Citroën DS5 (2011 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 24 Reacties

De auto waar je op een gegeven moment geen Citroën meer tegen mocht zeggen. Gelukkig heeft de DS5 meer eigenwijze eigenschappen.

DS5

Qua styling is de DS5 zeker niet standaard, de carrosserievorm is een mix tussen een hatchback en een shooting break. Chromen strips geven het nog wat meer fleur en binnenin is er de optie om heel veel knopjes op het dak te hebben. Inderdaad zoals in een helikopter, het kind in je kan daarmee nog even wegdromen in de file.

Motorische rariteit is de diesel-hybrid waarbij de 2.0 BlueHDI wordt gekoppeld aan een elektromotor op de achterwielen. Totaal is er dan 200 pk beschikbaar, verdeelt over vier wielen dus. De lage bijtelling maakte deze versie een korte periode populair, dus deze variant is nog geregeld te vinden in het aanbod. Vanaf 2015 wordt de DS5 bijgepunt en wordt DS de merknaam. Of dat een verstandige keuze is, zal de tijd leren.

Aanbod op Autotrack
Vooral de Hybrid4 genoot enkele jaren wat fiscale voordelen, dus die uitvoering zie je frequent in het aanbod opduiken. Prijzen beginnen bij een schappelijke 11 mille en op AutoTrack staan bijna 200 exemplaren te koop. Zo’n 80% van het aanbod betreft diesels en dat verklaart wellicht ook de relatief lagere prijzen. Als je het gehele aanbod wilt zien, zul je moeten zoeken op het merk Citroën en DS5 en op het merk DS en modelnaam 5. Verwarrend inderdaad.

Alternatieven
Citroën C5
Peugeot 508
Volkswagen CC

Aandachtspunten

Aandrijflijn

  • Een melding van een hoge temperatuur wordt soms alleen maar veroorzaakt door een kapotte sensor. Vervangen is dan noodzakelijk, bij sommige modellen is dat dan inclusief het complete thermostaathuis.
  • De bobines van de benzinemotoren geven ook nog wel eens de geest. Makkelijk op te lossen en niet al te duur.

Onderstel

  • Een zwak punt is de ABS-pomp is, waardoor het ABS niet meer kan werken. Ook kan er één wiel geen remdruk meer krijgen, waardoor auto scheeftrekt bij het remmen. Vervanging van de (prijzige) ABS pomp is de enige oplossing.
  • Ondanks de letters DS in de naam heeft de DS5 geen hydroactieve vering en is de auto relatief hard geveerd. Zeker exemplaren op 19” velgen zijn niet ieders smaak qua rijcomfort, vanaf 2015 is het iets beter geworden.

Elektronica

  • Elektronica lijkt niet het sterkste punt van de DS5, dus controleer alle functies op een correcte werking.
  • De regeleenheid voor het energiemanagement of alleen de aansluitingen van die eenheid kunnen voor diverse storingen zorgen, dus dat kan een punt om zijn om een zoektocht te beginnen.
  • De sleutel(s) worden soms niet herkend en dan gaan deuren open en/of start de auto niet. Meestal werkt het dan om de sleutel in de sleuf te steken en de startknop 10 seconden vast te houden.
  • Controleer of de achteruitrijcamera een goed beeld geeft. Het liefst ook controleren in het donker, dan moet het beeld ook goed zijn.
  • Het infotainmentsysteem heeft soms lang nodig om op te starten, vooral vervelend omdat dan de parkeersensoren ook niet werken.

Bekijk hier het aanbod van de Citroën DS5 op AutoTrack.24 reacties

Ik heb een tijd een DS5 gehad, de Hybrid4 versie. Ik vind de auto erg eigenzinnig qua styling en dat is juist wat ik zo leuk vind aan het ding. Het is geen hatchback, geen station, geen MPV, geen SUV. Wat is het dan wel? Een mix tussen allerlei verschillende carrosserievarianten. Het design is niet 13 in een design maar uniek.

Qua minpunten had ik er een paar. Te beginnen met het interieur. Ik vond het navigatie/infotainmentsysteem niet goed genoeg. Het was traag, inderdaad, ook bij het opstarten. Grootste nadeel eraan vond ik dat je niet de high-end soundsysteem kon krijgen in combinatie met een Hybrid4. Raar maar waar, weet ook niet waarom. De standaard speakers waren erg slecht. Verder is het niet handig om een Hybrid4 te kopen als je kinderen hebt. De kofferbak is veel te klein vanwege de elektromotor die tussen de achteras ligt. Ikzelf heb geen kinderen dus voor mij geen probleem, maar ook voor een 2 weken vakantie voor 2 personen was het bijna te krap voor de bagage in de kofferbak.

De achteruitrijcamera is simpelweg niet goed genoeg, zeker in het donker had je er vrijwel niets aan. De camera zit net boven de kentekenplaat en is niet afgedekt of beschermt tegen vuil. Tijdens regendagen was je camera zo smerig dat je er helemaal niks meer mee kon.

Maar verder is mijn ervaring dat het een heel erg betrouwbaar ding is. De stoelen zitten erg lekker en de versies met lederen bekleding in horlogebandtrim zijn ontzettend mooi. Grootste voordeel was de hoofdruimte rondom vanwege de panoramadaken. Er was niet 1 panoramadak maar 3. Eentje voor de achterbank en twee voorin. De vele knoppen in het interieur maakten het erg leuk maar niet onoverzichtelijk. Maar ondanks alles is de wagen niet DS-waardig als je het mij vraagt. De wagen is daarvoor simpelweg niet comfortabel genoeg. Het onderstel is te straf afgeveerd. Het is niet oncomfortabel ofzo, maar het is niet DS-comfortabel. En dat is zonde want deze auto verdient het.
@viezefreddyw: wow, zulke reacties zouden er meer mogen worden gegeven.

Een kennis van heeft wel een horrorverhaal over z’n DS5, waarbij er een (nokkenas?)sensor kapot ging die vervolgens flinke en vooral kostbare motorschade veroorzaakte. Weet iemand hier iets van? Feit is dat hij er achteraf pas achter kwam dat hiervoor een terugroepactie was geweest, waarbij zijn auto dus helaas niet voor bij de dealer was geweest. De afhandeling leverde hem daarover ook nog eens een knallende ruzie op en voor hem is dit dus eens maar nooit weer een Citroën (of DS). Jammer, want dit is echt een schitterende auto om te zien en te rijden.
@RRRobert: Zou goed kunnen dat daar een terugroepactie voor is geweest. Ikzelf had dat probleem dus niet. Maar volkomen begrijpelijk dat je dan helemaal klaar bent met het merk als je zoiets overkomt.
@viezefreddyw: je vergeet als min punt die half automaatbak
@kennone: Daar heb je een punt alhoewel ik me minder stoorde aan de bak. Bij rustig rijden schakelde hij eigenlijk wel prima, nog steeds niet de beste maar wat mij betreft nog wel aardig. Maar als je een keer volgas wilde optrekken hokte en stootte de bak maar wat aan. Net alsof je op een wipwap zat bij schakelmomenten.
@viezefreddyw: je geeft aan dat het grootste voordeel de hoofdruimte rondom is vanwege de panoramadaken. Mijn ervaring is juist dat de hoofdruimte sterk afneemt door panoramadaken?
@chriscross: Met deze juist niet. De panoramadaken zitten zeg maar wat dieper dan het plafond zelf waardoor je al gauw een centimeter of 2 meer ruimte had.
@viezefreddyw: pluspunt tov de concurrentie dan
@chriscross: dat is meestal vanwege het feit dat de lamellen om het dak “dicht te doen” ruimte nodig hebben, dat doe je door het plafond te verlagen. Dat levert bij sommige auto’s ruimtegebrek op, op de achterbank. Onze 308 SW uit 2009 vouwt het dak compleet op waardoor dat verlaagde gebied pas begint achter de achterste hoofdsteunen. Denk dat PSA dat als standaard heeft gezet vanaf 2008. Want een panoramadak an sich levert in theorie juist meer hoofdruimte op: in plaats van een geïsoleerd dak met hemelbekleding heb je alleen een glasplaat.
@viezefreddyw: kijk, hier heb ik wat aan! Ik ben nu aan het kijken naar een Hybrid 4, alleen twijfel ik nog een beetje. Je weet niet wat ze hier gaan bedenken om de diesel in de ban te doen.
@viezefreddyw: Je vergeet te vermelden dat het een traag voertuig is.
Wat een vreselijk hok vind ik dit toch!
Heb niets met het design zowel buiten als binnen in de auto.
Die 200pk hybride diesel is ook niet echt 200pk snel en daar van die half automaat is helemaal verschrikkelijk.
Wat een k*t automaatbak is dat zeg. Ik werd er serieus wagen ziek door. (Zal ook wel in combinatie zijn met het uiterlijk hehe)
Zo kan ik nog uren door mopperen over deze vreselijke auto als het moet.

P.s. voor de gene die dit model wel heel tof en fijn vind. Ieder zijn ding toch..🎉

@kennone: net een heel stuk getypt hieronder wat bijna overeenkomt met je reactie. Helemaal met je eens, die automaatbak is echt verschrikkelijk!
Citroën echt zo’n merk die het van zijn uiterlijk moet hebben. Eigenwijs, apart en uniek. Oh en soms ook comfortabel. Maar het blijft Franse rommel.
@ikleesookoverautos: ik heb liever dat jij het zegt dan iemand die bij zijn volle verstand is🤦🏻‍♂️
@ikleesookoverautos:
Inderdaad, 100% gelijk, de achterwielaandrijving, de starre achteras, de bladveren, een AM solid state radio, ruitenwissers met één snelheden, trommelremmetjes da’kan gewoon niet meer. Citroën is zo 1923 !
Ik heb destijds nog prototypes van deze auto gereden voor mijn werk. Wij werkten aan de ontwikkeling van een nieuw infotainmentsysteem. Ik heb dus ook regelmatig het binnenste van de auto gezien.

Ondanks zijn quirkiness is het gewoon een opvallende auto. Ik vind hem nog best mooi ook.
Het rijgedrag vond ik goed. Niet uitstekend, maar bovengemiddeld. Op de Parijse straten kon hij bijv. wat stuiterig zijn (wij hadden de 19″ wielen). Daarentegen had de auto wel veel grip.
De bluehdi 180 diesel was prima. Deed wat hij moest en kwam vlot op gang. Verbruik niet op gelet (tankpas..).

De proto’s waren alleen erg slecht in elkaar geschroefd. Werkelijk alles rammelde, kraakte of piepte. Gelukkig is dit in productie goeddeels opgelost.

Uiteindelijk beviel hij zo goed, dat mijn vader een witte heeft gekocht. Als ik het geld had, zou ik hem ook overwogen hebben.

Het is gewoon iets anders dan de Duitse auto’s. Misschien mist Citroen de verfijning van bijv. Mercedes, maar ze bouwen wel een veel uniekere auto. Deze auto had voor mij de x-factor. Ik ben heel benieuwd naar de volgende generatie.
@sjoerdjuh: Dan heb je blijkbaar je werk niet zo best gedaan xD
Heb een paar maanden in een DS5 hybrid mogen rijden als voorloop auto. Mooi om te zien dat we allemaal zo onze persoonlijke ervaringen hebben. Ik vond het van buiten een bijzondere wagen om te zien, niet bijzonder mooi maar ook niet bijzonder lelijk.
Het hele hybrid gebeuren sloeg werkelijk waar nergens op. Ik kon misschien net een paar kilometer vol electrisch rijden met heel zachtjes gasgeven en onder de 30km/h rijden. Daarna sloeg al snel de motor aan en tot de 130km/h werkte het aardig samen, daarna kapt de electro motor ermee en pakt de conventionele motor het over. Op zich ook best acceptabel als je niet meer gewend bent.
Het allerergste aan de auto vond ik de gerobotiseerde automaat. Wat een verschrikkelijke bak is dat zeg. Je wordt er kotsmisselijk van, het is net alsof er een dronken kabouter onder je probeert te schakelen. Gigantische misser als je het mij vraagt. Een automaat bak zoals die in de huidige BMW ligt had deze auto een stuk beter gesierd. Maar nogmaals als je niet beter gewend bent voldoet het prima. Ik kon er niet mee leven en kwam ook geregeld kotsberoerd uit de wagen.
Van binnen ziet ‘ie er prima uit, wel jammer dat het glazen dak niet open kan en het navigatiescherm is natuurlijk hopeloos verouderd…
Al met al…. hard wegrennen! :)
Je moet maar durven om zo’n computer op wielen te kopen.

Natuurlijk, zolang alles goed gaat zal het een prima wagen zijn. Maar zodra je ook maar 1 voet binnen moet zetten bij de dealer dan zal je bankrekening een flinke klap krijgen.

Daarvoor heb je dan wel iets ‘hips’ voor de deur staan. Voor zolang het duurt… want de glans gaat er net zo snel vanaf als bij H&M kleding. Dan heb je gewoon een oude Citroen waar je met een hoop geluk 1000 euro voor krijgt.
@tstile: als je een auto met deze zwakke punten niet durft te kopen kan je beter met de bus gaan. Een van de kortere lijsten met vrij weinig prijzige punten. Tenzij je daadwerkelijk punten hebt toe te voegen?
@tstile:
Dat ze bij Audi voor een LED achterlicht voor een A8 met droge ogen € 2000 vragen is dus normaal? Want Duitsch?
@desjonnies: Je hebt helemaal gelijk. Is ook een directe concurrent natuurlijk.
En de 1.6 thp blokken? Ook niet de beste van PSA…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).