialen zijn wel nieuw, maar Audi doet dit dan nog steeds leuker.

BMW 330d Touring G21

Er is geen alternatief
Het lijstje van premium stations is niet echt kort, maar de A4, C-klasse en V60 sturen een stuk minder leuk dan de dreier Touring. Tenminste, zolang het niet de S4, RS4 of AMG versie is en zelfs dan. Jaguars XF Sportbrake lijkt er qua karakter op, maar is een maat groter, de Golf R station is weer een maatje kleiner. De andere lekker sturende opties zoals de Giulia en de XE zijn er niet als station. Fiscaal gezien heeft BMW nog 1-2 jaar last van de Tesla Model 3, maar ook dat is nogal een wazig sturende olietanker vergeleken bij de 3-serie. Wel jammer dat je er altijd de stoplichtsprint van verliest.

Conclusie en prijzen
Doemijdiemaardan. Dat gevoel had ik toen uit de 330d Touring stapte. Desnoods met de xDrive, er valt nog mee te leven. En nee ik heb er geen gekocht, maar de reden om dit gevoel met jullie te delen, is dat de 3-serie dit gevoel oproept. Dit is een auto waar petrolheads blijven van worden. De 330d xDrive Touring heeft in Nederland een behoorlijk fors prijskaartje (bedank daar Den Haag maar voor), de vanafprijs is € 69.952. De 330iA Introduction is dan wellicht een betere keuze, die is er tijdelijk vanaf € 50.742,-. Ook de 330i is een heerlijk sturende machine. Filmpje!51 reacties

Gekocht een 1,5 maand geleden als 330iA met M pakket in Portimau blauw met o.a. het M differentieel!. Nog een dikke 2 maanden wachten 😊.
Komt er een 330e touring? Daar ben ik wel benieuwd naar!
@tjorque: die komt er, echter wel met een fors kleinere bagageruimte en ~200KG extra gewicht, wat de auto niet heel interessant maakt imo. Zeker nu het bijtelling voordeel al een x aantal jaren voorbij is.
@Rudy: inderdaad een paar jaar te laat.
@Rudy: als het lukt om volledig elektrische woon-werkverkeer te rijden is het nog steeds een goeie keus. Dankzij die accu krijg je namelijk ook een standkachel.

Zelf heb ik twee maanden met de oude 330e gereden en zie wel dat het voor bepaald gebruik prima kan zijn, maar ik denk zelf dat de meeste meer plezier hebben aan de Amerikaanse 3. Het dagelijks stekkeren én om de week tanken werd ik wel een beetje zat.
@flutterby: Om de week tanken al te veel ja ? Jij moet echt gezellig zijn als er iets een keer tegen zit…
@johnhert: sorry, #firstworldproblems Zo beter? Misschien ben gewoon verwend met een laadpaal waardoor ik nooit hoef te tanken.
@flutterby: Ik zou volledig elektrisch kunnen woon – werken (woon een paar km van mijn werk vandaan), maar zoals ik al aangaf zijn de nadelen veel te groot helaas. Kleine bagageruimte, een 40l tank en een forse extra gewicht maken het scenario niet erg interessant in Nederland.
@rudy: in België is het systeem wat anders. Afhankelijk van de specs kan dit nog een hele interessante auto zijn.
In het echt is die nieuwe 3 serie toch wel een erg mooi ding hoor. Niet dat Aziatische wat je erop de foto’s misschien vanaf ziet.
Erg mooie auto met een heerlijke 6 cilinder.
Bijzonder dat BMW 75% van zijn 3 series als station weg zet in Italië en Alfa het vertikt om een station van de Giulia te maken. Dat vind ik een gemiste kans want dat zou ook een mooie auto zijn.
@dirkv: als Alfa een station gaat bouwen op basis van de Giulia dan gaan ze veel mensen blij maken. De beperkte ruimte in de kofferbak heeft mij ook tegengehouden er één te kopen ..
@silenro: gaan ze nu echt niet meer doen, giulia is er al sinds 2015
Geslaagde 3 serie, luxe, snel, comfor, en mooi wat wil je nog meer
@ozzytrk: Ze kunnen het nog wel. Trouwens, dat ruitje in de achterklep gebruik ik eigenlijk alleen maar. Doe bijna nooit de hele achterklep open, alleen voor grote dingen. Het meeste waardevolle aan de ruitje is als je echt lange dingen wil vervoeren. Ik heb zonder pijntje planken van meer dan 5 meter mee kunnen nemen, gewoon in de auto en over de snelweg (deken op het dashboard, spanbandje aan t ruitje). Echt handig.
Het was natuurlijk wel leuk geweest als jullie die drie stoeltjes even erin gepropt hadden voor de vaders onder ons. Wel eens autotests uit de jaren ‘60 en ‘70 gelezen? Toen gingen ze nog écht een auto testen, inclusief remweg en acceleratieproeven. :)
@frederik: daar ben ik ook wel benieuwd naar. Valt momenteel niet mee om een auto te zoeken die 3 zitjes kwijt kan, een beetje leuk rijd en niet te groot (lees zwaar voor de MRB en verzekering) zonder gelijk bij een (FWD) MPV of SUV uit te komen.
@silenro: Yup. Ik rij nu een F11 maar die is vrij log en zwaar vind ik. Drie stoeltjes passen daar in, maar wel moeilijk.
@frederik: Ligt sterk aan welk onderstel en motorisering je hebt. Adaptieve vering op hard doet erg veel, en je wil wel gewoon een dikke motor met lekker koppel (meer dan 400nm, liever ook niet minder dan 250pk).
@vondick: Ik heb adaptive drive en de 35i motor, dus daar ligt het niet aan. :) Hij is snel genoeg maar gewoon wat logger dan de 325i die ik daarvoor had. Die was langzamer maar wel leuker om te rijden. Ook niet zo gek gezien het gewichtsverschil.
@frederik: Wat is jouw ervaring met dit blok? Rij zelf een 535i xDrive uit 2012 en vind dat de auto heel erg traag reageert op het gaspedaal. Ook vind ik dat hij hoog in de toeren wel wat vermogen mist en daardoor schakel ik altijd eerder door naar de volgende versnelling. Het betreft een F11 uit 2012.
@viezefreddyw: In de comfort- en normaal-stand ben ik het met je eens: de auto moet dan ruim een halve seconde nadenken voor hij terugschakelt en accelereert. In de sportstand gaat het wel (bijna) meteen. En bovenin de toeren gebeurt er niet enorm veel inderdaad. Deels is dit ook heel BMW (zoals je vast weet), het gaspedaal reageert heel gradueel dus je moet wat verder trappen dan bij andere merken, en het vermogen is heel gelijkmatig verdeeld over het toerenbereik.

Al met al ben ik niet volledig enthousiast over de auto. Soms vind ik het echt een plezier om erin te rijden en krijg ik er een glimlach van, andere keren vind ik het vrij saai en erger ik me aan het zompige gevoel en gebrek aan directe feedback. Het motorgeluid is ook heel erg gedempt en niet bijzonder fraai voor een zescilinder. Aan de andere kant, na een proefrit in een Model S was ik heel blij ermee. :)

Wat me nog het meest stoort is de elektrische stuurbekrachtiging die zielloos is, te zwaar als hij licht moet zijn, en te licht als hij zwaar moet zijn. Maar ik heb begrepen dat een xDrive nog hydraulisch heeft.

De mijne is uit 2010 en ik heb ‘m nu drie jaar. Sons kriebelt het en zoek ik naar iets anders, dan weer realiseer ik me dat er eigenlijk niets beters is waar drie kinderen in passen. Misschien een E43 AMG, maar alle occasions daarvan zijn enorm sjonnie uitgevoerd. De 63 is me sowieso te schreeuwerig denk ik. Luxeproblemen…
@frederik: Ik heb ook recentelijk zitten kijken naar een Macan en een C43 AMG/C450. Kwam ook tot de conclusie dat het allemaal wel erg veel investeren is voor nauwelijks iets beters. De F11 is gewoon erg goed. Als ik erg sportief wil rijden, bijvoorbeeld over bergweggetjes rijd ik vooral handgeschakeld met de pedals aan het stuur in die sportieve modi. In comfort stand reageert hij inderdaad heel rustig, maar daar is het dan ook de modus voor toch? Dan is je doel om je passagiers zo vloeiend mogelijk te vervoeren.
@vondick: Ja dus eigenlijk is hij gewoon heel goed. Vind het ook echt leuk om ermee over bergweggetjes te rijden. Maar toch merk ik dat de auto mij uiteindelijk niet zoveel doet als de 325i ervoor. Iets té computergestuurd of zo.
@viezefreddyw: bij de nieuwe 330i is dat maar mijn idee precies zo. Voor mij echt een afknapper in elk geval.
@frederik: Touché, ik rijd dezelfde combinatie ook al 5 jaar. Ik kwam toen van een 320i coupé (E46 LCI), maar vond de F11 in Sport modus nauwelijks onderdoen voor het sportieve rijgedrag van die coupé.
@frederik: als je de achterbank bekijkt zie je dat deze gevormd is voor twee personen (dikke zijwanden). Drie stoeltjes gaat waarschijnlijk wel lukken, maar zeker niet van harte en Isofix kan je vergeten.
@flutterby: Zelfde als voorheen dus…
@flutterby: inderdaad. Om 3 stoelen kwijt te kunnen moet je een vrij vlakke achterbank en leuning hebben zoals veel MPV’s hebben. Anders gaat dat niet passen.
@rutgerg: Het kan wel hoor, alleen het is niet ideaal.
@frederik: er komt vanzelf een moment dat de kids niet meer in de stoeltje hoeven… en zelfs een moment dat de kids niet meer mee gaan ;-) kun je weer kiezen wat je wilt.
Mooie mini 5 serie. Design begint steeds beter op het netvlies te liggen, en zoals iemand anders boven mij al schreef is het in het echt beter te pruimen als op de foto’s. Hopelijk komt de diesel in Europa weer een beetje uit het verdom hoekje want het is toch wel erg fijn rijden nog steeds.
@silenro: niet zo fijn als elektrisch.
Stond ook op mijn lijstje als nieuwe lease-auto. Toch de Model 3P geworden, in alle opzichten voordeliger en fijner
@chauffeur: Dat hij voordeliger is snap ik, dat hij een stoplicht-sprintje wint snap ik ook. Maar is hij écht fijner?
@dutchdriftking: Zeker, ik heb ook de nieuwe 3 gereden. Rijdt erg lekker maar vond de M3P een fijnere auto. Elektrische aandrijving helpt daarbij, ook zonder de fiscale voordelen. Enige is het dashboard, maar de infotainment maakt een hoop goed ;)
@chauffeur: Oke, nu hopen dat het op lange termijn ook bevalt :P
@dutchdriftking: zwaar dus een rotsvaste wegligging en met een electrische motor de souplese en het comfort van een 12 cilinder. Dat zal inderdaad wel lekker rijden.
@mashell: Zwaar zorgt voor een vaste wegligging in rechte lijn. In een bocht of met remmen is het drama…..
Deze graag. En dan in Davitgrau met 5-spaaks M wielen. Kan zo op de oprit.
20k tussen een 330i en 330d!? TWINTIG duizend euro? Leg dan gewoon een verkoopverbod voor diesels op als je je punt wilt maken. Dit is echt simpelweg debiel
@phaeton: en dan zijn er anderen die kankeren over een overheid die alles ligt te verbieden en keuze vrijheid dit, keuze vrijheid dat?
@phaeton: Tijdelijke aanbieding voor de 330i vanuit de importeur ook daar bovenop 😉
@phaeton: Een 30i met een 30d vergelijken is ook gevoel, ik zou de 30d zelf prefereren boven de 40i. De 40i wordt overal gehypet maar ik vind het ook niet echt een spectaculair voor een benzine.
@phaeton: 330i is wel een 4 cilinder.
De auto welke aantoont hoe jammer het is dat er geen Giulia en XE station leverbaar zijn! Schittend ding in een heel mooie uitvoering ook. Alleen even een paar knappe zilvergrijze wielen er onder.
Mooie kar. Hoe loopt de diesel? De 320d was echt enorm goed gedempt, klinkt hij meer als 6-cilinder of meer als diesel? En wil het nog bovenin of is er boven de 4000rpm niemand thuis?

Overigens vraag ik me af hoe hard deze wagen door de bocht is gesmeten. Er zit wel wat meer gevoel in het sturen maar naar mijn persoonlijke ervaring stuurt een C-Klasse tegenwoordig ook dusdanig precies dat het voor een normaalrijder eigenlijk geen noemenswaardig breekpunt hoeft te zijn. Net zozeer als dat je een 3-Serie voor het comfort kunt kopen.
Ik mag ook een nieuwe leasebak uitzoeken. wil voor de bijtelling de boel rond de 60k houden, maar probeer maar eens een fatsoenlijke uitrusting te krijgen voor <60k. Leuke bak, maar echt veel te duur. En dan is de 330i nu ook nog eens voor de prijs van 320! Wordt toch een V60 T5.
5K meer lappen en je hebt een 530d sedan. Dit zou toch echt mijn voorkeur hebben vanwege het veel mooiere interieur.
Nette wagen. Precies zoals ik reeds jaren zeg, geef de de industrie de tijd en ze maakt de dieselmotor schoon.
Helaas heeft hebben groene volksmenners en de hysterische meute de auto met dieselmotor hier kapot gemaakt met extreme belastingboetes.
Dit is veel fijner dan een veel te zware electrische met een actieradius om te huilen en dat tergend trage bijladen.
Slechts 1 ding vind ik jammer, dat ook de 3-serie nauwelijks met een handbak te verkrijgen is.
Alleen de 4 cilinder diesels maar die zijn feitelijk verboten verklaard door de dwalende stuntelaars bij de overheid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).