BMW i3: rijtest en video

Auteur: , 90 Reacties

Met de i3 neemt BMW een moedige stap. Een hele moedige stap, want ze begonnen met een blanco vel papier om hun eerste volledig elektrische auto te ontwikkelen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Carbon
Uniek aan de BMW i3 de constructie met CFRP (carbon-fibre reinforced plastic). Dit met koolstofvezel versterkt kunststof is veel stijver, maar ook zo’n 30 procent lichter in vergelijking tot staal. Ondanks het extra gewicht van de lithium-ion-accu (circa 230 kg) is het voertuiggewicht daarom slechts 1195 kg.

BMW i3 versus Smart

Het midi-MPV koetswerk en alle designvrijheid ten spijt, is de i3 niet de meest praktische auto. De accu’s zitten in de vloer verwerkt, maar desondanks is de kofferbak niet erg groot. De suicide doors achter kunnen alleen open als de voordeuren ook geopend zijn en dan nog is de instap niet perse heel gemakkelijk. Een bezorger van kantoorartikelen bekeek de i3 en opperde spontaan: “Schuifdeuren waren handiger geweest.”

BMW i3

De i3 is bedoeld voor de stad, of eigenlijk: grote metropolen zoals Londen, New York, Shanghai en wellich ook de Randstad. Hoewel… om de hele Randstad te doorkruisen zal je ook bij de i3 erg op de actieradius moeten letten. Het blijft de achilleshiel van iedere elektrische auto.

Ben je nou echt zo’n elektro-hater?
Zodra je iets anders dan lovend bent over een elektrische auto, trekt de “e-maffia de aloude argumenten weer uit de kast. “Je moet mee gaan met je tijd, wat jij wil kan niet meer, je bent een dinosauriër, petrolheads zijn oude mannen, een V8 is achterhaald.” En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kritiek hebben op elektrische auto’s mag simpelweg niet, terwijl er zeker een aantal nadelen benoemd mogen worden.

BMW i3

Laten we ons eerst eens nog op de voordelen richten. Ik stapte van de i3 direct in mijn eigen auto. Vergeleken met zo’n beetje iedere (nog niet warm gereden) auto met verbrandingsmotor is een elektrisch aangedreven auto een oase van rust. Amper geluid, geen trillingen, het koppel wat direct beschikbaar is en geen “gedoe” met versnellingsbakken.

BMW i3

De BMW i3 doet het in dat opzicht simpelweg fantastisch. De elektromotor levert 170 pk en 250 Nm, waarbij het koppel direct vanaf stationair beschikbaar is. Stamp in de i3 op het gaspedaal en de kleine stadsrakker vliegt er vandoor, althans op lage snelheden. Voor in de stad is het heerlijk, ieder klein gaatje is makkelijk te benutten. De cijfers zijn ook indrukwekkend: van 0 tot 100 sprint de i3 in 7,2 seconden, van 80 tot 120 km/u duurt minder dan vijf tellen. Daarboven houdt de lol overigens snel op, de topsnelheid is slechts 150 km/u.

Rijeigenschappen
Het is een BMW met stijve carrosserie, 50-50 gewichtsverdeling, achterwielaandrijving, laag zwaartepunt en een lekker punchy elektromotor. Je zou verwachten dat dat goed moet komen, zeker omdat BMW zich liet “snappen” terwijl ze met een i3 in alle standjes dwars over een ijsmeer bij Kiruna driften. Het bleek een sterk staaltje marketing, want met de productieversie kan dit niet. Het ESP kan simpelweg niet uit.

Het enige echt “sportieve” aan het onderstel van de i3 is de hardheid van de vering en demping. Het is, zeker voor in de stad, op het randje van wat nog acceptabel is. Het is niet zo dat je harde klappen krijgt bij drempels en nare kuilen, maar ik kan me levendig voorstellen dat potentiële kopers er op afhaken.

BMW i3

De i3 kreeg een hele bijzondere bandenmaat mee: 155/70 R19. Om je een idee te geven dat is exact de maat van de thuiskomer van de vorige generatie S-klasse. Qua verhouding zijn het meer brommer-banden dan iets wat je op een auto verwacht. Bakken met grip zijn er dus niet, hoewel de tractie bij acceleratie prima is. Het remmen daarentegen is wat spannender en de mogelijke bochtsnelheden liggen niet hoog.

Actieradius
BMW organiseert de internationale introductie van de i3 niet voor niets in Amsterdam. Nederland is een ideaal elektro-land en dat heeft (nog) niets met de laadinfrastructuur te maken. Het zijn vooral de geografische eigenschappen die Nederland zo gunstig maken. Er zijn hier geen bergen en de Randstad vormt een mooie metropool waarbinnen dik 7 miljoen mensen wonen. Volgens een verder heel vriendelijke Duitse meneer was het ook zo dat Amsterdam in het centrum van de Randstad ligt. #ROFLOL

BMW i3

BMW geeft vier verschillende actieradiussen op voor de i3: normaal gesproken is het 130-160 kilometer. Schakel je EcoPro in, dan komt er 20 km bij. In de EcoPro+ stand is dat zelfs 40 km, maar dan worden airco & verwarming uitgeschakeld en wordt de i3 begrensd op 90 km/u.

Een realistische range lijkt zo’n 120 kilometer. Heen en weer van Rotterdam naar Amsterdam is zonder te laden dus niet mogelijk. Vanuit Den Haag of Utrecht heen en weer pendelen naar andere steden kan net lukken, maar dan moet je een keer willen of moeten omrijden wegens files of wegafsluitingen. Gelukkig biedt BMW ook een versie met range-extender aan.

De range-extender
De BMW i3 is de eerste elektrisch aangedreven auto die optioneel leverbaar is met een range extender. Het is een blok wat BMW leende bij de afdeling motorfietsen en de tweecilinder is 650 cc groot. Het blokje levert 34 pk en is alleen bedoeld om de accu op te laden. Voorin de i3 is een slechts 9 liter grote benzinetank opgenomen. De actieradius neemt dan ook niet spectaculair toe, volgens BMW kom je met range-extender en volledig opgeladen accu maximaal 300 km ver.

BMW i3

Op vragen die we aan BMW stelden over hoe ver je na een tankbeurt zou kunnen komen, volgden iedere keer weer ontwijkende antwoorden. Als je uitgaat van de minst optimale 130 km range, haalt de i3 170 km met 9 liter benzine. Het benzineverbruik zou daarmee komen op een redelijke 1 op 18,8. Ga je echter uit van de maximaal haalbare elektrische range van 200 km, dan kom je met dezelfde 9 liter slechts 100 kilometer ver. Da’s 1 op 11… De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar erg indrukwekkend is het niet.

BMW i3

We waren nog niet in de gelegenheid om de versie met range-extender te rijden, maar vermoedelijk zijn de rijeigenschappen verreweg hetzelfde. Het grootste issue zal wellicht zijn dat je vaak bij de pomp zal staan. De benzinetank is immers maar 9 liter groot, wat op zich wel weer een goede stimulans is om de i3 zo vaak mogelijk op te laden.

BMW i3

Prijzen
BMW vraagt 35.500 euro voor de i3, met range extender stijgt de prijs zelfs tot 39.900 euro. Het zijn pittige prijzen voor een auto die als tweede of derde auto in het gezin kan gaan fungeren. Aan de andere kant kan de i3 als zakelijke keuze toch interessant zijn. De versie met range extender geniet 7% bijtelling en de volledig elektrische i3 zelfs maar 4% bijtelling vanaf 1 januari 2014.

BMW i3

Met wat opties lopen de prijzen nog wel verder op, zelfs een snellaadkabel (voor 32A snelladers) zit er niet bij, daar moet 1617 euro extra voor gegireerd worden naar de BMW dealer. Het is best vreemd dat bij een volledig elektrische auto dat nog een optie is.

BMW i3

Conclusie
Vergeleken met concurrenten als de Zoe (kleiner) en de Leaf (niet premium) is de prijs van de i3 fors. De versie met range-extender is nog wel goedkoper dan de Ampera, Outlander, V60 en Volt, maar met die auto’s kan je ook nog eens op vakantie of een weekend weg. BMW biedt wel de mogelijkheid om een vervangende auto voor vakanties te huren, maar ook daar moet voor betaald worden. De doodsteek voor de i3 zou ook nog wel eens uit een andere hoek kunnen komen: Audi heeft voor de A3 e-tron een Duitse prijs van 37.000 euro gecommuniceerd en er zijn geen (belasting) redenen waarom de prijs voor Nederland veel hoger zou moeten zijn.

De BMW i3 is en blijft een moedig initiatief uit Munchen, maar als concept overtuigt het geheel helaas niet. “A great step for BMW, but a small step for mankind.” Filmpje!90 reacties

Ongetwijfeld een technisch briljant meesterwerk, maar als dit design bij automotive innovatie hoort hou ik ’t lekker bij m’n 5-pits zuipschuit.
@volvo-s60-adept: denk jij of iemand hier dat er over 30 – 50 jaar nog sportwagens zijn met een lekker brullende v8? Ik hoop dat namelijk wel en zou het ook ineens veel minder leuk vinden als dat niet zo meer word
@sls63amg:
Die zullen er dan heus nog wel zijn, of je ze ook nieuw kan kopen en/of je er dan nog mee kan rijden?
Ik snap niet helemaal waarom deze BMW zoveel aandracht krijgt op AB i.v.m. de Zoe.

Alleen vanwege het merkje op de voorkant?
@autogedrocht: omdat er heel veel hipsters hier zitten..
BMW wordt de maatstaaf voor elektrisch rijden in de toekomst diepe respect!
@punkisback: Helemaal mee eens. BMW laat weer eens zien hoe het WEL moet. RWD is ook echt een groot pluspunt.
@premiumbmw: rwd is een pluspunt want? Neem dit soort wagens in europa, ijs, sneeuw en nattigheid hoort ook bij deze seizoenen, zou eerder 4×4 nemen. Altijd veiliger en zeker voor het gros van de gebruikers, voeg daarbij een automaat en glijden gegarandeerd.
@premiumbmw: Wat heeft de Tesla Model S dan? En de Tesla Roadster? Juist ja, die worden aangedreven op de achterwielen. Die Tesla’s hebben daarbij ook nog eens een fatsoenlijke actieradius.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zelfs de Prius ziet er nog mooier en gaver uit dan de i3, laat staan prijstechnisch..
Ik denk dat behalve de prijs, vooral het uiterlijk de afzet parten gaat spelen. Als je op vakantie wil gaan moet je een auto huren? Sluit een deal met Sixt of Budget en geef je klanten de mogelijkheid. Opladen via een optionele kabel. BMW slaat de plank mis.
@munich: Eigenaren van de i3 kunnen bij de BMW dealer een X3 ophalen om mee op vakantie te gaan.
@motoragent:
Dat is ook een ecologisch plan van BMW. Net op de warmste dagen van het jaar, wanneer de luchtkwaliteit op zijn slechts is, hoge blokkendozen op fosiele brandstof het verkeer in sturen ipv i3’s…
@StijnB: Ach, de rest van het jaar scheelt het toch wel aardig wat, vooral qua luchtkwaliteit in de stad. Dat je dan een of 2 keer in het jaar met zo’n pruttelende x3 op pad gaat veranderd daar niet veel aan.
@motoragent:
Klopt maar toch, het is net op de dagen dat de luchtkwaliteit op zijn slechts is dat er een verschil zou kunnen gemaakt worden. Beetje jammer vind ik. Is als een heel jaar door regen behalve wanneer er net een bosbrand uitbreekt. Als ze dan al een 1-reeksje zouden meegeven…
@StijnB: ik weet niet waar jij op vakantie naar toe gaat, maar de meesten gaan niet de stad in hoor!
@marinepower:
Barcelona?
@StijnB: ik ga altijd met het vliegtuig en huur ter plaatse een vervoermiddel, evt een i3….
Het is een leuk projectje voor BMW zelf, maar ik betwijfel of er hier veel van verkocht gaan worden. Hij ziet er niet uit (mijn mening), de actieradius is nog steeds van de voordeur tot de eerste beste stoeptegel en dat voor prijzen vanaf 35.000 eu…
Carbon Shopping trolley
Het ESP kan simpelweg niet uit?
Kwestie van de juiste zekering eruit trekken en bye,bye ESP. Dat is mij tot nu toe met elke auto gelukt, lijkt me sterk dat het met de i3 anders is.
http://nl.picturepush.com/public/13773907

Ik heb hem iets beter proberen te maken
@jazzzo: Daar ziet hij er al 10 keer zo goed uit, nu de lelijke neus en achterkant nog.
@jazzzo: van gedrocht tot acceptabel. Knap gedaan!
@jazzzo: Hulde! Veeel maar dan ook echt veeel beter. Solliciteer bij BMW zou ik zeggen. En geen brief sturen, gewoon deze link.
@MDA: op je 15de? ;)
@jazzzo: Vraag om een ‘summer internship’. Of om een weekje mee te lopen op de design afdeling. Enthousiasme en jonge leeftijd werkt soms prima bij dit soort werkgevers…
@jazzzo: ziet er gaaf uit!
@jazzzo: Top! Ik hou ervan hoe je de knik en lijnen verwerkt hebt!
Daarnaast ga ik er van uit dat je het benzine-klepje over het hoofd gezien hebt ;-)
@GTA_Torino: dat klepje zat al in de originele foto :). Wss is het de plugin die ik heb geshopt.
Ik denk eerlijk gezegd dat deze auto niet bedoeld is om in grote oplage te verkopen. Je moet het eerder zien als een soort van studie-model. Deze auto zal gereden worden en hieruit zullen klachten voortkomen. Hieruit lerend zullen er hoogstwaarschijnlijk betere modellen volgen die wel in grotere oplage gebouwd worden (lees: 1/3/5 serie).

Nu kunnen ze dus makkelijk adverteren dat ze “groen” zijn, en die paar klanten die als proefkonijn worden gebruikt is niet relevant.
Misschien op termijn een nette inruilprijs teruggeven en er is geen man overboord gegaan.
Mooie citroën velgen….
Whahahahahahahahahahaahhahahahahahahaaaaaa, hooguit blinden of mensen met een geestelijke handicap durven zich hierin te vertonen. Maar ja, die hebben meestal geen geld en geen rijbewijs.
@ropbp: Triest om hier meteen geestelijk gehandicapten bij te betrekken. Ik kan me best voorstellen dat mensen die veel km’s in stadse omgeving rijden en daar een compacte, zuinige auto en toch leuke auto voor nodig hebben de i3 als serieuze optie zien, voor ondernemers is hij ook nog eens erg voordelig.
@motoragent: en wat maakt dit lelijke ding aantrekkelijker dan een Prius plug-in? Niets in mijn ogen.
@w0o0dy: Compact, en sommige mensen hebben nu eenmaal de voorkeur voor duits tov japans, of houden niet van de styling van de prius. Allemaal smaakgebonden, ik verwacht dat de meesten die een i3 kopen nog niet eens twijfelen over de aanschaf van een Prius.
@motoragent: leuke auto?????? WAAR???
@ropbp: Ik vind het wel een leuke auto, styling is niet helemaal mijn smaak, maar het is tenminste weer eens wat anders dan de zoveelste Golf/Megane etc.

Ik zou niet klagen als ik hiermee naar mijn werk zou moeten in ieder geval.
@motoragent: ik wel. Dan sta ik merendeels van de week ergens halverwege langs de kant van de weg……. En waar ik woon, loopt alles nog op steenkool, dus ook geen oplaadpunten :-)
@ropbp: Voor het overgrote deel van de mensen is 100km actieradius per dag meer dan genoeg. Daarnaast heeft vrijwel iedereen een stopcontact in huis tegenwoordig.
@motoragent: Bedenk: bedoeld voor stedelijk gebruik. Dat vrijwel iedereen een stopcontact in huis heeft klopt natuurlijk, maar in de stad wil je nog wel eens vier-hoog wonen en dan is een kabeltje uit het raam niet handig. Nu zal iemand die het geld voor dit model heeft wel vaak vrijstaand of twee-onder-een-kap wonen, maar dan zit je al niet meer zo heel stedelijk.

Ik begrijp overigens dit concept van stadsauto’s niet helemaal. Amsterdam is een voorbeeld van een binnenstad waar je aan auto’s helemaal niets hebt. Rijden wil nog wel, maar parkeren? Zelfs in de provincieplaats waar ik woon is het wat dat betreft lastig, in een wijk uit de jaren dertig met smalle straten (allemaal eenrichtingverkeer) waar je overdag niet eens mag parkeren zonder vergunning. Dan heb je een electrische auto en moet je hem nog een kilometer verderop in een parkeergarage stallen. Dat schiet niet op.
@ropbp: dus jij gaat hem binnenkort bestellen?
@erce: bee em wee kompt morregen :-)
@ropbp: Gehandicapten? Volgensmij zit er een steekje los bij je. Hoezo zouden mensen met een I3 geen geld of rijbewijs hebben? Volgensmij moet je een rijbewijs hebben om een auto te besturen?
Vreemde vogel.. (En ja ik rij een I3 XD)
Der Untergang of Sheer Driving Pleasure..
Kost dus 40 mille… Maarrrr als je hem zakelijk koopt heb je 28% KIA aftrek en 36% MIA aftrek dusssss kost dan 14.400,-! En dan privé 66,- bijtelling per maand. En dan heb ik de VAMIL regeling nog buiten beschouwing gelaten. Koopje dus!
@Svenska_Aeroplan_AB: Is dus 11.900,- ex BTW! Gaat een groot succes worden dus.
@Svenska_Aeroplan_AB: Prima prijs inderdaad, en dan ook nog eens spotgoedkoop in gebruik en onderhoud.
@Svenska_Aeroplan_AB: De KIA- en VAMIL-regeling komen te vervallen, MIA wordt gekort. Wordt een aardige klapper voor full EV’s vanaf 1 januari 2014.
Vergaande glorie
Pfffff gezeur over sportiviteit?! Daar is die toch TOTAAAAAAAL niet voor bedoeld.
2:45 150km/h waar je 30 mag??? Als dat daadwerkelijk 30 zonde is, niet echt verantwoord?? @wouter
Vorige week woensdag gefilmd zeker? Ik heb toen een stuk of 3 a 4 BMW i3’s zien rijden in Zandvoort en Aerdenhout. Wel leuk om Autoblog bij mij in de omgeving te zien. :p

Ik vind het verder geen mooie auto. Vooral die rare knik in de achterdeuren zijn echt verschrikkelijk.
Ik denk dat deze i3 dezelfde leven krijgt als de eerste honda insight. Dus worden er veel te weinig van verkocht en raakt ie vanzelf in de vergetelheid.
-edit: vragen over de app kunnen naar tips[at]autoblog.nl-
Wat een prachtige prestatie weer van BMW. Hier kan de concurrentie wederom niet aan tippen.
En uiteraard met de Premium RWD aandrijving. Dit wordt zeker een groot succes!
@premiumbmw: dank, ik heb weer eens tranen met tuiten kunnen lachen!
@premiumbmw: Hoop toch niet dat jij ooit gaat soliciteren als autojournalist want dat worden wel eentonige uitslagen dan :)
@tmenges:
wordt uitlsuitend een positie aangeboden om voor koffie te zorgen en de vloeren schoon te houden.
@desjonnies: Ja met een achterwielaangedreven koffiekarretje :)
@premiumbmw: Premium RWD? gebruiken ze dan geborsteld aluminium aandrijfassen en een met leder bekleed differentieel met dubbele stiksels?
@premiumbmw:
” hier kan de concurrentie niet aan tippen ”

Nee joh.
Prius, Zoë, Honda, Nissan alemaal No-No’s.

Want die hebben nl geen primijum elektro motor.
Die rechtstreeks uit de design stofzuiger van Dyson komt.

Deze BMW heeft die wel, vandaar dat de comments van de fanboys zo ‘zuigen’
Als je naar het materiaal gebruik kijkt, dan is het een grote stap vooruit.
Maar als je kijkt naar de manier waarop de technieken en de design zijn toegepast, is het BMW onwaardig, tenzij BMW dit de aftrap laat zijn, voor alle aankomende I-modellen.
Het is goed, dat de I-range een eigen merklijn is, want anders zou dit nog weleens heel veel schade toe kunnen brengen, aan de algehele BMW merkreputatie.
De I8 kan dit nooit alleen goedmaken, deze I3 schiet in de werkelijkheid te kort, in vele opzichten.
Ik ben geen fan van deze I3, maar het op je gezicht durven gaan, als premium-merk, is een staaltje lef tonen en dat is moedig en bewonderingswaardig van BMW.
Ja, er staat een BMW logo op dus het zal wel verkopen zeker…
Filmpje werkt niet op Android 4.3. Flash required…….

En de Renault Zoe kleiner?????? Ik dacht van niet.
Toch nog meer dan 3000 mensen geïnteresseerd in Nederland en maar een paar honderd die naar NL komen en eerst zonder range extender dat wordt pas ergens volgend jaar. Volgens mij heb ik dat ergens gehoord.

Rijdt grappig, ziet er geinig uit (niet mooi), maar ik snap dit ding niet helemaal. Premium elektrisch rijden voor 40k… Want? dus? Vind het een beetje veel geld voor wat je krijgt of zie ik da verkeerd.
@marc_rutten: Voor de particulier is hij inderdaad niet echt interessant, maar voor zakelijke rijder is hij financieel wel interessant door wat belastingvoordeeltjes etc.
`Het is toch niet zo moeilijk om een normaal uitziende EV te maken…..
Interessante opmerking van Wouter over dat als je elektrisch rijdt zonder zonnepanelen of groene stroom dat het dan eigenlijk niet uitmaakt tov een benzine / diesel motor. Ik neem aan dat hiermee bedoeld wordt dat als je gas verstookt in een centrale, dat omzet in stroom, en die stroom weer in je auto gooit, dat dat hetzelfde is (of bijna) als dat gas meteen in je auto gooien. Maar dat is lang niet waar. Daar waar een verbrandingsmotor op cylinder basis een efficiency van ongeveer 30% haalt, haalt een grote industriele gasturbine tegenwoordig ergens in de 60%. Tuurlijk heb je daar nog transportverliezen over (het electriciteitsnetwerk), maar ook benzine moet rondgebracht worden naar de pomp, en ook dat gaat met CO2 productie gepaard. Dan komt er ook bij dat een electromotor in de auto veel efficienter is dan een verbrandingsmotor: volle koppel bij bijna 0 toeren, veel minder hitte verlies, geen oliepomp voor smering etc etc… Zeker in de stad met veel stoppen en optrekken is puur het feit dat je elektrisch rijdt dus al een groot voordeel, ook al wordt je stroom met kolen of gas gemaakt. Je hoeft dus helemaal geen groene stroom of zonnepanelen op het dak te hebben om het milieu te sparen met een electromobiel.
@MDA: Kortom; ook al komt de stroom die je wagentje aandrijft uit een ‘vieze’ kolencentrale, het is toch een stuk schoner dan een auto met verbrandingsmotor. Daarnaast rijdt het veel relaxter en rustiger, en kost het onderhoud nog eens veel minder. Ik kan eigenlijk niet wachten tot ik als particulier een fijne EV kan kopen. Ook al ben ik een behoorlijke autoliefhebber (wat volgens sommigen niet samen gaat met EV’s…)
@motoragent:
voor een “gewone auto” is het niet zo goed om een kort ritje te maken of in de file te staan, met zo’n elektrokarretje maakt het helemaal niks uit, lijkt me ideaal voor in de stad of woon-werk (mits niet te grote afstand). Voor lange ritten kun je dan altijd je “echte” auto gebruiken. Ik zou er zo een willen nemen voor er bij.
@motoragent: voor mij hetzelfde verhaal. Ik stuur momenteel met een dikke 3-liter diesel rond, maar mocht er een mooie EV met een bereik van 200km icm sportief rijden in mijn budget vallen, dan koop ik er ook een. Het koppel icm rust, lijkt me heerlijk rijden.
@motoragent: Ja. Dat klopt best aardig. Uiteindelijk gaan we allemaal EV rijden. Het is gewoon verreweg het beste concept voor de toekomst: weinig draaiende delen, stil, best wel onderhoudsvrij, rem-energie terugwinnen is een eitje, met 1 motor in elk wiel is iedere vorm van ESP / vector drive / 4WD etc een eitje en ga zo maar door. Om maar te zwijgen over gewichtverdeling (u zei laag zwaartepunt?). En voor de liefhebbers: bergen koppel.
Goed verhaal, Wouter. Zou het exact hetzelfde omschrijven. Ik heb mijn productieplaats-reservering voor een i3 laten schieten.
De opvolger van de Audi A2.
@Bubba: Je zou bijna denken dat ze dat lelijke ontwerp speciaal daarvoor gekozen hebben…
Voor de haters van het uiterlijk: zoals bij de meeste BMWs zo ziet deze er beter uit in het echte leven. Tot daarvoor was is helemaal niet geintresseerd, maar toen ik hem in het echt zag, vond ik hem eerlijk eigenlijk goed geslaagd, strak en modern en toch wel degelijk met enige proportie…
Zo ik denk dat ze bij Audi echt in hun broek doen, als de technologie in die I3 even goed is als het interieur stijl heeft, dan komt dat nooit meer goed, BMW for the win…


Tahahaha, niet dus he. Zo fout man, 40k voor zoiets. Sjonge jonge, premium, mja, niet dus he…
@nomar: ow ja ik mis het geluid uit de speakers. Stel pornojetsers ook, ik wil hem meteen (!)

this makes my day…
En, wanneer komt de i3M met 3 dubbele turbo en M-pakket? :)
Het enige dat echt nuttig is aan het concept is het idee dat je voor dat geld ook tijdelijk een andere auto kan lenen. Het is belachelijk dat mensen boodschappen gaan doen in een dikke 2 liter omdat ze twee keer per jaar de sleurhut gebruiken. Dan is twee keer per jaar wat bijbetalen om met een 3-serie op vakantie te gaan veel goedkoper en groener.
En wie zou niet op een mooie dag een MX5 willen hebben maar rijdt in een diesel stationcar omdat het nageslacht met alle zooi van hot naar her gesleept moeten worden? Dat probleem los je ook op als je gewoon een weekend een Z4 kan gebruiken. Een i3 abonnement op BMW zal ik maar zeggen. Dat zou pas echt innovatief zijn.
Dat zijn RX-8 stijl achter deuren. Wel leuk.
Verschrikkelijke vervoermiddel. Echt iets voor een modern hippe gadget nerd..
Vooral aan dat verplichte sience fiction design bij elektromobielen kan ik me verschrikkelijk irriteren.
TL;DR!

Of nouja. Eigenlijk stiekem toch wel. Fascinerend. Laag gewicht gaat ’t nog eens helemaal worden. En die eco+ mode zou voor mij ideaal zijn op de snelweg: vol planken en toch steady 90 cruisen.
Als je dit kiest ipv een Prius plug-in dan ben je echt een stekeblinde fanboy. Die Prius is echt in alles superieur. Kan wel met een redelijke snelheid gereden worden, kan wel een bocht om met een normale snelheid, is aanzienlijk ruimer en heeft wel een reëele range. En volgens mij krijg je zo’n mooi oplaadsnoer gewoon gratis… This thing is ridiculous.
Vind het zelf geen mooie auto en interieur ziet er goedkoop uit ( heb hem al in het echt gezien en er in gezeten). En deuren zijn erg onhandig . Een voordeel is dat die heel ruim is een van de. Weininge kleine autos waar ik normaal in kan zitten als iemand van bijna 2 meter lang
Een actieradius van 100 km. Dan gaan de meeste mensen met een ice meestal tanken.

Zolang de accu’s nog niet voldoende energie kunnen herbergen, is het niks en is al het belastinggeld wat er door de roverheid tegenaan wordt gegooid, verspild geld.

Verder is deze i3 op meerdere vlakken een debiel ding, net een brommobiel.
Wat. Een. Gedrocht. Die blauwe accenten op de neus maken d’r echt een varkentje van… BMW maakt mooie auto’s de laatste tijd, maar dit? Nee. Sorry.
Maar vier sterren in de crash test, levensgevaarlijk ding dus.
HHmm.. dit vond ik ervan: https://vimeo.com/86838621

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).