BMW onthult toekomstplannen, wil de wereld domineren

Auteur: , 38 Reacties

Number 1, Smash hit, Off the charts, Classic

BMW

BMW topman Harald Krüger sprak vandaag zijn discipelen toe tijdens de 98ste jaarlijkse algemene vergadering van het merk. Hierbij tipte Der Harald alle belangrijke punten van de moderne auto industrie aan en zei hij dat BMW op alle vlakken enorm goed zal presteren. BMW-rijders mogen dan bovengemiddeld veel hompen, BMW’s management doet vooral aan zelfbevlekking. Ik heb zelden zo’n uitbunding stukje PR gehoord en dat wil wat zeggen in de autowereld. Enfin, we hebben tussen de regeltjes door er even het heetste nieuws uit gedistilleerd. Een bloemlezing.

2017 was het achtste opeenvolgende recordjaar
De BMW Group verkocht 2,4 miljoen auto’s en 164.000 motoren en scooters. BMW was daarnaast ook het meest winstgevende automerk en dat is mooi nieuws voor iedereen die wat heeft met merk. Het concern deelt namelijk graag de weelde met dikke dividenden en bonussen voor werknemers. Want zo doet men dat nou eenmaal bij BMW, uitdagingen pakken ze samen aan.

Dieselgesjoemel ain’t no thang bij BMW
Ja er is wel een foutje gemaakt. Maar dit was niet expres. Enkele 5-series en 7-series zijn na hun productie uitgerust met verkeerde software. Ook het doel van die software op zich was overigens niet sjoemelen. En het gaat maar om 11.700 auto’s, terwijl BMW er in de afgelopen vijf jaar zo’n elf miljoen afzette. Bovendien stoten BMW diesels gemiddeld veel minder NOx uit dan andere diesels volgens Bundes-onderzoek. Kortom, BMW treft geen blaam en Harald vraagt je hem te blijven vertrouwen.

Paarse broeken hebben een naam bedacht voor BMW’s strategie in de komende jaren: NUMBER ONE > NEXT
Deze strategie heeft drie pijlers, namelijk Electrification, Being Global en Products & Services. GE-NI-AAL. Wie anders had dit kunnen bedenken, behalve iedere AB-lezer met een loos minuutje omhanden. Enfin, alles wordt elektrisch bij BMW en dit past in de visie van het merk dat het als haar taak beschouwt mobiliteit in de toekomst duurzaam te maken. Afgelopen jaar werd reeds de 100.000ste elektro-BMW aan een klant uitgeleverd, nota bene een 80-jarige man. Het is nooit te laat om je leven om te gooien, wil Harald maar zeggen.

Electro, it’s a new style
In de komende jaren zal BMW’s afzet van elektro-modellen exponentieel gaan groeien. Althans dat is het plan. Eind 2019 moeten er al 500.000 ‘geëlektrificeerde’ BMW’s rondrijden op de wereld. In 2025 wil het merk 25 verschillende modellen aanbieden met elektro-goodies, waarvan 12 pure EV’s. In dit kader verschijnt later dit jaar de nieuwe Vision iNEXT, die omschreven wordt als een ‘modulair systeem voor de toekomst’. Alle merken binnen de BMW Group gaan profiteren van iNEXT-architectuur, die de drie grote moderne thema’s van de autowereld in zich verenigt: elektrisch, autonoom en connected. Ter gelegenheid van de vergadering gooide BMW dit laffe teasertje eruit, waarin we eigenlijk alleen een i4esque raamlijn kunnen onderscheiden.

iNEXT

World domination
Wat globalisering betreft: BMW produceert momenteel auto’s in dertig fabrieken in veertien verschillende landen. Hoewel ‘being global’ de hele wereld impliceert, ligt de focus volgens BMW op Europa, Amerika en China. In Europa zijn de belangrijkste uitdagingen volgens BMW uitstootnormen en nieuwe standaarden voor connectiviteit (5G). In China wil het haar partnerschappen met Brilliance en Great Wall uitbreiden. Bij het eerste bedrijf zal onder andere de X3 gebouwd gaan worden vanaf 2018. Daarnaast zal de X3 ook in het Amerikaanse Spartanburg en in Zuid-Afrika gebouwd blijven worden. De nieuwe iX3 zal eveneens in China gebouwd worden, als eerste ‘conventionele’ elektro-model binnen het BMW-merk.

HEET: er komt dit jaar nog een nieuwe X5!
De derde pijler is Products and Services. Laten we eerlijk zijn: iedereen met een gezond verstand weet dat alles hier uiteindelijk bij valt of staat. BMW is momenteel bezig met een flink modellenoffensief, dat ons dit jaar nog de 8-serie en Z4 zal brengen, maar ook -jawel- een nieuwe X5. De nieuwe SUV was nog niet bevestigd maar Harald deed tijdens zijn praatje dus officieel uit de doeken dat ‘ie er dit jaar komt.

De groei is nog niet voorbij
Tussen mei 2008 en mei 2018 is de aandelenwaarde van BMW met meer dan 140 procent gestegen. Maar het merk rust niet op zijn lauweren: 2019 moet gewoon weer een recordjaar worden. Naar de ster(ren) en daar voorbij!38 reacties

ze world. BMW is frans?
@diezijner: Duitsers spreken ook niet al te best een ‘t’ uit in ‘t engels
Ik snap het eigenlijk niet zo goed hoe dit kan, naar mijn mening lopen ze flink achter op Audi en Mercedes. Vind de afwerking, innovatie en design vele malen minder dan de concurrentie.
Bovendien gooien ze de merkwaarden van goed rijden ook zo overboord door over te stappen op voorwielaandrijving voor het geld. Kom maar door met die minnetjes
@janmetdelangeachternaam:
Yup, en dat gaat nog doorgaan tot de aantrekkingskracht (lees: status) van het logo weg is…
@janmetdelangeachternaam: Is dat wel echt zo met die afwerking? Want ik krijg meer het idee dat iedereen maar wat roept en dat de een beter is dan de ander. Design is daarnaast subjectief en daarin kun je volgens mij ook niet echt voor of achter lopen. En innovatie? Volgens mij innoveren ze net zo snel als hun directe concurrenten. Ze hebben bovendien de i3 en i8 rondrijden. Zoiets zie ik niet van hun concurrenten rijden. Volgens mij doen ze het dus wel prima.
@berlinetta: Sinds ze van die vliegtuigmotoren afgestapt zijn hebben ze hun hele merkwaarde te grabbel gegooid..
Net als Peugeot, doodzonde.. had ook gewoon bij gereedschap moeten houden.. Merkwaarde.. emoties.. ik ga even liggen..
@berlinetta: @janmetdelangeachternaam: tsja, Audi had al FWD, dus die konden de RWD niet te grabbel gooien. Qua afwerking in het interieur is de 5-serie misschien wel de beste in zijn klasse. In de A6 zitten her en der harde plastics. Ook de E-Klasse is niet foutloos wat dat betreft. In deze review komt bijvoorbeeld een hard paneeltje voorbij (cls, maar zelfde zit in de E https://www.youtube.com/watch?v=z7igrM4GOWw). iDrive was/is 15 jaar lang de benchmark…Oké misschien dat met de nieuwste generatie A6 en E het er bij de concurrentie wat flitsender uitziet (wat niet per se wat zegt over de functionaliteit).

Enfin, ik was ooit een BMW-fanb000i, maar tegenwoordig vind ik het vooral veel eenheidsworst. In die zin is BMW dus ‘achteruit gegaan’. Maar om nou te zeggen dat ze veel minder zijn dan de boksbeugel en Merc, dat gaat in mijn ogen te ver.
@jaapiyo: ik vind bmw ook niet meer zo begerenswaardig als voorheen, maar ze doen voor mij ook zeker niet onder voor Mercedes of Audi.
@berlinetta: Naar mijn mening heeft het meer met uitstraling te maken. Qua afwerking is het bij BMW zeker snor. Had laatst een joeptoep video gezien van 1,5 uur waarbij een Amerikaanse bedrijf die auto’s uit elkaar haalt en helemaal tot kleinste bout kapot analyseert. i3 was de beste auto die hij ooit was tegengekomen qua bouw kwaliteit en proces. 0,0 variatie in panelen.

Waar het in hem zit is dat bij interieurs van BMW qua design gevoelsmatig 10 jaar achterlopen. Qua gebruiksgemak misschien het beste, maar bij een Audi, Merc, Volvo en Land Rover heb je met de hoeveelheid schermen het gevoel dat je in een cutting edge wagen zit. Qua bediening niet altijd even fijn weet ik uit ervaring, maar het heeft een grote wauw factor.

Dit geldt ook voor het uiterlijk. Waar zelfs eenheidsworsten fabrikant Audi weet moderniteit uitstralende auto’s neer te zetten. Buiten de i3 en i8 is het gamma van BMW bijzonder conservatief. Terwijl vroeger de huis en tuin auto’s zelfs een bepaalde aanwezigheid hadden. Ze waren sober en sportief en in ieder geval uitgesproken. Nu zijn ze gevoelsmatig soft en teveel van hetzelfde.
@gekketurbo: adje niet nalezen en corrigeren van eigen fouten
@gekketurbo: Eens, BMW is conservatief en heeft wat minder hippe schermen in het interieur. Volgens mij is dat echter een bewuste keuze en ik denk dat een hele grote groep klanten dat kan waarderen.
@janmetdelangeachternaam: ik denk dat bmw ook wat functies en nieuwe dingen voor later bewaard. Audi en mercedes hebben allebei een volle digitale scherm. Maar bmw niet. Het is niet dat ze het niet kunnen maken maar op een gegeven moet je wel met iets nieuws komen. Alles is nu digitaal met schermen, wat ga je bij een nieuwe model uitbrengen? Een hologram misschien? Dit zijn maar een paar voorbeelden maar ik kan het ook mis hebben. Bmw heeft heel veel innovaties uitgebracht die nu ook gekopieerd is door audi en mercedes maar andersom zie ik dit niet.
@janmetdelangeachternaam: Ja ik ben BMW-fan en dus ben ik niet objectief. Toch lees ik jouw comment met kromme tenen want het is gewoon onzin wat je zegt. Tuurlijk, je mag BMW’s niet mooi vinden maar het merk loopt zeker niet achter in zijn algemeenheid.
@janmetdelangeachternaam: ik ben het er wel mee eens. Ik vind het na 22 jaar alfa wel leuk om eens wat anders te gaan rijden. Altijd de 3 serie gezien als leuke rijdersauto. Na de proefrit (en nog 1 om het zeker te weten) was de teleurstelling groot. Rijden was prima, maar door de conservatieve doorontwikkeling verder best ouderwets. Als je dan kijkt wat een stap Mercedes met de huidige C klasse heeft gemaakt. Dat is m dan ook geworden.
@eelco74: En zo komt er binnenkort ook weer een nieuwe 3 en is jouw C-Klasse weer verouderd…de F30 gaat al een tijdje mee, hè? And so on and on…
@skinnybmw: Nou als de nieuwe 8 serie de maatstaf gaat worden voor nieuwe BMW’s ben ik bang dat de nieuwe 3-serie niet de vernieuwing gaat brengen die klanten zoeken. Het is een knoppen festijn met een instrumentarium die niet had misstaan in een Japanse bak uit de 90’s… Het uiterlijk ziet er dan wel weer subliem uit, maar je zit vaker in je kilometervreter dan dat je er tegenaan zit te staren.
@gekketurbo: Is dat niet meer een kwestie van smaak en een beetje overdreven? Ik persoonlijk ben gek op knoppen en niet te veel schermen (zoals een Tesla). Schermen zijn trouwens ook niet meer vam deze tijd, net als digitaal. Dit had je in de jaren 80 ook al😉. Maar m’n clima etc. doe ik het liefst met een normale knop. Dat is mijn smaak.
@skinnybmw: Objectief gezien is het niet een kwestie van smaak. Menselijke brein houdt minder van drukke en asymmetrische omgevingen. De onderbewuste wordt dan onrustiger en dat uit zich op termijn ook fysiek. Daarom proberen architecten vaak cleane, schone en perfect symmetrische omgevingen te creëren. Dus van een strakke interieur wordt je onbewust rustiger. In een XC90 die alles weg filtert ben je rustiger dan wanneer je aankomt in een Lotus of M3. Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan die dat aantonen.
@gekketurbo: Is trouwens ook te zien bij auto ontwerpen, vaak vinden we rustigere ontwerpen van de E39 fijner dan de nieuwe met veel frutsels. Bijna alle logo’s ter wereld hebben ook een vorm van symmetrie in zich.
@gekketurbo: En daarom vond BMW iDrive uit…alles met één knop. Dat leverde in de generatie E60/90 hele saaie interieurs op (vond men). Ik ben van mening dat het een persoonlijke smaak blijft. Saai of druk, ieder z’n ding. Saai = niet goed…druk = niet goed.
@gekketurbo: wat is dat toch met die E39? De E34 was veel strakker qua ontwerp.
@janmetdelangeachternaam: BMW is dan ook een conservatief merk, innovatie hebben ze wel maar is niet waar zich over op de borst kloppen.
@mashell: Zoals Audi dat doet met z’n slogan maar eigenlijk niet waar maakt. Behalve Quattro toentertijd.
@janmetdelangeachternaam: achter op audi? Rij maar eerst audi a6 bi turbo 2014 en stap dan naar bmw.550d. Geloof me bmw 550d.is op alle punten beter. Ik denk wel.dat mn beste auto is gewwest tot nu toe
@janmetdelangeachternaam: beide merken gehad, met de A6 alleen maar ellende, tot aan een in de soep gelopen motor aan toe. De BMW is op alle fronten beter, het is zeker een betere rijders auto.
@janmetdelangeachternaam:
Afwijken van de meerwaarden doet iedereen tegenwoordig….schijnt te maken te hebben met het vullen van niches in markt…
En het was juist MB die ermee begon (A-klasse), Porsche pakte de handschoen op (Cayenne) en VW ging premium modellen verkopen (Touareg en Phaeton)
Tegenwoordig hebben we een Bentayga, een Urus en sinds kort de Cullinan.
We wachten alleen nog op de Ferrari SUV, de Tesla V12 en de Trabant Pullman….
@janmetdelangeachternaam: sowieso met interieur design vind ik BMW ver achter lopen op Audi en Mercedes. Vooral de oranje knop verlichting ziet er nog steeds erg goedkoop uit.
@smex: maar een actuele 5 serie (bijvoorbeeld) is van binnen precies net zo’n bonte kerstboom met gekleurde ledslangen als de Mercedes E-klasse of Audi A6.
What does it take to be #1?
Ja joh probeer maar de wereld te domineren met uitsluitend ondersteuning voor Apple CarPlay…
De schoften, Android Auto niet ondersteunen omdat? Omdat het niet priemiejum is? Ik dacht dat BMW’s rijdersauto’s maakten, Android is de poweruser smartphone OS bij uitstek. Sorry als ik but hurt overkom. Maar mijn teleurstelling was gróót.
@automotivedesigner: gewoon een appeltje kopen, jungeh.
@automotivedesigner: Android Auto is precies evenveel geflopt als Apple Carplay, je kunt er niks mee wat het infotainment niet beter kan. Eigenlijk alleen nog maar interessant voor de allergoedkoopste auto’s.
Oké.. BMW maakt dus ook scooters?!
@rikus: motorscooters ja
BMW is klinisch tegenwoordig. Zelfs de M-versies.
En dat terwijl ze vroeger zoveel mooie dingen hebben gemaakt.

Maar ja, commercieel gezien heeft het geen windeieren gelegd.
Alsof BMW de wereld nog niet niet eens heeft gedomineerd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).