BOVAG: gebruik BPM-geld voor sloopregeling

Auteur: , 40 Reacties

Stikstof: het is de reden waarom niemand nog een huis bouwt, de boeren aan het protesteren zijn en wij automobilisten straks overdag maar 100 km/u op de snelweg mogen rijden.

Uitlaat

Dit terwijl personenauto’s steeds minder stikstofgassen uitstoten. BOVAG heeft in de BNR Autoshow een andere manier uitgelegd om de stikstofuitstoot nóg verder te kunnen verminderen: een sloopregeling.

BOVAG-directeur Peter Niesink stelde bij Wouter en Meindert voor dat personen- en bestelauto’s met Euroklasse 3 of lager kunnen worden ingeleverd als de eigenaar een nieuwe dieselauto koopt, of een jonge, gebruikte benzine-, LPG- of elektrische auto. “We hebben het dan over auto’s en busjes van 2008, 2009 en ouder.” Deze auto’s zijn minder milieuvriendelijk, oude diesels hebben bijvoorbeeld geen verplichte roetfilter. Volgens Niesink gaat het om 325.000 diesel personenauto’s en ruim 400.000 diesel bestelwagens, ‘acht procent van het wagenpark’.

Bij de nieuwe diesels die gebruikmaken van de Euro 6d norm, is er volgens Niesink nog nauwelijks sprake van stikstofuitstoot. Daardoor is de milieuwinst ‘fors’, ook als eigenaren kiezen voor een jonge benzine- of LPG-auto, zo zegt de directeur.

Maar wat zouden dieselverkopers moeten krijgen voor hun dieseltje? Dat hangt af van wat ze daarna gaan kopen, zo zegt Niesink. Hij ziet een systeem voor zich waarbij mensen die hun oude diesel inrijden voor een nieuwe diesel, vijfduizend euro krijgen. Bij een gebruikte auto met een lagere Euroklasse, zou dit bedrag lager moeten zitten, terwijl deze voor EV’s juist hoger zou moeten liggen. De ingeleverde auto zou daarnaast een sloopverklaring moeten krijgen volgens de topman, om te voorkomen dat ‘deze via exports alsnog elders in de wereld op de weg kan blijven’.

En waar dat geld vandaan zou moeten komen? Nou, van de BPM. Volgens Niesink gaat er 600 miljoen euro teveel naar de schatkist, (een deel van) dat geld kan dan ook prima gebruikt worden om de aanschaf van nieuwe auto’s te stimuleren, zo is het idee.

Of het kabinet definitief zo’n regeling in het leven wil roepen is nog niet duidelijk, het staat wel in de plannen van de regering om de stikstofuitstoot te kunnen bestrijden. Het zou ook niet voor het eerst zijn dat Nederland zo’n regeling kent; in 2009 kenden we ook zo’n regeling. Toen werden er volgens BOVAG 80.000 oude auto’s ingeleverd. Een derde koos toen voor een nieuwe auto, de rest voor een jonge occasion. Bij de BNR Autoshow ging het ook over het vertrek van Bram Schot als CEO van Audi, de voorbereidingen op de Nederlandse GP op Zandvoort en wat de missie is van Eric-Mark Huitema, directeur bij de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA. Luister hier De Nationale Autoshow terug.40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nauw dan moet ik de RS2, 330Ci en SL 320 maar inleveren en zo’n geweldige elektrische auto kopen. Top 👍🏻
@maxidyne: Krijg je het daar erg benoud door?
@9000cse: nauw, nauw…
@maxidyne: een kat in het nou maakt rare sprongen, of zoiets?
@maxidyne: als ik de fanbase hoor is zo’n Model 3 een perfecte auto. Elon Musk 4 President !!1!!1!1
@maxidyne: dat is een prima collectie! Houden.
@maxidyne: nauw mooi, de eerste slachtoffer ehhh ik bedoel kandidaat hebben we al, veel plezier met het uitzoeken van je nieuwe stofzuiger!!!
@maxidyne: je mag ze ook bij mij inleveren hoor… :p
Ja joh, want elke 2e hands Auto wisselt van eigenaar via een dealer of handelaar.
Als blijkt, dat er inderdaad zoveel te veel aan BPM is betaald, dat zou zo’n regeling zo slecht nog niet zijn.
Waarom is diesel nou zo de grond in gepraat terwijl nu wéér blijkt dat het nauwelijks stikstof uitstoot? Door het geneuzel in de media durft niemand in NL nog een diesel te kopen. Typerend hoe krom het beleid in NL is
@gilettelubbers: Omdat het gaat om voertuigen met euro 4 of minder, niet om nieuwe euro 6d modellen.

Bron: Bovenstaand artikel
@duckmefaddy: dat snap ik, daar twijfel ik ook niet aan. Maar de nieuwere diesels worden een stuk minder verkocht door die horror praat vanuit de media, terwijl het volgens mij veel voordelen kent
@gilettelubbers: de niewste diesels zijn bizar schoon zelfs. Bijna alles wordt uitgefilterd, en de uitstoot van dat vervloektr co2 was bij een diesel al lager.
@marc94: zolang men roetfilter en egr ongemoeid laat wel. Helaas is de praktijk anders.
@maotje: en zolang ze niet verstopt zitten. Leuk dat een auto uit de fabriek schoon is, maar in de praktijk rijden er maar heel weinig 0-km auto’s rond
@duckmefaddy:
Euro3 of minder. Geen Euro4.
@duckmefaddy: dan moet je wel een euro 6 model hebben welke vrij is van Duitse software, want anders haalt het alsnog weinig uit.

Opel, VW en co, Daimler, allen hebben boetes gekregen voor creatief geschreven software die hooguit onder beperkte situaties de NOx uitstoot beperkt. Helaas.
@gilettelubbers: Hoezo niet durven… Wij hebben nog afgelopen week een nieuwe auto met een euro 6 diesel motor gekocht.
@ot92: dan zijn jullie een van de uitzonderingen vrees ik
@gilettelubbers: het feit dat er minder diesels worden verkocht komt ook doordat de nieuwe (downsize) benzine motoren van tegenwoordig een stuk zuiniger zijn. Vroeger moest je tevreden zijn met gemiddeld 1 op 12, tegenwoordig haalt bijv. een 1.4TSI al gemiddeld 1 op 18. Natuurlijk moet je jezelf wel een beetje inhouden, anders gaat dat ook snel richting de 12.
@ot92: daar heb je gelijk in. Ook het belastingverschil tussen benzine en diesel is natuurlijk een dingetje
@gilettelubbers: Inderdaad, gelukkig is deze diesel nog zuinig genoeg om wat verschil te maken bij 30.000km, maar ik ben bang dat de volgende een hybride wordt…
@ot92: nu ben ik eigenlijk wel benieuwd over je referentie kader en wat je precies bedoelt met ‘vroeger’.
De 2 liter Nord uit ’85 in de garage wil al wel 1:12 rijden. Uit het hele rijtje auto’s die wij gehad hebben waren er maar een paar die consequent onder de 1:12 zaten, de auto’s die stelselmatig onder 1:12 kwamen waren doorgaans ondergemotoriseerd en moesten daarom vol gas om fatsoenlijk in te kunnen voegen op zo’n korte gecombineerde in/uitvoegstrook op een flyover. Een 166 2.0 is te zwaar voor zijn blok, een Kia Picanto is te zwak om te versnellen.
Uitzondering was de Honda Concerto. Die zoop gewoon altijd als een tempelier.
@nietcreatief: Met vroeger doelde ik op de jaren eind 90 en begin 2000 tot 2008 ongeveer, of te wel tot de grote opkomst van gedownsizede blokken.
@ot92: wat voor auto’s heb je gereden dat je blij mocht zijn met 1:12 dan? Zoals gezegd, persoonlijk heb ik niet veel auto’s gereden die 1:12 of minder middelden op een tank bij redelijk enthousiast tot normaal gebruik. Allen uit het tijdvak dat je aangeeft.
Waarom moeten ze per se gesloopt worden? Het stikstof probleem is toch enkel in Nederland? Ergens anders uitstoten zou dus geen probleem moeten zijn. Een auto slopen en een nieuwe kopen is nou niet echt bepaald duurzaam te noemen.
@autogeak: Het probleem is overal. Maar omdat Nederland een grote exporteur is van varkensvlees etc is het probleem hier groter dan in landen die het vlees etc grotendeels importeren. In Duitsland hebben ze weer andere problemen doordat er bv veel kool centrales zijn.

Ik zou dit een goed idee vinden, maar degene die hier het meest van profiteerd zullen de mensen zijn die in een oude stinkende BMW/Mercedes rijden en niets aan onderhoud doen, al 2 jaar met een kapotte ruit rijden, waarvan de auto volledig volgeroest is en niemand snapt waarom de auto door de APK kan komen.
Gut idee….laten we dezelfde beslissingen nemen als met de verplichte verwijderingsbijdrage voor electrische apparaten. Nu dat is nog eens een goed gevulde pot met geld tegen 4% rente.
Valt me eergens nog wel mee dat de particuliere diesels van 2009 en ouder er 325.000 zijn. Zullen ook wel veel cakpers tussen zitten?

En tja, daarna kwam Euro 5, maar dat was natuurlijk een grote grap / leugen. Die stoten natuurlijk veel meer uit in de praktijk. Dus waarom stoppen bij 2009?
Pas Euro 6 is fatsoenlijk.
Fijn zo’n Bovag club. Weg ermee!
Ben ik effe blij dat ik een Euro4 met roetfilter heb.
Ja al lopen ze al genoeg geld mis nu dus dat zal er niet in zitten .
Het is dus allemaal gewoon de schuld van die sjoemel/spaar/sjonniedieseltjes.

Of van de Rabobank natuurlijk…..
Dus we laten de particulier betalen zodat autobedrijven meer kunnen verkopen? Raarrrrr
Ben wel benieuwd met m’n superdegelijke JTD euro3. Ambitie was om naar 1M km te gaan, maar dat mag ‘m helaas niet worden. Roetfilter retrofitten lost het volgens mij ook niet meer op.

Nou ja, misschien een Busso erin en omzetten op kenteken :)
Wil de Bovag hier nu goedkoop meeliften op de stikstof hype?
Slopen is kapitaalvernietiging en zeker niet duurzaam. Beter ontwikkelt iemand wat handige onderdelen zodat we deze auto’s eenvoudig kunnen voorzien van een elektromotor o.i.d. en dat wellicht met wat subsidie.
Niet slopen maar met het geld bomen planten! Enige correcte oplossing en zou er persoonlijk aan mee helpen!
Ze moeten helemaal stoppen met diesels, zeker de vag diesels. Ik vind dat de autobedrijven waarbij geconstateerd is dat ze sjoemeldiesel geleverd hebben dat zij de auto’s moeten terug kopen zoals in Amerika.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).