BMW X3 (F25, 2010-2017) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Waar de eerst generatie X3 bij sommigen wat zwaar op het netvlies lag, is deze tweede generatie X3 juist misschien wat saai.

BMW X3 (F25, 2010-2017) – occasion video & aankoopadvies

Volwassener is misschien ook wel het goede woord, de X3 oogt in ieder geval een maatje groter. Sterker nog, de X3 groeide in deze jaren rap richting de X5, de eerste generatie daarvan was maar enkele centimeters groter. Onder de motorkap vinden we alle bekende vier- en zescilinders, maar echte smaakmakers ontbreken. Hoewel, daar doen we de 35d en 35i eigenlijk mee te kort, want dat zijn fantastische blokken, ook voor in een X3.

In 2014 kreeg deze X3 een facelift, die bij BMW afgekort wordt met de letters LCI (Life Cycle Impulse). Voor diegenen die het budget hebben voor een X3 is er goed nieuws; er komen ook versies zonder vierwielaandrijving. Daarmee wordt de X3 een achterwielaandrijver, dus de mogelijkheid om wat verder te komen onder gladde omstandigheden wordt dan serieus beperkt.

Aanbod
Totaal staan er meer dan 300 X3’s op AutoTrack, waarvan circa 250 van deze generatie. De meest voordelige zijn diesels met een hoge kilometerstand of met de minder gewilde handbak. Vanaf zo’n 18 mille staan ze te koop.

Alternatieven
Audi Q5
Mercedes GLK
Volvo XC60

Aandachtspunten
Aandrijflijn

  • De diesels blijven het beste in conditie als ze lange afstanden rijden. Roetfilters kunnen snel vollopen als er veel korte afstanden worden gereden.
  • Een tweeliter diesel die niet lekker loopt, kan last hebben van een losgeschoten luchtslang naar de luchtmassameter.
  • Thermostaten en waterpompen houden er nog wel eens mee op, dus houdt de temperatuur van de motor in de gaten. Een motor die niet op temperatuur komt of een continu draaiende fan zijn indicatoren dat een thermostaat defect is.
  • Bij de viercilinder benzine kan de distributieketting oprekken (en/ of de spanner defect raken). Een huilend geluid dat mee van toon verandert met het toerental is een duidelijke indicatie. Reparatie is prijzig! Vanaf 2015 zou dit probleem vermindert moeten zijn.
  • Een bekende in deze rubriek: de automatische versnellingsbak. Volgens BMW hoef je er nooit wat aan te doen, volgens ZF (die de bak maakt) is het toch wel handig olie te verversen.

Elektronica

  • De door BMW Nederland gemonteerde alarmsystemen kenden soms storingen, dus zorg dat bij aanschaf de code van het alarm aanwezig is.

Carrosserie en interieur

  • Het panaromadak wil soms niet meer sluiten. Er komt dan een waarschuwing over inklem beveiliging, maar dat is vaak wel op te lossen. Door roest en vuil gaan de glijders steeds stroever en breken uiteindelijk af. BMW dealers schijnen meestal de hele dak-cassette te vervangen, maar er zijn specialisten te vinden die het dak repareren en er zijn ook YouTube tutorials te vinden voor als je in een dappere bui bent.

Onderstel

  • Bij de viercilinders (tot bouwmaand augustus 2013) zijn er problemen geweest met een uitvallende rembekrachtiging. De oorzaak is een uitvallende vacuümpomp van de rembekrachtiging door gebrek aan smering. Er is een recall voor geweest.
  • Gezien het gewicht van de X3 slijten remmen en banden wat harder.

Bekijk hier het aanbod van de BMW X3 op AutoTrack.25 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ik zou hem alleen rijden met M Pack en een 6pitter. De rest vind ik de moeite niet. Sowieso niet de knapste/leukste BMW aller tijden. Voor die centen liever een hele dikke 3 serie Touring of een iets minder dikke 5 Touring.
Ik vond de non-LCI versie juist erg goed geslaagd, maar dat hebben ze bij de facelift vakkundig om zeep geholpen. Met name door die nieuwe koplampen die krampachtig zijn doorgetrokken tot aan de grille.
“Het panaromadak wil soms niet meer sluiten. Er komt dan een waarschuwing over inklem beveiliging, maar dat is vaak wel op te lossen. Door roest en vuil gaan de glijders steeds stroever en breken uiteindelijk af.”

Roest, op zo’n dure wagen moet toch eigenlijk ook niet kunnen.
@jack_abarth: Nee joh dit gebeurt alleen bij Italiaanse auto’s. Duitse auto’s roesten niet en al helemaal niet als het om zo’n jonge auto gaat. Raar dat dit als aandachtspunt staat vermeld, zal wel een fouttief onderzoek zijn? Mijn buurman zei namelijk ook dat alle italiaanse auto’s roesten.

Ontopic: Ik zou hier zelf niet zo snel voor gaan puur omdat ik niet van SUV’s/ hogere auto’s houdt.
@kevin1989: ? Kalmeer je tieten
@2wheeler: Kalmeer je tieten!? Een beetje humor moet kunnen zou ik zeggen:) Hoe kan je deze vorm van sarcasme missen?
@kevin1989: je kan er ook een grapje van maken ja…
@jack_abarth: We hebben zo’n dak in onze X5 (2004model) gehad en later in de Cayenne (1st gen). Beide 1 groot drama. Dat vastlopen van de casettes is sowieso irritant maar bij de Cayenne bestond dat dak uit allemaal losse lamellen. Die onder en over elkaar schoven en noem het allemaal maar op. Heeft 3x gewerkt, daarna zoveel geneuzel mee gehad dat we er maar helemaal niet meer aanzaten. Die in m’n M5 (geen glas, dichte platen) trok de hemelbekleding kapot… Komt er bij ons niet meer in in ieder geval. Hoe mooi het soms ook staat.
@e34m5touring: schuifdak zonder glas? Dat kun je anno 2018 toch alleen nog op een 911 krijgen (en ik zou niet weten waarom je dat zou willen). Maar beoordeel je nu niet techniek van nu op basis van oude versies van dezelfde techniek?
@mashell: Als ik deze lijst mag geloven is het nog steeds een probleem. Zo zijn er ook een aantal die niet bekend staan om hun waterdichtheid. Allemaal recente modellen. Dus waarom zou ik dan een klap geld uitgeven aan iets wat anno 2017 blijkbaar nog steeds niet betrouwbaar kan zijn.
@E34M5Touring: wist je dat er ook merken zijn die wel auto’s maken waar alles gewoon werkt?
@svenska_aeroplan_ab: Ja, maar die hoef ik niet.
@e34m5touring: Het is maar net waar je je tijd en geld in wilt steken he…
@redbeams: Ja, niet in een Japanner in ieder geval.
@E34M5Touring: je interpretatie van de lijst is niet juist. Het is geen probleem, het kan een probleem zijn. Bij juist onderhoud meestal niet. Let er dus op als je een X3 gaat bekijken. Ik zou geen auto zonder schuifdak willen. Bij een zwarte dakhemel is het al helemaal verplicht, anders wordt het me te benauwend in de auto.
@mashell: Nee, ik zeg enkel dat het er bij ons niet meer in komt door alle problemen in het verleden. Dat jij het fijn vind, superleuk allemaal. Ik begin er niet meer aan.
X3 aankoopadviee: koop het niet, je doet heel Nederland er een plezier mee..
Hoe is het mogelijk dat hier nergens iets te lezen is over de tussenbak van de X drive die kapot gaat bij deze? Vooral bij motage van verkeerde banden, met 2 nieuwe en 2 versleten banden banden rijden is bvb moordend hiervoor.
Ik dacht dat BMW’s geen problemen hadden
De x1 en x3 vind ik nog steeds spuuglelijk.Enige echte x is gewoon de x5.
@redbeams: die is inderdaad nog lelijker. Maar wist je niet dat BMW het qua lelijkheid helemaal afgetopt heeft met de X6? Voor mij is de X3 de sweetspot.
En al weer een voorbeeld hoe goed de auto’s van de Duitse premium merken wel zijn. Met zo’n waslijst aan aandachtspunten mooi laten staan…
@hammerman: als je van deze korte, vrij standaard lijst schrikt dan is het openbaar vervoer meer geschikt voor jou, alhoewel dat ook aandachtspunten heeft “komt het op tijd, kan ik zitten, is het een beetje schoon”.
@mashell: ik rij Lexus, verdomd korte lijst met aandachtspunten…
Breeman bedankt dat we hem smerig hebben mogen rijden maar we nemen hem niet. :)

Wel een mooie uitvoering van de X3 . Zeg maar de enig mooie uitvoering met M Pakket.
Zo is het toch wel een ferme auto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).