Coalitieakkoord Amsterdam: parkeren tot 25% duurder

Auteur: , 31 Reacties

Want de parkeergelden waren immers dringend aan verhoging toe in onze hoofdstad.

Porsche Cayenne in de PC

Met elk nieuw Amsterdams stadsbestuur wordt de boodschap luider en helderder: ‘blijf $%*^% met je (@%$^-auto uit onze stad’. Zojuist presenteerden D66, SP, en VVD hun coalitieakkoord. Relevant voor de automobilist in dezen: de parkeergelden worden tot 25% opgeschroefd. De verhoging in het akkoord is van toepassing op parkeervergunningen, met het betaald parkeren lijtk nog even niets gedaan te worden.

Een mooi staaltje tactiek, want eerst (toen GL nog aan boord was) werden we met een verdubbeling bang gemaakt. Dit was het glijmiddel waarmee de huidige verhoging net even iets soepeler bij de burger naar binnen wordt gebracht.

De tendens mag duidelijk zijn: ‘betalen zal je, automobilist.’ Enkele weken geleden parkeerde ik om 22:30 aan de Amsterdamse grachten, waarbij verlangd werd om tot 0:00 uur 5 euro per uur af te tikken. Dat vond ik al redelijk pervers, maar veel beter gaat het er in de toekomst niet op worden. Integendeel.

In 2013 schoof de gemeente Amsterdam 166 miljoen euro aan inkomsten. Gaan we dit jaar over de 200 miljoen?

Verder moet de snorscooter van het fietspad, met helmplicht. Het enige lichtpuntje is dat je als bezoeker van inwoners straks met een bezoekerspas tegen 50 procent korting mag parkeren. Yay.

Foto: Cayenne in de PC Hooft, autojunk.nl

Update 14:05 – [voorbehouden uit originele tekst geschrapt] Inmiddels hebben we het akkoord ontvangen. De meest relevante informatie:

De tarieven van parkeervergunningen worden in vergelijkbare gebieden gelijkgetrokken, maar slechts beperkt verhoogd: met maximaal 25%. Ook gaan we de proeven met bezoekerspassen definitief maken en uitbreiden naar de hele stad. Met de bezoekerspassen kunnen bewoners hun bezoek voor een aantal uren per maand tegen 50% korting laten parkeren. In buurten met lage parkeerdruk gaan we een tweede bewonersvergunning toestaan. Wel wordt hiervoor een hoger tarief gerekend.31 reacties

Amsterdam wordt het nieuwe Londen waar alleen de rijken het zich nog kunnen veroorloven om met een auto door de stad te rijden.
@Kvgorp: goede ontwikkeling dan..
@Kvgorp:
Door 020 rijden wordt niet duurder, je moet alleen niet willen parkeren..
@tupperware:
Misschien dat je aan de rand van de stad een studentje kunt oppikken die gedurende de tijd dat jij bent shoppen, rondjes blijft rijden met de auto.
Is goedkoper dan parkeren, er wordt niet in je auto ingebroken en hij is al lekker warm als je instapt.
@Kvgorp: Ik was laatst toevallig in London met de auto. Daar sta je vanaf vrijdag 18.30h het hele weekend gratis tot maandagochtend. In Nederland wordt je gewoon overal uitgeknepen.
gewoon boycotten
@gop1: Laat dat nou precies het doel zijn van de verhoging :-)
Tsja, kom daar gelukkig maar erg weinig. En dat is ook wat Amsterdammers willen. Zij blij, ik blij…

chumbaya
Oh boy…
Ik kan er geen traan om laten.
Luidt het gezegde niet, een ieder krijgt wat die toekomt?
Dadelijk is een boete goedkoper dan parkeergeld betalen
Sowieso blij dat ik daar nooit hoef te komen.. al zie ik de parkeergelden in de steden om me heen ook steeds hoger en hoger worden hoor.
Sorry hoor, maar totaal niet bekend met dit gedoe. Als je een woonhuis hebt in het centrum van Amsterdam, koop je dan als het ware ook een parkeerplek of moet je dan ook nog zo’n vergunning regelen?
@fritsie:
In het centrum een huis met parkeerplek?
Dream on.
@fritsie: in Amsterdam heb je per huis recht op X parkeervergunningen, mits beschikbaar. Vaak is dat maar 1 parkeervergunning overigens.
In het Centrum kan je zo maar eens 7 jaar wachten tot er weer eentje vrij komt. In andere stadsdelen kan het stukken sneller gaan. Maar goed, dan heb je een parkeervergunning, maar als je na 1800 thuiskomt, kan je t mooi shaken om een plaatsje te vinden.

Overigens vallen de prijzen van vergunningen heel erg mee;. Nee, wacht, het is eigenlijk heel erg goedkoop. Het is ongeveer een lening tegen 0.6%. Huh. wat? Ok, voor een parkeerplek rekent men met 12 vierkante meter (2 * 6 meter, wiki.nl). Vierkante meter prijzen in Amsterdam, rond het centrum en popolaire gebieden, zijn rond de 5000 eur per meter (geen AAA locaties, maar woonlocaties, gemiddeld, per straat/gebied, goed, je snapt t). Dat leidt dus tot een potentiele verkoopprijs van 60k. Wil je 60k lenen tegen 0.6
% rente, kost dat je per 6 maanden 180 euro. Dat is precies het gemiddelde van een 6 maandelijkse-parkeerplek volgens parkeren-amsterdam.com. http://www.parkeren-amsterdam.com/parkeervergunning-amsterdam
Sorry: maar dat is toch gewoon een schijntje? Dat kan best 25% duurder.
Afval-belasting in Amsterdam is zelfs duurder volgens mij!
Hier in Zwitserland (heb je m weer), huur je een parkeerplek (overdekt wel-is-waar) tegen 5%. 2.5% als je meetelt dat voor een efficiente parkeer garage ongeveer 50% van de oppervlakte parkeerbaar is (wiki).
Kortom: storm in een glas water.
@gregorius: Ik woon in het Centrum en we hebben inderdaad maar een parkeervergunning.En die is inderdaad in verhouding spotgoedkoop.Maar geloof me, van parkeerdruk is al heel lang geen sprake meer.Heel misschien en heel soms op zondagavond om een uurtje tien, maar voor de rest van de tijd staat de auto precies voor de deur.Maar als je woont waar ik woon,pak je auto ook niet zo snel.Met de fiets ben je sneller,alles is in de buurt en in straal van 3 km zijn er 9! (Hallo Neelie Smit Kroes) AH’s die allemaal elke dag tot 22:00 uur open zijn.Het blijft voor mij een wereldstad.En hoe meer haters, hoe mooier ik het vindt.
@sydney:
Amsterdam heeft zo zijn voors en tegens. Maar Amsterdam een wereldstad noemen, geeft al aan dat ze binnen de A10 vaak een beetje wereldvreemd zijn.
Ga voor de gein eens naar een stad als Hamburg. Niet eens Duitslands grootste stad, maar in tegenstelling tot Amsterdam wel een wereldstad. Het grootstedelijke gevoel, de havens, het enorme centrum, de bovengrondse metro, etc etc….

Amsterdam is erg mooi, maar juist heel kneuterig. Een wereldstad moet vooral heel groots aanvoelen. Rotterdam bijvoorbeeld, is in mijn ogen meer wereldstad dan Amsterdam.
@fiatsco: Ik ben nooit in Hamburg geweest, goeie tip Dessing! ;)
@fiatsco: als je naar New York gaat kom je er achter dat Amsterdam gewoon een dorp is. ;)
Erg onduidelijk geschreven @sir rookt teveel.

In de eerste alinea”s heb je het over parkeergelden die dikgedrukt 25% verhoogd worden. Vervolgens zeg je dikgedrukt dat het van toepassing is op vergunningen en niet op parkeergelden!

Als bezoeker blijft het gelijk of wordt het bij familie/vrienden bezoek zelfs goedkoper!
Klopt, heb het wat helderder neergezet zo.
Waarom komt Nederland zo moeilijk uit de crisis t.o.v. de ons omringende landen ?

Omdat in Nederland, van iedere Euro die er wordt uitgegeven, € 0,50 door de Staat wordt gedaan.

Nederland is doorgedraaid, één zootje op economisch en financieel terrein, we blijven maar uitgeven en uitgeven.

Dit toont wederom de nimmer afnemende spilzucht van de ambtenarij.

Gelukkig zal die geweldige Mevrouw Elatik binnenkort wel weer ergens op de proppen komen, om al deze extra inkomsten op te souperen…

Maar wij, de zwijgende meerderheid zijn de grootste gekken, we accepteren het weer…
Als Amsterdammer en als autoliefhebber vind ik het best ok. Alleen vind ik het een halve maatregel. Maak van bijvoorbeeld de gehele Grachtengordeleen wandelgebied. Alle pp weg daar. Maak onder de hele ring a10 een pp garage en gratis OV de stad in.
want tja het parkeren in Amsterdam was al zo goedkoop….
Nog een rede om 020 te mijden!
@toniominestrone: Mensen die hun eigen minderwaardigheidscomplex pogen te compenseren met een kengetal ipv plaatsnaam moet je ook mijden als de pest; leidt nooit tot iets positiefs …
@dawwg: Waarom doe dat dan niet?
Parkeren in Amsterdam centrum is nog steeds niet duur, er is nooit een parkeer plaats te vinden.
Als het zo duur zou zijn dan zouden er toch vrije parkeer plaatsen te vinden moeten zijn.
Je rijd je eigen een slag in de rondten om een plakje te vinden.
Gewoon niet naar die pauper stad toe gaan. Heb je ook geen probleem. Moet je kijken hoe snel ze het ongedaan maken als niemand meer in Amsterdam gaat parkeren.
@soudmaijer: Zo werkt het natuurlijk niet; als je er werkt of familie hebt wonen is OV niet altijd een fatsoenlijk alternatief en zal je er toch frequent heen moeten … Deel wel je mening dat het geen wereldstad meer is, maar een pauperstad; met dank aan alle boomknuffelaars en linksdraaiende yoghurt mutsen. Geen koningsnacht, belachelijk duur OV als je geen op-naam gestelde OV-kaart neemt, parkeergeld betalen tot 0:00, ook in het weekend !
Ik gebruik soms Mobypark om goedkoop te parkeren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).