Hamburg neemt eerste stappen in uitbannen van diesel

Auteur: , 73 Reacties

Raus.

Hamburg neemt eerste stappen in uitbannen van diesel

Eerder dit jaar werd bekend dat Hamburg de eerste grote Duitse stad zal zijn dat in 2018 nog maatregelen gaat treffen tegen vieze diesels. Deze week worden de eerste zichtbare stappen ondernomen, want de gemeente is begonnen met het alert maken van een ban op vervuilende dieselauto’s.

De gemeente heeft 100 borden geplaatst met de aankondiging dat dieselauto’s niet welkom zijn in twee grote straten van de stad. Ook zijn borden geplaatst met omleidingen voor automobilisten die de straten straks niet meer in mogen rijden. Het is het begin van een offensief dat straks ook in de rest van Hamburg en andere Duitse steden merkbaar zal worden.

Duitse steden hebben momenteel met veel druk vanuit de overheid te maken. De steden kennen veel vervuiling en moeten er alles aan doen om de emissies terug te dringen. Hoe Hamburg de dieselban concreet gaat aanpakken is aan de rechter. Die moet nog bepalen of enkel diesels met een Euro 5 motor of ook diesels met een Euro 6 motor onder de maatregel vallen. De laatste categorie zijn veruit de meeste diesels.

Eind deze week komt de rechter met een statement. Dan zal de nieuwe maatregel ook van kracht gaan. Wie zich toch met een vervuilende diesel in ‘het verboden gebied’ begeeft hoeft geen boete te verwachten. In eerste instantie wil Hamburg alertheid creëren onder inwoners en bezoekers van de stad. Pas na verloop van tijd zal er een boetesysteem komen voor overtredingen. (via Reuters)73 reacties

Verruit de meeste auto’s zijn Euro 6?????
dat zal toch niet alles voor 2015-2016 is euro5 of minder!
@dutchneon: Volgens mij moet er iets bij in de trand van euro 5 of lager worden geweerd, euro 6 of lager worden geweerd.
@wpgt: ja precies, euro 6 en lager weren is niets anders dan alle diesels weren, wellicht met uitzondering van diesel hybides???
Dat lijkt me overigens ook de beste transitiekeuze… rust elke auto uit met een kleine electromoter en ditto accu, zodat tot 65 km/h electrisch gereden kan worden, minimaal 30km. dan hoeven we in steden en files niet meer met de brandstofmotor aan de gang. ik denk dat dat al een heel goede stap is in de juiste richting….
@dutchneon: Er is blijkbaar een Euro 6d temp, sinds september vorig jaar:
“nmiddels is de wetgeving verder aangescherpt, met ingang van september 2017 is er voor nieuwe auto’s een Euro 6d temp verplicht waarbij de uitstoot ook in de praktijk (RDE voor real driving emissions) getest wordt en maximaal 2,1 maal hoger mag zijn dan de norm op de rollenbank. Het temp slaat op de tijdelijke conformity factor van 2,1. Per januari 2020 wordt deze factor aangescherpt en mag in de praktijk maximaal 1,5 maal de norm worden uitgestoten. Op dat moment is de euro 6d van kracht (dus zonder temp).” Bron ANWB
@dutchneon: Tot 2016 zelfs allemaal Euro 5.

Dat is meteen ook wel triest, gezien een Euro 5 diesel smeriger mag zijn dan een Euro 3 benzine auto uit het jaar 2000. Zoveel vooruitgang :P

Euro 6 biedt wel meer, maar het is toch al te laat.
@fanboy: Definieer “smeriger” ?
@theblazerunner: Meer NOx per kilometer.

Dus zelfs als de diesel geen sjoemeldiesel is, is ie nog steeds smeriger dan een 15 jaar oudere benzine wagen.
@fanboy:
Zoals altijd halve waarheden, NOx is waar edoch stoot een nieuwe benzinemotor weer veel meer Co2 uit dan diesel dus of je nu door de hond of de kat wordt gebeten zei opoe altijd.

Het is 1 grote komedie.
@desjonnies: CO2 is een onschuldig gas voor de direct omgeving (je ademt het zelf uit). NOx en fijnstof van roet zijn wel direct schadelijke stoffen. Het probleem dat CO2 de aarde extra opwarmt lijkt wat overgewaaid, een theorie is bijvoorbeeld dat heel veel CO2 de vegetatie zo doet accellereren dat er weer snel een balans komt.
@defl8: exact, co2 is kunstmest voor de vegetatie ;)
Er is ook nog onderscheid binnen euro6. Bijv euro6c en euro 6d temp.
Man man man. Gaat de haven ook dicht?!
@trustmeiamanengineer: nee maar je mag alleen nog maar roeien 😉
@trustmeiamanengineer: nee maar zou wel logisch zijn als de sleepboten alleen nog electrisch mogen en die 3 km buiten de haven de boten binnenhalen….
Alle diesels de wereld uit! Te beginnen in Nederland

En Hamburg….
@tjongejongejonge: ik denk dat er andere dingen meer.vervuilen dan alleen diesels. Wat dacht je van 1999 benzine v8 yountimers. Dan rijdt mijn bmw uit 2013 minder emissie
Klote duitsers
De steden schieten zichzelf in de voet. Mensen gaan de steden weren en ondernemers zijn de dupe. Dieselauto’s blijven de komende jaren nog gewoon het straatbeeld sieren. Kwestie van vraag en aanbod en er is nog vraag genoeg.
@alfarider: zal wel los lopen denk ik.
Leuk verhaal als je dit combineert met de tolheffing.. je mag betalen voor rijden op de snelweg maar als je dan bij de stad aankomt waar je een leuk hotelletje hebt geboekt voor een dagje stadten dan moet je diesel op de parking buiten de stad (betaald uiteraard) en kun je met het openbaar vervoer of de taxi verder naar je eindbestemming. Hahaha dat gaat de toeristische industrie wel helpen denk ik. Dagjes weg doen we maar met de fiets, lol. Leuk man weekend Dordrecht of Utrecht op de fiets.
Typisch pluche, ivoren toren. Politiek gelul. De gewone man die zijn eigen auto moet betalen is weer de lul. De hoge ambtenaren en de politiek kiezen simpel een andere lease auto, voor hen geen probleem.
Daarnaast wonen ze in een villa wijk en hebben ze er geen hinder van.
Misschien een idee:
Verbied lease auto’s!! Dan is er meer inkomsten belasting, minder verkeer, minder files, minder vervuiling. Subsidieer schone auto’s voor de gewone man, niet alleen voor de manager met lease auto.
Ik moet mijn eigen auto betalen, en hoor dan een manager zeggen, ik heb een nieuwe model s besteld, een model 3 is misschien niet op tijd. Zijn huidige model s moet eruit, en hij moet voor 1 januari de nieuwe dan heeft hij alleen 200 euro bijtelling. De baas betaald hem meer loon, en zijn auto van 1250 p/m en de belasting wil alleen 200 vangen p/m. en hij hangt hem op het werk aan de stroom. Mijn wegenbelasting is al 112 p/m, moet ik nog diesel en verzekering en onderhoud en afschrijving. En straks mag ik de stad ook nog niet in…
@realhustler: Goed zo.. gooi het eruit!!
@realhustler: inderdaad, je punt ‘subsidieer schone auto’s’ voor de mensen die de dupe zijn/worden. Maar Nee…… je moet het zelf uitzoeken hoe je een ‘dure’ schone auto koopt, aju en veel succes!
@realhustler: Er klopt heel veel niet aan je argumentatie voor afschaffing van leaseauto’s. Allereerst gaat ’t je volgens mij niet om leaseauto’s, maar om zakelijk gereden auto’s. Maar dat is een technisch detail.

Meer inkomsten uit belasting? Welnee. Mensen met zo’n ding betalen bijtelling (88% van de nieuwwaarde over 4 jaar, bij een auto van 50k is dat al snel 20k aan belasting, dat is méér dan de BTW), en de andere belastingen (w.o. BPM) worden wel betaald, alleen niet door de gebruiker maar door het bedrijf. Ik denk als je het narekent dat de meeste zakelijke auto’s met 22% bijtelling de staat meer opleveren dan wanneer ze privé zouden worden gereden.

Minder verkeer, minder files. Hoezo? Denk je dat al die mensen dan opeens niet meer hoeven te reizen voor hun vak?

Minder vervuiling. Hoezo? Juist die zakelijke auto’s worden regelmatig vervangen en zijn dus relatief zuinig. Als die mensen opeens veel langer doorrijden met een oudere auto, dan verjongt ons wagenpark veel minder met alle gevolgen van dien.

Jouw pijn zit erin dat je je eigen auto moet betalen, wat je niet eerlijk vindt. Prima, maar ga het dan niet aan het milieu ophangen. Dat dankzij die maatregelen je manager een relatief schone S gaat rijden, ipv een veel smerigere diesel, toont alleen maar aan dat de maatregelen op dat vlak werken. (al kan je voorheen bij die plugin’s wel wat vraagtekens plaatsen).

Enige punt waar ik het wel mee eens ben, is dat particulieren ook wel eens de vruchten van stimuleringsbeleid zouden mogen plukken. Ik zou graag een elektrische auto willen, maar privé is dat niet te doen.
@dondeboer: elektrische auto om stoer mee te doen voor je linkse kameraden.
@theblazerunner: Stoer doen voor linkse kamaraden? Is dat echt de best doorwrochte reactie die je kon bedenken? Wat moet het niet leuk zijn om met jouw een biertje te drinken. En trouwens, als ze echt links waren dan zouden ze boos zijn dat ik geen deelauto gebruik. Of liever nog een deelfiets of het OV.
@dondeboer: Dus schoon is iedere paar jaar een nieuwe auto en de oude zien we niet meer, dus vervuilt ook niet meer..?!
@spylegion: In mijn ogen is er het meeste milieuwinst te behalen door de mensen die het meeste kilometers maken, in een moderne auto te zetten. En dat zijn zakelijk rijders. Oudere auto’s worden dan inderdaad doorgeschoven, maar wel meestal naar mensen die veel minder rijden. Overigens is dat ook de reden dat de overheid de maatregels meestal richt op de zakelijke markt.

Als je niet wil dat oude auto’s kunnen vervuilen, is het Singaporese model misschien wel wat voor je. Daar gaan alle auto’s na 10 jaar de shredder in.
En ik heb een schone diesel, netjes euro 5, alleen 88 co2 (opgegeven) en hij rijdt werkelijk 1 op 20 over 25000 km gemeten
@realhustler: CO2 uitstoot is één ding. Uitstoot van schadelijke stoffen als NOx is binnen de stad veel belangrijker en daar zijn diesels juist veel slechter in. Het zit ‘m dus niet in het verbruik.
@frederik: NOx is trouwens ook discutabel of dat überhaupt een groot probleem is, enige verband is dat mensen die in steden dicht bij de snelweg wonen minder lang leven… dat zegt niets, die huizen zijn onderkant markt en er is ook een statistisch feit dat hogeropgeleiden langer leven dan lageropgeleiden. Totaal geen oorzakelijk verband, want leefstijl zoals roken, drinken, etc hebben daar (meer) invloed op.
@bitd: Probeer je nou even een hele sjoemeldiesel affaire onder de mat te vegen?

Goed om te lezen dat je het beter weet dan de WHO in ieder geval.
@fanboy: nee hoor, daar zijn afspraken over gemaakt en niet nagekomen en de pijn zal moeten zitten in CO2 fraude, maar op 1 of andere manier hebben we nog een vijand bedacht NOx. Misschien is de volgende wel een grondstof voor accu’s…???
@bitd: CO2 fraude? Komt soms voor, maar tot nog toe is het probleem iedere keer dat de diesel niet zo schoon is als gedacht. Ging toch echt over NOx en fijnstof, niet over CO2. Meer CO2 bij een diesel is alleen maar gevolg van correcties op NOx/fijnstof.

Je blind staren op CO2 is ook niet handig, want dit gaat over luchtkwaliteit en steden. Daar heeft CO2 weinig mee te maken.
@fanboy: het doel was het drukken van de CO2 uitstoot van VAG, daar zit de financiële meerwaarde in, nadeel was dat daardoor NOx omhoog gaat en dat moest op de rollerbank ff gecorrigeerd worden. NOx is waar ze op betrapt zijn in US, de CO2 is waar de eigenlijke fraude zit. Fijnstof is er later bij gehaald… maar wees maar niet bang: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1758357/gemeente-utrecht-gooit-meetgegevens-luchtkwaliteit-weg.html
@frederik: waarom praten we dan steeds over die CO2-uitstoot? Als NOx de boosdoener is?

Hele beleid is dus zwaar achterhaald? Alsmede bpm op basis van grammen CO2/km.
@ghost: Kort gezegd: CO2 is lange termijn globaal klimaatprobleem. NOx vervuiling binnen omgeving. Allebei erg maar op z’n eigen manier. :) Of eigenlijk :(
@realhustler: Vooruit, zal ik hier ook nog even op reageren: ik rij ook een diesel, 1:23,8 (4,2 liter/100km) over 87.000km.
Enkele blokken omrijden is natuurlijk wel veel beter voor het milieu.

Moet direct terug denken aan dat voorbeeld van Arjen Lubach over Rotterdam met die milieuzone waar dan vliegtuigen over vliegen en een haven die meer vervuilt dan alle auto’s samen …
@cossiekiller: dit

Trek het dan gelijk met de reeds bestaande milieugebieden in de steden.

Daarnaast vraag ik me af met welke uitzonderingen men gaat komen voor bijvoorbeeld busjes en openbaar vervoer, en in hoeverre omwonenden dus überhaupt een verschil zullen merken.
Laat ze eerst eens met een (financieel) goed alternatief komen voor ze deze acties doorzetten. Vooral de kleinere ondernemers en de minder financieel vermogende burgers zijn hiervan de dupe
@gilettelubbers: Mensen met bedrijfswagens zijn de dupe. Mensen die anno 2018 nog in een diesel personenauto rijden kunnen sws beter overstappen op benzine. Het geld wat je bespaard aan brandstof ben je weer kwijt aan een kapotte EGR klep, roetfilter, verstuivers.. Allemaal dure dingen. Diesel is uitgestorven.
@techniekmeneer: Helemaal mee eens!

Maar nee, ze blijven volhouden dat diesel goedkoper is om op te rijden en betrouwbaarder. 20 jaar oude wijsheden herhalen… die niet meer van toepassing zijn.
@techniekmeneer:
Mijn EGR, verstuivers en roetfilter zijn allemaal nog prima na 13 jaar en 250.000km
Met mijn kilometrage is een benzine niet te betalen, of ik moet iets als een C1, Up of Picanto gaan rijden.

En van de puristen mag je ook geen LPG monteren in je Jaguar.
Ga ik denk ik toch ooit doen.
Dikke onzin dit allemaal! Maarja, Duitsers zijn altijd een ster geweest in het uitsluiten van bepaalde groepen!
@raoufff: waarom is het onzin? Prima maatregel om de gezondheid een positieve draai te geven. Ipv allemaal doorrijden op die vieze vervuilende rommel.
Op zich is het doorzettingsvermogen dat de politiek een keer heeft te prijzen, maar er is dan ook gelijk weer sprake van dat er een situatie wordt gecreëerd zonder enige redelijk alternatief voor de burger. Echt gênant. Maar ja, als de handhaving net zo goed is als met de mileustickers dan hoeven we weinig te vrezen en zal het wel collectief genegeerd worden.
Diesel mot dood. Ik heb besloten over te gaan op een hot hatch. Dus als iemand nog een diesel 159 SW zoekt, call me.
@e34m5touring: ik raad je aan naar een Hyundai N demo te kijken als het budget het toelaat. Erg leuk maar ook een beetje sleeper want Hyundai. En anders natuurlijk een Renault Megane Rs. Bedenk me net dat een Giulietta Qv misschien ook wel leuk is.. niet zo heet maar wel een leuk ding.
@w0o0dy: Nahh, ik ben zodra m’n visum erdoor is weg hier. Dus meer nog 1x ff wat leuks. Maar wel used. Zit te denken aan een Abarth Punto of een Clio RS oid. Focus ST lijkt me ook een keer tof. Maar dat is de planning.
@e34m5touring: waar ga je naar toe? VS?
@w0o0dy: Yup. Ga daar aan de slag bij een grote classics dealer. Maar ik zit in een stapel van een paar miljoen aanvragen… Dus het duurt nogal.
@e34m5touring: wel leuk vooruitzicht. Push die classics een beetje richting Europa wil je? ;-)
@w0o0dy: Hahaha, daar word ik wel voor aangenomen. Dus dat zal hopelijk geen probleem zijn.
En dit alles is het gevolg van de VAG sjoemelsoftware.
@johnwaters: dat was inderdaad het begin van de hetze tegen van wat eigenlijk de schoonste fossiele brandstof kan zijn.
@mashell: Serieus? Wel eens van gas gehoord? LPG is nog altijd het schoonst.

En het is nog steeds de smerigste brandstof. Want wat als je al die technieken (filteren / adblue enzo) op een benzine auto of gas auto zou toepassen? Dan wint de benzine auto alsnog van een diesel.
Maar is niet nodig voor de regelgeving, kwestie van kosten.
@fanboy: Serieus?

Diesel EN950 bevat maximaal 10ppm Zwavel, in jouw schone LPG zich tot 100ppm Zwavel.

En dan zwijg ik nog van de 25ppm mercaptanen.
Waarom begint de media het artikel nimmer met ; diesels lager dan euro 5 niet meer welkom!. dat klinkt toch positiever?
Tja, als ze echt wat willen doen, dan verbieden ze vanaf 2019 de verkoop van nieuwe diesels. Dan zijn zakelijke en veelrijders, verantwoordelijk voor het grootste deel van de gereden kilometers, vanaf ca. 2024 overgestapt op een schoner alternatief. Mensen met een kleine portemonnee hoeven hun auto niet direct te vervangen. Vervolgens is het voor veel pompen straks niet meer rendabel om diesel te verkopen, wordt het daardoor voor consumenten steeds minder aantrekkelijk om een diesel te rijden en dan sterft ’t vanzelf uit. Dat werkt vele malen beter dan dat geklooi met milieuzones. En mensen met een kleine portemonnee hoeven hun auto niet voortijdig te vervangen.
@dondeboer: Had ik al gezegd dat mensen met een kleine portemonnee dan gewoon in hun auto kunnen blijven rijden? Eerst lezen, dan op send drukken….
Is doesel niet gewoon een bij product van het destileren van ruwe olie? Net zoals als lpg wat ook weg gewerkt wordt als brandstof? Wat gaan ze doen met de diesel die even goed gemaakt wordt omdat we benzine olie en kerosine nodig hebben?
@carfreakjim: Klopt. Nou kan je diesel op zich ook gebruiken als stookolie. Dat is minder vervuilend dan verstoken in auto’s (beter rendement, betere nabehandeling mogelijk), maar je hebt helemaal gelijk.

Overigens zijn vervelende bijproducten een fenomeen dat zich helaas vaak voordoet, zoals dode kalfjes als bijproduct van de zuivelindustrie.
@dondeboer: de stappen van het rafineren (schrijf je dat zo?) worden voor mijn gevoel vaak niet meegenomen in de vegelijkig benzine vs diesel
@zipmoto: bij de vergelijking tussen benzine en diesel maakt het ook niet zoveel uit, beide brandstoffen zijn onderdeel van de raffinage, net als LPG. Zodra je elektrisch gaat vergelijken met fossiele brandstof wordt ’t inderdaad wel gemakshalve vergeten. Net als het transport van de bron naar de auto trouwens.
Hamburg.. Met zijn mooie haven..
symboolpolitiek om te kijken of de burger het nog vreet..
Elektromagnetische straling mag men ook wel eens gaan onderzoeken dan, aangezien menig wetenschappelijke publicatie uitwijst dat het veel schadelijkere effecten heeft dan uitstoot van uitlaatgassen, echter niet te zien dus dan is het er ook niet toch..
@spylegion: ja, die elektromagnetische straling toch he… maar er zijn makkelijke oplossingen voor http://www.calbuzz.com/wp-content/uploads/tin-foil-hat-conspiracy-theory1.jpg
@BaRa: Dat is weer eens iets anders dan het tapijt waar het meestal onder geschoven wordt…
En vervolgens gaan ze die bijna 100 miljoen ton alleen al aan containeroverslag jaarlijks met een e-bike of bakfiets doen.
Lol
@turbodieseltje: containeroverslag die ervoor zorgt dat jouw goedkope spulletjes uit China geïmporteerd geraken.
@turbodieseltje: appels met peren vergelijking.
johnwaters en maotje , ik koop uitsluitend appels en peren uit China……..
Doordachte foto die niet en toch weer wel klopt: de fotauto is een Volvo 244 uit 1974 of 1975 (want ronde koplampen). In die modeljaren bestond er nog geen Volvo 240 met een dieselmotor. Maar: op de foto komt er een enorme rookpluim uit de uitlaat. Dus toch een diesel? Dat kan zeker: het is al jaren erg populair in Zweden om te dollen met Volvo 240’s en de afgelopen jaren doen ze dat ook door het benzineblok in 244’s uit die jaren te vervangen door een oud dieselblok dat zoveel mogelijk rookt en stinkt. Gewoon omdat het kan. Dus de foto klopt toch bij de titel van het artikel. Grappig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).