Politiek is als een wedstrijdje touwtrekken: beleid wordt gemaakt, en na verloop van tijd wordt hier altijd tegen geageerd. Zo ook met belastingvoordeeltjes in de automotive sector. Het CDA, dat tussen 2002-2012 meeregeerde, wil hier nu paal en perk aan stellen.
Ja, de politiek heeft de twijfelachtige NEDC-testresultaten vol op de korrel. Op de dag dat bekend wordt dat de autoverkopen in juni (geflatteerd) t.o.v. vorig jaar met 54% inzakten, heeft het CDA eens achter de rekenmachine gezeten, en uitgerekend wat die twee-en-een-halve Nederlander die nog wél een auto koopt allemaal aan voordeeltjes opstrijkt.
In het geval van 0%-bijtellers is dit niet voor de poes. Bij EV’s is dit nog vrij terecht, maar plugin-hybrides die in de tests onder de 49 gram uitkomen, maar in de praktijk ongetwijfeld heel wat meer uitpuffen (zeker tijdens lange ritten), zijn ze een doorn in het oog.
Wij berekenden al eens dat er makkelijk voor een half miljard euro aan subsidie tegen deze auto’s aan wordt gegooid, en zo te zien heeft oppositiepartij CDA nu ook notie genomen van de voordeeltjes (die tot stand kwamen toen het CDA meeregeerde), die het ‘disproportioneel’ noemt.
En misschien is er iets voor te zeggen: in het meest voordelige geval betaalt een Outlander-PHEV-eigenaar slechts 16.678 euro (nieuwprijs: 48.990 euro) voor zijn SUV, en kost een Model S aan het eind van de rit 25.059 euro, in plaats van 94.010 euro.
Kamerlid Pieter Omtzigt laat het even in een simpel rekensommetje, en tevens Groen7-plug (dank), zien:
Dus tjsa, moeten we nu weer gaan afwijken van de gekozen koers, en flink de schaar in de belastingvoordelen zetten? Het zou wel perfect in de zwabberende politieke koers op het gebied van autobelastingen en bijtellingsregels van de laatste jaren passen.
Het probleem van het CDA is nu echter dat het een oppositiepartij is, en met 13 zetels in de Tweede Kamer ook nog eens geen hele grote. Maar wie weet krijgen ze een groot deel van de Kamer mee.
43 reacties
Typisch CDA, zelf iets invoeren en dan de schuld in andermans schoenen schuiven als het niet blijkt te werken.
Heb je genoeg printpapier?
Het CDA negeert.
En dat hebben ze destijds gedaan, genegeerd ipv geregeerd.
Want regeren is……vooruitzien
En negeren is…………de ellende waar we nu mee te maken hebben.
Dus die huilebalken-ende mogen wat mij betreft nog jaaaaren aan de zijlijn blijven staan.
Kunnen beter de toeslagen van oostblokkers hier stop zetten en die klaplopers die al jaren thuis zitten en geen reet doen pakken, dan kan je de auto ook minder belasten waardoor de verkoop zal stijgen maar goed dit zal toch nooooit gebeuren.
Klopt niet.
Men kan gebruik maken van;
– BTW (bij aanschaf, maar alle auto’s zakelijk geldt dat).
– KIA (achteraf, in het geval van ZZPer)
– MIA (achteraf, winstkorting)
– VAMIL (boekhoudkundig 75% afschrijven in eerste jaar)
Dus, geen spookverhalen geloven bij een biertje.
Toch?
Je betaalt altijd btw. Elke 3 maanden of maand heb je de mogelijkheid de btw terug te vorderen, maar alleen als je genoeg omzet hebt gedraaid. Daarnaast kun je die btw van producten die voor zakelijke doeleinden zijn aangeschaft bij bijvoorbeeld de MediaMarkt ook gewoon terugvorderen.
Makro / Staples etc zijn winkels die zich door de “business to business” benadering buiten winkelgebieden mogen vestigen.
(En er nog meer autodealers failliet zullen gaan, het gaat extreem slecht in die sector)
Als je bepaalde auto’s kan betalen, kan je zeker ook de belastingen ervoor betalen.
Terwijl echt zuinige diesel auto’s die nog beter zijn voor het milieu (waar het zogenaamd allemaal om gaat) nog altijd hoger worden belast met wegenbelasting.
Zuinige diesels zijn helemaal niet beter voor het milieu.
Sterker nog, als we over een paar jaar naar roetdeeltjes kijken, is het helemaal snel afgelopen met diesel. NoX is veel schadelijker dan CO2. Echter wordt dit niet Europees gereguleerd.
Dus maak je maar geen zorgen, het is pas afgelopen als ‘zij’ dat willen.
Dit komt eens in de zo veel tijd weer naar boven toe. We willen wel wat doen aan onze uitstoot, maar laat het vooral geen geld kosten.
Voor de CDA als self-proclaimed ‘partij van het gezin’ is het verder nog wel eens interessant om na te denken over wat eigenlijk een normale gezinsauto moet zijn, zeker voor het CDA gezin met een over het algemeen ietsje grotere hoeveelheid kinderen. Als we uitgaan van nieuwe auto’s wordt de CDA versie van Jan Modaal (Johannes Fransiscus Modaal?) tegenwoordig door tergend hoge belasting op auto’s met zijn 3 a 4 kinderen in een Polo (of andere B segmeter) gezet, want een Golf of laat staan Passat is uit zijn bereik geheven door middel van belastingen. De arme bloedjes van kinderen van Jan zitten tegenwoordig klem achterin in de zomer op weg naar Frankrijk…
Nee dan Yann Durchsnitt, die woont in een land waar de staat begrijpt wat een normale gezinsauto is, namelijk een Passat (of andere D-segmenter) of nou ja vooruit, misschien een Golf als ‘die jungs’ nog wat kleiner zijn. Gewoon bruto prijs plus BTW betaalt Yann en geen extra gezeur en zo hoort het.
Afschaffen al die onzin en dan kunnen we ook eindelijk die batterij ambtenaren naar huis sturen die nu op arbitraire wijze bepaald of 14% moet gelden voor auto’s die 95 gram uitstoten, of misschien toch 94…of 88…Ja ja…belangrijk werk doen die dat waarde toevoegtaan Nederland…maar niet heus. Gelukkig betalen we allemaal dikke belasting op die auto’s zodat we die ambtenaren die die grens bepalen kunnen betalen.
*Zucht*
Waarom is hij voorstander om deze groep aan te pakken, bijna iedereen vind een Tesla mooi en zelfs een Volt is niet lelijk.
Effe tig miljard naar b.v. Griekenland sturen is blijkbaar niet disproportioneel, wanneer ze daar nou eens mee stoppen, dan hoeven we ook niet meer te bezuinigen.
Dan kunnen we ons weer bezig houden, met onze eigen bevolking, misschien wordt het dan weer wat leuker.